zondag 6 maart 2016

BREAKFAST BEAUTY: Ch... Ch... Chiaseeds! ! Eet jij chiazaad op de juiste manier!? #breakfastlovies


Wat een héérlijk weekendje! Vol RAW-food! Niet zomaar hoor, -was dat maar waar-, maar dat kleine dropje in m'n buik heeft me de afgelopen drie maanden al zoveel vreselijke zaken doen eten -ik durf het niet te vernoemen!-, dat mijn lijf echt toe is aan plant-based-goodies
RAW-till4 leek me best haalbaar. Na een uurtje verlekkerd scrollen door de waanzinnigste Instagram-accounts, had ik het helemaal voor mekaar in m'n hoofd! (Trouwens, dit is echt een aanrader als je even wil ontspannen!)
Banana-nicecream, homemade-almondmilk, veel heerlijke salades en home-made-carrot-wraps zijn er door m'n keuken getuimeld. Van macadamia-ricotta tot hummus van gekiemde kikkererwten. Het was echt zo heerlijk! 

Vaak vragen mensen zich af hoe je best start met 'RAW-food'. Begin gewoon heel erg klein. Bij je ontbijt bijvoorbeeld -wat volgens mij ook het lekkerste stukje van de dag is-. Homemade-almond-milk is super simpel om te maken. Een filmpje volgt in de volgende 24u! Met een uurtje of 8 geduld -weken is hét codewoord als het over RAW-food gaat-, heb je de allerlekkerste amandelmelk in je kommetje! Doe daar nog een ton vers fruit en wat chiazaad bij en je ontbijt is werkelijk hemel op aarde. 
So, let's talk about Chiaseeds! Deze kleine wonderzaadjes bevatten bijna alle mogelijke voedingsstoffen die we nodig hebben. Ze maken je bloedsuikerspiegel stabiel en maken je darmen happy. Als jij zorgt dat je regelmatig een potje als dit leeg lepelt, zorgen de zaadjes ervoor dat je lijf in een topvorm raakt. Let me tell you how...

Om te beginnen zijn Chiazaadjes helemaal niet Vlaams. Ze zijn oorspronkelijk uit Mexico. Hier gebruikten de Azteken het als medicijn. Slimmerds daar! 
Om een tipje van de sluier op te lichten... Chia bevat magnesium, omega3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium én vezels. Voorwaarde om al dit lekkers ook effectief binnen te krijgen is dat je de zaadjes weekt -in melk of water- en goed kauwt.

De gel die geproduceerd wordt wanneer de zaadjes 10 minuten geweekt zijn, zorgt ervoor dat koolhydraten trager worden omgezet naar suiker. Het gevolg is simpel... Je bloedsuikerspiegel blijft in balans en er wordt minder insuline gemaakt. Je raakt makkelijker een kilootje meer kwijt én je voelt je helemaal vol!

Maar, hé, we zijn allemaal een beetje anders en onze lijven reageren uniek. Net daarom kan het wel zijn dat jij nooit zo'n dikke vriendjes wordt met deze mini-zaadjes. Misschien wordt je er net misselijk of opgelazen van. Kan, want ze zijn een overdose aan voedingsstoffen en niet elk lijf weet hier goed raad mee. Jij alleen kan voelen hoe je vertering er aan toe gaat! 
Ook wanneer je bloedverdunner neemt of een lage bloeddruk hebt, blijf je best een beetje uit de buurt van deze zaadjes. Chia werkt bloedverdunnend, en teveel is nooit goed! 

Dit receptje is er eentje zoals we er al 100 hebben geplaats. Het enige verschil -en dat was net het héérlijke er aan-, wat dat de amandelmelk helemaal home-made was! 
Zo simpel! Niks kaasdoek of speciale keuken-uitrusting! Enkel een stevige blender en een vaatdoek -die je steriel maakte met behulp van je strijkijzer- heb je nodig.

Homemade-almond-milk 
Ingrediënten: 
 
- 1 cup amandelnoten, 8 uur geweekt
- 3,5 cup water
- 1 vanillestokje
- 2 dadels, ontpit

How to:
- Blend de boel op een gigantisch hoog tempo. Ook het vanillestokje -in zijn geheel-. Laat minstens 1 minuut blenden.
- Leg een vaatdoek in een diepe kom en giet de melk hier door heen. Pers de vaatdoek vakkundig leeg door hem aan de vier hoeken samen te nemen en steeds meer melk in de kom te duwen. 
- Zet een uurtje in de koelkast. 

Chia-porridge: 
Ingrediënten: 
- Homemade-amandelmelk (140ml)
- Chiazaad (3el)
- 2el Frambozen (mag uit de diepvriezer)
- 1/2 Banaan
- 1 Aardbei
- 2el Blauwe besjes
- 1el Bijenpollen
How to:
- Neem 3 el chiazaad en 140ml home-made amandelmelk. Doe in een glazen pot met deksel en schudt de boel 30 seconden door elkaar.
- Zet een nachtje in de koelkast. 
- 's Ochtends schep je een laagje chiapudding in een kommetje, met daarop enkele frambozen. Opnieuw een laagje chiapudding. Hier komen dan schijfjes banaan en blauwe besjes op.
Werk af met een laatste laagje pudding, bessen, bijenpollen en een aardbei.

You'll love this. Maar probeer, écht, even met je zelfgemaakte notenmelk! Een wereld van verschil! 

Nog lekkers nodig?Geen opmerkingen:

Een reactie posten