woensdag 4 mei 2016

VEGAN VIBES: Lentil Bolognese! #yummie #tomatensausvoorgenieters



Zoals jullie weten gebruik ik -bijna altijd- wholefood-stuff in mijn gerechten. Onlangs bedacht ik me dat passata niet zo 'wholefood' was, en het toch tot een van mijn meest gebruikte ingrediënten hoort. Het is immers veel dikker dan versneden tomaten, en veel rijker van smaak -zout, I know-. Tijd om wat opzoekwerk te verrichten. 
Passata hoeft niet ongezond te zijn. Vaak is het zelfs gezonder dan de reputatie doet vermoeden. 
Een kleine kantbedenking... De verpakking van passata is vaak... blik! De binnenbekleding van dat blik is bekleed met 'Bisfenol-A'. Nooit van gehoord? Ik tot vandaag ook niet... Tot wat google-werk me bracht tot de 'BPA-afkorting'. Aha! Ze hadden mijn aandacht...   BPA veroorzaakt heel wat gezondheidsproblemen. Het is om die reden ook, dat bijvoorbeeld melkflesjes voor baby's steeds vaker officieel 'BPA-vrij' worden gemaakt. Wegblijven van de tomaten-in-blik dus. Maar je hebt uiteraard massa's glazen bokaaltjes! Nothing to worry about!

Of toch? Yes! Er is tomatenpassata en tomatenpassata. Soms vind je op de ingrediëntenlijst een belachelijke opsomming van onuitspreekbare woorden. Stay away lieverds! Je hebt ook echt heel toegankelijke winkels met heel erg eerlijke passata. Check altijd de ingrediëntenlijst en blijf weg van E-nummers, onuitspreekbare ingrediënten en toevoegingen,... Passata dat is.. tomaten en tomaten en... tomaten.


Ingrediënten: 

- 200g tofu, verkruimeld
- 1 aubergine, in kleine blokjes
- 1 cup bruine linzen (ongekookt)
- 3 wortels, in kleine blokjes
- 1 teentje look (geperst)
- 1 ui, fijngesneden
- 800g passata
- 1 laurierblad
- 1/2 cup vegetarische bouillon
- 2 el olijfolie
- 1 el verse, gehakte, rozemarijn
- 1 handvol basilicumblaadjes
- 3 courgettes, in spirelli
- zout en peper 



How to: 

- Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de verkruimelde tofu en de fijngesneden aubergine toe. Roerbak zo'n 10 minuten, tot alles goudbruin is.
- Voeg een laurierblaadje toe.
- Doe de wortelblokjes, de linzen, de ui en de look bij de aubergine en roerbak 5 minuten. 

- Voeg de vegetarische bouillon toe.
- Voeg de passata, een cup water en de rozemarijn toe. Breng tot net boven het kookpunt.
- Laat 30 minuten koken. Voeg eventueel meer bouillon toe, als nodig blijkt.
- Voeg zout, peper toe naar smaak.
- Maak van je courgettes spirelli-slierten met een spiraalsnijder.
- Serveer met versgehakte basilicum. 


Super lekker én vol van smaak! I love it! Thx to Mr. Foodie! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen