vrijdag 5 december 2014

Healthy Holy Man: #Healthy pure chocolade! Vanaf nu maak je het in 3 minuten ZELF! #VEGAN #RAW





Wegens praktische beslommeringen (een verloren gelopen kitten die aanwaaide in ons gezin! :) ), op de valreep! Pakjesavond! Twintig minuten voor middernacht. En weet je? Deze chocolade heb je ZO gemaakt! Het duurt... even denken.. 3 minuten + 20 minuutjes opstijven. Dan... Lekkere, gezonde en knapperige chocolade! Yummie! Ideaal voor de chocoladelovers onder ons die de Sinterklaasperiode echt walgelijk moeilijk vinden. Geloof me, met mijn twee kleuters in huis sprokkel ik in de week van 6 december zo'n kilo speculaas, 16 chocolade ventjes en verschrikkelijk veel pepernoten in huis. Niet dat ik ze koop, ze gooien er gewoon mee naar je hoofd! Horror. Want er is niets wat makkelijker weg-knabbelt dan het hoofd van een chocolade Sinterklaas! 
Maar néé! Dit jaar niet! 
Geen suikerpieken, geen rommel in m'n lijf! Dit jaar ben ik Sinterklaas-ochtend voor en maak ik mijn eigen knapperige chocolademuntjes! 

Met amper ingrediënten -en het zijn ingrediënten die echt bijna elke foodie in huis heeft- en een muffin-bakblik (siliconen is het handigst!) kom je al een heel eind. Heb je niets dat hierop lijkt? Leg dan papieren vormpjes in je bakblik. Zo kan je ze er makkelijk uithalen... 

Ingrediënten: 
- 100g kokosolie, gesmolten
- 40 g cacaopoeder (rauw, als je echt healthy wil!)
- 30g ahornsiroop of honing, wat je 't lekkerst vindt!
- toppings die je lekker vindt: gojibessen, walnoten, rozijnen, ... 



How to: 
- Smelt de kokosolie in een pannetje en roer de andere ingrediënten er met een klopper onder.
- Vul de vormpjes met behulp van een eetlepel.
- Speel met de toppings. Verstop hazelnoten, walnoten, rozijnen, ... Of maak een vrolijke bovenkant. 


Sinterklaas-kapoentje, vul hiermee maar MIJN schoentje! 

donderdag 4 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Gevulde #vegan speculaas ,voor in het schoentje!

 
Speculaas is nooit mijn zwak onder het snoepgoed geweest. Maar gevulde speculaas, dat is andere koek. Deze is vaak wat dikker, zachter en vind ik veel smaakvoller.
Dus met het oog op onze sint-week, wist ik al direct naar welk gezond alternatief ik zeker opzoek ging, gevulde speculaas.

Geloof mij, het is me zeker gelukt! Deze vegan gevulde speculaas was zo snel klaar en ooooooh zo lekker. Tips over hoe te bewaren kan ik niet meegeven want hij heeft de dag niet overleefd.

Ik vond persoonlijk dat de vulling wat dikker mocht dus heb ik dat in het receptje voor jullie verdubbeld. maar begin gerust met de helft als je dat wil.

Ik weet alvast wat de sint in mijn schoentje mag achterlaten! Oh en lieve sint, zo een mega hypermoderne keukenmachine mag ook hoor.

Wat heb je nodig?
  • 200gr amandelmeel
  • 200gr dadels
  • 200gr speltmeel
  • 1 theelepeltje bicarbonaat
  • 100gr gesmolten kokosolie
  • 125ml amandelmelk
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • Zeker 2 eetlepels koekkruiden, of meer naar smaak.
  • Snuifje zout
  • Versiering: blanke amandelen

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Mix het amandelmeel en de dadels in je foodprocessor tot een korrelig geheel.
  • Rol dit in een bolletje en leg even in de ijskast.
  • Meng al je droge ingrediënten en voeg hierbij alle natte ingrediënten.
  • Kneed het deeg tot een mooi geheel.
  • Rol er een deegbal van en verdeel deze in 2.
  • Nu komt het moeilijke deel! Rol deze 2 balletjes uit tot 2 aparte gehelen die even groot zijn. Doe dit best op bakpapier.
  • Het rollen lukte mij niet goed, dus ik het gevormd met mijn handen.
  • Neem nu de amandelspijs uit de ijskast en verdeel deze over 1 van de deeg helften.
  • Ik heb hiervoor 4 kleine balletjes gemaakt en deze plat gedrukt in mijn handen. Anders verschoof het onderste deeg te hard.
  • Leg hierop nu je 2de deeghelft en maak met je vingers de randjes toe.
  • Leg bovenop nog enkele amandelen ter versiering en smeer in met een beetje amandelmelk.
  • Bak in de oven voor 25-30 minuutjes.
  • Heb je je speculaas graag zachter, ga dan niet boven de 25 min.

woensdag 3 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Home-made #vegan kruidnoten! Sinterklaas, ga hier a.u.b. mijn deurtje niet met voorbij!


Hier zijn we weer met nieuw lekkers! Vandaag in onze oven: kruidnoten.

Kruidnoten, pepernoten, je hoort de 2 constant door elkaar. Maar zijn ze hetzelfde of niet?
Na wat google-werk kwam ik erachter dat het niet zo is. Het lekkers dat ik gemaakt heb zijn dus wel degelijk kruidnoten.

Voor kruidnoten gebruik je een kruidenmengeling die er deze week doorvliegt in onze keukens: speculaas- of koekkruiden. In pepernoten gebruikt men meestal honing en anijs, zoals bij taai-taai.

Zo, weer even wat bijgeleerd over wat er in je schoentjes terecht komt ;)

Met dit receptje heb ik ongeveer 20 grote kruidnoten gemaakt. Je kan de bolletjes gerust wat kleiner maken, zo heb je er meer. Dat zal nodig zijn, want ze zijn onweerstaanbaar!

TIP: Laat nog een paar kruidnootjes over. Lieselotte heeft nog een heerlijk ontbijt voor jullie waar ze bij van pas komen.

Wat heb je nodig?

  • 40gr amandelmeel
  • 60gr boekweitmeel
  • 30gr kokosbloesemsuiker
  • koekkruiden naar smaak, maar gebruik toch zeker 2 eetlepels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1.5 eetlepel plantaardige melk
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • snuifje zout

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediënten goed onder elkaar.
  • Voeg hierbij de gesmolten kokosolie en kneed tot een deegbal.
  • Rol kleine balletjes van je deeg en leg ze op het bakpapier.
  • Bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten, ze verbranden snel langs de onderkant!
  • De mijne hebben 20min ingestaan, maar waren ook wel  grote.
  • Het is normaal dat de kruidnoten nog zacht zijn als ze uit de oven komen.


dinsdag 2 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Tuut-tuut.. Zie ginds komt de TAAI TAAI! #Gluthfree #Sugarfree #Vegantip



Helemaal in-to Sinterklaas! En dat is voor mij.. Speculaas Speculaas Speculaaaaas! (Oh... Kaneel en ik? Wij zijn de dikste vriendjes!)
Maar goed. Sinterklaas is voor mij puur jeugdsentiment. Herinneringen aan warme kachels, schoenen met wortels, pintjes bier voor Zwarte Piet en vooral... de geur van Taai Taai! De smaak van Taai Taai (Voor diegene die het niet kennen... Méén je dat?!) is moeilijk in een categorie te stoppen. Ik denk dat het iets is tussen honing en anijs, tussen heerlijk, fantastisch en verrruukkelijk lekker. En, het is vooral zó zes december! 


Deze variant is glutenvrij. Al zit hij barstensvol healthy ingrediënten, de hoeveelheid honing is niet weinig. Om die reden durf ik hem niet helemaal super-vreet-je-vol-clean te noemen. Nu goed, geloof me, je eet liever een stukje van deze lekkernij dan er eentje in de winkel te kopen! 

Tip! Wil je hem VEGAN? Dat kan! Gebruik dan agave-siroop in plaats van honing en bestrijk hem niet met eigeel voor hij de oven in gaat. 

Je kan het boekweitmeel ook vervangen door speltmeel, maar ik ben een echte boekweit-lover, dus ik doe het liever zo! 

Ingrediënten:
- 250g boekweitmeel (of spelt)
- 100g amandelmeel
- 250g honing (vegan: agave is net zo goed!)
- 2el speculaaskruiden
- 2tl gemalen anijszaad
- 2tl wijsteenbakpoeder
- 1tl baking soda
- snuf zout
- snuf zwarte peper
- 1 eigeel
- handvol geschaafde amandel 


How to: 
- Meng de droge ingrediënten (boekweitmeel, amandelmeel, anzijszaad, wijsteenbakpoeder, baking soda, zout en peper) met elkaar in een mengkom.
- Meng er de honing onder met een keukenmachine. Zorg voor ene egaal deeg.
- Het deeg moet plakkerig zijn (aan je vingers plakken), maak hem eventueel plakkeriger met water.
- Zet het deeg een uur in de ijskast en laat rusten.
- Leg het deeg op een met bakpapieren bakplaat en bestrijk met eigeel. Strooi er de amandelschilfers over.
- Bak 12 tot 20 minuten in de oven. 


Snij in stukjes... Smakelijk!!!! #Sinterklaasisonhisway!

maandag 1 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Speculoos met noten... Nomnomnom #Noeggs #Sugarfree #Gluthfree

Nu, na de smoothie van gisteren heb ik de smaak van zoet helemaal te pakken! Het kan ook moeilijk anders. Overal is Sinterklaas! Dit weekend vlogen de zakjes chocolademunten me rond de oren! En oh... 
Niets lekkerder dan een stukje verse speculaas -van die zachte, dikke, zelfgemaakte- met een tasje koffie! Enkel jammer dat er zoveel suiker in zo'n klein koekje kruipt! 
Dit receptje vond ik op een andere foodblog en -hoera!- het is vegan. Ik maakte er een eigen glutenvrije versie van, om een zo clean mogelijk speculaas-koekje-vervangend-lekkernijtje te creëren.
Geef het gerust aan je kids, en smeer er -zo issie volgens mijn dochter het lekkerst- alweer een dik pak pindakaas op. Nu, ik vind hem ook goddelijk met home-made confituur of gewoon helemaal niets!
Enkel voor de kaneel-lovers, maar hé, wat zou speculaas zijn zonder die heerlijk specerijtje? ;)



Ingrediënten: 
- 200g gemixte havermout (havermeel)
- 60g boekweithoning (je kan het ook met andere, ik heb deze gebruikt)
- 100ml kokosolie, gesmolten
- 2tl wijsteenbakpoeder (gewoon lukt ook!)
- 2el speculaaskruiden
- 100ml speltmelk (of andere plantaardige melk)
- 12 ontpitte dadels, in kleine stukjes gesneden
- 1 hand gehakte hazelnoten
- handvol amandelen (voor bovenop) 


How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Zorg dat de kokosolie vloeibaar is.
- Mix de in stukjes gehakte dadels met alle andere ingrediënten. Hou de amandelen nog even opzij.
- Kieper het geheel in een bakvorm, bekleed met bakpapier.
- Strooi de amandelen hier over, druk ze wat aan.
- Zet het mengsel in de oven voor een 50-55 minuutjes.


Smakelijk!!!! :) 

zondag 30 november 2014

HEALTHY HOLY MAN: Sinterklaas smoothie #koekkruiden #appelsientjes!

 
De sint is in het land! Of je nu kinderen hebt of niet, je zal het geweten hebben. Overal staan er mooie chocolade beeldjes en reuze speculazen in de etalages.
Gelukkig deelt deze heilige man ook af en toe nog wat mandarijnen of appelsienen uit, om een gezond tegen gewicht te bieden.

Maar zelf vind ik het ook echt super moeilijk om aan al dat lekkers te weerstaan! Daarom gaan wij jullie door deze lekkere periode vol snoepgoed helpen. Met enkele heerlijk verantwoorde sint-receptjes.

Allemaal lekkers zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere chemische brol! En op de kop toe gaan de meeste receptjes nog vegan zijn ook, smullen maar. Wat kan je alvast verwachten? Pepernoten, gevulde speculaas, speculaascake, ....

Vandaag beginnen we bij de belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Een heerlijke sinterklaas smoothie met appelsien en koekkruiden.

Wat heb je nodig?
1 grote of 2 kleine porties

  • 1 banaan
  • Sap van 3 appelsienen
  • 250ml plantaardige melk, ik zou een notenmelk aanraden bij deze smaken.
  • 1 theelepel koek/speculaaskruiden of kaneel
  • Optioneel: als je van echt zoet houd, gooi er dan nog een paar dadels bij.
How to?

  • Alles in de blender en mixen.
  • Voeg gerust nog wat meer koekkruiden of kaneel erbij.

zaterdag 29 november 2014

SATURDAY SMOOTHIE: een echte vitamine booster #energy #weerstand!

 
De tijd van de griepjes, verhoudheden en keelontstekingen is in het land. Hoe kouder het wordt, hoe minder wij de neiging hebben om fruit, groenten en andere gezonde dingen te eten.

Hierdoor krijgen we minder vitamientjes binnen en onze weerstand is lager. Ik ben iemand die alles wat met de luchtwegen te maken heeft direct overneemt.

En dan komt het natuurlijk, ik werk met kleutertjes. Paniek paniek, overal snotneuzen en handjes van wie-weet-waar-die-allemaal-geweest-zijn ?!!! Maar de kleine hummeltjes zijn gewoon te schattig om niet de hele dag door te knuffelen.
Dus moet ik er maar voor zorgen dat ik veel vitamientjes binnen krijg.

Deze smoothie is perfect voor een echte vitamine boost! Maar drink hem ook gerust om sneller te genezen als de vieze microbenbeestjes je al te pakken hebben.

Wat heb je nodig?
1 grote of 2 kleine porties

  • 1/4 ananas, in blokjes gesneden.
  • sap van 2 sinaasappels
  • een blokje verse gember, ongeveer 2cm
  • optioneel: een paar ijsblokjes

How to?

  • Alles in de blender en giet die vitamientjes maar binnen!