maandag 10 augustus 2015

VEGAN VIBES: Summmmerspringrollls! #Vietnameseloempia's maar dan écht lekker!Hello lovies! 

Wauw! Dit is echt een hele tijd geleden. Ik moet een beetje wennen aan het opnieuw Handsoffmyfood-en (en in België zijn...). Vooral het geklungel met de foto's zit me niet meer zo in de vingers. Mijn excuses voor het late bericht dus! Vietnam was... waanzinnig! Als foodie was ik er echt op m'n plek. Ik blééf gewoon heerlijke smaken ontdekken. Alsof er alleen maar lekkere dingen te eten waren. En, gezond. Aha! 
Vandaag wil ik jullie graag laten proeven van wat zowel mijn man, kids als ik werkelijk een van de meest fijne gerechtjes op de menukaart vonden. Je kon ze vinden van Noord tot Zuid-Vietnam. De vulling bepaal je helemaal zelf -kan dus uiteraard met vlees of vis-, en is echt een easy dingetje om mee uit te pakken. We maakten er al enkele op onze blog, maar de echte springroll is echt 'less is more'. Tijd om hem de aandacht te geven die hij verdient! 

Springrolls behoren tot de typische Vietnamese keuken. Wie heeft er nog niet gehoord van 'Vietnamese loempia's?'. Vergéét vette gebakken loempia's in filodeeg! Vietnam ademt rijst. Rijst, rijstnoedels, rijstpapier! 
Op elke straathoek staan vrouwen met karretjes vol salade, waterkers, radijsscheutjes, spinazie, wortelreepjes,... klaar om een smaakexplosie in je mond te toveren. Helaas, helaas. Niet al hun fijne dingen kan je bij ons in de supermarkt krijgen... Zo is 'Morningglorry' of 'waterspinazie' enkel te vinden in de betere toko's. Waag je kans en ga op onderzoek! 

Belangrijk! Wanneer je werkt met rijstpapier, lees dan vooral niet de verpakking mét gebruiksaawijzing. Ik gebruik mijn rijstpapier al jaren fout! Volgens wat ik dacht te lezen, moet je het weken ik koud water. Dit is echt hélemaal niet de goede manier! 
Je rijstpapier wordt erg wak en scheurt namelijk bijna onmiddellijk als je begint te rollen. Zonde, want zo krijg je een knoeiboel. 
Leg een natte, schone keukenhanddoek op een plat bord, en druk je droog rijstpapier tegen de klamme keukenhanddoek, zodat het licht vochtig wordt. Rol nu je rijstpapier op.
Tweede mogelijkheid is je rijstpapier door water ritsen (de buitenkant), en de binnenste cirkel even bevochtigen met je handen. 

Héllo Vietnam! Here we go! 


Ingrediënten: 
- rijstpapier (1 papier per roll)
- wortelreepjes (1 reepje per roll)
- komkommerreepjes (1 reepje per roll, niet de zaadlijsten)
- kiemen (ik gebruikte groene radijskiemen)
- avocado (optioneel), in reepjes
- sugarsnaps (in fijne reepjes)
- veldsalade, fijngehakt
- bosui (het witte gedeelte fijngehakt, het groene gedeeltje in buisjes)
- koriander, enkel de blaadjes
- kortgebakken tofu, geblust met 1el sojasaus / gekookte scampi / .. in fijne reepjes.
- 1/3 pakje rijstnoedels, voorgekookt volgens de verpakking
- ... Wat je wil!

Als dipsausje gebruik ik sojasaus, met fijngehakte rode pepertjes! Heerlijk! 
How to: 
- Snij al je ingrediënten en leg ze klaar.
- Vul een diep bord water en draai het rijstpapier hier snel doorheen. Werk loempia per loempia af.
- Leg je rijstpapier op een snijplank, maar met 2cm papier over de rand. 


- Belangrijk. Wees zuinig met de vulling. Springrolls zijn verfijnd, ook al kunnen ze -afhankelijk van je papier-, groot zijn. Het zijn smaakbolletjes. Leg een 'stick' van alle ingrediënten op je rijstpapier. Begin met veldsla, eindig met een 'toefje' noodles. De tofu / scampi / ... laat je nog even apart. Ook het groene gedeelte van de bosui laat je er nog even uit.
- Rol de rol nu zo op, dat je ongeveer in de helft van je papier zit. 
- Leg nu, vlakbij de opgerolde kant, een aantal stukjes vleesvervanger / vlees / vis. Rol de rol nog een keer door. Plooi nu pas de zijkanten naar binnen. Leg ze recht, besteed veel aandacht aan de afwerking! 

 - Als je wil kan je hier een groen stukje bosui stoppen, vlak voor je de laatste 'twist' geeft!  

- Hak de rode peper in dunne schijfjes en meng met sojasaus. Njammie! Als je hiervan houdt... hou je misschien ook van... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten