maandag 18 mei 2015

SEASON WITH SPICE: #Helloaspergeeees #letsgowild -Unieke vondsten in de plaatselijke supermarkt!- (En gratin, omdat ik het nodig heb.)Taaaataratataratatarataaataaataaa... Yes, jullie zien het. Ik stuiter bijna uit m'n lijf. De lente heeft zich meester gemaakt van m'n hele ik. Als de zon schijnt kan ik wel gillen van plezier. Nu is het ook zo dat de vermoeidheid genadeloos toegeslagen heeft.
Het afgelopen jaar was er eentje met hoge pieken -hello new job- en tja... ook wel minder hoge pieken. Als je voluit leeft, verwacht je vroeg of laat de weerbots.
Wat ik nodig heb? Vi-ta-mien-tjes! Salades! Groenten en fruit. En comfy-food. Een gratin bijvoorbeeld. Zo eentje die smeuig is. En rijk. En lekker. En vol smaak. En poeh... ja zo eentje.

Trouwens nog even vermelden: Ik had een superfijne Thaise diner-night bij "Eten vol Leven" eergisteren, -waarvoor grote dank aan de fijne meneer en mevrouw achter de 'kookpotten' -al is dat in dit geval eerder achter de blender-.  Het was -alweer- een top-editie! -Aldus Mr. en Miss Foodie-


En ja... de liefde ging bij ons helemaal door de maag! Met stokjes dan nog! 

Er stonden ons nog enkele culinaire verrassingen te wachten, het afgelopen weekend. Als je zo'n weekendje de culinaire toer op gaat (denk aan The RAW Salad Company van vrijdag én mijn diner-night, allemaal in het verre Antwerpen), liggen je keukenkasten er zielig en verlaten bij. 
Pijnlijk, zo op een zondagavond. Gélukkig hebben we een fijne plaatselijke zondag-open-supermarkt, waar telkens een heleboel leuks op me ligt te wachten . Aha. Iets vreemds? Wilde asperges? Nooit-van-gehoord zeg je? Eh. Nee. Ik dacht dat het graanstengels waren ofzo.
 -superfood superfood, overal zie ik superfood-
Ook de eigenaar van de winkel kon me, na wat gegoogle niet heel veel wijzer maken. Je kon het rauw eten, gekookt of gewokt. Prima. Ik neem het. We'll see. De durver in mij, mikte het in m'n karretje en besloot er wat mee te experimenteren. Here we go. 

En ja hoor... ga maar snel op zoek naar je bundeltje verse, wilde, knapperige, heerlijke asperges! Fijn én kruidig. En helemaal in-het-seizoen. Huppa! Ingrediënten: 
- 2 courgettes, in dunne plakken
- 1 bosje wilde asperges (oké oké, je kan ook gewoon groene gebruiken...)
- 1 middelgrote rode ui
- 1/2el kokosolie
- 2el olijfolie
- 1/4tl knoflookpoeder

Voor de gratin: 
- 100g cashewnoten
- 3el edelgistvlokken
- 3/4tl zout
- 1/4tl knoflookpoeder


How to: 
- Maak de gratin door alle ingrediënten in de blender even fijn te malen. Maal niet te lang, dan krijg je klontertjes.
- Zet de oven al op, verwarm voor op 200°.
- Verwarm de kokosolie in een stevige koekenpan en bak de rode ui in ringen. Doe dit zo'n acht minuutjes, dan gaat de ui karameliseren. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de ui in een ovenvaste schaal.
- Snij de courgette in dunne plakjes (je kan hiervoor een mandoline gebruiken!).
- Snij de onderste halve centimeter van de asperges. Zo krijg je een mooi gerechtje.
- Doe de courgettes en de asperges in een kom, met de olijfolie, de peper, het zout en het knoflookpoeder. Doe er ook 2el van het vegan-gratin-mengsel bij. Hussel alles goed door elkaar.
- Leg de courgettes dakpansgewijs op de ui, ongeveer de helft is voldoende. Leg hierop de helft van de asperges.
- Herhaal. Bedek het geheel tot slot met een dikke laag van het gratin-mengsel.
- Bak in de oven zo'n 25-30 minuten en zet tenslotte 3 minuten onder de grill. Hou dit wel allemaal goed in de gaten! De bovenkant is zo verbrand! 
- Serveer met tomatensaus en rode quinoa. Za-lig!