vrijdag 5 september 2014

Bloemkool "couscous"

Ik ben absoluut geen voorstander van een koolhydratenvrij dieet. Persoonlijk ben ik eigenlijk wel wat verslaafd een volkorenpasta,  bruine rijst, couscous,...
Maar soms denk ik toch dit is teveel van het goede! Deze bloemkool "couscous" bevat enkel groenten en peulvruchten.
Nu denk je: ik zie toch wel duidelijk couscous korreltjes op de foto hoor. Ja dat heb je goed gezien, alleen is dat geen couscous, maar....... BLOEMKOOL!

Ik beloof je, schotel dit voor aan iemand die het niet weet en ze gaan er vanuit dat ze couscous eten.

Dit is ook een ideaal recept om de kids wat meer groenten te laten eten.

Wat heb je nodig:

  • 1 ui (gele, rode, sjalot.. maakt niet uit)
  • 1 teentje knoflook
  • Halve bloemkool
  • 2 grote wortelen
  • Halve courgette
  • 120 gram champignons
  • 100 gram kikkererwten ( zelf geweekt en voorgekookt of eventueel uit blik)
  • 500 ml warm water
  • half groentebouillonblokje
  • klein blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kardemom
  • voor het afkruiden raad ik kruiden aan uit het midden oosten bv. ras al hanout, garam masala
  • keukenmachine of hakmolentje van de staafmixer
  • wokpan
How to:

  • Als je rauwe kikkererwten koopt vergeet ze dan niet 's morgens al te weken voor 8u en nadien te koken.
  • Snij de wortels, courgette en champignons in grove stukken. 
  • De ui en knoflook snij je fijn.
  • Snij de bloemkool in roosjes en doe ze in het hakmolentje. Mix even tot je een couscous-achtige structuur hebt. (zie foto)

  • Fruit de ui en knoflook in de wokpan (Ik gebruik hiervoor geurloze kokosolie, de gezondste optie).
  • Als de ui zacht is voeg je het gemberpoeder, kerriepoeder, de bloemkool en wortelen toe en meng.
  • Doe nu het water en bouillonblokje bij in de pan.
  • Laat dit pruttelen tot de wortelen zachter worden en 3/4 van het water verdwenen is.
  • Hierna voeg je de courgette, champignons, kikkererwten en tomatenpuree toe. 
  • Laat nog enkele minuten door koken tot het water is opgenomen.
  • kruid af naar smaak met de overige kruiden.

Ik maak dit recept voor 2 personen, maar we hebben dan nog wel beiden een restje voor de volgende dag.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen