woensdag 14 januari 2015

VEGAN VIBES: #MiddleEast Salade om vingers bij af te likken -létterlijk!- -Dukkah: Walking in the Footsteps of Cleopatra-


Ooit gehoord van dukkah? Het is een super lekker specerijenmengsel, afkomstig uit... Egypte! Het is niet alleen waanzinnig lekker, je huis ruikt ook net alsof er zo een vliegend tapijt door het raam kan komen zweven. Hello Middle East!
Het recept op onze blog is voor véél dukkah, maar ik ga ervan uit dat je er gewoon van wil blijven eten!
Je dopt je brood er in, strooit het over je salades of gebruikt het al kruid-sel voor je groentensoepen of tomatensauzen. Waaghalzen strooien het in hun smoothies. 

Wat je er ook mee doet, gezond is het sowieso!


Ingrediënten: 
Voor de dukkah: 

- 30g amandelen
- 30g gepelde pistachenoten
- 4el sesamzaad
- 2el korianderzaad
- 2el komijnzaad
- 1tl venkelzaad
- 1tl zwarte peperkorrels
- 2tl gedroogde tijm
- 1tl paprikapoeder
- 1tl fijn zeezout

Voor de salade: 
- 1kg zoete aardappelen in blokjes van 4cm
- 2el olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- 1 grote rode paprika in dikke ringen
- 1 grote rode ui
- 80g jonge spinazie

Voor de dressing: 
- 2 el citroensap
- 60ml extra citroensap
- 2tl dijonmosterd
- 2el gehakte oregano
- versgemalen peper
- zeezout 


How to: 
- Rooster de noten in een droge koekenpan. Doe ze in de blender en zet de pan terug op het vuur.
- Rooster nu de rest van de ingrediënten voor de dukkah, behalve het paprikapoeder, de tijm en het zout.
- Voeg dit toe aan de noten, in de keukenmachine.
- Laat de machine maar kort draaien! Door de warmte ontstaat er notenpasta en dat is niet wat je nodig hebt!
- Zet apart

- Verwarm de oven op 220°.
- Meng de zoete aardappelen met de gehakte knoflook en zet 20 minuten in de oven.
- Doe de paprika en de ui erbij en schud even zodat alles opnieuw bedenkt is met olijfolie. Zet 10 minuten terug in de oven.
- Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Meng de groenten en de spinazie in een mengkom.
- Sprenkel er je dressing over en werk af met ruime grabbels dukkah.
- Serveer lauw en zet de dukkah op tafel. Er zal sowieso naar gegraaid worden! 


Tot 1001 nacht! Smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen