woensdag 21 oktober 2015

VEGAN VIBES: Forgotten Vegtables: Scorzonera and Oyster Mushroom Tartare #sogood #truefall #herfstigdineren




Schorseneren zijn vergeten groenten. Ik laat ze al jaren liggen in de supermark -bewust...jakkie!-. Ze zien er uit als stukken modder in een pakje. Lelijk, en vuil. Toch worden ze dé winterasperges genoemd, omdat ze, eens schoongemaakt helder wit horen te zijn.
Doe handschoenen aan als je ze met een dunschiller ontdoet van hun 'dirty'-kantje. De aarde dringt diep in je poriën, met vuile -en dit voor eventjes- handen tot gevolg. Gooi de schorseneren ook onmiddellijk in een pot water. Zo behouden ze hun nootachtige, witte kleur. 
Sowieso zullen deze lange stokken wat met je doen. Je gaat ervan houden of je haat ze. Er is niets tussen. 


In dit recept zijn peper, zout, nootmuskaat écht belangrijk. Wees niet zuinig. Trouwens, restjes zijn koud ook echt waanzinnig. Dus gooi vooral niets weg! 


Ingrediënten: 
- Schorseneren (zo'n 15 stukken), gepeld en in stokjes van 5cm gesneden 
- 1 laurierblaadje
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel azijn
- 300g oesterzwammen, in grove stukken
- 2 sjalotten
- olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1/3 kopje lijnzaad
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
- peper, nootmuskaat en zout
- 1 grote hand vol hazelnoten
- 1 grote hand vol cranberries
- 1 grote hand vol rozijnen
- 400g spinazie (vers) 

How to: 
- Kook de schoongemaakte schorseneren zo'n 25 minuten in een pot water, samen met het laurierblad, de azijn en de kruidnagel. Giet nadien af in een vergiet en hak fijn.
- Bak de oesterzwammen met de sjalotten in een eetlepel olijfolie gedurende 10 minuten. Blus met een eetlepel sojasaus. Hak ook fijn.
- In diezelfde pan (leeg, uiteraard) ga je nu de spinazie roerbakken. Kruid stevig af met peper, zout en nootmuskaat. 
- Hak de peterselie, rooster de hazelnoten en de lijnzaadjes.
- Hak de hazelnoten grof.
- Meng alles, alles door elkaar. De schorseneren, de oesterzwammen, de spinazie, de cranberries, de hazelnoten, de peterselie, het lijnzaad én de rozijnen.
- Werk af met véél smaak. Proef! Sojasaus, peper, zout, misschien hou je wel van citroensap! 


Herfst lovies, herfst! <3


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen