dinsdag 10 mei 2016

VEGAN VIBES: Eat the rainbow! #griledtempeh #veggiestotjeploft


De regen heeft toegeslagen in mijn hoofd. Waar afgelopen weekend het zonnetje scheen op ons terras en in mijn ogen, kijk in nu een beetje sip door het raam. Wat een trieste bedoeling! Tijd voor een spetterend lente-gerecht. Met een hele vrolijke regenboog als hoofdrol.  Vandaag had ik écht zin om wat met tempeh te doen. Dat is al heel lang geleden. Tempeh ziet er een beetje vreemd uit. Als je tofu al vér outside-the-comfort-zone vindt, vind je dit misschien sowieso ook van tempeh. Tempeh ziet er niet echt hip uit, ruikt een beetje raar en als je het rauw proeft ga je zelfs een beetje over je nek. Tjah. 
Wat is dat wit-gele rolletje eigenlijk? Tempeh is niets meer of minder dan gefermenteerde sojabonen die samengeperst worden tot een rolletje. Het bevat véél voedingsstoffen en is daardoor een toppie-vleesvervanger. Tempeh is top-spul voor sporters trouwens, het bevat zo maar even 40% eiwitten.

Voordeel van tempeh (en tofu ook trouwens) is dat het echte sponzen zijn, die marinades opslurpen. Doe het the easy way en kieper er gewoon een boel sojasaus over. Of ga uit je dak met ahornsiroop, citroensap,... 


Vandaag houden we het super simpel en gaan we voor gerookte shoyu-tempeh. Niks aan. En kijk eens wat een fan-tas-tisch plaatje het oplevert! 

Ingrediënten: 
- 1/4 rode kool
- 4 wortels, geschild
- 1 rode biet, geschild
- 1 grote hand vol erwten (diepgevroren en ontdooid onder water) 

- 1 bussel waterkers, fijngehakt
- 1 hand fijngehakte pistachenoten 

- 2el sojasaus
- 4el olijfolie 


Voor de tempeh: 
- 1 rolletje gerookte tempeh (koop je zo in de winkel)
- 3 el shoyusaus / tamari


How to:
- Marineer hele fijne stukjes tempeh in de sojasaus. Zet aan de kant. Draai na 10 minuten even om. 

- Kieper de biet, wortels en rode kool door de keukenrobot. Je kan de rode kool ook heel fijn hakken en de wortels en biet raspen. Dat duurt wat langer maar geeft hetzelfde resultaat.
- Meng dit alles met de erwten, de gehakte waterkers en pistachenoten.
- Overgiet de boel met 2el soja-saus, 4el olijfolie en zet even aan de kant, om te marineren.
- Bak de tempeh in wat olijfolie gaat. 
Draai ze halfweg hun baktijd om. - Overgiet met de sojasaus die als marinade diende, vlak voor ze klaar zijn. Als je ze dun genoeg gesneden hebt, krijg je een crispy-bacon effect. 
- Schik de tempeh op je salade. 

Njammie! 
xoxoxo 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten