maandag 28 december 2015

VEGAN VIBES: Quiche met venkel en andere greens! Wat met de eitjes dan? Niet nodig hoor!


Quiche is een klassieker in de keuken, vooral als er veggies mee-eten. Maar wat als er vegans bij aanschuiven? Dan kan je nog steeds die quiche serveren! En de eitjes dan? Heb je nodig hoor met dit receptje!

Jullie weten allemaal dat ik de niet-vegan van ons tweetjes ben, dus eitjes zijn hier nog steeds in huis. Maar als ik een receptje kan veganizen en misschien zelfs lekkerder kan maken, dan gaan we er ook voor!

Het basisrecept voor de quiche ben ik ooit tegengekomen op een andere blog. Maar weet niet meer van waar, sorry! Ondertussen heb ik het al uitgeprobeerd met alle mogelijke groenten dat ik in huis had. Lees: restjes groenten die in een hoekje van de koelkast lagen weg te kwijnen en geen dag meer gingen mee gaan.
Vandaag was dit dus een eenzame venkel, een verrimpelde paprika en nog steeds wel  knapperige spinazie.

Wat heb je nodig?
1 grote quiche

  • 200gr ongekookte kikkererwten.
  • 380 ml water
  • 1 eetlepel kokosolie
  • handje verse basilicum
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • veel peper en een snufje zout

  • 1 kleine venkel
  • 1,5 rode paprika
  • 2 handjes spinazie in stukjes gesneden
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 kleine kerstomaatjes als versiering

How to?

  • Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Mix de kikkererwten, water, kokosolie, basilicum, tijm tot een mooi geheel.
  • Kruid bij met peper en zout.
  • Laat even rusten.
  • Snij de ui en knoflook fijn en fruit ze in een pan met wat olie.
  • Snij de venkel en paprika in blokjes.
  • Voeg de groenten bij de ui en bak voor ongeveer 5 minuutjes.
  • Roer er nog even de spinazie door en meng de groenten met het kikkererwtenmengsel.
  • Giet alles in de springvorm met het bakpapier.
  • Halveer de kerstomaatjes en leg ze er bovenop.
  • Bak in de oven voor ongeveer 30 minuten.



zondag 27 december 2015

VEGAN VIBES: Quick Lunch met speltpasta, rucola en zongedroogde tomaatjes! De-li-cious!


Deze was lekker! En in no-time stond hij te blinken als lunch op mijn tafel. De pasta kan echt alle kanten uit, maar ik hield het bij spelt. Heb je liever volkoren of farro? Kan net zo goed! 
Tijdens deze feestdagen is het werkelijk het ene kook-kunstje na het andere, dus mag het best even simpel zijn, zo door de dagen heen.
Heb je trouwens al gehoord van onze nieuwe 'Keep It Clean-workshop'? Op 10 januari geven we gedurende drie uurtjes een workshop waarbij je een heleboel kookt, hoort, proeft en experimenteert, met pure ingrediĆ«nten. Zo leer je bijvoorbeeld het ideale boodschappenlijstje maken en nadenken over je weekmenu, zonder dat het teveel wordt. 

Meer info kan je krijgen via onze e-mail: handsoffmyfood@hotmail.com.

Bij het receptje horen zongedroogde tomaatjes. Vergeet de in olie-opgelegde-exemplaren. Ga op zoek -en vind!- gedroogde, droge zongedroogde tomaten en week ze in heet water gedurende een kwartiertje. Beter voor je lijf en even lekker! 

Good luck met deze, je zal ervan houden! 

xoxo 
Lieselotte 

IngrediĆ«nten: 

  • 50g speltpasta
  • Een handvol rucolasalade
  • 200g kastanjechampignons, in schijfjes,
  • Zongedroogde tomaatjes (gedroogd), een uurtje geweekt in heet water
  • een teentje look
  • Oregano, tijm, rozemarijn fijngehakt
  • 1el olijfolie
  • peper en zout

How to:
  • Kook de speltpasta al dente.
  • Bak de schijfjes champignons in de olijfolie, samen met de look, depeper en het zout.
  • Voeg de verse kruiden toe.
  • Meng bij de gebakken champignons de tomaatjes en de rucola.  Laat even opwarmen.
  • Meng hieronder de penne.
  • Eventueel voeg je nog wat olijfolie toe. Jouw keuze!

zaterdag 26 december 2015

HOHO HOLIDAYSKINNER: Roses and Pistachio Icecream with Olive-chocolatesauce... Njammmiee


Wauw, Wat een dagen! Deze periode van het jaar ben ik steeds helemaal onder de indruk van de hoeveelheid eten die we moeten zien te verwerken op hele korte tijd. Gisteren hadden we eerst een gezellige kerstbrunch, en vervolgens gingen we helemaal voor een Libanees Mezze-feest. Het dessertje spookte al weken door mijn hoofd. Ik wilde ijs. Maar niet zomaar ijs, het moest feestelijk zijn. En, het moest Libanees getint zijn. Dat werd, denk ik zo, de grootste opdracht. 

Voorbereiding is er amper, en daarmee is ook wel heel je dessert in no-time klaar. Maak indruk met de feestdagen!  Here we go!

Ingredienten: 
Chocolade-olijfolie saus: 
- 6el olijfolie van goede kwaliteit 
- 3el ahornsiroop 
- 6el raw cacaopoeder 

How to: 
- Meng de boel grondig door elkaar en zet aan de kantm niet in de koelkast!

Gepocheerde banaan in Kardemom & Rozenblaadjes 
- 4 harde conferenceperen in kwarten, geschild
- 10 gedroogde rozenkopjes voor thee 
- 6 gekneusde kardemompeulen 

How to: 
- Breng 1liter water aan de kook met de rozenblaadjes en de kardemonpeulen erbij. 
- Van zodra het water kookt zet je het vuur uit en laat je de thee een kwartier trekken. 
- Zeef de thee en breng het water opnieuw aan de kook. 
- Kook de peren nu 15 minuten. 

Pistacheijs met rozenwater: 
- 8 zeer rijpe bananen, in schijfjes bevroren
- 100g gepelde pistachenoten, zeer fijn geblend 
- 1el rozenwater 

How to: 
- Blend de bananen met de gehakte pistachenoten en het rozenwater. 

- Schep een eetlepel chocoladesaus op een bordje. Voeg hier een bolletje ijs, een kwart gepocheerde peer en wat schaafsel van de pistachenoten aan toe. 
- Werk netjes af met granaatappelpitjes. 

Heerlijk! 

vrijdag 25 december 2015

SKINNY SINNER: Merry Xmas foodies! No turkey for us, just dessert...hoe kan het ook anders met chocolade en kersen, njaaaam #xmas


Hoe verlopen de feestdagen bij jullie? Bij mij kan ik het kort houden: niet.
Sorry die-hard Christmas fans, maar ik heb er gewoon geen tijd voor. De hoop hapjes en duizelingwekkende diners bij de verlichte boom zullen aan mij voorbij gaan. Want hier zit ik dan, op kerstdag in mijn pyjama achter mijn computer, te stressen dat ik alles nooit op tijd af krijg. Terwijl mijn mede-foodie Lieselotte waarschijnlijk een hele menu op het tafel aan het toveren is.

Maar 1 ding laat ik niet voorbij gaan hoor, het dessertje natuurlijk. Zijn jullie nog opzoek naar een last-minute feestdessertje, stop met zoeken, gevonden! Met deze fantastische raw taart overtuig je direct je gasten van je kookkunsten. Wat zit er in? Chocolade en kersen, that's right a mon cheri taste-a-like taart ;)

Vergeet niet dat onze kortingscode voor een vitamix maar geldig is t/m 31 december, een echte musthave om raw taarten te maken! Heb je nog geen code? Vraag hem dan snel aan via mail of Facebook.

Merry x-mas foodies don't forget to keep it healthy!

Wat heb je nodig?

  • 1/2 kopje geweekte cashewnoten
  • 1/2 kopje gemengde noten of wat je in huis hebt
  • 3 dadels
  • 1/2 kopje kersen
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 3 eetlepels kokosolie
  • snufje zout
  • zaadjes uit 1/2 vanille stokje

How to?

  • Mix de gemengde noten fijn en voeg hierbij de dadels.
  • Voeg er een eetlepel kokosolie bij en een snuifje zout.
  • Mix alles goed tot een mooi deeg.
  • Druk het deeg in je springvorm en zet het in de vriezer.
  • Mix nu je cashewnoten, cacao, vanille, kersen en kokosolie.
  • Mix dit goed door tot je een egaal mengsel hebt.
  • Giet dit op je bodem en zet je je vriezer voor min. 2-4 uur.
  • Eet je het niet direct op? Bewaar dan in je vriezer en laat het even ontdooien voor je je taartje op eet.

maandag 21 december 2015

VEGAN VIBES: Over zeemeerminnen en Nori-vellen #seaweednoodles #perfectlunch #eatyourgreens


Au, au, au... Mijn spieren doen pijn! De laatste tijd ben ik regelmatig terug te vinden in de sportschool. Waarom? Omdat ik het ook moeilijk heb met het niet snoepen, aha! Neen, ik grijp niet naar suiker, maar naar noten
Niets houdt me weg van de grote pot pindakaas, nu ik twee weken lang, lekker thuis rondlop in ... pyjama en jogging -vakantie he!-. Niets. Maar, wanneer ik dan zo'n eetlepel smakelijk naar binnen lepel.. dan denk ik altijd: Goh, gezonde vetten heb je ook nodig. Niet?

Dit gerechtje is er eentje dat me dus helemaal happy maakt. Gezonde vetten. Hellooo avocado! Trouwens, ik heb ook wel wat pit nodig dewer dagen. Ik kocht namelijk het boek 'Opgeruimd' van Marie Kondo, en ben aan mijn goede voornemens van 2016 gestart.  Twee derde van mijn inboedel moet er uit. En... Ik wil een jaar lang, op kleding na, geen nieuwe spullen kopen. Yes, ik heb een kledingprobleem. Maar ook een potjesprobleem. En een bakvormprobleem. Eigenlijk ben ik een hamster. 

Dit lekkernijtje past ook prima in de healthy pre-holiday periode. Soba, greeeeeens -a lot- en wat verse kruiden. Met de Nori-vellen er bij gepureerd, is het net een zeemeerminnen-dish. - Zo sprak mijn dochter van 6-

Keep it green lovies, 
Lieselotte xoxo


Ingrediƫnten:
  • 2 handen vol spinazie
  • ½ cup verse kruiden zoals munt, koriander, peterselie
  • 2 tl edelgistvlokken (optioneel)
  • 2tl appelcider azijn
  • 2tl nori-flakes (in stukjes geknipte nori-vellen)
  • 2el olijfolie
  • 1tl dijon-monsterd

Voor de noodles:

  • 50g soba-noodles
  • 1 avocado, in schijfjes (voor bovenop de pasta)
  • 1/2el pijnboompitten

How to:
  • Meng de ingrediĆ«nten voor de dressing in een high-speed-blender.
  • Kook ondertussen de noodles.
  • Meng de noodles met de dressing.
  • Snij de avocado in lange sneetjes en leg ze op de pasta.
  • Serveer met (geroosterde) pijnboompitten.

SKINNY SINNER: We wish you a CHERRY-sweet christmas and an ALMOND-crunchy new year! Let's start with baking this cake...


Eindelijk, mijn kerstboom staat! Even heb ik gevreesd dat ik het klein stekelig ding niet opgezet ging krijgen voor kerst.
Waarom mijn mister foodies het dan niet deed? Omdat ik vorig jaar zoooo teleurgesteld was dat hij de boom helemaal alleen had opgezet. Of ik toen misschien wat overdreven had? Nooit hoor, maar ik ben toch een vrouw voor iets zeg. Toch niets leuker dan te samen de kerstlichtjes ontwarren en discussiƫren over welke kleuren er in gaan hangen.

Onze kerstboom is al 2 jaar kitscher dan kitsch. Voor de kleuren gaan we voor goud, een golden oldy, en of course hoe kan het ook anders.....roze! Als ik mocht kiezen had hij alle mogelijke tinten van roze, glitter overal en hingen er eenhoorns in. Voor diegene die het zich afvragen: neen, die fase ga ik niet meer ontgroeien, dit is gewoon wie ik ben.

Bij het versieren van de boom hoort ook een lekker warm kopje warme chocolademelk. En bij chocolademelk hoort dan weer iets lekkers voor te snoepen. Ik had nog wat kersen over van mijn smoothiebowl en even later stond dit geweldig gebak in de oven.

De hoeveelheden zijn voorzien op mijn mini-cakevormpje, echt super handig als je maar met tweetjes bent. Gebruik je een gewone bakvorm? Doe alles dan gewoon maal 2.

Wat heb je nodig?

  • 1/2 cup havermeel
  • 1/2 cup amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 ei of vervang door een lijnzaad "ei" voor de vegans
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 1/2 cup plantaardige melk
  • 1/2 cup ontdooide en uitgelekte kersen
  • 1/4 cup gehakte amandelen

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediĆ«nten.
  • Meng al je natte ingrediĆ«nten (buiten de kersen).
  • Voeg je natte bij de droge ingrediĆ«nten en mix even goed door.
  • Roer er de kersen door en giet het deeg in de bakvorm.
  • Bestrooi met de amandelen.
  • Bak in de oven voor ongeveer 45 minuten. Om te weten of het klaar is prik je er even in, hangt er nog deeg aan je prikker? Dan laat je het nog even bakken.

zondag 20 december 2015

SUNDAY SMOOTHIE: Ready for the christmas brunch?! Cherry-Chocolate smoothiebowl, delightful!


Naar de supermarkt gaan rond deze dagen is geen pretje. Iedereen schuifelt - of misschien zelfs nog trager- door de gangen, hele rijen aan de kassa en overal reclame voor grote kalkoenen of winterbbq's.
Maar toch verheug ik mij steeds op de groenten-en-fruitrayon. Why? Nu vind je er allerlei exotische vruchten die lijken op dingen die uit de ruimte komen. Er ligt massa's fruit met namen die je doen denken aan onbewoonde eilanden en palmbomen. Ik heb me dan ook even laten gaan ;)

De 2 topfavorieten? Cherimoya, niet de naam van ƩƩn of andere tiener popdiva, maar een mega-zoete vrucht. Niet direct mijn ding, want mijn haar komt recht staan van mega zoet, maar mister foodie was er gek op. Voor mij was de topper: de stekelige kiwano. Binnenin vind je kleine eetbare pitjes met een laagjes rond, zoals een passievrucht. Het smaakt een beetje naar komkommer maar toch wat zuurder en zoeter tegelijk. Moeilijk om uit te leggen, gewoon proeven die handel!

Het spijtig aan deze nieuwigheden is dat ze niet lief zijn voor je portemonnee. Ik heb ze dus lekker puur opgesmuld en niet verwerkt in een receptje voor jullie.

Geen receptje dan vandaag denken jullie? Oh jawel, want ik ben ook nog snel langs de diepvriesrayon gegaan voor kersen.

Prettige zondag foodies!

Wat heb je nodig?

  • 1/2 Doosje bevroren kersen
  • 1-2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 banaan (mag bevroren als je meer een ijsstructuur wilt)
  • 1 klein scheutje plantaardige melk

How to?

  • Doe alles in je blender en mixen maar!
  • Serveer met cacaonibs, chiazaad, kokosrasp,....