maandag 29 februari 2016

Adv. LIFESTYLE: Kiemen! Saai? Nee! #boeiendsteworkshopsofar #zinnenprikkelend

Het was weer zover! Ik mocht een zondagvoormiddag-bij-Andrée doorbrengen. Dat is -letterlijk- tussen het groen. Buiten wiegden de Keerbergse bomen, binnen spatte de frisse groene blaadjes van de zonnige vensterbank. Overal om me heen leken jonge kiemen en plantjes te wachten, tot ze deel mochten gaan uitmaken van lekkere RAW-foodgerechten



Het fijne aan Andree, is dat ze altijd tot het waanzinnige is voorbereid. Prachtig afgedrukte receptfiches, kiemen in alle stadia, kommetjes, lepeltjes,... Jep, ze weet wat ze doet. 
Ik niet, toch niet als het om kiemen gaat. Ik krijg telkens een hoop kiemen bij elkaar, maar vind het belachelijk ingewikkeld om ze te verwerken. 
Zo komt het dat ze elke keer schimmelen en ik ze gefrustreerd op m'n composthoop kieper. 
Vanaf nu niet meer! Zet de zaadjes maar al klaar! 





Trouwens, ik deel graag met jullie enkele tips en tricks die me super handig leken. En met dat eerste lentezonnetje door het raam vandaag, ben ik klaar voor m'n eerste echte doordachte kiemproject! Denk even goed na waarom je dit wil. Stel je de voldoening voor van het eten van je eigen zelf-gekiemde plantjes! Vergéét een mega-moestuin! Just go with the flow en zie hoe leven opduikt op je eigen aanrecht! -En nope, we hebben het hier niet over vreemde schimmelende parasietjes!-. 





Eerst en vooral! Keep it easy! Daar ging het al mis bij mij... Blijkbaar heb je makkelijke en moeilijke zaden. Met deze makkie-starters moet het mij én jullie lukken:

- Alfalfa
- Radijs
- Zonnebloempitten (ongepelde uiteraard)
- Mosterdzaad
- Kikkererwten
- Quinoa
 


Make sure your seeds are bio & fresh! ;) (Dus niet diegene die je daar nog terug vond van een jaar of vijf geleden... It's a no-go. Je wil kiemen die knallen! ) 



Voorzie ook het juiste materiaal. Dat is ook zo iets waar ik blunder. Ik begin altijd relatief ondoordacht. 

Dit heb je nodig:
- Gaas (Kan je kopen in de doe-het-zelf op rollen)
- Weckbokalen met elastiek
- Afdruiprekjes (die van Ikea zijn super)
- Plateaus (van 2cm diep)
- Potgrond die voedzaam is 


Je kan natuurlijk ook echt kiemmateriaal bestellen online. Maar misschien wil je eerst even testen of dit echt is wat je wil doen? Low-budget en creatief-troef! 



Even een kort stukje van het lekkers wat we te eten kregen... Njammie! I love kiemen. Dit is echt levend-voedsel. En daar krijg je instant-energie van! 


Ooit al gehoord van Rejuvelac? Dit was écht nieuw voor mij. Ik vermoedde een Russisch-vreemd-brouwsel, zeker toen ik het troebel goedje in de grote bokaal zag verschijnen. Wat was dit!?
Wel... het was de aller-heerlijkste en gezondste punch die je je kan voorstellen! Fermentatie is het geheime woord. Gemaakt van gekiemde tarwe en op smaak gebracht met vijg, rozijntjes, gember, honing en munt. Oh héérlijk! Receptjes vind je op 1001 manieren online! En het is best een werkje-van-lange-adem, maar het is het ab-so-luut waard! Deze test ik sowieso zelf uit.






Klassieker der klassieker. Tarwegras in een shotglas. Mij krijg je er niet warm voor. Tot ik deze variant probeerde. Met een vrolijke scheut appelsap -hello slowjuicer- erbij werd het een heerlijk sapje waar je spontaan van begint te glimlachen. Yes, op deze manier wil ik ook wel starten met m'n dag. Of ik de moed vind om zelf ook écht tarwegras te kweken, is wat anders. 
Voor een ienie-mienie sapje heb je al snel een plateautje kiemen nodig... Slik. 


Jullie kennen ons al een beetje. Hummus is grote liefde. Alle spreads eigenlijk. Oké, ook pindakaas. Maar goed, die doet er nu even niet toe. 
Deze hummus is net dat tikkeltje beter dan alle anderen die je at, want hij leeft. De kikkererwten zijn niet uren gekookt, maar gekiemd en nadien kort gestoomd. Met handige sticks werd dqt kommetje in no-time tot de bodem leeggevreten. Misschien passeerde het wel erg vaak ons hoekje... ;) 






Deze handige bootjes werden gevuld met linzenpaté. Wist je trouwens dat kiemen op verschillende manieren moet? Je hebt drie grote groepen kiem-zaden

- Linzen, peulvruchten en graan (Die moet je na het ontkiemen nog even verhitten met kokend water of een stomer)
- Slijmerige zaden zoals lijnzaad en chiazaad (Je kent ze wel van onze ontbijt-posts of ei-vervangers bij vegan cake).
- Groentenzaadjes van broccoli, radijs,... 


Elk zaad heeft zo zijn eigen voorkeursbehandeling. Sommigen houden van donkere omgevingen, sommigen houden van grond. Thank God, there is Google

Als afsluiter kregen we een salade van sprouted quinoa, pastinaak, érrrg veel smaakmakers en als extraatje een smaakbom van gekiemde groentenzaden. Een gouden tip is trouwens, om elke smaak in je gerecht te verwerken. Ga voor de bitterheid van sla, het zoet van bijvoorbeeld een handvol rozijntjes, het zout van olijfjes of gedroogde tomaten en het zuur van een frisse citroen. Met als afsluiter nog wat extra spicy radijs-kiemen,  krijg je een harmonie van lekkers! 


Volgende keer leert Andrée me meer over ontbijtalternatieven. Ik ben er. Op de eerste rij. Zonder twijfel! Lekker Vitaal?! Yes, zo voelde ik me hélemaal nadien! 




















zondag 28 februari 2016

SKINNY SINNER: High-tea buckwheat cinnamon buns! #skinny #sundayafternoon #swedishkitchen


Kaneelbroodjes. Ze zijn op-en-top Zweeds en maken dat je huis barst van de kaneellucht. Dat is nu net wat ik wil op een zondagnamiddag, wanneer m'n hele gezin samen op de bank hangt. Helaas zijn deze lekkernijtjes niet zo lief voor je lijf. Hun hoofdingrediënten zijn boter én suiker. No need to say more. 
Of toch... want misschien is een healthy-versie wel helemaal niet zo moeilijk te maken als je denkt! 

Ingrediënten: 
- 180ml haver- of speltmelk (kan ook met soya)
- 1 zakje gedroogde gist
- 380g boekweitmeel
- 1tl wijnsteenbakpoeder
- 25g kokosbloesemsuiker
- 3tl kaneel
- 1/4 tl zout
- 10el appelmoes (blend 5 appeltjes, geschild)
- handje rozijnen

How to: 
- Verwarm de melk tot een lauwe temperatuur en los de gist er in op.
- Zet vijf minuutjes aan de kant om de gist te laten 'ontwaken'.
- Meng het boekweitmeel met het wijnsteenbakpoeder, 1tl kokosbloesemsuiker, 1tl kaneel, het zout en 5el appelmoes.
- Voeg het melkmengsel toe en kneed met je handen -of met een machine- tot een egaal deeg. Voeg, indien te plakkerig, boekweitmeel toe.
- Zet 30 minuten aan de kant.
- Maak intussen de vulling.
- Meng hiervoor de overige kokosbloesemsuiker met het kaneel, de appelmoes en de rozijnen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek en besmeer de lange kant met het mengsel.
- Rol strak op en druk de rolletjes dicht bij elkaar in een ingevette springvorm.
- Zet 25 minuten in de oven.
- Njammie!

vrijdag 26 februari 2016

VEGAN VIBES; Plantbased lasagne with tufy and spinach #ohmygosh #ittakesonehour #20minutespreptime



Ik ben echt verslaafd aan lasagne. Vroeger ging ik helemaal wild voor de Bolognaise-versie, vandaag ben ik echt helemaal in love met alles waar spinazieblaadjes in verwerkt zit. Het enige waar ik echt héél erg tegenop zie? Het maken! Eerst een uur groenten snijden, tomatensaus maken, witte saus kloppen (die me ook wel eens durft te mislukken), een uur in de oven en dan ... eindelijk... is-ie-klaar. 
Neenee, niet echt wat voor deze chaotische ik-haat-afwas-laat-staan-twee-uur-koken-dame. En daarom... daarom wilde ik het anders! En yeha! Het is helemaal gelukt! 
Mijn lasagne bubbelde rustig in de oven en ik... ik genoot van een heerlijk bad-scrub én... het bruinen-zonder-zon-experimentje. Wat trouwens goed afliep. Ik ben nogal gehecht aan m'n tintje, maar met een zwanger buikje is dat moeilijk te behouden. Nu zie ik er tenminste weer een béétje gezond uit! 

Vandaag had ik trouwens dé 12-weken echo. Je weet wel. Bloednerveus word je daarvan. De mythische grens tussen 'alles kan misgaan' en 'opgelucht ademhalen'. Daar was-ie dan. Onze eerste HandsOffMyFood-baby... spartelend, zwaaiend op groot scherm! In topconditie, dat kleintje! 
Ondertussen moet ik het wel blijvend rustig aan doen. Ik heb niet zo'n happy zwanger-verleden. Alle ogen zijn dus gericht op die knapperd in m'n buik. Of die prinses. Want, deze keer, willen we het echt niet weten! Surprise op 8 september! 

Genoeg ge-baby-d! 

Hier komt-ie! 

Ingrediënten 
Vulling: 
- 600g spinazie
- 1 pak tofu
- 1el appelciderazijn
- zout en peper

Saus: 
- 4el speltmeel
- 4el olijfolie
- 3 cups unsweeted almondmilk
- 1el gedroogde oregano
- 1 blik tomaten in stukjes
- 1/3 cup edelgistvlokken
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl appelciderazijn 


10 Lasagnevellen op basis van spinazie
2 el edelgistvlokken


How to:
- Verwarm de oven op 180°C.

Voor de vulling:

- Druk het water uit de tofu met een keukenhanddoek. Overgiet de gewassen spinazie kokend water en laat drie minuutjes staan.
- Doe de spinazie in een keukenhanddoek en knijp al het vocht er uit.
- Meng de gebrokkelde tofu met fijngesneden spinazie, appelciderazijn en zout. Zet even aan de kant.

Voor de saus:
- Verhit de olijfolie in een steelpannetje.
- Voeg het speltmeel toe.
- Roer met een klopper tot een roux.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer tot de saus een beetje indikt.

De lasagne: 
- Leg een bodempje tomatensaus in de lasagnekom.
- Bedek met lasagnevellen.
- Leg hierop een deel van de tofu-spinazie-mengeling.
- Doe hier weer een beetje saus bij.
- Werk steeds verder naar boven en werk af met 2 el edelgistvlokken.
- Dek de schotel af met aluminiumfolie. 

- Zet 40 minuten in de oven.

Njammie! 

donderdag 25 februari 2016

SKINNY SINNER: Chocolade-cake.. gepikt van 120.000 google-hits!




Gek toch eigenlijk, dat we allemaal kookboeken blijven kopen. Massaal. Neem nu mijn zoektocht naar een chocoladecake. Ik had rode bietjes in m'n koelkast en die moesten nodig op... Dus, ik google 'red-beet-chocolate-pie'. Geen kookboek ging door m'n handen en maar liefst 120.000 hits online. 120.000 Recepten kwamen naar me toe gestroomd, letterlijk. Ik kon amper eentje kiezen. Dat is nu net mijn probleem. Ik lees er een stuk of vier, zucht, en bedenk me dat geen enkel net is wat ik écht wil. Dus kieper ik wat bij elkaar en, tadaa, daar is mijn chocolade-taart-met-rode-bietjes. Zonder suiker alsjeblief.

Toch ben ik obsessief naar kookboeken op zoek. Ik lees ze voor ik in bed stap, of gewoon in bad. Ik wil geen recept zoeken of ingrediëntenlijsten in m'n hoofd opslaan. Daar vind ik niets aan. Neen, ik wil weten waarom de auteur dit receptje koos, waarom het hem inspireerde, wat hij er lekker aan vond en wat nu net niet. Dat zoek ik...denk ik.

Misschien lees je dus ook daarom net onze blog. Niet zozeer om een beetje na te koken wat wij zeggen dat je misschien wel zou kunnen lekker vinden, maar om te weten te komen waarom we het doen. Eindeloos combineren. Vaak weggooien. Vaak uitpakken. Vaak gefrustreerd denken dat er beter wat meer zoet of zout had ingezeten.

Vandaag vroeg iemand me of we het zomaar deden. Of dat we er konden van leven. Helaas helaas. Néén. Integendeel. HandsOffMyFood is een compleet uit de hand gelopen hobby. Ondertussen heeft't het absoluut zijn plekje tussen de andere foodblogs veroverd. We hebben het soms drukker dan druk en zijn dan even een paar dagen compleet-van-de-radar-verdwenen. Maar we komen écht altijd terug. Want we moeten delen, inspireren én vooral eten.

Ik lees kookboeken. Ik lees blogs. Ik schrijf ondertussen aan beide -geef me nog even- en ga steeds op zoek naar the ones that catch my eye. Een vreemd ingrediënt. Een vreemde samenstelling. En net dat brengt me nu bij deze heerlijke red-beet-cake.

Nope, niet gepikt. Het is een samenraapsel van 120.000 hits op Google. Ik kon geen kiezen en stelde eentje samen waar géén suiker of andere rommel in te vinden was. Ik hoop dat het je inspireert om méér te doen met rode bieten. Lees het misschien even diagonaal. En doe dan vooral je zin!




Succes!


Ingrediënten:
- 150g gekookte rode biet, geraspt
- 150g boekweitmeel
- 50g amandelmeel
- 3tl bakpoeder
- 4el ahornsiroop
- 50g cacaopoeder
- 1 vanillestokje (merg)
- 1 lijnzaadei (1el gebroken lijnzaad / 3el kokend water)
- 1 banaan, geprakt
- 100ml havermelk of speltmelk (of meer, indien nodig)
- 2el gesmolten kokosolie
- een snuifje zout 
How to: 
- Verwarm de oven op 180°.
- Meng alle natte ingrediënten met elkaar.
- Doe hetzelfde met de droge ingrediënten.
- Meng voorzichtig de twee kommen onder elkaar.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en giet het beslag hier in.
- Bak de boel af voor 45 minuten.
- Laat afkoelen
- Goed voor zes plakjes chocoladeplezier! 

woensdag 24 februari 2016

VEGAN VIBES: Vegan Wontons. Voor mijn liefste studente. En ook een beetje voor mezelf.


Na enkele afleveringen 'Hairy Bikers' op de kookzender "Njam!" was ik er helemaal klaar voor! Ik moest en zou Niki, onze studente-des-huizes verrassen met haar lievelingseten! WonTon! Een Wonton is een deeggerechtje, regelrecht uit China en érg populair in HongKong! Meestal wordt het gevuld met vis of vlees, maar ik besloot vooral de vegan-friendly-variant uit te testen! Met fijngesneden gember, look, spinazie, selder, tofu en lente-ui werden het smaakbommetjes met ingewikkelde texturen. 
Eentje koos ik alvast uit om met jullie te delen. Met een super-easy-kidsproof vulling wordt dit een hit op elk komend feestje! 
Je kan ze overigens ook stomen of koken (afhankelijk van het soort wontondeeg dat je hebt!), maar voel je even niet schuldig omdat je in kokosolie frituurt. . Doe wat jij 't lekkerst vindt! Serveer ze met sweet-chili en je hebt een vréselijk lekker hapje om mee uit te pakken. Je kan wontons trouwens ook in je miso-soepje koken. Dat doe ik ook nog wel een keer... want het is echt super-super-simpel. Hop, naar de toko! 
En hé.. Ze was duidelijk. De wontons waren lékkerder dan die in HongKong. Hoera! 
Ingrediënten: 
- 1 heel fijn geraspte wortel (foodprocessor-fijn!)
- 1 heel fijn geraspte ui
- 1 blok tofu
- 1/2 kopje sojasaus
- 1 pakje wonton-wraps (deep-fried-proof)
- sweet-chili-dipsaus
- kokosolie (om in te frituren)
How to: 
- Meng de ingrediënten en laat 15 minuten marineren.
- Wok de boel kort.
- Spoel de wok uit en schenk vol arachideolie. Zet op een hoog vuur en laat de olie heet worden. Je weet dat ze heet is als je chop-sticks beginnen te bubbelen als je ze in de pan stopt -trucje in Vietnam geleerd!-. Maak ondertussen de wontons.
- Schep 1tl op een wonton-velletje. Kleef de kanten dicht, in de vorm van een driehoek. Gebruik water als 'lijm'. Vouw de hoekjes naar binnen.
- Frituur de hapjes kort, tot ze goudbruin zijn aan beide kanten.
- Laat ze uitlekken op een velletje keukenpapier. Njammie! 







maandag 22 februari 2016

OH MY OATS: Havermoutbrood zoals we dat nog niet maakte #notsweet #withblueberries #buckwheatincluded




Looks delicious, nee?! Verbaas je niet, deze brood-vervangende-ontbijtmaaltijd is niet zoet! Het bevat boekweitmeel én havermout en hier en daar een verdwaald bosbesje. Havermoutbrood ten top. Al geef ik toe... Het cake-gehalte is erg hoog
Het recept is super-simpel. Na wat roeren en gieten had m'n dochtert het eigenlijk helemaal zelf gemaakt. Supertrots was ze. En ik ook. 
Ondertussen zitten deze plakjes netjes per twee in m'n diepvriezer te wachten om op te eten. Nu kunnen jullie aan de slag! 

Ingrediënten: 
- 300g havermoutmeel
- 200g boekweitmeel 
- 200g bosbessen (doe een handje apart als garnering) 
- 400ml water
- 2 eitjes 
- 2 el ahornsiroop
- 6 tl bakpoeder
- 4 el kaneel
- 1 vanillestokje (merg)
- gehakte amandelen als garnering 

How to: 
- Verwarm je oven op 170°. 
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Meng nu de natte ingrediënten.Hou de bosbessen apart.  
- Spatel de droge ingrediënten door de natte. Zorg voor een mooi geheel. Voeg nu de bessen voorzichtig toe.
- Doe alles in een met bakpapier bekleedde bakvorm.
- Garneer met een hand amandelschilfers en bessen.
- Bak ongeveer 50 minuten (tot een metalen prikker droog uit het beslag komt). 
- Laat afkoelen en snij in plakken. 



zondag 21 februari 2016

OH MY OATS: Bounty Mug-cake #doordewindenderegenopjebountystrand


Help! Ik heb echt een enorm probleem! Na mijn drie maanden tot-waanzin-drijvende-misselijkheid, treedt het vreet-je-te-pletter tijdperk in. Hell yeah, ik ben overduidelijk lekkééér zwanger. Overal loert gevaar. Alles lijkt hemels lekker. Hoe zouter, hoe beter. Hoe meer chocolade, hoe liever. Ik weet eigenlijk niet meer wat ik het liefste non-stop wil eten. 
Bye bye gecontroleerd voedingspatroon. Hello chaotisch bestaan vol valkuilen en verleidingen. Zondigen is geen kwestie meer van 5 keer per jaar, eerder 3 maal per dag. Vréselijk voor een foodie-health-obsessed-meisje als ik! 

Anyway. Vanochtend had ik de moed om toch echt helemaal all-the-healthy-way te gaan. Deze fijne mug-cake is m'n vriendje. Chocolade -cheeeeck!- en banaan in een smeuïg cakeje met vers fruit. I like! 


Ingrediënten: 
- 1 geplette banaan
- 1 eitje
- 1 el cacaopoeder
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 4 el havermout
- 1 el kokosrasp
- 2 el water
- 1 el ahornsiroop 


How to: 
- Prak de banaan onder het eitje en meng met alle andere ingrediënten.
- Zet in een kommetje twee minuutjes in je microwave en -plof- daar heb je een super-lekker cakeje! 

- Decoreer met massaaaaaal veel fruit en geniet van je lekkers!