zaterdag 31 oktober 2015

VEGAN VIBES: WOW Won-Ton met lekkuuurrrre #paddenstoelen & #tofu ... #Indestoommandermee #Easy en #Moois op je tafel! #HerfstopzijnAziatisch!



Mijn studente uit Hong Kong is, zoals ik al wel vaker vertelde, een van mijn meest kritische juryleden aan tafel. Ook vandaag was haar mening ongezouten, in tegenstelling tot de sojasaus waar ze haar Won Ton vol smaak in doopte. "They are tasty", smakte ze. Lucky me. Maar ze leken niet op de Chinese, met varken gevulde exemplaren uit haar Home-Town-keuken.
Ik ben een rijst-papier-liefhebber. Sinds mijn keuken-vakantie naar het prachtige Vietnam, heb ik het áltijd in huis. Het is, om het in de woorden van mijn man te zeggen, een prachtig product. Je kan er ook alle kanten mee uit. Gefrituurd, gestoomd, of gewoon 'zo', uit het vuistje. Mijn springroll-verslingerde kinderen vullen ze met alles wat ze lekker vinden. Liefst van al met een grote schep rijstnoedels, véél avocado en een welgemikte wortel ertussen. Vandaag besloot ik om voor de meer Chinese variant te gaan. Op z'n Dim Sum. Won Ton. 


Hoewel de ervaringsdeskundige in huis verbaasd keek toen ze hoorde dat er deze keer "no meat" in de gevulde pakjes ging, glimlachte ze hartelijk toen het deksel van het stoommandje kwam. Hong-Kong-op-de-keukentafel. "Mamaaa... geef de sojasaus eens?!" schreeuwde mijn zoon me toe. De druppels druipen van z'n kin. Lunch in mijn huis? Dat is altijd een beetje werelds.



Ingrediënten: 
- Kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 5cm gember, zeer fijn gehakt
- een grote hand shi-take-mushrooms, grof gehakt
- een klein bakje bruine paddenstoelen, grof gehakt
- 1/2 chinese kool, in fijne reepjes
- 200g uitgelekte tofu, verkruimeld
- 3el koriander, fijngehakt
- 1 fijngehakt lenteuitje
- velletjes rijstpapier (de vierkanten zijn het handigst voor deze!)
- keltisch zeezout & peper

Dipsaus: 
- 6el tamari-saus (sterke sojasaus)
- 2el raw agavesiroop
- 4el water
- gehakte chilipeper
- gouden sesamzaad 


Optioneel als side-dish: gestoomde bimi (baby-broccoli) of broccoli, de overige Chinese kool, gestoomd,... 

How to: 
- Verhit de olie in de wok. Fruit de ui met de gember en het lente-uitje.
- Voeg de Chinese kool en de paddenstoelen toe. Wok stevig.
- Voeg de tofu bij, in kleine verkruimelde stukjes.
- Roer stevig door. Kruid goed af!
- Roer de koriander er door. Zet even aan de kant.
- Neem een grote kom met warm water.
- Rits de rijstvellen er een voor een door. Werk Won Ton per Won Ton af.
- Haal het hele rijstvel door het water. Wrijf de vellen in met je handen en leg op je snijplank. Voorzichtig, ze worden steeds meer fragiel!
- Doe een schep van de vulling in het midden.
- Neem de vier hoeken en geef er een volledige draai aan, zodat het zakje stevig dicht zit.
- Maak alle won-tons en plaats ze in het stoommandje, handig is het als ze op een blaadje kool staan.
- Zet het stoommandje in je wok -in een plasje water- en overdek volledig.
- Stoom de wontons klaar in enkele minuten.

- Voor de saus meng je de ingrediënten en werk je het geheel af met een eetlepel gouden sesam en enkele ringetjes chilipeper.
- Stoom, als je wil, ook gerust enkele stukjes bimi of broccoli klaar! 


Diep alles samen op en geef je gasten een klein bordje om alles bij elkaar te leggen. 
Top-gerechtje!  Beloofd! 

En zeg nu zelf, het ziet er gewoon héél indrukwekkend uit ;) 





1 opmerking: