dinsdag 28 oktober 2014

SKINNY SINNER: Chocolate-pizza, plakkerige pindakaas, healthy banaan en... crunchy bloemkool






Enkele minuten voor dé deadline schreef Lieselotte ons in voor de "Libelle lekker food-bloggers-contest". We zijn ambitieus, dat wél, maar of we ook origineel genoeg  waren, dat viel nog te ontdekken! Na onze creatief-met-pompoen-opdracht zaten we een beetje in spanning af te wachten... En toen gebeurde het! De verlossende mail! We zitten aan de tweede opdracht en gaan nu nog even snel een vreugdedansje doen. Rond het keukeneiland, uiteraard! 

Libelle lekker is niet alleen een leuk magazine voor keukenleken, ook echte foodies komen aan hun trekken. Nieuwsgierig? Check even hun website,  met héél veel lekkere receptjes! Handig: Zoek aan de hand van je koelkast-inhoud naar wat je die avond op tafel kan toveren! 


Van wie kregen wij dit fijne nieuws? Wim Ballieu, de Balls & Glory-man!  Zijn recepten passen nu niet direct in ons kraam... -mogen wij brainstormen over een vegan-version?-, 
maar toegeven,  hij is één van de nieuwe keukengoden -yummie!- en maakt heerlijke baksels. En nét daar zijn wij -Charlotte en Lieselotte-,  ooit samen begonnen.
Tussen de bakstuff. Ja, het heeft wat nostalgisch! We hadden het nog over hem..."Als we hem ooit ontmoeten, moeten we een selfie maken voor op de blog!". Of mogen we het dan een Wimfie noemen? 

Opdracht 2? Een dessertje! Bring-it-on. Als er 1 ding is waar we als healthy-foodies weg van zijn, is het van dessertjes waar je van mag blijven smikkelen. Plakkerig, chocolade, pindakaas, noten, ... Let's get it on! 

Deze keer geen vergeten, maar verborgen groenten. Want geloof het of niet, deze heerlijke, verrukkelijke en fantastische dessert-pizza is gemaakt van bloemkool! Neem gerust een stukje extra en laat de kinderen los op deze lekkernij! Onze kritische jury van 3 kleuters heeft hun Disney film even gelaten voor wat het was, en de pizza verslonden. Verrassing alom toen wij vertelden dat er bloemkool inzat -waar dan?-,  maar toch vroegen ze nog een stukje... of twee.






Missie geslaagd dus!

Wat heb je nodig?


  • Halve bloemkool (ongeveer 180gr als het fijngemalen is)
  • 60gr Amandelmeel of je maalt amandelen fijn.
  • 2 Eetlepels kokosolie
  • 3 Eetlepels honing
  • 2,5 Eetlepels cacaopoeder, natuurlijk rauw of suikervrij!
  • 1 Theelepel vanille extract
  • 1 Ei, liefst uit eigen tuin of bio.
  • 2 Eetlepels pindakaas voor het deeg + nog enkele lepels voor de topping.
  • 1/2 Theelepel kaneel
  • Snuifje zout
  • 1 Banaan
  • Gebruik voor de decoratie wat je in huis hebt en laat je smaakpapillen fantaseren. Wij hebben een mengeling gemaakt van gehakte noten, goji bessen, cacao-nibs en kokosrasp.
How to?


  • Verwarm je oven voor op 200°.
  • Mix de bloemkool in de foodprocessor tot je een couscous-achtige structuur hebt (net zoals bij de bloemkool couscous)
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier en verspreid hierop je bloemkool.
  • Bak in de oven op 200 graden voor 10-15 minuten. Het is de bedoeling dat de bloemkool wat droger wordt.
  • Schep regelmatig om en pas op dat de bloemkool niet zwart wordt.
  • Laat de bloemkool afkoelen (laat je oven opstaan).
  • Ondertussen verwarm je de kokosolie en honing in een klein steelpannetje.
  • Als dit vloeibaar is meng je het met 2 eetlepels pindakaas, het vanille extract, kaneel, zout en het cacaopoeder.
  • Zet 1 eetlepel van dit mengsel opzij voor de decoratie.
  • Laat de rest even afkoelen en voeg dan het ei toe.
  • Voeg alles samen met de bloemkool en het amandelmeel.
  • Meng tot je een egaal deeg bekomt.
  • Proef al even van dit heerlijk deeg, want dit kunnen we gewoon niet laten ;)
  • Verspreid je deeg op het bakpapier en maak er een mooie ronde van, max. 1 cm dik. (Ook weer niet te dun, anders gaat je bodem uit elkaar vallen.)
  • Bak voor ongeveer 15-20 minuutjes in de oven.
  • Controleer met een prikkertje of je bodem goed gebakken is, voor je hem eruit haalt.
  • Laat afkoelen.


  • Als de bodem afgekoeld is, mag je hem besmeren met pindapasta. Wij, dé grote notenpasta-fans hebben natuurlijk een dikke laag gelegd! ;) (Vergeet de ingrediënten van je notenpasta niet even te checken! Kwaliteitsvolle notenpasta is healthy-as-hell! Ga voor zo'n hoog mogelijk percentage noten!)
  • Decoreer met schijfjes banaan en de andere lekkernijen die je uitgekozen hebt.
  • Neem je kokosolie-chocolademengsel erbij.Doe dit een in stevig plastic zakje, type diepvries en knip er een klein puntje af (je hebt nu een spuitzak). Marmer je pizza met de chocolade. 
  • Geniet er van, voor hij volledig verslonden is! 



Tip: Hoeft het helemaal niet zo gezond voor jou? Maak dan gewoon een bodem van chocoladecake.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen