maandag 25 april 2016

WRAAUWWFOOD: Net brood maar dan dat tikkeltje anders!

Brood. Sinds 2 jaar schrapte ik het volledig uit mijn menu. In het begin vind ik het vooral jammer, want ik ben een echte Belg, weet je?

Sinds de dag dat broodmaaltijden niet meer op mijn tafel verschenen -uiteraard wel in de brooddozen van mijn kids-, ben ik op zoek naar een belegbaar alternatief. Want, het is niet zozeer het brood dat ik mis, wel het samen gezellig lunchen met m'n mama en schoonmama, wanneer ze de broodzak-van-de-bakker op de tafel laten ploffen en de potjes met salades, kaas, spreads en weet-ik-veel-wat zijn overal klaar staan. Dan peins ik me de hele maaltijd te pletter -terwijl ik m'n springrolls opeet!- over hoe en wat ik hiermee zou kunnen doen. 

En alweer was het Andree van Lekker Vitaal, die me een zondagvoormiddag vol toastjes en broodalternatieven bezorgde, me met teveel kookkriebels naar huis liet gaan, en vervolgens aan het werk zette in m'n eigen keuken. 
Want, brood is namelijk helemaal nog niet zo vreselijk slecht als je zou denken. Het gaat 'm meer over wat je nu precies in je brood stopt. Neem nu gluten. Ikzelf heb er niets mee. Geen intolerantie. Geen pijntjes. Geen haat-verhouding. Maar ze zijn niet nodig in brood. Amen. In tegendeel zelfs. 
Gluten zijn verslavend. Ze maken vreemde kronkels in onze darmen, zorgen voor kleine ontstekingen, en die kunnen op hun beurt dan weer minuscule gaatjes maken in onze darmwand. Of ik meteen alle gluten-granen uit mijn dieet schrap? Nope, maar ik ben me er wel heel erg van bewust. 
Een handige tip van Andree is, dat je graan beter even kan laten kiemen vooraleer je het verwerkt. Ook kan je diezelfde granen best even kort verhitten, alvorens je ze verwerkt in een broodje. Handig om te weten, niet? 

De voormiddag werd opnieuw -zoals meestal- gevuld met een heleboel lekkers. Een van die dingen waar ik echt door van m'n stoel werd geblazen, was het Essenenbroodje, belegd als een broodje-tonijn-salade, maar dan helemaal plant-based. Waahaauw! Oogjes toe en het was écht tonijnsalade op m'n boterham! 
Het Essenenbroodje werd niet gebakken, zoals je zou denken, maar op hele lage temperatuur gedroogd. In een droogoven, dat wel, maar dat kan je thuis, met een normale oven even goed! - even die temperatuur naar beneden halen - . 


Vroeger, in een vorig leven geloof ik, was ik dol op tonijn- en zalmsalade. Ik herinner me nog perfect hoe het smaakte, en tot op heden, is er niets wat die smaak kan 'vervangen'. Toch kwam de imitatie van krab- en tonijnsalade van Lekker Vitaal aardig dichtbij. Het geheim was... kelp-poeder. Zo makkelijk! Om over de amandel-mayonaise nog maar te zwijgen. 


Eindelijk weet ik ook wat te doen met al die cups amandelpulp -die hier, zonder schaamte, bijna om de twee dagen in de compostbak belandden-. Nu niet meer! 


Aha! Thanks to Andree weet ik nu hoe ik mierzoete-zondagochtend-kaneelbroodjes kan maken van dit witte poeder! Met de melk maak ik vanaf nu trouwens echt een over-the-top-verse Indische Chai. Het was sinds mijn reis naar dat prachtige land geleden, trouwens, dat ik nog zo'n heerlijke chai gedronken had! 
Belegd met haar heerlijke raw-bessen-marmelade was het een feestje voor m'n buik. Maar niet alleen dat. Ze liet ook zien, hoe je met dezelfde ingrediënten en een beetje magic-cinnamon-toverstof  heerlijke kaneelrolletjes maakt. Life's easy. Maar soms moet je de kleine trucjes kennen. 


Oh hemel! Het was -alweer- een hééérlijke voormiddag. De volgende gaat door eind mei, en daar heeft ze het over rawfoodtaart. Helemaal onze winkel lijkt me zo! 

See you over there, 
Thanks Andree, for the invitation!

3 opmerkingen:

 1. Receptje voor het broodje en de 'tonijnsla' ;-)? Pretty please :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Komt er ergens aan hoor, deze week. Ik kan je dit exacte recept nog niet geven. Het is mijn recept niet :)
   Maar ik werk aan een soortgelijk :)

   Verwijderen