zaterdag 13 december 2014

HOLIDAY LEAN: SKINNY SINNER: Snicker-raw-cake #Caramellovers #Beprepared

Snickers zijn zo verdomd lekker! Maar oh, bestaat er werkelijk iets ongezonder dan een candybar? Ik vermoed 't niet. Dat is zo vreselijk jammer!  Ik bedoel, kan je het je voorstellen? De krakende chocolade, de heerlijke geroosterde pinda's en dan... karamel die in sliertjes van je lippen druipt. Waanzinnig!

Dat wilde ik dus in een taart!  Aha! En oh-mijn-god. Dit stukje hemel op aarde is de perfecte raw-versie van mijn jeugdsentiment. Krakende chocolade. Geroosterde pinda's. Plakkerige, druiperige karamel en een lekkere bodem. Wédden dat jouw gasten zich niet kunnen voorstellen dat dit een taart is die naast 'goddelijk' ook in de categorieën 'raw', 'clean' en 'healthy' mag staan? 

Deze taart maak je wanneer je wil en bewaar je gewoon in je diepvriezer. Zet hem 3 uurtjes op voorhand in de koelkast en als je hem aansnijdt, is de chocolade net krokant genoeg om een fijn gekraak te horen. Merry Christmas! 

Oh ja, maak hem op je vierkante bakplaat en snij in repen. Perfecte candybars! 


Ingrediënten: 
Basis:
- 2 
kopjes gemengde noten (pinda's, amandelnoten, hazelnoten,...)
- 2 
kopjes havermout
- 12 medjool-dadels
- 4 theelepels mapple siroop
- 1 theelepel zeezout
- 1 theelepel vanille-extract

Karamel:
- 3 kopjes dadels (zonder glucosesiroop!)
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels vanille-extract
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels tahin
- 3 eetlepels mapple siroop 

Topping: 
- 150g kokosolie
- 100g raw-cacaopoeder
- 2 eetlepels mapple-siroop
- een handvol geroosterde pinda's
- eventueel kokosrasp

How to: 
- Week de dadels voor de karamel een nacht op voorhand. Wil je het snel laten vooruitgaan, leg je ze 20 minuten in kokend water. Dan is de cake niet raw, maar misschien hoeft dat niet voor jou?
- Rooster de pinda's voor de topping in een koekenpan. Hou ze goed in de gaten! 
- Blend de ingrediënten voor de basislaag in een stevige blender. Opgelet! Je hebt een blender nodig die echt héél goed z'n werk doet. Je 'deeg' moet helemaal egaal zijn en een beetje warm (door het mengen).
- Druk het deeg in een met bakpapier bekleedde springvorm. Rol eventueel met een kleine deegrol uit tot een mooi vlak geheel. De hele bodem moet bedekt zijn.
- Maak nu de karamel. Doe de geweekte dadels in een blender, voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een zeer smeuïg geheel. Het krijgt de textuur én kleur van karamel. Nog even afblijven!
- Smeer de karamellaag over de basislaag. Zorg voor een mooi afgestreken en recht geheel. Zet even in de diepvriezer.
- Ondertussen maak je de topping. Meng de kokosolie met het cacaopoeder.
Doe hier ook de mapple-siroop bij. Meng hier, met de hand, gehakte, geroosterde pinda's onder. Smeer dit over de licht-bevroren cake. 
- Werk af met de kokosrasp.

Geniet van je taart!