vrijdag 10 oktober 2014

CELEBRATING FALL: Low-fat frietjes van zoete aardappel, vers uit de oven!





Als ik echt ooit een laatste maaltijd zou moeten kiezen, dan zullen het frietjes van de frituur zijn. Omdat het dan toch de laatste maaltijd zou zijn is het niet nodig om te kijken naar hoe ongezond die wel zijn. Vol vet en toegeven, nadien voel je je nooit super.

Maar hopelijk gaan we nog lang op deze aardbol rond lopen en kijk ik dus wel naar wat gezond is voor je lichaam en wat niet. Dus vervang ik mijn frituurfrietjes door zelf gemaakte ovenfrietjes. En ik moet toe geven, het is the next best thing!

Na enkele tripjes naar the land of the free and home of the brave: Amerika, ben ik superfan van deze sweet potato fries.

Je kan ze daar bijna overal krijgen en ze zijn veel gezonder dan de gewone aardappel. Officieel zijn ze dan ook eigenlijk een knol, een knol vol goedheid voor je gezondheid!

De zoete aardappel vind je in bijna alle supermarkten, vooral bij Lidl zijn ze tijdens het seizoen steeds verkrijgbaar. Het seizoen begint nu en loopt van de herfst tot einde winter.
















Wat heb je nodig?
Voor 2 pers.

  • 350 gr zoete aardappel
  • 1 eetlepel gesmolten geurloze kokosolie, als je deze niet in huis hebt gebruik dan olijfolie
  • 1 theelepel speltmeel of boekweitmeel (Optioneel, hierdoor worden ze iets krokanter)

TIP: Je oven moet toch voorverwarmen. Zet je kokosolie in een potje in de oven , voor enkele minuutjes, om te smelten.

How to?

  • Verwarm je oven op 220 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snij in frietjes. Ik maak ze liever wat dikker, dan de puntjes niet snel.
  • Let er op dat je frietjes ongeveer gelijk van vorm en dikte zijn.
  • Giet de kokosolie over je frietjes. Schud goed zodat de olie op al je frietjes zit.
  • Doe er de eetlepel bloem bij. Schud weer zodat al je frietjes een dun meellaagje hebben.
  • Leg de frietjes ,op een bakpapier, op je bakplaat, het beste is dat ze elkaar niet te veel raken.
  • Bak in de oven voor ongeveer 30 minuuutjes
  • Hou ze wel goed in het oog, zodat ze niet verbranden!

De frietjes gaan nog wat zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Zoete aardappel krijg je bijna alleen krokant in de friteuse. Maar geloof mij, ze om van te smullen!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen