woensdag 25 februari 2015

Tiramisu #ZonderRauweEieren #Lactosevrij


"Gezond genieten van eten kan ook!".... Dit is hét motto dat ik al jaren in mijn keuken toepas, en naar mijn gevoel is het ook net dat waar deze blog om draait. Als gastblogger werd mijn manier van eten plots wel erg openbaar, en oh wat heb ik dat geweten.

Wie had ooit durven denken dat er zo'n taboe heerst op gezond eten? "Want chiazaad, havermout, tarwegras en seizoensgroenten... Dat is enkel voor zweverige geitenwollensokkenmeisjes, toch?" Wanneer een down-to-earth rationeel wezentje zoals ikzelf bijgevolg plots op een blog gezonde receptjes postte, verkeerde mijn omgeving al snel in een algemene staat van argwaan en verbazing. Laat me dus meteen dit cliché even uit de weg helpen: clean eten is helemaal stoer, down-to-earth trendy, sexy, op-en-top-creatief maar vooral intelligent.

Mijn lijf zit nl. zo bomvol met vitamientjes dat ik fysiek en mentaal sterker dan ooit tevoren ben. Ik experimenteer volop in mijn keuken en kom zo tot verrassende ontdekkingen. En nog het beste van al? Wanneer ik een keertje zin hebt in een pizza of een pak friet kom ik geen grammetje bij.  Zweverig? Ik denk het niet!

Wanneer ik vertelde dat ik een bijna-clean versie ging maken van tiramisu, kreeg ik spontaan de vraag: "Maar moet nu echt alles gezond zijn?". Mijn God, nee! Niets kan tippen aan de overheerlijke tiramisu van mijn eigen moeder! Al is die helemaal niet gezond, het is echt wel oh zo lekker! Ik wist dus reeds bij voorbaat dat een bijna-clean (Bijna, want in tiramisu hoort amaretto, toch?) exemplaar hier moeilijk aan zou kunnen tippen. Maar oh, het komt toch wel aardig in de buurt!

Dit receptje is op aanvraag van een vriendin die liever geen rauwe eieren in haar recepten ziet. Bovendien is een vriend van me gek op tiramisu, maar kan hij mascarpone niet echt verorberen gezien zijn lactose-intolerantie. Vandaag ging ik hem verrassen met onderstaand receptje. Het werd meteen  geproefd én goedgekeurd! Haal dus snel deze ingrediënten in huis en begin er zelf aan!


Wat heb je nodig?
Voor de koekjes:
- 3 eieren
- 1 el agave
- 1/2 cup boekweitmeel
- 1/4 cup speltmeel
- 1 tl vanille-extract

Voor de tiramisu
- 300 gr silken tofu
- 4 el amaretto (of amandelmelk)
- 1/4 cup geweekte cashewnoten
- 1 el kokosolie
- 1 kopje koffie
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1 el kokosbloesemsuiker
- raw cacaopoeder

How to?
- Begin eerst de koekjes te maken. Je mixt alle ingrediënten goed doorheen. Doe het deeg in een spuitzak en spuit de lange vingers op een bakplaat. Zet de koekjes een kleine 10 minuten in de oven op 180°. Laat afkoelen
- Week vervolgens de koekjes enkele minuten in een mengsel van koffie en 2 el amaretto.
- Blend de silken tofu met 2 el amaretto, 1 el kokosolie, 2 el koffie, 2 el ahornsiroop, 1 tl vanille-extract en 1 el kokosbloesemsuiker. Voeg vervolgens ook de geweekte cashewnoten toe en laat draaien in de blender tot je een romig geheel hebt.
- Stapel afwisselend in laagjes de koekjes en de tofu. Herhaal dit 3 keer.
- Zet in ijskast en laat zeker 3u opstijven.
- Werk vlak voor het serveren af met cacaopoeder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten