dinsdag 22 maart 2016

VEGAN VIBES: Comfort pasta met pompoen en spinazie!



Ik zou het vandaag met jullie kunnen hebben over de akelige gebeurtenissen van vandaag. Maar neen, ik kies heel bewust om het niet te doen. Laten we gewoon over iets vrolijk praten, een verhaaltje met een happy ending!

Ik probeer elke dag met mijn kleine haarbal naar het bos te trekken. Onze beentjes strekken, een frisse neus halen en elke keer dezelfde route. Zalig! Enkele dagen geleden zag ik tussen de heide en het lange gras een wit staartje springen: een konijntje. De kleine schattigaard hoorde er duidelijk niet thuis. Hij leek een op en top huiskonijntje.

Nijnemans was graatmager en zijn mooi pelsje was één en al knoop! Erg hoe sommige mensen kleine schattige nijntjes kopen om ze nadien te dumpen in het bos al ze groot en te veel werk zijn. 
Natuurlijk kon deze foodie het niet laten het diertje niet achterlaten.

Na een bezoekje aan de dierenarts en enkele dagen door te brengen in mijn woonkamer ,met bussels wortels, was hij al wat op plooi gekomen.
Vandaag is hij dan ook naar zijn forever home gegaan, met een lieve caviavriend en veel loopruimte.
Het gaat je goed Nijnemans!

Maar ik mis-zijn geknabbel en gesnuffel toch een beetje hoor. Vandaar een heerlijk bordje comfortfood vanavond!

Wat heb je nodig?

  • 1 butternut
  • 1 pikant pepertje
  • 2 teentjes knoflook
  • speltpasta of rijstnoedels
  • 4 grote handjes spinazie, of meer natuurlijk!
  • peper, basilicum
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 eetlepes gehakte walnoten
  • scheutje plantaardige melk
  • 2 eetlepels olijfolie

How to?

  • Verwarm je oven op 200 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Snij de butternut in blokjes en rooster ze in de oven voor ongeveer 30-40 minuutjes.
  • Kook ondertussen de pasta al dente.
  • Snij de knoflook en het pepertje fijn en fruit met wat olijfolie in een wokpan.
  • Pureer 2/3 van de geroosterde pompoen met een scheutje plantaardige melk.
  • Voeg de pompoenpuree en de blokjes bij in de wokpan en roer enkele minuten goed door.
  • Voeg hierbij de spinazie en pasta en roer alles goed door elkaar met de olijfolie.
  • Werk af met het citroensap en de walnoten.





maandag 21 maart 2016

SKINNY SINNER: Mini Vanilla Raw-food dreamcake!


Oh hemel. Dat ik dit niet eerder gemaakt heb! Chocolade-raw-cake, redfruit-raw-cake... Maar vanille-raw-cake? Nope, dit is écht de eerste! Ik voel me een beetje een keukentovenaar. Echt waar. Zotjes lekker! 
Nu. Even over de smaak. De ingrediëntenlijst is kort. En die kan je zeker uitbreiden (voeg eens wat besjes toe aan de vanillelaag!), als je dat wil tenminste. Maar, laat je nu even overvallen door de simpele eenvoud van vanille
Ik vertelde het al eerder. Raw-Food-cakes kan je niet laten mislukken. Een kleine tip: gebruik een high-speed-blender. Met een foodprocessor bereik je nooit het super-soft-resultaat waar je op hoopt. 
Cheesecake, het kan ook écht goed zijn voor je! Niet zoals eet-dit-als-ontbijt-elke-dag, maar af en toe heb je gewoon nood aan een heerlijk taartje. Dan is dit echt een top-alternatief! 
Hij barst van vitamines en mineralen. Je buik wordt niet gevuld met een atoombommetje lege calorieën, maar wél met rijke ingrediënten! Doen dus!

Ingrediënten:
Korst: 

- 1/2 cup amandelen 
- 1/2 cup pecannoten
- 1 cup medjouldadels 
- 1/4 tl zeezout 

Vulling: 

- 1 cup cashewnoten, geweekt minstens 5u 
- sap van 1,5 citroen 
- merg van 1 vanillestokje 
- 1/3 cup kokosolie, gesmolten au bain marie 
- 1/3 cup ahornsiroop 

Topping: 
- Rood fruit, cacaonibs,... 
How to:
- Blend de ingrediënten voor de korst door elkaar en vul kleine vormpjes op.
- Zet even in de diepvriezer.
- Maak nu de vanilleroom.
- Blend de ingrediënten door elkaar tot je echt een romig mengsel hebt. Géén stukjes meer. Ook geen ienie-minie!
- Schep in de vormpjes en laat ongeveer 40 minuten opstijven in de vriezer.
- Haal uit de vormpjes (gebruik een scherp mesje) en werk af met rood fruit.

Njammieeee! 

zondag 20 maart 2016

BEAUTIFUL BREAKFAST: Move over oats, there's a new superfood in town! Teff, uitgetest...

Quinoa, spirulina, acai, voor sommige onder jullie misschien  nog compleet onbekenden. Maar voor ons is dit dagelijkste kost geworden. Als een echte foodie ben je echt over the top excited als je een nieuw healthy productje tegen komt. Testeeeen die handel!


Ik had al vaak ontbijtjes zien voorbij komen met teff, who the f**k is Teff? Teff is een nieuwe hype in superfoodland. Het wordt ook een oergraan genoemd net zoals spelt. Want het is niets nieuw, nee hoor, in Afrika telen ze het al eeuwen! Dit kleine graantje zit vol calcium, ijzer, vezels, magnesium, B-vitaminetjes, eigenlijk te veel goeds om op te noemen.

Nog een leuk nieuwtje: teff is glutenvrij! Kijk wel best even de etiketjes na, want voor je het weet gooien ze er nog iets anders bij dat niet geschikt is voor onze gluten-vrije vriendjes.

Zou je niet helemaal bezwijken als ik vertelt dat teff ook wel het liefdesgraantje genoemd wordt?
Tijd om het eens uit te testen! Je kan er brood of koekjes met maken maar vandaag ging ik voor een ontbijtpapje om de dag goed in te zetten.

Wat heb je nodig?

  • 6 eetlepels teff ( ik heb een doosje gekocht waar het vermengd is met boekweit)
  • 250ml plantaardige melk ,koud of warm dat mag je kiezen.
  • 1 scheutje maple syrup
  • 2 eetlepels chia zaad
  • Gemend fruit naar keuze

How to?

  • Meng al je ingrediënten behalve het fruit.
  • Roer goed door en laat even staan tot het indikt.
  • Je kan het ook overnight maken met een beetje meer melk.
  • Serveer met vers fruit.
  • Goodmorning foodies!


woensdag 16 maart 2016

VEGAN VIBES: Sushi-madness! Best temaki sushi-ever! Superdelicious! Who needs mayo? #avocadolovers


Er zijn zo van die dagen dat ik écht alleen maar zin heb ik sushi. En dat is erg moeilijk, als je vegan door het leven wandelt. Eerlijk? De smaak van échte fresh-fish zoals ik die vroeger at, zal ik nooit meer ergens proeven. Maar, het vullen van NORI-wraps kan op zoveel verschillende manieren, dat het echt niet eens een gemis hoeft te worden. Integendeel. Net als zovaak, zijn de veggie-versies tienduizend keer origineler én beter op smaak gebracht! 


Naast NORI-vellen heb je niet veel meer nodig dan creativiteit. Geen sushi-roll-skills en al helemaal geen engelengeduld. Een scherp mesje, een vork en een grote kom. Klaar. Vandaag koos ik voor flashy kleurtjes in m'n saladbowl! Wanneer we alles door elkaar hadden gemengd tot een lekker geheel, rollen we de boel tot een frietzakje! Ready! :) 

Ingrediënten:
- Little Gem salade (1 stronkje, heel fijn gesneden) 
- Broccolischeutjes (of een ander soortje...)
- Fijngesneden worteltjes en komkommer (in kleine blokjes is het handigst)
- 1 blikje kikkererwten
- 1 rijpe avocado (rijp, maar niet bruin!)
- 2 el geroosterde sesamzaadjes
- een lenteuitje, fijngehakt
- een hand vol basilicumblaadjes, fijngesneden
- sap van 1/2 citroen
- 1 el olijfolie
- 1/2tl currypoeder 

- een dikke snuif zout en peper 
- 1/2 tl komijnzaadjes
- 1/2 tl kurkuma
- 4 norivellen, in de breedte in twee gesneden

How to: 

- Prak de avocado tot een papje in een kom.
- Voeg de kruiden en de kikkererwten bij. Prak even door.
- Meng hieronder de sla, de wortels en komkommer en de scheutjes.
- Voeg de overige ingrediënten toe. 

- Proef en kruid stevig af!
- Vul de nori-vellen. Niet teveel! En draai alles in een soort tipzakje. Kleef de uiterste randen vast met wat water! 

- Enjoy! 

dinsdag 15 maart 2016

SKINNY SINNER: Koekjesdeeg-met-chocolade-in-een-hapklaar-balletje. #10minuutjeskoken

Njammmieee! Deze zijn zo lekker! Ik heb het bordje alweer in m'n koelkast gestopt. Niemand mag ze aanraken. Oké, Mr. Foodie -de stiekemerd- heeft er ook al drie binnengespeeld. Verder... néé, zijn ze helemaaaal alleen voor mij! HandsOffMyFood-ten-top. Haha. 

Deze magische balletjes brachten mijn Ben & Jerry-verslaving van weleer (Je weet wel...Met die stukken koekjes in je ijs... én grote stukken brownie!) weer dichter bij. Ja, met deze moet het lukken! Vegan, clean en pure ... Wacht maar tot ik klaar ben met experimenteren! 
In elk geval..Begin hier al mee. Ze zijn  klaar in minder dan 10 minuten (rollen inclusief), en volgens mij is opstijven in de koelkast geen must. Vraag je liefje of-ie een filmpje zoekt en prepareer de lekkerste late-night-snack ever! 
(En als je over hebt... ALS... Gooi je ze morgenvroeg over je bananenijs!) 


Ingrediënten: 
- 1/2 kopje cashewnoten
1 vanillestokje, merg
1/4 kopje havervlokken 
- 8 dadels, ontpit
- 3 eetlepels cacaonibs
- 1el agavesiroop 
- een snuif zout 

How to: 
- Doe de boel in een keukenmachine. Respecteer bovenstaande volgorde :) 
- Rol balletjes van 1,5cm
- Smikkel ze op! (Of zet ze even in de koelkast!) 

maandag 14 maart 2016

Skinny Sinner: RAW-brownie-cookies! #hapklaar #dodelijklekker


Hm. De enige reden dat ik dit kan navertellen, is, omdat deze brownies gewoon om-van-te-smullen-gezond zijn! -Moesten ze een dodelijke overdosis kunnen veroorzaken was ik compleet gone!- Ik adviseer ze te maken in hapklare stukjes. En ze te verstoppen. In de diepste hoekjes van je keukenkast. Gevaar. Gevaar. Gevaar! 

De enige bron van zoet in dit receptje zijn... -kan je het raden?- Medjool-dadels natuurlijk! Naast zoet barsten ze van vezels, vitamines, mineralen, magnesium en-zo-ver-der! 
Perfect voor krampjes-in-de-benen-slachtoffers! 

Ingrediënten: 
- 2 kopjes walnoten
- 1 kopje cacao (RAW) 

- 1 vanillestokje
- 1/4 tl zout 

- 2,5 kop medjooldadels, ontpit 

How to: 
- Gebruik een stevige foodprocessor. Mix de noten tot een soort meel.
- Voeg de cacao, het zout en het notenmeel samen en blend goed.
- Doe het vanillestokje bij het geheel.
- Mix tot een korrelige substantie. 

- Voeg dadel per dadel toe en blijf mixen tot een plakkerig kruimeldeeg.
- Stort uit op bakpapier. Leg een velletje bakpapier op het deeg.
- Rol met een deegrol tot een stevige rechthoek van 0,5cm dik.
- Laat opstijven in de koelkast en snijd in plakjes.

Njammieee! 

zaterdag 12 maart 2016

VEGAN VIBES: Rijstnoodles met groene pesto! Zo lekker en ZO klaar! #minderdan10minuten


Hmmm.... Ik heb een nieuw héérlijk dingetje op mijn favo-ingrediënten-lijstje! -Het staat er al een tijdje op hoor, maar ik at het veel te weinig-. Rijstnoodles! My God! Héérlijk! Smeuïg en beetje pasty. Perfect om mijn pasta-cravings op te vangen. Ik probeer ze altijd in huis te hebben. 

Even over de weetjes van deze witte slierten...  Gemaakt van rijstbloem en water, en altijd gedroogd in zowat elke supermarkt te vinden -ook in vermicelli trouwens-. Ik kocht ze trouwens ook eens vers , in Vietnam. En dan bedoel ik écht vers. Net gesneden, en met de hand uit elkaar getrokken. Echt spectaculair!