donderdag 26 mei 2016

Bosbessenmuffins met dat tikkeltje meer! #glutenvrij #vegan #suikervrij


Ik heb een vreemde relatie met gebakjes en muffins. Ik wil er telkens héél veel van eten, maar ben ook vaak teleurgesteld in hun saaiheid. Je moet echt je best doen om me te verrassen met een nieuw  receptje. Zo at ik in mijn leven honderdduizend chocolademuffins, maar is er eigenlijk geen enkele waar ik me het nog precies van herinner.
Volgens mij heeft het te maken met het verrassingseffect. Zo'n cake ziet er altijd zo verschrikkelijk heerlijk uit. Je verlekkert je elke keer op die eerste hap. Dan bijt je en gebeurt er... niets. Vaak is het een droge bedoeling die je met een slokje water weg spoelt, en vraag je je nadien af waarom je in hemelsnaam zo'n ongezond ding hebt aangeraakt. 


Tijd voor een superdeluxe muffin die je blij maakt, je lijf voedt met healthy-stuff én... je nieuwsgierigheid zal prikkelen tot in je kleinste tenen!

Ingrediënten: 

Droge ingrediënten: 

- 100g hazelnoten (in meel geblend) 
- 85g havermoutmeel (ik gebruikte glutenvrij, maar dat hoeft niet) 
- 90g boekweitmeel 
- 2el arrowroot 
- 1,5tl bakpoeder 
- 0,5tl baking soda 
- 1el geelwortel of kurkuma
- 1tl kardemom
- 1/2tl zout 
- een snuif peper 

Natte ingrediënten: 
- 160ml plantaardige yoghurt 
- 80ml olijfolie
- 2 geprakte rijpe bananen 
- 5 dadels 
- 3el chiazaad 
- 9el water 
- een grote hand vol blauwe bessen 

Topping: 
- 2el havermout 
- 2el olijfolie
- 2el ahornsiroop 

How to: 
- Meng het chiazaad met het water en zet aan de kant. 
- Verwarm de oven voor op 200°C. 
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
- Blend de olijfolie met de plantaardige yoghurt en de dadels tot een homogene massa.
- Meng de droge ingrediënten met het yoghurtmengsel, het chiemengsel en de geprakte bananen. Zorg dat alles een stevig beslagje wordt.
- Meng hier voorzichtig de blauwe bessen onder -ze moeten niet allemaal stuk!-. 
- Schep het beslag in cupcakevormpjes (dit is genoeg voor een 14 cakejes).
- Maak nu de topping door de havermout, de olijfolie en de ahornsiroop door elkaar te roeren.
- Schep op elke cupcake 1/4 theelepeltje topping en duw een blauwe bes in het midden. 
- Zet 20 minuten in de oven. 
- Laat ze afkoelen tot lauw-warm (dan zijn ze het lekkerst) of bewaar ze in een luchtdichte doos. Perfect tussendoortje of ontbijt! 

1 opmerking: