woensdag 3 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Home-made #vegan kruidnoten! Sinterklaas, ga hier a.u.b. mijn deurtje niet met voorbij!


Hier zijn we weer met nieuw lekkers! Vandaag in onze oven: kruidnoten.

Kruidnoten, pepernoten, je hoort de 2 constant door elkaar. Maar zijn ze hetzelfde of niet?
Na wat google-werk kwam ik erachter dat het niet zo is. Het lekkers dat ik gemaakt heb zijn dus wel degelijk kruidnoten.

Voor kruidnoten gebruik je een kruidenmengeling die er deze week doorvliegt in onze keukens: speculaas- of koekkruiden. In pepernoten gebruikt men meestal honing en anijs, zoals bij taai-taai.

Zo, weer even wat bijgeleerd over wat er in je schoentjes terecht komt ;)

Met dit receptje heb ik ongeveer 20 grote kruidnoten gemaakt. Je kan de bolletjes gerust wat kleiner maken, zo heb je er meer. Dat zal nodig zijn, want ze zijn onweerstaanbaar!

TIP: Laat nog een paar kruidnootjes over. Lieselotte heeft nog een heerlijk ontbijt voor jullie waar ze bij van pas komen.

Wat heb je nodig?

  • 40gr amandelmeel
  • 60gr boekweitmeel
  • 30gr kokosbloesemsuiker
  • koekkruiden naar smaak, maar gebruik toch zeker 2 eetlepels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1.5 eetlepel plantaardige melk
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • snuifje zout

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediënten goed onder elkaar.
  • Voeg hierbij de gesmolten kokosolie en kneed tot een deegbal.
  • Rol kleine balletjes van je deeg en leg ze op het bakpapier.
  • Bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten, ze verbranden snel langs de onderkant!
  • De mijne hebben 20min ingestaan, maar waren ook wel  grote.
  • Het is normaal dat de kruidnoten nog zacht zijn als ze uit de oven komen.


dinsdag 2 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Tuut-tuut.. Zie ginds komt de TAAI TAAI! #Gluthfree #Sugarfree #Vegantip



Helemaal in-to Sinterklaas! En dat is voor mij.. Speculaas Speculaas Speculaaaaas! (Oh... Kaneel en ik? Wij zijn de dikste vriendjes!)
Maar goed. Sinterklaas is voor mij puur jeugdsentiment. Herinneringen aan warme kachels, schoenen met wortels, pintjes bier voor Zwarte Piet en vooral... de geur van Taai Taai! De smaak van Taai Taai (Voor diegene die het niet kennen... Méén je dat?!) is moeilijk in een categorie te stoppen. Ik denk dat het iets is tussen honing en anijs, tussen heerlijk, fantastisch en verrruukkelijk lekker. En, het is vooral zó zes december! 


Deze variant is glutenvrij. Al zit hij barstensvol healthy ingrediënten, de hoeveelheid honing is niet weinig. Om die reden durf ik hem niet helemaal super-vreet-je-vol-clean te noemen. Nu goed, geloof me, je eet liever een stukje van deze lekkernij dan er eentje in de winkel te kopen! 

Tip! Wil je hem VEGAN? Dat kan! Gebruik dan agave-siroop in plaats van honing en bestrijk hem niet met eigeel voor hij de oven in gaat. 

Je kan het boekweitmeel ook vervangen door speltmeel, maar ik ben een echte boekweit-lover, dus ik doe het liever zo! 

Ingrediënten:
- 250g boekweitmeel (of spelt)
- 100g amandelmeel
- 250g honing (vegan: agave is net zo goed!)
- 2el speculaaskruiden
- 2tl gemalen anijszaad
- 2tl wijsteenbakpoeder
- 1tl baking soda
- snuf zout
- snuf zwarte peper
- 1 eigeel
- handvol geschaafde amandel 


How to: 
- Meng de droge ingrediënten (boekweitmeel, amandelmeel, anzijszaad, wijsteenbakpoeder, baking soda, zout en peper) met elkaar in een mengkom.
- Meng er de honing onder met een keukenmachine. Zorg voor ene egaal deeg.
- Het deeg moet plakkerig zijn (aan je vingers plakken), maak hem eventueel plakkeriger met water.
- Zet het deeg een uur in de ijskast en laat rusten.
- Leg het deeg op een met bakpapieren bakplaat en bestrijk met eigeel. Strooi er de amandelschilfers over.
- Bak 12 tot 20 minuten in de oven. 


Snij in stukjes... Smakelijk!!!! #Sinterklaasisonhisway!

maandag 1 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Speculoos met noten... Nomnomnom #Noeggs #Sugarfree #Gluthfree

Nu, na de smoothie van gisteren heb ik de smaak van zoet helemaal te pakken! Het kan ook moeilijk anders. Overal is Sinterklaas! Dit weekend vlogen de zakjes chocolademunten me rond de oren! En oh... 
Niets lekkerder dan een stukje verse speculaas -van die zachte, dikke, zelfgemaakte- met een tasje koffie! Enkel jammer dat er zoveel suiker in zo'n klein koekje kruipt! 
Dit receptje vond ik op een andere foodblog en -hoera!- het is vegan. Ik maakte er een eigen glutenvrije versie van, om een zo clean mogelijk speculaas-koekje-vervangend-lekkernijtje te creëren.
Geef het gerust aan je kids, en smeer er -zo issie volgens mijn dochter het lekkerst- alweer een dik pak pindakaas op. Nu, ik vind hem ook goddelijk met home-made confituur of gewoon helemaal niets!
Enkel voor de kaneel-lovers, maar hé, wat zou speculaas zijn zonder die heerlijk specerijtje? ;)



Ingrediënten: 
- 200g gemixte havermout (havermeel)
- 60g boekweithoning (je kan het ook met andere, ik heb deze gebruikt)
- 100ml kokosolie, gesmolten
- 2tl wijsteenbakpoeder (gewoon lukt ook!)
- 2el speculaaskruiden
- 100ml speltmelk (of andere plantaardige melk)
- 12 ontpitte dadels, in kleine stukjes gesneden
- 1 hand gehakte hazelnoten
- handvol amandelen (voor bovenop) 


How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Zorg dat de kokosolie vloeibaar is.
- Mix de in stukjes gehakte dadels met alle andere ingrediënten. Hou de amandelen nog even opzij.
- Kieper het geheel in een bakvorm, bekleed met bakpapier.
- Strooi de amandelen hier over, druk ze wat aan.
- Zet het mengsel in de oven voor een 50-55 minuutjes.


Smakelijk!!!! :) 

zondag 30 november 2014

HEALTHY HOLY MAN: Sinterklaas smoothie #koekkruiden #appelsientjes!

 
De sint is in het land! Of je nu kinderen hebt of niet, je zal het geweten hebben. Overal staan er mooie chocolade beeldjes en reuze speculazen in de etalages.
Gelukkig deelt deze heilige man ook af en toe nog wat mandarijnen of appelsienen uit, om een gezond tegen gewicht te bieden.

Maar zelf vind ik het ook echt super moeilijk om aan al dat lekkers te weerstaan! Daarom gaan wij jullie door deze lekkere periode vol snoepgoed helpen. Met enkele heerlijk verantwoorde sint-receptjes.

Allemaal lekkers zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere chemische brol! En op de kop toe gaan de meeste receptjes nog vegan zijn ook, smullen maar. Wat kan je alvast verwachten? Pepernoten, gevulde speculaas, speculaascake, ....

Vandaag beginnen we bij de belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Een heerlijke sinterklaas smoothie met appelsien en koekkruiden.

Wat heb je nodig?
1 grote of 2 kleine porties

  • 1 banaan
  • Sap van 3 appelsienen
  • 250ml plantaardige melk, ik zou een notenmelk aanraden bij deze smaken.
  • 1 theelepel koek/speculaaskruiden of kaneel
  • Optioneel: als je van echt zoet houd, gooi er dan nog een paar dadels bij.
How to?

  • Alles in de blender en mixen.
  • Voeg gerust nog wat meer koekkruiden of kaneel erbij.

zaterdag 29 november 2014

SATURDAY SMOOTHIE: een echte vitamine booster #energy #weerstand!

 
De tijd van de griepjes, verhoudheden en keelontstekingen is in het land. Hoe kouder het wordt, hoe minder wij de neiging hebben om fruit, groenten en andere gezonde dingen te eten.

Hierdoor krijgen we minder vitamientjes binnen en onze weerstand is lager. Ik ben iemand die alles wat met de luchtwegen te maken heeft direct overneemt.

En dan komt het natuurlijk, ik werk met kleutertjes. Paniek paniek, overal snotneuzen en handjes van wie-weet-waar-die-allemaal-geweest-zijn ?!!! Maar de kleine hummeltjes zijn gewoon te schattig om niet de hele dag door te knuffelen.
Dus moet ik er maar voor zorgen dat ik veel vitamientjes binnen krijg.

Deze smoothie is perfect voor een echte vitamine boost! Maar drink hem ook gerust om sneller te genezen als de vieze microbenbeestjes je al te pakken hebben.

Wat heb je nodig?
1 grote of 2 kleine porties

  • 1/4 ananas, in blokjes gesneden.
  • sap van 2 sinaasappels
  • een blokje verse gember, ongeveer 2cm
  • optioneel: een paar ijsblokjes

How to?

  • Alles in de blender en giet die vitamientjes maar binnen!

vrijdag 28 november 2014

SKINNY SINNER: Pindakaasrepen om jezelf in te verliezen (als je kids ze niet opvreten!)

Pindakaas. Geloof het of niet, het staat wekelijks op ons boodschappenlijstje. Op rijstkoeken, op boterhammen, op schijfjes banaan, ... Ik smeer het overal op, tot groot plezier van mijn kids. "Nootjeschoco" is de nieuwe Nutella. Happy mama, happy kids. Weetje over pindakaas? Investeer in kwaliteit. Check de ingrediënten. Pindakaas is gezond, tenminste, als er voldoende noten inzitten. In bio- en veganshops vind je gezonde merken, maar ook in je supermarkt heb je waarschijnlijk een top-potje te koop staan. Calvé is een betrouwbaar merk, maar neem niet de light-versie! Vergelijk steeds de ingrediëntenlijst! Kies voor een hoog noten-percentage, dan zit je zeker goed! 

Ingrediënten:
- 120 g havervlokken (je mag ze best een keertje mixen met de staafmixer, maar zorg voor nog enige structuur)
- 6 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels kokosolie
- handje blanke pinda's 


How to: 
- Neem een kom en strooi de havervlokken erin.
- Smelt de kokosolie in een pannetje
- Doe de pindakaas, honing en pinda's bij de havervlokken in de pan.
- Giet de gesmolten kokosolie erbij en meng tot glad beslag.
- Schep het mengsel op een bakplaat of groot bord met bakpapier en rol het met een deegrol tot 1,5cm dikte plat. Laat een uur hard worden in de vriezer. 
- Snijd het mengel in repen. 

Klaar! Bewaar ze nog een dag of vier in je koelkast! -Wedden dat je dat niet lukt?-

woensdag 26 november 2014

VEGGIE VIBES: Super snelle en veelzijdige groentenschotel!



Al 4 dagen lig ik vast gekluisterd aan mijn zetel. Ja, de microbenbeestjes hebben mij ook te pakken gekregen. Niet leuk! Wat een geluk dat mijn wederhelft met plezier dan het eten maakt.

Nu had ik vandaag door dat ik zelf al enkele dagen niet meer gekookt heb en dus niets meer had om te delen met jullie, paniek! Ik ben snel, voor zover het nu snel gaat, uit mijn zetel gesprongen en heb iets bij elkaar gesmeten.

Ik moet toegeven het is iets smakelijks geworden en ik heb er ineens ook een lunchke voor morgen mee. Deze avond het gegeten met een pitabroodje en wat spinazie. Als lunch het ik wat rucola en feta onder gemengd


Dit is een echte restjes-opmaker dus gooi er gerust in wat jij nog hebt liggen!

Wat heb je nodig?

  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1/2 courgette
  • handje vol kerstomaten
  • Een klein rood pepertje, als je van pikant houdt!
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1/4 avocado
  • 1 eetlepel versnipperde, verse koriander
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • Kokosolie om in te bakken

How to?

  • Spoel de kikkererwten af en laat ze even uitlekken.
  • Snij al je groenten in kleine blokjes.
  • De ui, look en het pepertje mag je fijner snijden.
  • Bak je groenten, ui, look en het pepertje te samen in de pan met een beetje kokosolie.
  • Voeg na enkele minuten de kikkererwten en kruid af naar smaak.
  • Snij je avocado in blokjes of besmeer je broodje ermee.
  • Smakelijk!