donderdag 20 augustus 2015

VEGAN VIBES: Peterselie. Een ode aan de groene krullenbol #ennietomjebordmeetedecoreren #superfoodtentop


Quinoa, quinoa, quinoa. Dit supergezonde bolletje bevat zoveel power, dat we hem echt op zeer frequente basis moeten aan beurt laten komen. Dat verdient-ie, verdorie! Zo klein als-ie is!
Nu wil het lot ook dat mijn kruidentuintje barst van de peterselie. Ik blijf maar plantjes houden, en ze worden behoorlijke bosjes-voor-kruipbeestjes. 

In elk geval. Ik moest wat doen met dat powerkruid. Een opwaardering. Een spotlight op zijn groene krulletjesbos. Ik heb het over dat plantje, dat je telkens op restaurant zielig en alleen op je overige maaltijd ziet liggen. Ik vroeg me vroeger af hoe dat dan moest. Stop je een heel peterselie-blad in je mond? Is het omdat het oog ook wat wil? -Een blad peterselie... ?-


Misschien hebben die klassieke restaurant-chefs gewoon door dat dit plantje naast een culinaire waarde ook gewoon een superfood-item is.
Even op een rijtje. 

Peterselie is groen. Yes! Groen scoort, altijd. Het zit vol met ijzer, antioxidanten, vitamine A, B-vitamines, vitamines C en K, bètacaroteen, calcium -heb je nog even-, fosfor, ijzer, mangaan, kalium, foliumzuur en zwavel. 
Een waslijst, oké. Nu in mensentaal... wat doet dat plantje voor jouw lijf? Het versterkt je immuunsysteem. Je krijgt er een frisse adem door. Je nieren en blaas worden helemaal clean én je spijsvertering draait op volle toeren.
Nu komt het fijnste. Peterselie is SPOTGOEDKOOP. Vergéét even de superfoodpoedertjes en zet 't avonds gewoon een potje peterseliethee


Ingrediënten voor 1 persoon: 
- 50g quinoa (rode is altijd lekkerder, ook jammer genoeg duurder)
- 50g erwtjes uit de diepvriezer
- 1 kleine lente-ui
- 1/4 komkommer
- 4 kerstomaatjes
- 5 griekse olijven, ontpit
- 1/2 bosje peterselie (yes, dit is het hoofdbestanddeel...)
- 20g pompoenpitten, geroosterd
- 1tl verse tijm
- sap van 1/4 citroen + zeste van 1/4 citroen
- 1tl mosterd
- olijfolie
- zeezout en peper
- 10g zonnebloempitten, geroosterd
- tuinkers
- 1 tl hennepzaad
- balsamicoazijn 


How to: 
- Kook de quinoa.
- Giet hem door een zeef en spoel met koud water.
- Zet even aan de kant.
- Doe de erwten in een pannetje water, tot ze net onder staan.
- Breng ze eventjes aan de kook en zet het vuur onmiddellijk uit wanneer ze koken.
- Snipper het lente-uitje, snij de komkommer in kleine stukjes, snij de kerstomaten in kwartjes, ontpit de olijven en halveer.
- Maak een dressing van tijm, citroen, mosterd, olijfolie, zout en peper.
- Hak de peterselie fijn.
- Rooster de pitten allemaal in een koekenpan.
- Meng nu de afgekoelde quinoa met de groentjes, de dressing, de peterselie, de olijven, het hennepzaad en enkele druppeltjes balsamicoazijn.

Tip! Maak ineens een potje extra, de dag nadien is deze salade nog 10 keer lekkerder! Als je dit leuk vindt, heb je misschien zin in een workshop rond gezond lunchen? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten