woensdag 14 januari 2015

SKINNY SINNER: Karamel-banaan-brownies met een overdosis #chocolade! #Vegan


Ja! Je liet je verleiden door deze héérlijke foto? Ik wéét het! Brownies hebben op mij nét hetzelfde effect. Klein probleempje hier. Sinds 4 januari heb ik immers al het dierlijke afgezworen en ga ik alleen nog voor vegan-alternatieven.
Brownies onmogelijk? Oh néé! Deze relatief gezonde brownie-variant bevat gezonde suikers -kokosbloesemsuiker- en heeft de lekkerste pindakaas-karamellaagjes in zich om je te laten sidderen van plezier. De smëuige textuur dankt-ie aan de suikervervangende bananenpuree.
Oh ja, klein detail. Ik zou  liegen als ik zeg dat je het verschil niet proeft met super-sweet-winkelexemplaren. Dit stukje cake is chocolade-goud. Enkel voor de chocolate-lovers. Verwacht dus alvast geen zoete troep, maar een stevig stuk plakkerigheid waar je wakker van wordt! 


Ingrediënten:
Voor de pindakaas-karamel: 

- 160ml kokosroom (in blik)
- 60ml water
- 65g kokosbloesemsuiker
- 4 el pindakaas
- 4 el agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1/4 tl fijn zeezout 


Voor de brownies: 
- 250g speltbloem
- 350g bananenpuree
- 90g rauw cacaopoeder
- 1tl wijsteenbakpoeder
- 1tl fijn zeezout
- 250ml havermelk
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 6 eetlepels kokend water
- 250 ml olijfolie
- 1tl vanille-extract 


How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°;
- Bekleed een vuurvaste ovenschaal (ongeveer 20 - 25cm) met bakpapier.
- Maak de karamel. Verhit de kokosroom in een pan. Laat hem niet koken.
- Doe het water en de kokosbloemsuiker in een pan (van het vuur) en roer tot het een redelijk homogene massa is geworden. Verwarm vervolgens op een middenhoog vuurtje.
- Het mengsel zal verdonkeren. Roer niet teveel, maar beweeg de pan van links naar rechts zodat de karamel van hier naar daar loopt.
- Zet het vuur lager en doe de warme kokosroom erbij.
- Voeg de pindakaas, vanille-extract, agavesiroop en zout erbij. Doe over in een kom en zet dit even apart zodat het kan rusten (en lichtjes indikken).

- Maak 2 lijnzaadeieren: meng 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 6 eetlepels kokend water en laat enkele minuten 'weken'. Dit hoort bij de natte ingrediënten.
- Meng voor de brownies de natte ingrediënten in een kom. Doe de droge ingrediënten in een andere kom.
- Meng de twee kommen geleidelijk aan met elkaar.
- Bestrijk je bakblik met de helft van het browniedeeg.
- Sprenkel de helft van de karamel over de vorm.
- Bestrijk de karamel met de tweede helft borwnie-beslag.
- Sprenkel er opnieuw de karamel over.
- Bak 35 minuten in de oven.
- Laat de brownie 10 minuten in de bakvorm afkoelen en snij hem nadien in kleine stukjes.
- Lekkerst is hij warm mét een bolletje soya-ijs! 


Onder het motto: "Skinny girls don't eat salad... Go for chocolate ladies!"

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen