vrijdag 24 april 2015

HEALTHY HABIT: Pole dance #omdatereenhoekjemoetafzijn Zet je maar schrap voor heel wat spierwerk!

Omdat healthylovers niet alleen letten op hun healthy-voedsel, maar ook gewoon helemaal in love zijn met hun eigen lijf -nu ja, ik toch- vonden we, dat er af en toe wel wat gezegd mag worden over dat andere luikje van een fit lichaam. Jaahaa... dat sportie.. -gaan je haren al rechtstaan?- SPORTIEVE aspect! Ik weet het, je huivert, ik zou hetzelfde doen. Haha, toegegeven, ik hou m'n lijf graag een beetje netjes. Je bent wat je eet, maar je straalt ook gewoon na een beetje sport. Om  eerlijk te zijn, sporten kost me meer moeite dan sommigen onder jullie zullen vermoeden. Ik heb er gewoon géén tijd voor. Of, dit is toch mijn excuus. Lange tijd liep ik langere afstanden (zo'n 14km 3x per week... gekkenwerk), maar dat werd me na een tijdje dodelijk saai. Dan haak ik af. Ik heb doelen nodig. Lachwerk. Spierwerk. En resultaat. 

Toevallig kruiste er enkele weken geleden een paaldansfilmpje mijn facebook. Ik zwijmelde weg bij hoe makkelijk de vrouw haar eigen lichaamsgewicht letterlijk 'in de strijd' gooide, met het uitzicht alsof ze vederlicht was. Wa-auw. Dat wilde ik ook. Nog toevalliger was dat er exact vanavond een proefles doorging, vlakbij! Dat moesten de handsoffmyfoodies nu wel even gaan testen. Vol goede moed schreven we ons in. Wat we moesten meebrengen? Een handdoek, een heel kort shortje -oh, wordt het zo'n les?- en een flesje water. Oh, en bij de opwarming mochten we een lange broek aanhouden. Mooi. Misschien toch even dat beenhaar scheren. 

Als ik aankom merk ik Charlotte snel op. Gelukkig. Ik durf éventjes rond kijken en zie allemaal vrouwen van mijn leeftijd. Niet eentje ziet er erg exotisch uit, en met alle sportkledij aan, lijkt het echt alsof er straks een lesje zumba volgt. Oef. -Ik heb héél lang nagedacht over mijn outfit... Ik ga tenslotte niet zo vaak naar paaldanslessen en had dus echt geen idee wat de eigenlijke dresscode was

Na een korte opwarming -die was pittig, maar best oké- ben ik er helemaal klaar voor. De lange broeken gaan uit. Oeh! Korte shortjes. Ik bedankt mezelf dat ik dat zonnebankbeurtje toch nog even heb meegepikt vorige week. Qua bleekheid zit ik niet bij de witste exemplaren. Gélukkig. Qua sierlijkheid zal ik al ernstig moeten bijbenen. 
Ik rol m'n shortje op. Geen keuze, hoe korter hoe beter -tenzij je zin hebt om elegant van een brandweerpaal te schuiven-. Hm. Dat is even wennen. 

De lerares geeft enkele basisoefeningen, en tot mijn verbazing is het technisch niet zo moeilijk als ik verwachtte. Ja, het is best zwaar om je lichaamsgewicht van de grond te tillen en met gestrekte armen -sierlijk, glimlachen meisjes!- rond een paal te zwieren, maar echt moeilijk zou ik het niet omschrijven. Het is simpel. Niet nadenken. 
De volgende oefening laten me even slikken. Vol overgave klimt de docente tot een metertje of twee de lucht in, om vervolgens gezellig te gaan zitten. Enkele pogingen later lukt het me ook, al leek het waarschijnlijk eerder op een aapje in een boom, ik ben super trots als ik mijn beide armen kan loslaten en voor de volle drie seconden kan strekken -even lachen voor de foto-. 

We gaan nog een uurtje door en ik durf zelfs al even op m'n hoofd te gaan hangen. Wow! Ja, ik heb de smaak te pakken. Op het einde van de les besluit ik er voor te gaan en schrijf ik me in voor de volledige sessie. Een sport met een hoek af. En wat voor een sport. De leerkracht heeft de meest gespierde vrouwelijke schouders die ik ooit zag. Haar armen hebben geen grammetje vet en zijn prachtig gevormd. Indrukwekkend. Ik heb nog wat oefening voor de boeg. 


Bij deze, onze eerste geteste sport. En ja, we gaan er nog wel testen, maar nu even... armenwerk





SKINNY SINNER: #aardbeien-basilicum #ice cream, zo zomers!

 
Ik maak regelmatig to-do lijstjes en planningen op, maar me daar aan houden is nog een ander ding.
Zoals Lieselotte, voor de hele week menu's uitschrijven, dat kan ik echt niet. Ik ben meer iemand die haar keukenkasten open trekt en opzoek gaat naar een receptje voor wat ik nog allemaal liggen heb.

Zo was het vandaag restjes-dag van de voorbije dagen en had ik dus niets nieuws voor jullie! Na het avondeten heb ik dan snel wat verse aardbeien in de diepvriezer gestoken. En natuurlijk in het slaap gevallen voor het er iets met kon doen.

Zo ben ik nu aan het genieten van een lekker en healthy aardbeien-basilicumijsje!

Wat heb je nodig?
  • aardbeien
  • banaan
  • basilicum
How to?
  • Snij je banaan en aardbeien in stukjes en steek ze enkele uren in de vriezer.
  • Mix in de foodprocessor of met het hakmolentje van je staafmixer, tot een glad geheel. 
  • Als je het wat te lopend vindt, kan je het nog terug even in de vriezer steken.

woensdag 22 april 2015

OH MY OATS: Banana bread #granola, het perfecte ontbijtje!



Onder het motto: verandering van spijs doet eten, heb ik eens een nieuw granola receptje geprobeerd. Granola kan ik nooit beu geraken, maar deze nieuwe smaak was toch weer lekker vernieuwend.

De eerste versie die ik gedeeld heb met jullie is een lekkere klassieker. Maar deze bananenbrood variant is toch iets specialer.

Als je de heerlijke bananen en vanille smaak op zijn top wil proeven, maak je dit ontbijtje best voor dezelfde dag. Als de granola langer staat verdwijnen deze smaken, vreemd genoeg. Het is dan nog steeds een lekkernij hoor!
Smijt de granola dus in de oven bij het opstaan en eet hem nog een beetje warm op bij je favoriete yoghurt en fruit.

Opgepast: De vorige keer heb ik jullie ook al gewaarschuwd. Granola verbrandt voor je het weet! Hou het dus goed in het oog, voor je een hele portie in de vuilbak moet kieperen. Ik spreek uit ervaring hier ;)

Wat heb je nodig?
  • 1banaan
  • 90gr havermout vlokken
  • 55 gr walnoten in stukjes
  • 30gr boekweitkorrels
  • 25gr quinoa
  • 20gr zonnebloempitten
  • 1 eetlepels honing/ maple syrup
  • 1 eetlepel kokosolie
  • snufje kaneel en zout
  • scheut vanille extract
How to?

  • Verwarm je oven voor op 180 graden, bekleed je bakplaat met bakpapier
  • Smelt de kokosolie.
  • Prak de banaan en meng deze goed onder de gesmolten olie.
  • Meng al je andere ingrediënten.
  • Giet hierover de kokosolie en banaan.
  • Meng alles goed en verspreid over je bakplaat.
  • Bak in de oven voor 25-30 minuten.
  • Schep tussendoor eens om.
  • Als je de granola uit de oven haalt heeft hij een bruin kleurtje maar voelt hij nog niet zo krokant. Dit gebeurd pas even na het afkoelen.


dinsdag 21 april 2015

SKINNY SINNER: Spirulina-kokoslekkers... Powerballetjes voor een méga boost!


Over Superfoods gesproken... Spirulina is werkelijk de meest haar-recht-zettende-superfood aller tijden. Altans, dat denk ik er over. Het ruikt naar alg, het is groen als gras,...Ik gruwel van het geheel. Hoewel, het is goed voor ons. En of je nu voor of tegen superfoods bent -ik ben er zelf niet helemaal uit-, je kan er niet omheen, dat groene poeder moet nu eenmaal op je superfood-rek staan. Beetje prijzig, maar je springt er -geloof me- heel zuinig mee om. Tenzij je houdt van de typische alg-smaak, maar daar ga ik niet van uit... ;)
Omdat we wéten dat het goed is, en wéten dat het niet te vreten valt, probeerde ik een lekker spirulina-receptje uit. En hé, het is gelukt! Hmm... ja, zelfs alg staat nu op mijn skinny-sinner-maar-ik-eet-er-dan-weer-belachelijk-veel-van lijstje! 


Vooraleer ik jullie overdonder met een balletje waarvan je ze zo één voor één naar binnen speelt, even wat fijns over dit vreemde organisme, dat bij een van de oudste op onze planeet hoort. Trouwens, laat je niet afschrikken door de vreemde benaming -Spirulina kan je werkelijk in elke natuurvoedingswinkel, Bioplanet en zelfs groot Kruidvat vinden-, superfood is namelijk hip! Na dit bericht weet je ook waarom jij binnenkort algenballetjes staat te rollen! 

Spirulina bevat héél veel beta-caroteen. 25 Keer meer dan wortelen. Uiteraard eet je méér wortelen dan een theelepel spirulina-poeder in je smoothie, maar hé, beta-caroteen!!! -Doe nu even alsof je dit kent, het is een stof die melanine oftewel pigment aanmaakt-. Hello bruine benen. Baat het niet, schaadt het niet. Waar zit dat lentezonnetje?
Om even verder te goochelen met getallen, het bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren! Hopla!
Vaarwel vlees, met 12 keer meer ijzer dan een runderlever -en zeg nu zelf, algen zijn een stuk smakelijker dan een stukje orgaanvlees, neen?-. 


Kort samengevat. Dit powerballetje met medjooldadel, cashewnoot én groen goud is gewoon een schot in de roos! 

Ingrediënten: 
- 90g medjooldadels, ontpit
- 80g cashewnoten
- 1 volle theelepel kokosolie
- 1,5 theelepel spirulinapoeder
- 1 volle theelepel macapoeder (ook een superfood, maar dat is voor een andere keer!) (vervang eventueel door extra cashewnoten!)
- 20g kokosrasp 


How to: 
- Meng alle ingrediënten, behalve de kokosrasp, in de blender.
- Laat goed mengen tot er een stevige deeg ontstaat.
- Rol op je werkblad uit tot een dikke worst.
- Verdeel in 8 gelijke stukken.
- Rol, met natte handen, dan kleeft het minder, gelijke balletjes.
- Rol de balletjes een voor een door de kokosrasp.
- Zet de balletjes minstens 30 minuten in de ijskast. Je kan ze bewaren in de ijskast gedurende 3 weken, in een afgesloten doos.








zondag 19 april 2015

VEGAN VIBES: Sobanoodles met massa's paddenstoelen! #omdatzeerzolekkeruitzagenopdemarkt


Is er iemand van jullie nog niet vertrouwd met het Swan Market concept? Google het dan onmiddellijk even op -neen, lees eerst dit recept even door- en ontdek een nieuwe wereld die open gaat. Een wereld van lekkere gebakjes, gedroogde vruchten, handmade-stuff en ja... paddenstoelen! Ha! Een zeer vriendelijke verkoper trok mijn aandacht met z'n manden vol lekkers. 



Ikzelf, helemaal nog vakantie-modus-on, moest dringend op zoek naar avondeten en vond het voorstel van mijn keukenprins om dat met deze paddenstoelen te maken, super. Maar wélke? Na een uitgebreide proefsessie stelde de verkoper een pakketje samen van 600g. Géén idee welke er precies bij zaten. Sowieso werkte ik het gerechtje af met gele oesterzwammen die ik, zoals hij me aanraadde, ontdeed van de steeltjes (die gingen bij de rest van de zwammen) en rauw over m'n gerecht strooide. 

Nadat ik mijn marktbezoek met heel wat centen minder -neen, dat was niet de schuld van deze lieve paddenstoelenman- eindigde, piekerde ik over wat ik nog bij mijn gerecht zou kunnen kieperen. Sobanoedels, sowieso, maar ook spinazie met room...
En kijk, wat er getoverd werd in mijn wokpan, dat wil ik gewoon even delen. Lekker! Echt... LEKKER!
Probeer dit echt even uit... en als je de paddenstoelenman van Heerlijk & Eerlijk spot, proef dan zeker van zijn lekkers... en geloof me, je wil géén champignons uit de supermarkt meer! :) 



Ingrediënten:
- 600g mix van champignons
- 100g gele oesterzwammen extra, steeltjes en hoeden apart
- 2 teentjes knoflook , geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rood pepertje, fijngehakt
- 100g cashewnoten
- 100ml water
- 200ml paddenstoelenbouillon (of groentenbouillon, als alternatief)
- 800g verse spinazie
- 150g sobanoedels
- nootmuskaat
- peper en zout
- olijfolie 


How to: 
- Hak de champignons in kleine stukjes, geen schijfjes, wel blokjes. Gebruik zoveel mogelijk van de champignon. Steeltjes zijn ook lekker!
- Fruit de ui en de knoflook samen met de rode peper in een wokpan met een scheutje olijfolie gedurende 8 minuten. 

- Voeg de paddenstoelenmix toe, in porties. Vergeet de steeltjes van de gele oesterzwammen niet. Hou de hoedjes apart.
- Als de paddenstoelen goudbruin gebakken zijn (niet te lang, ze moeten knapperig blijven!) haal je ze uit de pan en zet je ze even opzij.
- Kook de sobanoodles volgens de verpakking.
- Stoof de spinazie in porties en kruid stevig af met peper, zout en nootmuskaat.
- Blend de cashewnoten met het water tot cashewnotenroom.
- Voeg de paddenstoelenbouillon toe en meng tot een gladde, homogene saus.
- Voeg de paddenstoelen bij de spinazie en roer even goed door.
- Voeg de roomsaus bij het geheel. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Meng de sobanoodles door het geheel. Kieper in je mooiste kom.
- Werk af met fijngehakte gele oesterzwammen. 


Belachelijk lekker! 

SUNDAY SMOOTHIE: über healthy smoothie, omdat het nodig was!


Jullie hebben er allemaal van kunnen meegenieten op social media, wij hebben een zéér fijne 2 dagen achter de rug! Het begon vrijdag met een super deluxe BBQ van Lieselotte. Ok, misschien een beetje mispakt aan het weer. Maar de super healthy salades, vegetarische papillot en het gezelschap hebben dat goed gemaakt.

Gisteren waren wij beide uitgenodigd op het trouwfeest van goede vrienden van ons. Er was rekening gehouden met de veggies, wat super was! Maar ook voor ons is het moeilijk om een zalig desserten buffet voorbij te lopen. We hebben ons dus wel even laten gaan, oeps betrapt.

Dus vandaag was het tijd voor über healthy food! Voor deze smoothie had ik gewoon allerlei ingrediënten bij elkaar gesmeten en het was nog lekker ook.

Wat heb je nodig?
  • 1 handvol mango
  • 1 handvol spinazie
  • 1 eetlepel tarwegras
  • 50 ml kokosmelk
  • 200 ml kokoswater
How to?
  • Alles in de blender en mixen maar!

donderdag 16 april 2015

VEGAN VIBES: Crunchy black quinoa met nectarines en abrikozen #breakfastmetpit voor #hippe morninglovers!



Zin om even uit te pakken met een hip ontbijtje? Deze is echt een toppertje en werkelijk IEDEREEN zal je vragen wat je nu precies voor je neus hebt staan. Het ziet er vreemd maar super lekker uit. En... fijntje... het is ook echt heerlijk
Dit ontbijtje is gemaakt met zwarte quinoa. In tegenstelling tot wat mensen denken is er een groot smaak- en textuurverschil met de witte versie! Zwarte quinoa is véél steviger dan de witte en heeft een zekere 'bite'. Hij heeft ook een iets pittigere smaak. Jammer genoeg is ook de prijs een pak hoger dan de witte korreltjes die je tegenwoordig in bijna elke supermarkt vindt. Geen zin in zwarte? De witte versie voldoet ook ruimschoots! 
Dit is eerder experimenteel, opvallend en tja... hip! :) 

Ingrediënten:
(2 personen) 
 
- 120g quinoa
- 400ml havermelk (of andere plantaardige melk)
- 6 gedroogde abrikozen, in fijne reepjes
- 2 nectarines in kleine blokjes (hou 1/2 apart voor de garnering)
- een hand fijngehakte amandelen, eventueel geroosterd (lekker!) 


How to: 
- Spoel de quinoa goed af in een fijne zeef.
- Voeg de quinoa samen met de melk in een kleine pan. Doe de gedroogde abrikozen erbij.
- Kook in 10 minuten gaar.
- Laat de pan 5 minuten in koud water afkoelen. Je kan dit eventueel in de gootsteen doen.
- Snij de nectarines in kleine blokjes en meng onder de quinoa. Snij een halve nectarine in halve maantjes voor de garnering (zie foto).
- Schep de geroosterde, gehakte amandelen onder het mengsel.
- Werk af met de schijfjes nectarine. 


Goedemorgen knapperd!