dinsdag 5 april 2016

FOODEXPERIMENT: Speltbrood, zelf gekneed, gebakken en besmeerd!


Enkele dagen geleden ben ik begonnen op een nieuwe job, of beter gezegd: same job, new location. Dat brengt voor een foodie de nodige stress mee. Wanneer ga ik kunnen eten? Wat met tussendoortjes? Zal er een ijskastje zijn?....
Nieuwsgierig naar wat er in mijn lunchbox zat de eerste dag? Jullie gaan het nooit geloven: boterhammen! Yep, of course wel met healthy veggieproof beleg zoals hummus, tomaatjes en komkommers.
Klopt het plaatje al wat meer als ik zeg dat het zelfgemaakt was?

Je mag geen brood eten, je moet brood eten, 2 sneetjes, 3 sneetjes.... Iedereen heeft wel een mening over brood eten. Er bestaat geen foodpolitie, dus ik doe gewoon mijn eigen zin. Nu mijn eigen zin zou ik nu ook niet direct zeggen. Dan zou je mij kunnen rollen!
Maar ik luister naar mijn lichaam. Mijn buik begint al snel te grollen en knorren na het eten van brood. Gênant!! Dus vermijd ik het liever. Maar als er ik dan toch eens voor ga kan een supermarkt brood mij niet verleiden. Bah, eikes, jakkebah, alleen al het gedacht aan al die bewaarmiddelen en suikers.

Wil je af en toe toch een boterhammetje eten? Maak dan gewoon dit homemade speltbroodje, waarvan je van A tot Z weet wat er in gaat en het is nog een lekker ook.

Tip: Om niet direct een heel brood in één keer te moeten op eten kan je het per 2 sneetjes invriezen! Voor die speciale situaties ;)

Wat heb je nodig?

  • 500gr speltmeel
  • 3 eetlepels lijnzaad
  • 350ml lauw water
  • 10gr gist
  • snufjes zout
  • 2 eetlepels pitten en zaden + extra voor boven op, ik heb zonnebloem en pompoen gebruikt.

How to?

  • Los de gist op in het water en roer even goed door.
  • Doe het meel zout, lijnzaad en de pitten in een kom.
  • Giet hierbij het water  kneed goed door en maak er een bal van.
  • Al je deeg te plakkerig is, kan je nog wat meel toevoegen.
  • Neem een kom die je héél lichtjes invet met wat olie bv. kokos.
  • Leg je deegbal in de kom en dek af met een vochtige doek.
  • Laat je deeg rijzen voor ongeveer 45minuten.
  • Verwarm je oven voor op 200graden.
  • Kneed het nog even goed door en doe het in een bakvorm of leg op een bakpapiertje in een bal.
  • Strooi de extra zaden en pitten erover en druk ze aan.
  • Bak in de oven voor ongeveer 40-50 minuten.
  • Laat afkoelen en snij nadien pas in sneetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen