zondag 18 oktober 2015

VEGAN VIBES: #VergetenVeggies Aardpeer met snijbiet #celebratingfall #herfstopjebord #comfortfood


Vandaag is de ster van m'n keuken de "Jerusalem Artichoke". Niet helemaal bekend bij jou? Misschien ken je het beter als 'aardpeer'?
De term 'Jerusalem' is misleidend, dit stukje lekkers heeft immers niet te maken met de Bijbelse stad! Oorspronkelijk komt de groente uit Noord-Amerika. Ze lijkt een beetje op gember, maar smaakt als een aardappel met een vleugje noot. Héérlijk! 

Een van de stoffen in aardpeer is "inuline". Na het koken van de aardpeer wordt dit omgezet in frustose, wat het geheel een erg zoete smaak geeft. 
De inuline is een vezel die in water oplosbaar is en in staat is om andere koolhydraten vast te houden. Door dit effect zal je bloedsuikerspiegel stabieler blijven. Het is trouwens een actieve plantvezels waar je niet dik van wordt, en je toch een vol gevoel geeft! Ideaal voor mensen die worstelen met diabetes

Aardperen kunnen trouwens ook perfect 'raw' gegeten worden. Ze hebben te textuur van een radijs, maar een meer nootachtige nasmaak.  Je hoeft ze trouwens niet te schillen alvorens te gebruiken! 


Ingrediënten: 
- 1/2kg aardperen, in dunne schijfjes (met mandoline)
- 500g bruine paddenstoelen, in schijfjes
- 2 sjalotten, fijngehakt 
- 1el graanmosterd
- kokosolie
- Oregano (vers, of gedroogde)
- Peper en zout
- Snijbiet & Spinazie (of andere groene bladgroenten)
- 200g boekweit
- 1l bouillon van groentjes of paddenstoelen

How to: 
- Doe de kokosolie in de wok en verhit op hoog vuur.
- Bak de sjalot en de aardpeer tot alles een gouden kantje heeft. Roer goed!
- Kook ondertussen de boekweit gaat in groentenbouillon.
- Was de spinazie en snijbiet en hak in fijne stukjes.
- Roerbak in een aparte pan. Kruid af met peper en zout. 
- Voeg de paddenstoelen bij, bij de aardperen.
- Kruid stevig met zout en peper.
- Giet de boekweit af, maar hou was kookvocht bij.
- Doe bij de aardpeer nu ook de oregano, de eetlepel mosterd en de boekweit. Meng alles stevig door elkaar.
- Serveer met de snijbier en spinazie! 

Super lekker! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen