donderdag 16 april 2015

VEGAN VIBES: Crunchy black quinoa met nectarines en abrikozen #breakfastmetpit voor #hippe morninglovers!



Zin om even uit te pakken met een hip ontbijtje? Deze is echt een toppertje en werkelijk IEDEREEN zal je vragen wat je nu precies voor je neus hebt staan. Het ziet er vreemd maar super lekker uit. En... fijntje... het is ook echt heerlijk
Dit ontbijtje is gemaakt met zwarte quinoa. In tegenstelling tot wat mensen denken is er een groot smaak- en textuurverschil met de witte versie! Zwarte quinoa is véél steviger dan de witte en heeft een zekere 'bite'. Hij heeft ook een iets pittigere smaak. Jammer genoeg is ook de prijs een pak hoger dan de witte korreltjes die je tegenwoordig in bijna elke supermarkt vindt. Geen zin in zwarte? De witte versie voldoet ook ruimschoots! 
Dit is eerder experimenteel, opvallend en tja... hip! :) 

Ingrediënten:
(2 personen) 
 
- 120g quinoa
- 400ml havermelk (of andere plantaardige melk)
- 6 gedroogde abrikozen, in fijne reepjes
- 2 nectarines in kleine blokjes (hou 1/2 apart voor de garnering)
- een hand fijngehakte amandelen, eventueel geroosterd (lekker!) 


How to: 
- Spoel de quinoa goed af in een fijne zeef.
- Voeg de quinoa samen met de melk in een kleine pan. Doe de gedroogde abrikozen erbij.
- Kook in 10 minuten gaar.
- Laat de pan 5 minuten in koud water afkoelen. Je kan dit eventueel in de gootsteen doen.
- Snij de nectarines in kleine blokjes en meng onder de quinoa. Snij een halve nectarine in halve maantjes voor de garnering (zie foto).
- Schep de geroosterde, gehakte amandelen onder het mengsel.
- Werk af met de schijfjes nectarine. 


Goedemorgen knapperd! 

dinsdag 14 april 2015

OH MY OATS: Vegan #wafels part 3, met onze geliefde havermout!!

 
Hier ben ik weer met een wafelreceptje!! Dit keer is het eigenlijk een pannenkoek receptje dat ik tussen mijn wafelijzer heb gezwierd. Ik moet zeggen: het is er zeer geslaagd uit gekomen.

Ze zijn iets smeuïger van binnen dan de vorige 2, maar zeker niet minder lekker.

Dus eigenlijk heb je de keuze hier, maak er wafels met een krokante buitenkant of pannenkoeken van. It's up to you.

Als jullie je afvragen wanneer ik al die wafels nu eet. Wel het wafelijzer wordt hier boven gehaald op alle momenten van de dag. Het liefst eet ik ze als ontbijt!
Als ik tijd heb 's morgens eet ik graag eerst wat fruit en een half uurtje nadien bak ik dan een heerlijke wafel. Natuurlijk hoort daar een beetje pindapasta bij (begint dit op een verslaving te lijken ?!)

Check ook onze andere wafelreceptjes:

Vegan wafel #1
Vegan wafel #2

Wat heb je nodig?
2 porties

  • 90gr havermout
  • 1 theelepel kokosolie
  • 120 ml plantaardige melk
  • 120 ml melk (of vervang door nog eens plantaardige melk)
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad


How to?

  • Mix al je ingrediënten in de blender.
  • Vet je wafelijzer is en verwarm het.
  • Bak je wafels tot ze een mooi kleurtje hebben.

zondag 12 april 2015

VEGAN VIBES: Pittige Speltwafels met Tofusaté! #opzenhollands


Oh! Dit is een lekkertje! 
Kijk, ik heb een probleem. Werkelijk. Een soort verslaving die m'n kinderen gék maakt -het is hun broodbeleg-. Ik vréét pindakaas. Zelfgemaakte pindakaas. Met als enige en heerlijke ingrediënt: geroosterde pindanoten. Oh mijn hemel. Niets, werkelijk niets, gaat boven een schep pindakaas. Zonder meer. Nog één keer. Pindakaas. Oh. Hm..
Dus, ja, ik hou ook van satésaus. Tijd voor een vegan-variantje dus! Drapeer het netjes op je cracker met cherry-tomaatjes en rucola en je hebt een toppie lunch! 


Ingrediënten:
- 200g tofu (uitgelekt)
- 1el zonnebloemolie
- 200ml havermelk
- 3el pindakaas (maak er maar volle lepels van...)
- 1snuf chilipoeder
- 2tl currypoeder
- zout en peper naar smaak 


How to: 
- Knijp het overtollige vocht uit de tofu (met een schoon vaatdoek en een dik boek is dat zo gebeurd!)
- Verhit de zonnebloemolie in de pan.
- Verkruimel de tofu in de olie.
- Bak de tofu in 5 minuutjes krokant.
- Voeg de melk, de pindakaas en de kruiden toe. Roer goed tot het geheel indikt.
- Haal de tofusaus na het indikken van het vuur.
- Beleg je cracker met de satésalade en groentjes! 


Smakelijk lunchrecept! :)

SUPER SOUP: Een bordje zomer! #groenerdangroen #coconutpower


Liefde van de man gaat door de maag? Ha! De mijne ook! En lucky me, ik heb de beste kok ter wereld gewoon achter mijn kookpotten staan. Geen onzin, mijn allerliefste meneer kan koken om je vingers bij af te likken. Er is een essentieel verschil in ons kookwerk. Twee zelfs. Hoewel we beiden chaotisch aangelegd zijn, uiten we het op een totaal verschillende manier.
Mijn meneer weegt precies af, volgt elk recept tot op de letter en krijgt zo de meest fantastische dingen voor elkaar. Hij gebruikt ook wel voor elk ingrediënt een ander potje en lepel, en creëert dan weer een onvoorstelbare berg afwas. Hoera voor mij, want de proever mag ook de keuken cleanen.
Ikzelf ben de eigenzinnige van ons twee, ik werp een korte blik op het recept, check de ingrediënten in m'n koelkast en gooi alles in een potje -zonder enige vorm van afwas te veroorzaken-. Wat jullie niet weten -aha!- is dat ik dus ook vaak dingen vervolgens doorkieper in de vuilnisbak (oeps, de room moest in de dressing en niet in de saus!). Of, dat m'n fijnproever z'n neus wel eens ophaalt en zegt: "Tomaten moet je ontpitten lieverd, anders krijg je bittere tomatensaus."
Ja, ik heb de skills, hij heeft de know-how. Samen zijn we dus een kei hard duo in de keuken. Bring it on. Feestjes? Dat vinden we heerlijk. Samen koken? Daar maken we élke avond tijd voor. Jep, koken is de lijm in ons huwelijk. En uiteraard hebben we af en toe zin om elkaar in de vuilnisbak te kieperen. "Lieverd, vandaag ben je wat zuur!" 

Maar goed. Om to the point te komen -ja, ik wéét het, het gaat om dat kommetje groene dampende soep op de foto- , mijn keukenprins wéét wat-ie doet, hij kan dus echt zelf recepten samenstellen waar je spontaan water van in je mond krijgt. Ook deze. Zijn recept-lezende-tijd-verdrijvende-middagen leverden dit lekkernijtje op. Iedereen glimlacht bij het proeven. Misschien toch eens denken aan een mannenrubriek op onze Handsoffmyfood-blog? 

Ingrediënten:
- 400ml kokosmelk
- 450ml groentenbouillon
- 2 uien
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 400g diepvrieserwtjes
- 200g verse spinazie, gewassen
- een handvol (véél) munt
- 1 limoen
- peper en zout
- olijfolie of kokosolie, wat je 't lekkerst vindt! 


How to: 
- Snipper de uien, de sjalot en de look héél fijn.
- Fruit ze in een scheutje olijfolie (of kokosolie).
- Stoof de spinazie erbij tot hij helemaal geslonken is.
- Doe de erwtjes in je pot en voeg de kokosmelk en groentenbouillon toe.
- Laat het geheel 10 minuten koken op een laag vuurtje.
- Doe in je blender het sap van de limoen, de munt en de soep.
- Meng goed door tot een glad geheel.
- Breng op smaak met peper en zout. 


Impressionant! 

zaterdag 11 april 2015

SATURDAY SMOOTHIE: Hello sunshine #framboos #bosbessen #avocado en #spinazie!!!


Het is al prachtig weer geweest de voorbije week (we negeren vandaag) en er beloofd nog te komen!!! Vanaf dat de temperaturen boven de 15graden komen krijg ik terug zin in frisse fruitige smoothies.

Move over cacao en havermout smoothies en maak terug plaats voor zomerse drankjes in ons glas.
Ok, ik ga nooit volledig afscheid nemen van zalige smoothies zoals de snickersmoothie. Maar ze worden nu toch stilletjes aan terug meer vervangen door groene smoothies in de ochtend.

Omdat de supermarkten nog niet zo in zomerstemming zijn als ik, gebruik ik nog veel fruit uit de vriezer. Maar ik kijk al uit naar een koelkast vol verse aardbeien, bessen en tropische vruchten!

Wat heb je nodig?
1 portie

  • Halve avocado
  • 250 ml kokoswater
  • handjevol spinazie
  • 100 gr (bevroren) bosbessen
  • 100 gr (bevroren) frambozen
How to?

  • Alles in de blender en even goed doormixen
  • Hello Sunshine!

vrijdag 10 april 2015

THE LIFESTYLE: To superfood or not to #superfood??

Fouten op etiketten superfoods



Niemand ontkomt er nog aan, superfoods zijn duidelijk een hype. De term wordt te pas en te onpas gebruikt. Zelfs in de rekken van Action staan cacao nibs, goji bessen en hennepzaadjes.
Het is zelfs al zover gekomen dat één van de iconen van onze noorderburen, Linda De Mol zegt : Rot toch op met je chia zaad.
 
Wij daarentegen zijn helemaal dol op allerlei superfoods! Ik vind het dan ook spijtig dat wanneer je trots je zelf gebakken brood met chia zaad laat zien, je bestempeld wordt als freak. Allemaal een spijtige bijzaak van de immense marketing er van. Door dat sommige hier in gaan overdrijven of gekke dingen gaan doen, zijn wij ineens allemaal zo. Bedankt dus aan diegene die dachten ze gingen afvallen van chia zaad bij je gefrituurde snacks te eten ;)
 
Moet je superfoods in je kast hebben voor een gezonde levensstijl te hebben? Nee, alleen superfoods  zijn geen garantie to be healthy! Ze zijn vaak duur en niet in de gewone supermarkt te vinden. Dus als je op een beperkt budget leeft geef dan a.u.b. niet je laatste centje uit aan een zakje tarwegras.
 
Maar denk ook eens aan de meer vergeten 'superfoods', zoals bessen, avocado, broccoli,....Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die niet in een potje zitten met de stempel van superfood op. Maar dat maakt ze niet minder SUPER!

Superfood

Welke superfoods heb ik in mijn kast staan?
Ik ben vooral fan van chia zaad, lijnzaad, kokosolie, raw cacao (offcourse!) en kokoswater.  Tarwegras en maca poeder zijn dan weer niet zo mijn ding.
 
Waarom gebruik ik superfoods? Ik ben echt overtuigd van de voordelen van sommige en heb hierover dan ook al veel opzoek werk gedaan.
Maar ze gewoon kopen omdat deze term op het doosje staat? Dat vind ik nu te gek.
 
Koop dus gewoon waar jij je goed bij voelt en niet omdat de media of je omgeving zegt dat het moet of niet!
 
 
 

donderdag 9 april 2015

VEGAN VIBES: Quinoarisotto? Jeps, met gepimpte bloemkoolroosjes en knapperige hazelnoot. Nommie!


Nooit gedacht dat ik dit ging zeggen maar... oh oh oh... Lang leven de bloemkool. Maken we even een dansje voor deze lekkernij? Werkelijk waar, ik ben er ernstig over aan het peinzen om deze fantastische groente een eigen rubriek te geven op onze blog. Wég met bechamelsaus -maar dat vertelde ik vorige keer al-.
Bloemkool was tot op heden voor mij een oer-oer-oersaai wit gevaarte dat ik liefst zo ver mogelijk weg hield van mijn groentenbak. Stilletjes aan werden we vrienden. Eerst als couscous , nadien als super skinny pizzadeeg , Charlotte durfde het aan en bakte een pindakaastaartje met een bloemkoolbodem , na wat ge-experimenteer pureerde ik er een pestootje van en tadaaaa... Vandaag kieperen we er wat zwarte quinoa bij en roeren we de boel om tot een smeuïge risotto

Ode aan de bloemkool. De nieuwe must-have in de keuken. Ik haal er nu echt elke week eentje in huis. Al was het maar om stiekem roosjes af te plukken als ik alweer met m'n hoofd in de ijskast duik op zoek naar lekkers. 

In elk geval. Dit is goed eten. Stevig. Romig. En, relatief snel op de tafel te krijgen. Hoeft het niet vegan? Vervang de vegan-parmezaan dan door het echte alternatief. Ook toppie! 

Vegan-parmezaan nodig? 
No worries! Rooster 70g sesamzaadjes in een pannetje. Let op, ze branden snel aan. Doe ze in de blender en blend kort (!Anders heb je pasta!) met 3el edelgistvlokken. Bewaart tot een maand in de koelkast. 


Ingrediënten: 
- 1 grote bloemkool (want je peuzelt er sowieso aan als je ze schoonmaakt) in kleine roosjes
- 2 stengels selder, in blokjes
- verse tijm, naar smaak, ik had wel véél tijm nodig
- 1 rood pepertje, gehakt, zonder zaadjes
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 3el olijfolie
- 80g vegan-parmezaan
- 150g zwarte quinoa (witte is ook oké, zwarte is mooier voor 't oog!)
- 2el grofgehakte hazelnoot
- 1,5dl (vegan) witte wijn
- 8dl groentenbouillon

How to: 

- Snij de bloemkool in kleine roosjes.
- Sij de selder in kleine blokjes.
- Verwijder de pitjes uit de peper en snipper héél fijn.
- Verhit de olijfolie (2el) in een grote pan.
- Fruit de sjalot en de selder 5 minuutjes. Voeg ook de rode peper toe.
- Voeg de quinoa toe en roerbak 1 minuut.
- Voeg de witte wijn erbij en laat verdampen op een hoog vuur.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe en schenk er telkens ongeveer 3el groentenbouillon bij. Roer in 'ronde' bewegingen. Telkens het vocht opgenomen is, voeg je wat meer toe. Doe dit tot de bloemkoolroosjes gaar zijn.
- Hak de hazelnoten grof en rits de tijm van de takjes. Ik nam 5 takjes, maar als je meer wil is dat ook prima.
- Meng de hazelnoten en tijm onder de bloemkoolrisotto.
- Voeg de helft van de vegan-parmezaan toe, meng goed.
- Werk af met de laatste parmezaan en nog een klein beetje tijm. Smakelijk! :)