dinsdag 26 april 2016

BURGERPORN: Bollywood Baby! #Indianburger #throwbacktuesday #Indianvibes


Mr. Foodie en ik hebben een prachtig deel van de wereld gezien. Vietnam was, afgelopen zomer, een van de mooiste plekken waar ik ooit kwam. Op India na. India was meteen liefde op het eerste zicht. De geur, de kruiden, het eten, de armoede, de religie, de kleuren, de taal... Meer mengelmoes kan het nergens zijn. Ik verloor er mijn hart, nadat ik drie weken huilde van heimwee en een overdose emoties.  
De meest heerlijke specerij die ik er leerde kennen was zonder twijfel 'garam masala'. Het is een mengsel dat op elk plekje en misschien zelfs in elke familie een andere samenstelling heeft, maar grotendeels gebaseerd is op een heerlijke mengeling van o.a. laurier, korianderzaad, komijn, kaneel, peper, anijs, chili, gember en karwijzaad. 

De burger die ik vandaag aan jullie voorstel, is een ode aan de prachtige reis die ik 9 jaar geleden maakte. Het is een burger die zijn naam dankt aan de overdaad waarmee ik hem vulde. Bollywood. Glitter en glamour. Veel smaken en kruiden. Heerlijke sterke geuren en kleuren. 
Het is best wat werk, maar het is het écht waard. Doe het even op een zondagnamiddag. Neem je tijd. Zet ramen en deuren open en laat je buren meegenieten van wat je kookt. 
Laat je ook niet afschikken door de ingrediëntenlijst. Laat dingen die je niet kan vinden weg en maak je vereenvoudigde versie! :) 


Veel liefs, 
kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai (Enjoy your meal). 

Ingrediënten: 

Mango Chutney 
- 1 mango, in blokjes (de rijpste die je kan vinden) 
- 1cm gember, gemalen 
- chiliflakes naar smaak 
- 1 teentje look 
- zout 
- 2el appelciderazijn 
- 2el cocossuiker 
- 2el rozijnen 
- 1/2 tl garam masala
- water


Mint-yoghurt: 
- 1 cup geweekte cashewnoten
- 5 el water 

- 2/3 van een blikje ijskoude kokosroom 
- 1 el maplesiroop 
- sap van 1/2 citroen 
- 1,5 el appel-cider-azijn
- blaadjes van 1 muntplantje
- 1 plantje koriander (steeltjes en blaadjes)
- 1el olijfolie
- zout en peper naar smaak 


Burgers:
De burger wordt eerst gemaakt als basisdeeg. Nadien verdeel je dit in twee gelijke delen en werk je elk deel afzonderlijk af. Snel klaar, no worries! 

- 8 portobello-burgers
- olijfolie
- garam masala (een snuifje) 


Basic: 
- 1 cup wilde jasmijnrijst (kan evengoed met andere rijst / graan / ..)
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes look, fijngesnipperd
- 1 blik uitgelekte kikkererwten
- 1 el lijnzaad
- peper en zout naar smaak

Harissa-burger: 

- 1 rode biet gepureerd
- 2 tl harissa 

- 1tl nootmuskaat
- 1tl uipoeder
- 2tl garam masala 


Kurkuma-burger: 
- 1tl kurkuma
- 1tl gember
- 1tl komijn
- 1tl korianderzaad, fijngestampt
- 1tl mosterdpoeder
- 2el kokosbloesemsuiker 



Afwerking: 
- Jonge koolbladen 
- Crispy gefrituurde papadums (optioneel!)
- Zoete aardappelfrietjes, gekruid met paprika, zout en komijn 


How to: 
- Snij de zoete aardappels in frietjes. Verwarm de oven op 200° voor en bak ze zo'n 35 minuten.
- Kook de rijst gaar voor de burgers.
- Maak de mangochutney door alle ingrediënten in een steelpan te doen. Voeg zeer regelmatig water toe en zorg dat het niet aanbrand. Roer zo'n 25 minuten, regelmatig. Na een tijdje gaat je mango zacht worden en krijg je een soort confituur-textuur. Je kan ondertussen de andere dingen maken!
- Maak de yoghurt door alle ingrediënten in een highspeed-blender te mixen. Meng eerst de geweekte cashewnoten met het water en voeg pas als dit een romig geheel is, de andere ingrediënten toe.
- Bewaar de yoghurt even in de koelkast.
- Giet de rijst af.
- Meng de rijst met de kikkererwten in een keukenmachine tot een smeuïg geheel.
- Voeg de rode ui, de look en het lijnzaad toe. Je hoeft dit niet met de keukenmachine te doen.
- Verdeel het basisdeeg in twee gelijke delen. 

- Werk de delen af met hun eigen ingrediënten. Goed mengen.
- Maak 5-6 gelijke burgers.
- Zet de portobello-paddenstoelen bij in de oven. Besprenkel ze even met wat olijfolie en een snuif garam masala. Hou ze in de gaten, ze moeten zo'n 15 minuten in de oven staan, maar draai ze tussendoor even om.
- Bak nu de papadums volgens de verpakking enkele seconden in kokosolie. 

- Bak de burgers in de olie van de papadums aan elke kant krokant.
- Assembleer je burger:  Portobello - 1el Mangochutney - Verse koolbladen - 1 burger - Mint-yoghurt - Andere burger - Papadum- Portobello


Een hoge stapel. En een beetje werk. Laat je alsjeblief niet afschrikken. Dit is het écht waard! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen