zaterdag 25 oktober 2014

SKINNY SINNER: Carrot-cookies!

Carrotcake, carrot-oats, ... Ik ben werkelijk waar écht een carrot-fan! En als ze dan nog een keertje in hapklaar-formaat op een bordje liggen te glimlachen naar mij... Tja... Dan vréét ik ze op. Pluspunt! Bij deze schatjes is dat gewoon oké! Geniet van een carrot-koekje, of twee, of drie... Of gewoon allemaal. Omdat het kan. No guilty-pleasure. Yes it is.

Ingrediënten: 
- 150g havermout
- 2 hele rijpe bananen
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel honing
- handje rozijnen
- handje walnoten , gehakt
- 1 grote geraspte wortel
- rasp van 1 sinaasappelschil  (bio please!) 

How to: 
- Verwarm de oven op 180° voor.
- Schenk kokend water bij de rozijnen (uit de waterkoker) en laat even wellen.
- Meng de havermout, de bananen (geprakt), de gesmolten kokosolie, honing en speculaaskruiden met de staafmixer tot een egale massa.
- Hak de walnoten fijn en meng met de wortel en de sinaasappelschil onder het deeg. Voeg de rozijnen toe. Meng goed! 
- Verdeel het beslag over het bakpapier. Ongeveer 10 koekjes moeten het worden...
- Bak 20 minuten en... Ja! Grijp er alvast eentje van de bakplaat! 

VEGAN VIBES: Aziatische Frietjes mét healthy-clean-salade!

Gaat er wat boven frietjes? Eh.. néé. Enkel een beetje jammer van het schuld-gevoel nadien. Ja, dat heb ik altijd. Niet zozeer omdat het een vette boel is -dat is het sowieso-, maar omdat mijn lijf schreeuwt dat het geen weg meer weet met alle troep die ik net naar binnen propte. Een ontspannen run zit er die dag niet meer in, en ik zou de fruitschaal plunderen, alleen al om de 'healthy-gedachte' ergens te kunnen redden. Neen, frietjes zijn uitzonderingen -ze zijn er nog-, maar steeds met een ton aan schuldgevoelens naar m'n lijf. En dat is jammer, want er gaat niets boven een krokant stokje goud. Dus hé, hallo, welkom tofu-frietjes uit de oven. En wat past er nu beter bij sesam en tofu dan gewoon een hele Asian-Salad? Juist, niets! Let's do this!

Tip: Serveer de frietjes op een feestje met veganaise of een andere lekkere dip! 

Ingrediënten: 
Tofu-frietjes: 
- 400g tofu
- 2 eetlepels kokosolie
- 6 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- peper en zout 

Salade: - Een halve fijngesneden spitskool
- Een halve bloemkool in kleine roosjes
- 100g sugersnaps
- Scheuten (welke je lekker vindt!)
- Een gele paprika, in reepjes

Dressing: 
- 2 Eetlepels sesamolie / notenolie
- Sap van 1 limoen
- 2 Eetlepels sojasaus
- Een fijngehakte Spaanse peper
- 1 cm Gember, zeer fijn gehakt 

How to: 
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Knijp het vocht uit de tofu. Zorg dat je hem niet 'stuk' knijpt.
- Snijd het blok in fijne frietjes. 
- Dep ieder frietje opnieuw droog en leg netjes op een rij op de bakplaat.
- Besmeer de frietjes met gesmolten kokosolie (met een keukenkwastje gaat dit prima) en besprenkel ze met sesamzaad, zwarte peper en zout.
- Draai de frietjes om en herhaal.
- Schuif de frietjes in de oven en bak 25 minuten. Je hoeft ze niet om te draaien! 
- Maak nu de salade: de spitskool, scheuten en paprika doe je in een kom, je hoeft ze niet te koken.
- Kook de bloemkool 5 minuten en voeg de laatste 2 minuten de sugarsnaps toe.
- Giet alles af en voeg bij de andere groenten.
- Meng de ingrediënten voor de dressing en verdeel over de salade.
- Leg de frietjes bovenop! 

Let's have some Asia tonight! 



Healthy Tex Mex Quesadilla met kidneybeans, home-made guacamole en spinazie #pangpang #Go Mexico


Ah! Fajitas! Tortilla's! Wraps! Geef het me en ik verorber ze in no-time. Werkelijk waar, ik ben een Tex-Mex-fan. Ooit stonden ze wekelijks op het menu, waarbij de olie uit het gehakt droop op m'n bord. Maar... nu niet meer. Niet healthy. Niet clean. No option. Of toch? 
Ik onderwierp de volkoren wraps uit de supermarkt aan de ultieme test. Quesadilla's met spinazie en rode bonen. Oh ja, en dat potje guacamole kieperen we er ook ineens tussen. Wel home-made natuurlijk. Zet even uit je hoofd dat je van avocado's dik zou worden. Méén je dit serieus? Het is niet waar! Heb je nog veel overtuigingskracht nodig? (Het is trouwens gewoon een fantastische all-rounder). Avocado's -dat heb ik je vast en zeker wel eens vertelt-, bestaan inderdaad uit vetten, maar wel uit de goede exemplaren die je lijf nodig heeft. Overdrijf dus gerust. En de spinazie? Kieper daar gerust mee door, en draai maar stevig aan de kruidmolen. Het mag wel wat pit hebben, deze hapklare-grits-uit-het-bord-wrap. Kidsproof trouwens! 

Ingrediënten voor 2 personen: 
- 2 tenen knoflook, geperst
- 4 lenteuitjes, fijn
- olijfolie
- 1 blik kidneybonen
- 500 g spinazie (vers, gespoeld en fijngehakt)
- 4 volkoren wraps
- gehakte koriander voor erbij 

Guacamole:
- 1 avocado in stukjes
- 1 rode ui gehakt
- 1 tomaat in kleine blokjes
- 1 rode peper, gehakt
- 1 limoen (sap)
- 1 teen knoflook
- 1 handje gehakte koriander 

How to: 
- Kieper voor de guacamole alle ingrediënten behalve de tomaat in de blender.
- Pureer tot een geheel waar nog stukjes ui, peper,... in te herkennen zijn.
- Voeg de kleine blokjes tomaat toe en proef even. Kruid af naar smaak.
- Fruit in een pan de knoflook en 2 lenteuitjes. 
- Wanneer alles goudbruin kleurt, voeg je de bonen -uitgelekt- toe.
- Prak ze, terwijl je ze roert, met de bolle kant van een lepel plat.
- Bestrooi met zout en peper en zet ze in een kom opzij.
- Zet de lege pan opnieuw op het vuur met olijfolie en verhit de spinazie.
- Laar de blaadjes slinken en kruid stevig af.
- Gril ondertussen de wraps in de oven of grilpan redelijk krokant. 
- Vul nu de wraps met een laag bonen, een laag spinazie en de guacamole. Werk af met een tweede wrap. Maak alle ingrediënten op.
- Leg alle wraps op elkaar en snij ze met een scherp met in vier.
- Neem een quesadilla af en eet als een boterhammetje. 

Heerlijk én gezond!  En oh ja, ook héél werelds!





Pastinaakbroodjes die je warm maken vanbinnen!


Soms heb ik zo'n ontzettende zin in broodjes. Hoewel ik 'brood', zoals ik het m'n hele leven eigenlijk kende enkele maanden geleden bewust van m'n menu schrapte, kan ik nog steeds duizelen van de geur van een versgebakken exemplaartje. Afgelopen vrijdag maakten mijn collega-juffen op school verse pompoensoep -oh ja, dat recept hebben jullie nog tegoed!-, met vers gebakken wit brood. Mijn neus krulde toen ik door de gangen liep. Toen ik dat verse broodje ook nog eens eigenhandig in sop-klare stukken sneed en de fijne textuur -je weet wel, je knijpt en je voelt gewoon dat het zou smelten in je mond- ontdekte, was ik bijna boos op mezelf. Gelukkig had ik die avond thuis een waanzinnig -goddelijk- alternatiefje dat stond te wachten! Pastinaak-broodjes! Deze lieverds zijn lekker krokant als een versgebakken broodje en laten je huis geuren naar een mengeling van brood en rozemarijn. Oh ja, en ze zijn GEZOND! En hoe! 
Speltmeel, pastinaak, ... en als kers op de taart, de home-made-championnenspread. Maak ze op zondagochtend -ze zijn het lekkerst warm én ze zijn ZO klaar-, als stevige avondhap bij een potje verse soep, of knabbel ze gewoon op als tussendoortje. What-ever-you-want. Als je er maar van geniet! 

Tip! Je kan ze glutenvrij maken door een ander soort meel te gebruiken! Géén probleem!

Ingrediënten: 
- 220g geraspte pastinaak
- 275 g speltmeel (of alternatief)
- 1 koffielepeltje bakpoeder
- 1 eetlepel zeer fijngehakte, verse rozemarijn
- 2 eetlepels ongezoete amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 2 losgeklopte eieren
- 1 theelepel zout 

How to: 
- Verwarm je oven voor op 190°.
- Leg bakpapier op de ovenplaat.
- Meng pastinaak, rozemarijn, meel en zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Giet de losgeklopte eieren en de melk in het kuiltje.
- Meng de ingrediënten snel door elkaar met een mes, zorg dat je het niet téveel bewerkt.
- Verdeel het deeg in 6 en maak 6 deegballen.
- Kerf de bovenkant in met een mes.
- Leg op het bakpapier.
- Zet ongeveer 25 à 30 minuten in de oven. Tot de broodjes goud-bruin zijn.
- Geniet ervan wanneer ze nog warm zijn! 

Deze broodjes zijn hartig, ze vragen om hartig beleg. Ze zijn trouwens FANTASTISCH om de champignonspread uit te testen. Een beetje ying en yang toch, die twee. 

vrijdag 24 oktober 2014

Chocolade mug cake met framboos, een onweerstaanbaar eenpersoons ontbijt of dessertje!

Een mug cake, een geweldig woord toch! Een kopjes cake, klinkt niet alleen schattig, het is ook geweldig goed gevonden.

Je mengt alle ingrediënten in een kopje of kommetje en hup, de oven in. Na een beetje wachten heb je een lekkere eenpersoons ontbijtcakeje op je bord.

Ik ben geen voorstander van het koken in de microgolfoven! Maar als je hier geen problemen met hebt en het moet snel gaan, is je mug cake daarin al klaar op 2 minuten.

Blijf je toch liever bij de oude, vertrouwde, niet-vitaminen-en-mineralen-dodende-oven, zoals ik? Zorg er dan zeker voor dat je kopje of kommetje in de oven mag.

De Instagram volgers zullen wel al meer van dit lekkers hebben zien voorbij komen. Dus zet je maar klaar voor een hele hoop receptjes, voor mug cakes die nog gaan volgen.

De mug cake kan je natuurlijk ook snel maken als je s' avonds zin hebt in iets zoet en het niet kan aan weerstaan!

Wat heb je nodig?

  • 1 ei
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 1,5 eetlepel meel (ik heb havermoutmeel gebruikt, neem gerust wat er in je kast staat)
  • 0,5 banaan
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel frambozen (ik heb uit bevroren gebruikt)
  • optioneel: een paar druppels vanille extract)

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Prak de banaan en mix hier alle ingrediënten onder, behalve de frambozen.
  • Als je een egaal deeg hebt meng je hier voorzichtig de frambozen onder.
  • Doe dit in een ovenvast kopje of kommetje. (Best insmeren met wat kokosolie.)
  • Bak voor 20 minuten en klaar is je mug cake.

donderdag 23 oktober 2014

Chips van boerenkool, overheerlijk superfood in een krokant jasje!


Boerenkool is voor de meeste onder ons nog een vreemde in de keuken. Bij onze noorderburen vind je deze bijna het hele jaar door, in de diepvries of vers.
In België staat deze superfood beter bekend als krulkool en het seizoen is net begonnen.

In Healthy foodie-land is boerenkool echt hot!

Als je 100 gram boerenkool eet heb je meer als genoeg van je dagelijkse hoeveelheid A,C en K binnen. Het zit ook vol met vezels, ijzer en magnesium. Kortom, één van de gezondste groenten ter wereld!
En zeker niet onbelangrijk, het is zeer duurzaam om te verbouwen. Want onze wereld moet nog een eeuwigheid mee, zoals Louis Neefs zong.

Ik was al zo lang aan het wachten voor deze chips van boerenkool te maken. Ze waren zeker het wachten waard. Ze zijn overheerlijk en een waardige vervanger voor de echte vettige chips.

Eet ze als snackje of smul ze gezellig op bij je favoriete tv-serie (hier grey's anatomy ;)).

Wat heb je nodig?
voor een kommetje vol

  • 50 gram boerenkool in kleine stukjes, enkel het bladgroen niet de harde nerven.
  • 1/4 eetlepel geurloze kokosolie
  • Kruiden naar keuze, ik heb 1/2 paprikapoeder gebruikt
  • 1 theelepel zout (zeezout, Himalaya, Keltisch,... )

How to?

  • Verwarm je oven voor op 160 graden.
  • Smelt je kokosolie en doe hierbij je kruiden.
  • Giet dit over je boerenkool.
  • Meng met je handen goed en wrijf elk blaadje goed in.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier en verspreid je boerenkool hierop.
  • Ga hier goed over met je zoutmolentje.
  • Bak voor 7 minuten en draai ze allemaal een om.
  • Bak hierna nog eens voor ongeveer 7 minuten.
  • Opgepast, ze mogen niet bruin worden!
  • Laat afkoelen en smul ze op.

dinsdag 21 oktober 2014

Oh my Oats: Banana-caramel-smoothie-bowl with rainbowtopping!

Ja, een echt maandagochtend- 5u30- experiment. Altijd spannend! Oké, het was een beetje koud... Maar lekker? Oh ja! Heerlijk! De foto mag misschien niet zo duidelijk zijn -de lichtinval is nogal minimaal op de momenten waarop ik ontbijt-, maar dat geeft je geen enkel excuus om hem niet te maken, integendeel, nu moet je hem wel maken. Al was het maar om te glimlachen naar de rode goji-bessen en groene pompoenpitten op de top!
Hij is súper gezond en geeft je echt een beetje een snoep-van-een-bananen-caramel-ijs-gevoel. Ja, zo eentje waar grote stukken noot in zitten. Misschien kan een gehakt stukje chocolade (+ 76%) hierin ook wel absoluut géén kwaad! 

Ingrediënten: 
- 2 bevroren bananen
- 1 verse, rijpe banaan
- 10 ontpitte dadels (let op dat ze géén glucoselaagje hebben!)
- 2 eetlepels havermout
- 1 vanillestokje
- 1 kop amandelmelk, ongezoet
- allerlei kleuren toppings: amandelschaafsel, kokosnoot, pruimpjes, chia-zaad, walnoten,... Wat je maar wil! 


How to: 
- Zorg voor een stevige blender. Blend de bananen (bevroren en verse) met de dadels, de havermout, de amandelmelk en het vanillestokje.
- Werk af met allerlei toppings.
- Zorg voor een warm kopje thee... Goodmorning sunshine!