woensdag 8 oktober 2014

Celebrating Fall: Colorfull Pumpkinpie #Vegan


Toegegeven, deze waanzinnig originele -jep, scoren doe je ermee- "Fall-Pie" maak je niet zomaar eventjes. Ik bedoel, ik heb er echt drie uur intensief werk mee gehad. Het is dan ook op en top 'vegan'. Wil je minder keukenwerk? Neem bladerdeeg in plaats van home-made bouchweatdough en neem ricotta uit een potje. Veganistisch kan je het niet meer noemen, maar lekker is het sowieso! 
Nog tijd-besparingstips? Neem kant-en-klaar gesneden pompoenblokjes!

Maar, vergis je niet. Ik heb van geen minuut spijt. Deze waanzinnig lekkere taart is een echte topper. Hoe de boekweit ging uitdraaien wist ik eerlijk gezegd niet, maar kritische dochters vroegen me tijdens het eten of ik er een heel brood mee wilde bakken. De smaak was het heerlijk en de textuur knapperig krokant! Ik wilde een de-gezondheid-spat-er-af taartje, en boekweit is glutenvrij én heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Het is zo clean als wat, dus geniet naar hartenlust! 

Veganisten eten géén dierlijke producten, dus ook géén kaas. Moeilijk? Neen, niet zo. Je kan de meeste kazen namelijk prima 'vervangen' door cashewnoten. Het is -op het weken na- in no-time klaar en de smaak is echt lekker. Maak genoeg, zo kan je de dag nadien nog een lekkere Italiaanse wrap maken met ricotta en zongedroogde tomaatjes! 

Organisatie is een must voor dit gerecht. Werk in fases en zet regelmatig je afwas eventjes opzij. Oh ja, en proef even van de pompoen als-ie uit de oven komt. Verrruukkkelllijk! 

Vergeet de cashewnoten niet op voorhand te weken, minstens 2 uur weektijd! :)




Ingrediënten: 

Boekweitmeel: 
  • 600g boekweitmeel (of ander meel, als je dat wil!) 
  • 1tl zout 
  • 1/2 tl bakpoeder 
  • 4el olijfolie 
  • 300ml water (om mee te beginnen), extra toevoegen op 'gevoel' 

Cashewricotta: 
  • 200g cashewnoten 
  • water 
  • een 'flinke' snuif uienpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper naar smaak 

Taart: 
  • 1 flespompoen / butternut (in plakjes van 5mm) 
  • olijfolie (veel!) 
  • 3 tenen knoflook 
  • 3 takjes rozemarijn (hak de blaadjes in kleine stukjes) 
  • 3 grote rode paprika's (of vier kleintjes) 
  • 2 - 3 rode uien 
  • 1el balsamicoazijn 
  • 2el honing 
  • 2 aubergines (in de lengte in plakken van 5mm)
  • 2 courgettes (in de lengte in plakken van 5mm)
  • 450g spinazie (vers) 
  • 300g cashewricotta 
  • geraspte schil van 1 bio-citroen
  • 650g deegbeslag 
  • 2 handenvol basilicum 
  • !optioneel! (niet meer vegan dan!) parmezaankaas (30g)

How to: 

Boekweitmeel: 
  • Meng de ingrediënten in een kom. Voeg water toe. Doe het beetje bij beetje. Je deeg moet een echte 'brooddeegtextuur' krijgen. Normaal is het dan niet meer plakkerig. 
  • Zet het deeg afgedekt weg. 

Cashewnoten 
  • Week de cashewnoten minstens 2 uur in water. 
  • Doe alle ingrediënten in een stevige blender. Ik pureer de cashew-ricotta altijd eerst met een staafmixer, omdat die de noten fijner maalt. Hoe fijner de noot, hoe romiger de ricotta-textuur. Voeg water toe (ongeveer een groot half glas), maar doe dit beetje bij beetje en kijk naar de textuur. Toevoegen kan je altijd...
  • Voeg zout en peper bij naar smaak. 



Taart! 
  • Verwarm de oven op 200°C. 
  • Leg de plakjes pompoen op een bakplaat. Gebruik twee bakplaten als dat nodig is, maar leg de pompoenschijfjes niet op elkaar. 
  • Bestrooi met zout, peper en olijfolie. 
  • Zet 35 minuten in de oven, voeg na 20 minuten de fijn gesneden schijfjes look en de gehakte rozemarijn toe.


  • Leg de paprika's op een bakplaat en verwarm ze 35 minuten onder in de oven (onder de pompoen). Haal ze uit de oven als ze rimpelig en zwart worden. 
  • Doe ze in een kom en wacht 10 minuten. Dek ze eventueel af met vershoudfolie. 
  • Ontvel de paprika's en verwijder de zaadjes. Snijd ze in grote stukken.
     
  • Verhit twee eetlepels olie in een ban en bak de uien. Laat ze karameliseren (10 minuten) en roer goed. 
  • Voeg de honing en de balsamico toe. Roer steeds en laat 5 minuten heet worden. 


  • Verhit de grillpan. Smeer alle aubergines en courgetteplakken in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril ze gaar (in porties). Zet even opzij. 
  • Doe de spinazie in een kom en overgiet met kokend water. Laat de blaadjes even afkoelen en schep ze in een schone vaatdoek. Knijp zoveel mogelijk water weg. 
  • Doe de spinazie op je snijplank en hak héél fijn. 
  • Meng de spinazie met 200g ricotta, de geraspte schil van 1 citroen, eventueel wat parmezaan, zout en peper. 
  • Bekleed je springvorm met bakpapier. 
  • Rol je deeg uit tot een grote pizza. Opgelet, boekweit heeft een droge structuur en heeft de neiging om uit elkaar te vallen. Dit is een 'knoei'-werkje. Doe het eventueel in kleinere lapjes die je aan elkaar kleeft in de vorm. Je hebt nog 1/3 van je deeg nodig als 'deksel'. Leg dit even opzij. 
  • Leg op de bodem van de springvorm verse basilicumblaadjes (de helft van je plantje). 
  • Bekleed met lagen (maak alles op):
    - courgette
    - aubergine
    - paprika
    - spinazie-ricotta
    - pompoen
    - ui
    - 100g ricotta 



  • Rol je laatste deeg uit tot deksel. Dek je taart af en duw de randjes aan. Maak in het midden een gaatje met je vinger. 
  • Indien je géén vegan bent kan je de taart bestrijken met eigeel. 
  • Zet de taart 45 minuten in je oven. 
  • Je kan ze warm eten, of koud! 























Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen