donderdag 29 januari 2015

VEGAN VIBES: Cottage #Pie, koken op z'n Brits -Hi, put the kettle on babe!-


Mja... dit is een gerechtje naar m'n hart. Hartig, vullend, healthy and clean. Ja, deze rijke stoofpot is -werkelijk waar- een topding waar je iedereen, inclusief je kids, helemaal happy mee maakt. Het heeft zo z'n tijd nodig, maar met deze gigantische schaal lekkers pak je dan ook echt uit! 
Zeg nu zelf, paddenstoelen, linzen, smaakvolle pastinaak-zoete aardappelpuree... Wie heeft er ooit gezegd dat Britse Cottage Pie vraagt om vlees? My dear! 

Ingrediënten: 
- 1kg zoete aardappel, in gelijke (kleine) stukken
- 400g pastinaak, in kleine stukken (zo groot als de aardappelen)
- zeezout
- olijfolie
- peper
- 40 g gedroogde paddenstoelen (ik gebruike een bosmengeling)
- 600ml kokend water
- 750ml groentenbouillon
- 130g groene linzen
- 130g blonde linzen
- 2 laurierblaadjes
- 1 ui
- 2 grote of 4 kleine wortels
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gedroogde tijm
- 500g verse paddenstoelenmix (kies diegene die je lekker vindt!)
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 100g diepvrieserwten


How to: 
- Kook de aardappelen en de pastinaak 20 minuten. Pureer ze en breng op smaak met peper en zout.
- Schenk het kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Zet even aan de kant.
- Doe de linzen samen met de laurierblaadjes in de groentebouillon en breng aan de kook. Laat koken tot de linzen klaar zijn, giet af en verwijder de laurierblaadjes.
- Verhit in een pan een eetlepel olijfolie en bak de ui, de wortels en de knoflook samen met de tijm. Dit voor ongeveer 15 minuten, tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn.
- Verwarm de oven op 180°.
- Als de ui bijna klaar is, giet dan de gedroogde paddenstoelen af. Zeef ze en hou het water apart.
- Hak de geweekte én verse paddenstoelen in stukjes. Doe ze bij het uienmengsel.
- Doe de tomatenpuree en het weekvocht bij de groenten. Voeg ook de linzen toe.
- De linzen en paddenstoelen moeten in de saus drijven. Voeg dus extra vocht toe indien nodig.
- Breng goed op smaak, linzen en paddenstoelen vragen véél kruiden.
- Doe het linzenmengsel in een vuurvaste schotel en dek af met een laagje puree.
- Bak 40 minuten in een oven op 180°. 

- Laat 5 minuten in een ovenschaal staan en serveer. 

Geniet! 't Is echt een lekkere hap! 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen