dinsdag 7 oktober 2014

Celebrating Fall: Sometimes all you need is a pumpkin! #vegan



Jullie hebben het ongetwijfeld al gehoord! We zijn geselecteerd voor de Libelle Lekker Foodblog-wedstrijd.  Dat is een hele eer! En dat allemaal na een maandje clean-foodies te zijn! (Nu, we waren het al wel een beetje langer, maar niet zo officieel...). De wedstrijd is nu pas begonnen! We zullen opdrachten toegestuurd krijgen, waarin bepaalde ingrediënten worden 'opgelegd'. Onze eerste opdracht draait om... pompoen! Hoe kan het ook anders! Je ziet ze overal. Tijd om aan het experimenteren te gaan! 

Deze maakte ik met een butternut (geen taaie draadjes dus ideaal voor een broodje!), maar je kan het volgens mij met zowat elke pompoen die je in je tuin vindt!
Misschien hebben jullie het al door, maar ik ben helemaal into het oat-bread. Onze traditionele boterhammetjes schoof ik drie maanden geleden aan de kant, en ze maakten plaats voor 101 alternatieven op havermoutpap. Dit is een van de origineelste die ik tot nu toe op tafel toverde!


De versies die ik vond op het internet, bevatten niet de 'cleanfood'-ingrediënten die ik zocht. Een beetje gemix en gepureer later stond er wat af te bakken in de oven en, geloof het of niet, het is een heerlijk herfstig ding geworden.
Kieper er een héleboel Maple-syrup op en geniet van je ontbijt, tussendoortje of... stiekeme late-night-snack. Nom nom nom...



Ingrediënten:
Droge ingrediënten: 
  • 2 kop havermeel (mix havermout tot bloem)
  • 3/4 el zout 
  • 1tl bakpoeder 
  • kaneel (naar smaak) 
  • gemberpoeder (naar smaak) 
  • cayennepeper (naar smaak / optioneel) 
Natte ingrediënten: 
  • 1 kop amandelmelk (eventueel meer, hangt van de structuur van je pompoen af*) 
  • 3 el chiazaadjes
  • 1 el vanille extract 
  • 1 1/2 kop pompoenpuree (kook de butternut-stukjes gaat en pureer met de blender*)
  • 1/3 kop kokosolie (gesmolten, zachtjes aan!)
  • 3/4 el sinaasappelsap (of citroen)
  • 1/2 kop agavesiroop*
  • 1/4 el zeste van de sinaasappel (of, als je citroensap gebruikte, van de citroen)
* Als je pompoen een te 'natte' textuur geeft na het pureren, voeg dan 3el puree toe en gebruik maar 3/4 kop amandelmelk. Pompoenpuree varieert van textuur. Een 'droge' puree behoudt z'n vorm, een 'natte' puree lijkt wat op appelmoes. 

* Je kan ook maple-syrup gebruiken, indien je niet houdt van agave.

* Zorg dat je natte ingrediënten een klein beetje 'warm' zijn, zo geven ze een romerige textuur. De kokosolie zorgt voor een stevig resultaat op het einde. Wil je tijdens het 'oppeuzelen' een zachte textuur, warm je sneetje brood dan even op... 

How to: 
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Zorg ervoor dat je havermout fijn havermeel wordt. Gebruik je blender om de ronde platte vlokken te blenden.
  • Doe alle droge ingrediënten in een grote kom. Meng voorzichtig met een lepel. 
  • Doe de 'natte' ingrediënten in je blender. Je chia-zaadjes vervangen de eieren. Ze moeten eerst geactiveerd worden. Zet je blender op de laagste stand en geef de zaadjes een minuutje of.. 5? Wanneer je merkt dat je nat mengsel een beetje dikker wordt, is het oké! 
  • Meng de natte en droge ingrediënten in je blender. 
  • Bekleed je vorm met bakpapier of spray hem in met kokosolie. 
  • Bak het brood 20 minuten op 220 graden, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak nog een keer 25 minuten. 
  • Controleer of het brood klaar is met een prikker. 
  • Laat het brood afkoelen. Denk eraan, de kokosolie houdt alles stevig en moet dus echt 'in de vorm' op temperatuur komen.
  • Besmeer je brood met pindakaas, jam, mapple-syrup, honing, ... Smakelijk!!! 
Tip! Vries sneetjes brood in per 2 of 3. Zo heb je telkens een lekker tussendoortje of ontbijt in een handomdraai! 




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen