zondag 11 oktober 2015

SKINNY SINNER: Kastanjes in de tuin -en in de cake!- (En dat sugahfree! Olalal!) #keepitclean #goforlean #ditisherfst



Yes! Niets gaat boven een lekker zoet ontbijtje of dessertje, toch? Zeker met al die heerlijke natuurlijke zoetstoffen in de rekken! Ook vandaag kwam er een kastanje-cake uit m'n oven, waar Maple-syrup in het middelpunt van de zoete belangstelling staat. Goddelijk!

Nu is de vraag... Hoe bak je eigenlijk suikervrij? Hoe vervang je zaken zonder dat je afdoet aan textuur?  Eentje om te onthouden: 225g  suiker vervang je makkelijk door 2,35dl vloeibare zoetstof zoals agavesiroop, ahornsiroop, dadalstroop,...) Voeg wel 30g extra bloem toe voor gebak! 

Hieronder wat je kan vinden in de winkel en  prima alternatieven voor geraffineerde suiker. Geen idee welke supermarkt in jouw buurt dit verkoopt? Zoek online bij webshops als Body & Fit


  • Ahornsiroop: Hele zoete siroop die barst van de mineralen mangaan en zink. Prima op boekweitpannenkoeken! 
  • Agavesiroop: De vetplant 'agave' geeft deze heerlijke siroop af. Geschikt als honingvervanger. Hij wordt snel bruin in de oven, dus goed in de gaten houden is de boodschap! 
  • Kokosbloesemsuiker: Deze ongeraffineerde suiker komt ... uit de bloesem van de kokospalm! Door verdamping is het proces minimaal. Bevat heel veen mineralen en vitamines! 
  • Rijststroop: Deze natuurlijke vloeibare stof wordt gemaakt uit... witte rijst! Net als andere graanstropen is hij erg mild-zoet.
  • Bananenpuree: Gebruik gepureerde 'zeer rijpe' bananen in gebak en vervang zo de zoete smaak. Je kan hier ook dadels onder pureren. Op die manier krijg je een hele natuurlijke, volle, zoete smaak. 


Ingrediënten: 

  • 3el gebroken lijnzaad 
  • 1/2 kopje water 
  • 1 kopje boekweitmeel 
  • 1/2 theelepel wijsteenbakpoeder
  • 1/2 theelepel zout 
  • 1 kopje gepelde, geroosterde en fijngehakte kastanjes 
  • 3/4 kopje ahornsiroop 
  • 1/2 kopje kokosolie 
  • 1 rijpe banaan 
  • 1 vanillestokje 
  • 1 handje vol cacaonibs
How to: 
  • Rooster de kastanjes eventjes onder een grill. 
  • Meng de lijnzaadjes met het kopje kokend water, zet even aan de kant. 
  • Meng de droge ingrediënten: boekweitmeel, wijsteenbakpoeder, zout. 
  • Meng de natte ingrediënten: ahornsiroop, kokosolie, en geprakte banaan. Doe hier ook het merg van het vanillestokje bij. 
  • Meng nu de gehakte kastanjes, de cacaonibs, de natte- en de droge ingrediënten tot een mooi beslag. 
  • Bak 35 minuten in een oven op 180°. 
  • Controleer met een prikkertje... Heerlijk! 






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen