woensdag 9 september 2015

VEGAN VIBES: Autumn? Yes... #warmecurry #veelteveelgroentjes #tikkeltjeoranje


De verwachtingen waren hoog vandaag, want ik moest een maaltijd maken voor m'n nichtje en haar vriend. Ze zitten midden in de verbouwingen en hebben -ik kan het me amper voorstellen- géén keuken in hun huis. Warme maaltijden zijn dus niet zo easy klaar te maken, en op een -mag ik het zeggen?- warme-maar-toch-bijna-herfst-dag vond ik een lekkere curryschotel wel passend. 



Ik had ook een wonderlijke ontdekking gedaan onder in de koelkast. Daar lagen zo maar eventjes een aubergine en een courgette ongeduldig te wachten, tot ze vrolijk in een stoofpotje konden. 

Gezien het feit dat mijn familieleden absolute carnivoren zijn en een beetje vreemd in vegan-land, wilde ik hen niet écht bruskeren. 100% Plantaardig, en toch wel echte stevige food.

Deze schotel maak je ineens in een super-grote-wokpan, en de helft verdwijnt in je diepvriezer. Ideaal voor een luie-avond ergens volgende week, want of je nu een beetje of weinig maakt, qua kooktijd is het identiek. 
Dit recept is voor 6 méga-eters. Wedden dat je buren komen vragen wat voor lekkers er in je potten zit? Het ruikt verrukkelijk!


Ingrediënten: 

- olijfolie
- 3el komijnzaad, gevijzeld
- 1,5tl mosterzaadjes, gevijzeld
- 3cm geraspte gember
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1tl kurkuma
- 3el sweet curry
- 1,5el paprikapoeder
- een halve tl cayennepeper
- 4 kleine rode uitjes, fijngesneden
- 160g gedroogde rode linzen
- 1 bloemkool in fijne roosjes
- 1 courgette, in blokjes
- 1 aubergine, in blokjes
- 3 zoete aardappelen, in blokjes
- 4 wortels, in blokjes
- 2 rode paprika's, in stukjes
- 750ml water
- 150ml sojasaus (1 flesje), let op: suikervrij!
- 200ml rode wijn
- 4 vleestomaten in blokjes
- 1 flesje haverroom (of sojaroom... evengoed!)
- gehakte peterselie 


How to: 
- Verhit de olijfolie in een grote wok.
- Voeg de komijn- en mosterdzaadjes toe.
- Voeg vervolgs de gember, look, kurkuma, currypoeder, cayennepeper en paprikapoeder toe.
- Roer alles goed door elkaar en voeg na een minuutje de rode ui toe.
- Laat alles goed aanstoven.
- Voeg de groentjes (behalve de tomaat!), de zoete aardappel en de linzen toe.
- Bak eventjes (een minuutje of vijf), terwijl je blijft roeren.
- Voeg het water toe. Laat pruttelen tot het water voor een groot stuk verdwenen is.
- Voeg nu de sojasaus toe. Laat weer even pruttelen.
- Voeg dan de wijn toe.
- Laat het geheel nog een twintig minuutjes doorkoken op een laag vuur.
- Voeg de laatste vijf minuten de tomaat toe en het flesje room.
- Serveer de curry met verse peterselie en volkoren wraps.

They'll love it! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen