dinsdag 2 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Tuut-tuut.. Zie ginds komt de TAAI TAAI! #Gluthfree #Sugarfree #Vegantip



Helemaal in-to Sinterklaas! En dat is voor mij.. Speculaas Speculaas Speculaaaaas! (Oh... Kaneel en ik? Wij zijn de dikste vriendjes!)
Maar goed. Sinterklaas is voor mij puur jeugdsentiment. Herinneringen aan warme kachels, schoenen met wortels, pintjes bier voor Zwarte Piet en vooral... de geur van Taai Taai! De smaak van Taai Taai (Voor diegene die het niet kennen... Méén je dat?!) is moeilijk in een categorie te stoppen. Ik denk dat het iets is tussen honing en anijs, tussen heerlijk, fantastisch en verrruukkelijk lekker. En, het is vooral zó zes december! 


Deze variant is glutenvrij. Al zit hij barstensvol healthy ingrediënten, de hoeveelheid honing is niet weinig. Om die reden durf ik hem niet helemaal super-vreet-je-vol-clean te noemen. Nu goed, geloof me, je eet liever een stukje van deze lekkernij dan er eentje in de winkel te kopen! 

Tip! Wil je hem VEGAN? Dat kan! Gebruik dan agave-siroop in plaats van honing en bestrijk hem niet met eigeel voor hij de oven in gaat. 

Je kan het boekweitmeel ook vervangen door speltmeel, maar ik ben een echte boekweit-lover, dus ik doe het liever zo! 

Ingrediënten:
- 250g boekweitmeel (of spelt)
- 100g amandelmeel
- 250g honing (vegan: agave is net zo goed!)
- 2el speculaaskruiden
- 2tl gemalen anijszaad
- 2tl wijsteenbakpoeder
- 1tl baking soda
- snuf zout
- snuf zwarte peper
- 1 eigeel
- handvol geschaafde amandel 


How to: 
- Meng de droge ingrediënten (boekweitmeel, amandelmeel, anzijszaad, wijsteenbakpoeder, baking soda, zout en peper) met elkaar in een mengkom.
- Meng er de honing onder met een keukenmachine. Zorg voor ene egaal deeg.
- Het deeg moet plakkerig zijn (aan je vingers plakken), maak hem eventueel plakkeriger met water.
- Zet het deeg een uur in de ijskast en laat rusten.
- Leg het deeg op een met bakpapieren bakplaat en bestrijk met eigeel. Strooi er de amandelschilfers over.
- Bak 12 tot 20 minuten in de oven. 


Snij in stukjes... Smakelijk!!!! #Sinterklaasisonhisway!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen