woensdag 10 december 2014

Happy-birthdaaaaay to me! #Birthdayparty #Chocolateproof


Vanavond geef ik een feestje! 27 Lentes staan er op mijn naam. Daar hoort gewoon heel erg veel taart bij. Oeps! Vanochtend -ruim op tijd.. ahum..- ging ik op zoek naar een snel raw-food-recept. Toegankelijk voor iedereen en vooral healthy-as-hell. Het is niet omdat je jarig bent dat je al je principes over boord moet gooien, denk ik dan. Sugarfree? Check
Deze chocoladetaart sprak tot ieders fantasie. Mijn dochter zat er verlekkerd naar te staren toen ze de diepvries in ging en lepelde met haar kleine vingertje de hele pot leeg nadien. Chocolate-overdose? Yes, it is. 

Je hebt een goede blender nodig om rawcakes te maken. Dat wil zeggen, geen dingetje dat zomaar te heet wordt als je het een kwartier laat malen met 200g hazelnoten in. Ik heb er enkele stuk laten draaien, ik wéét wat ik zeg. Voor mijn verjaardag deed m'n echtgenoot met een turbo-exemplaar cadeau. Ik schrijf er een van de volgende een recensie over. De VITAMIX is gemaakt voor foodies als ik. Thx hub ;)

In elk geval, haast ja naar de winkel en fix deze lekkere cake snel. Hij is -werkelijk waar- een stukje hemel op aarde. 


Ingrediënten: 
Basis:
- 60g kokosolie
- 150g hazelnoten
- 3 theelepels raw cacao poeder
- 1,5 theelepel raw honing 

Vulling: 
- 300g pecannoten
- 150g dadels (ongezoet!)
- 150g gedroogde vijgen
- 3 theelepels raw-honing
- 5 theelepels raw cacao poeder
- 1,5 theelepel vanille-extract 

Topping: 
- 200g kokosolie
- 120g raw cacaopoeder
- 2 theelepels agavesiroop
- gojibessen (of bijpollen) 

How to: 
- Bekleed je springvorm met bakpapier.
- Voor de basis meng je alle ingrediënten tot er een egaal deeg ontstaat. Hier moet je misschien lang voor 'blenden'. Ga vooral door tot het echt een vaste massa is. Vul de bodem van de springvorm. Druk héél goed aan en rol eventueel met een kleine deegrol tot een mooie rechte bodem.
- Voor de vulling ontpit je de dadels en snij je de gedroogde vijgen in stukken. Voeg alles bij elkaar en blend tot het vocht zich scheidt van de vaste massa. Giet het vocht weg. Schep de vaste massa op de basis en druk wat aan met je handen. Werk af met een kleine deegrol. Zorg dat het nauw aansluit aan de randjes van je springvorm. Zet 3u in de ijskast.
- Meng voor de topping de kokosolie, de cacao en de agavesiroop. Schep op het geheel en maak een gemarmerd patroon. Bestrooi met gojibessen. 
- Zet het geheel nu 30 minuten in je vriezer. Nadien kan je alles best bewaren in de ijskast. 


maandag 8 december 2014

VEGGIE VIBES: Stamppotje met zoete aardappel #pastinaak en #rucola!

 
Een stamppotje klinkt voor mij echt oer-Hollands. In België zouden wij het meer puree met... of stoemp noemen.
Maar stamppotje klinkt toch veel smakelijker. Plus, het is ook een goede manier om allerlei groenten te verwerken in je maaltijd.

Vandaag het ik gewerkt met één van onze favorieten: de zoete aardappel. Hierbij heb ik de verloren, maar comeback makende, groenten pastinaak combineert. Om zeker aan je dagelijkse portie groene bladgroenten te komen kieper je er wat rucola door. En werk af met een lekker zoet-zuur gebakken uitje en zonnebloempitjes. Mmmm het water loopt me al weer in de mond.

Ik heb enkel dit gereserveerd, maar voeg gerust een vleesvervanger toe. Of een stukje vlees/vis als je geen vegetariër bent.

Wat heb je nodig?

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 pastinaak
  • 2 handjes rucolasla
  • 1 rode ui
  • scheutje plantaardige melk
  • scheutje honing/ agavesiroop
  • scheutje appelazijn
  • Zonnebloempitjes of andere zaden/pitten of nootjes.
  • kruiden naar smaak

How to?

  • Snij je zoete aardappel en pastinaak in kleine blokjes
  • Kook deze tot ze beetgaar zijn en giet af.
  • Snij je ui in ringetjes en bak deze in een klein beetje kokosolie.
  • Voeg nadien de honing en appelazijn toe, bak nog even door.
  • Stamp je gekookte groenten, grof of fijn, hoe jij het graag hebt.
  • Voeg eventueel een scheutje plantaardig melk toe.
  • Roer hieronder je rucolasla.
  • Serveer met de uitjes en pitjes erboven op.
  • Smakelijk!

zondag 7 december 2014

SUNDAY SMOOTHIES: Pink breakfast smoothie! #oats #raspberry #chia

 
Wat is het koud geweest de voorbije dagen! Toch trek ik er dagelijks op uit voor een wandeling met de kleine harige baby. Ik heb zelfs mijn loopschoenen aangetrokken en de koude getrotseerd, applaus voor mezelf.

Maar het grootste probleem is toch wel het blijven gezond eten met zulk weer. Ons lichaam hunkert naar zware maaltijden om vetreserves te kweken. Smoothies met een lekker fris groen kleurtje en citrussmaakje spreken mij nu echt niet aan.

Dan zwijgen we nog over het opstaan 's morgens. Onder de lakens is het heerlijk warm en daar buiten wachten temperaturen waarbij je tenen er af vriezen. Met deze smoothie als ontbijt kan je nog een beetje langer blijven snoezen. Hij is klaar op 1,2,3 en is het perfecte on-the-go ontbijtje!

De framboosjes zorgen voor een vitamine C-boostje en een groot aantal anti-oxidanten.  De chia zaadjes geven je de nodige vezels en omega 3  en 6 vetzuren. De banaan, havermout en yoghurt maken er een compleet ontbijtje van. Hello healthy breakfast!

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • 1,5 handje vol bevroren frambozen
  • 1,5 eetlepel chia zaadjes
  • 2 eetlepels havermout
  • 300 ml (of meer) yoghurt ( Griekse, volle, kefir, soya,...) of plantaardige melk

How to?

  • Alles goed mixen en klaar is je breakfast smoothie!

zaterdag 6 december 2014

Let's get started! #Menu #dropadresssizebeforechristmas



Veel mensen kijken me fronsend aan wanneer ik hen vertel hoe ik eet. Of wat ik eet. "Dus je eet niks meer?" zeggen ze. "Hoe hou je dat vol?" vragen ze. "Je hebt écht suiker nodig!" redeneren ze. Uiteraard begin je er niet ineens aan. Je groeit er in. Op dit moment is er nog veel te groeien voor mijn, in 'eet-je-clean-land'.
Ik eet nog steeds eieren bijvoorbeeld. Pijntje. Liever zou ik alle dierlijke spullen laten staan. Het komt nog wel, maar ik ben er nog niet klaar voor.

Ik eet zelfs soms nog vis en kip. Ook een pijntje. Maar ik ben verslingerd aan sushi. Dus... En kip, tja, soms is het gewoon een gerecht dat vraagt om een stukje kippenfilet! Het is eerder een zeldzaamheid, maar ze komt nog voor. Totaal géén veganist in dit huis dus.
En ik eet véél. Gigantische porties. 10 Stukken fruit. Geen gezever, ik vréét. Pijntje? Ja. Maar goed... Ik eet dan ook wel heel erg graag! 


Wat eet ik niet meer? Ik probeer het chronologisch te ordenen. Wat ik gelaten heb. Wat ik vervangen heb.
- Geen witte pasta, rijst of aardappelen. (Dat was makkelijk, ik verving alles door een volkoren variant.)
- Alle frisdranken, ook light. Wel thee, koffie (2 kopjes per dag) , water en smoothies! 

- Geen vlees meer. Kip, kalkoen en vis staan nog wel op het lijstje.
- Geen suiker (in het begin gebruikte ik wél kunstmatige zoetstoffen.. oeps!)
- Geen koemelk-producten zoals kaas, melk, yoghurt,... Geit- en schapenmelk staat soms nog op het menu maar niet dagelijks. Meestal gaat het om plantaardige producten zoals speltroom, plantaardige melk (geen soja), plantaardige yoghurt zonder toegevoegde suikers, kokosolie in plaats van boter,...
- Geen volkoren pasta en rijst meer. Vervangen door graanproducten als boekweit, sobanoedels, quinoa, ..
- Geen sigaretten meer. (De laatste was de pijnlijkste, maar wel de beste keuze ooit! Hoera!) 


Maar! Er is geen clean-food politie. Natuurlijk ga ik wel eens uit de bocht. Dan vreet ik een frietje van het frituur met stoofvleessaus en mayonaise. Oh, en vergeet de hamburger niet die ik erbij neem. Dan doet m'n hele lijf pijn. Vervloek ik elke hap. Maar genoten heb ik sowieso!
Of als m'n beste vriendin een housewarming organiseert, een toren brownies met roomboter voor m'n neus zet en ik er minstens 6 naar binnen speel. Dan rol ik me op in een bolletje en herinner me weer de exacte plek van m'n lever. AU!
Maar bijkomen? Dat doe ik er niet van. Mijn gewicht is stabiel, voor het eerst in 15 jaar. Ik weeg minder dan op m'n 16de en volg géén dieet. Ik eet wanneer ik honger heb (en volgens bepaalde collega's is dat de hele dag door). Ik geniet van hummus op crackers, pure chocolade, pindakaas, fruit à volonté, salades, linzen....

Maar nu... hoe begin je er aan? Er bestaat helaas géén stappenplan. Een volledige omschakeling kwam na het lezen van de 'Voedselzandloper'. Is dit mijn bijbel? Néén. Volg ik hem? Néén. Maar hij opende wel mijn ogen. Na het lezen van 'Skinny Bitch' was ik zeker, op een dag word ik veganist. Overtuigd.
Doe ik het voor mijn gewicht? Misschien wel. Zestien kilo minder, dat is mooi meegenomen. Sta ik op de weegschaal? Neen, dat is alweer een week of vijf geleden...Dus mijn exacte gewicht hou ik niet meer bij, al was het in het begin wel een hele goede motivator. 

Wat maakt dan dat ik het volhou? Het is LEKKER! Ik barst van de ENERGIE! Ik voel me super 'CLEAN' en merk aan alles dat het goed gaat met m'n lijf.

Tips & Tricks! 

Tip! Ga 1x per week naar de winkel. Of splits je week in twee delen. Maak een duidelijk boodschappenlijstje waarbij je een onderscheid maakt tussen groenten, fruit, zuivel, noten&zaden en varia. De rest heb je niet nodig. Vermijd winkelgangen waar je niet moet zijn en check ALTIJD de ingrediëntenlijst. Kijk niet naar de calorieën maar wél naar de ingrediënten. Suiker en E-nummers moet je zoveel mogelijk mijden.

Tip! Maak van je hart een steen en gooi alle rommel uit je kast. Neen, je hebt geen sausjes nodig op je salades. En koekjes voor de kinderen maak je voortaan zelf!

Tip! Loop niet in de light-val. Koop 'echte' producten. Volle yoghurt is een pak gezonder dan de light-versie. Doseren is de boodschap! Zo bevat gewone pindakaas géén suiker en de light-versie wél! (Wat zei ik over de ingrediënten?)

Tip! Frisdrank -zelfs light!- is een boosdoener. Schrappen die handel. Vervang door thee, water of koffie (doseren!). Zin in lekkers? Experimenteer met smoothies. Ze zijn altijd héérlijk! 

Tip! Geloof niet dat je van fruit dik wordt! Je wordt geen nijlpaard van een appel teveel! Ook noten, gedroogd fruit en avocado's zijn gezond. Neem liever een handje noten dan een 'gezonde' Granny-koek! 

Tip! Doet zich een gelegenheid voor dat je moet zondigen? Doen! Je lijf kan best tegen een stootje. Denk goed na. Is dat stukje taart echt een slecht-gevoel (niet in je hoofd, je lijf zal protesteren) waard? DOEN dan! Soms moet je gewoon heerlijk genieten! 

Tip! En... investeer tijd! Werk je voltijds? Geen excuus! Ik ben 12u per dag weg van huis en heb steeds ontbeten als ik de deur dicht trek (6u20) en een verse lunch-salade mee. Ik maak voor ik ga slapen een heel overlevingspakket met tonnen fruit, noten en gezonde snacks. Denk even na hoeveel tijd je 'extra krijgt' in je leven door deze switch?

Tip! Noten, zaden en superfoods duur? Neen, koop ze in grote verpakkingen. Eten is nooit goedkoop, maar als je vlees van je boodschappenlijst schrapt én al fruityoghurts, broodsmeersels en kant-en-klare-maaltijden, zal je zien hoeveel je uitspaart. Al zal je inderdaad, de eerste weken, misschien schrikken van je winkelrekening... Koop elke week  iets anders. Start met een zakje hazelnoten en bereid uit. Geloof me, met een zakje hazelnoten kom je heel wat weken toe. Week 2 ga je voor de gojibessen en na een tijdje heb je een heel rantsoen. Switch ook van ingrediënten. Heb je walnoten nodig voor je muffins maar enkel pecannoten in huis? Gebruik deze! 


Tip! Opletten met gedroogd fruit! Vaak zijn ze overgoten met een glucosesiroop! Opnieuw geldt: bestudeer de ingrediëntenlijst! 


Handsoffmyfood #tryout! 

Menu: 

Zondag: 

Ontbijt: Overnight-oats  (gebruik herfstfruit)
Lunch: Laagjestortilla  met een fris slaatje van komkommer en kerstomaatjes
Diner: Tofufrietjes
Tussendoortje: Handje met notenmix, fruit

Maandag:
Ontbijt: Kickin' breakfast (gebruik opnieuw fruit dat je lekker vindt, ik koop meestal diepgevroren bessen)
Lunch: Havermoutbroodje met stukjes avocado en tomaat
Diner: Rijstwafelloempia's
Tussendoortje: Havermoutbroodje met pindakaas

Dinsdag: 
Ontbijt: Laagjes vrolijkheid  (denk om het seizoensfruit!)
Lunch: Kleurrijke lunchsalade 
Diner: Gepofte zoete aardappel
Tussendoortje: 6 Dadels (verse, indien mogelijk), fruit


Woensdag: 
Ontbijt: Mugcake! 
Lunch: Lunchbox-salade 
Dinner: Healthy vol-au-vent 
Tussendoortje: Rijstwafels met pindakaas 


Donderdag: 
Ontbijt: Chia-pudding 
Lunch: Lekkere lunchsalade met kip!
Dinner: Japanse ramen met boekweitnoodles
Tussendoortje: Home-made chocoladerepen 


Vrijdag: 
Ontbijt: Ontbijtcakejes
Lunch: Curry-carrotsalade 
Dinner: Vegetarische balletjes in tomatensaus! 
Tussendoortje: Ontbijtcakeje


Zaterdag: 
Ontbijt: The classic - green -  smoothie 
Lunch: Pompoen met quinoa
Dinner: Pompoenlasagne
Tussendoortje: Gedroogde vijgen 





vrijdag 5 december 2014

Healthy Holy Man: #Healthy pure chocolade! Vanaf nu maak je het in 3 minuten ZELF! #VEGAN #RAW





Wegens praktische beslommeringen (een verloren gelopen kitten die aanwaaide in ons gezin! :) ), op de valreep! Pakjesavond! Twintig minuten voor middernacht. En weet je? Deze chocolade heb je ZO gemaakt! Het duurt... even denken.. 3 minuten + 20 minuutjes opstijven. Dan... Lekkere, gezonde en knapperige chocolade! Yummie! Ideaal voor de chocoladelovers onder ons die de Sinterklaasperiode echt walgelijk moeilijk vinden. Geloof me, met mijn twee kleuters in huis sprokkel ik in de week van 6 december zo'n kilo speculaas, 16 chocolade ventjes en verschrikkelijk veel pepernoten in huis. Niet dat ik ze koop, ze gooien er gewoon mee naar je hoofd! Horror. Want er is niets wat makkelijker weg-knabbelt dan het hoofd van een chocolade Sinterklaas! 
Maar néé! Dit jaar niet! 
Geen suikerpieken, geen rommel in m'n lijf! Dit jaar ben ik Sinterklaas-ochtend voor en maak ik mijn eigen knapperige chocolademuntjes! 

Met amper ingrediënten -en het zijn ingrediënten die echt bijna elke foodie in huis heeft- en een muffin-bakblik (siliconen is het handigst!) kom je al een heel eind. Heb je niets dat hierop lijkt? Leg dan papieren vormpjes in je bakblik. Zo kan je ze er makkelijk uithalen... 

Ingrediënten: 
- 100g kokosolie, gesmolten
- 40 g cacaopoeder (rauw, als je echt healthy wil!)
- 30g ahornsiroop of honing, wat je 't lekkerst vindt!
- toppings die je lekker vindt: gojibessen, walnoten, rozijnen, ... 



How to: 
- Smelt de kokosolie in een pannetje en roer de andere ingrediënten er met een klopper onder.
- Vul de vormpjes met behulp van een eetlepel.
- Speel met de toppings. Verstop hazelnoten, walnoten, rozijnen, ... Of maak een vrolijke bovenkant. 


Sinterklaas-kapoentje, vul hiermee maar MIJN schoentje! 

donderdag 4 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Gevulde #vegan speculaas ,voor in het schoentje!

 
Speculaas is nooit mijn zwak onder het snoepgoed geweest. Maar gevulde speculaas, dat is andere koek. Deze is vaak wat dikker, zachter en vind ik veel smaakvoller.
Dus met het oog op onze sint-week, wist ik al direct naar welk gezond alternatief ik zeker opzoek ging, gevulde speculaas.

Geloof mij, het is me zeker gelukt! Deze vegan gevulde speculaas was zo snel klaar en ooooooh zo lekker. Tips over hoe te bewaren kan ik niet meegeven want hij heeft de dag niet overleefd.

Ik vond persoonlijk dat de vulling wat dikker mocht dus heb ik dat in het receptje voor jullie verdubbeld. maar begin gerust met de helft als je dat wil.

Ik weet alvast wat de sint in mijn schoentje mag achterlaten! Oh en lieve sint, zo een mega hypermoderne keukenmachine mag ook hoor.

Wat heb je nodig?
  • 200gr amandelmeel
  • 200gr dadels
  • 200gr speltmeel
  • 1 theelepeltje bicarbonaat
  • 100gr gesmolten kokosolie
  • 125ml amandelmelk
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • Zeker 2 eetlepels koekkruiden, of meer naar smaak.
  • Snuifje zout
  • Versiering: blanke amandelen

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Mix het amandelmeel en de dadels in je foodprocessor tot een korrelig geheel.
  • Rol dit in een bolletje en leg even in de ijskast.
  • Meng al je droge ingrediënten en voeg hierbij alle natte ingrediënten.
  • Kneed het deeg tot een mooi geheel.
  • Rol er een deegbal van en verdeel deze in 2.
  • Nu komt het moeilijke deel! Rol deze 2 balletjes uit tot 2 aparte gehelen die even groot zijn. Doe dit best op bakpapier.
  • Het rollen lukte mij niet goed, dus ik het gevormd met mijn handen.
  • Neem nu de amandelspijs uit de ijskast en verdeel deze over 1 van de deeg helften.
  • Ik heb hiervoor 4 kleine balletjes gemaakt en deze plat gedrukt in mijn handen. Anders verschoof het onderste deeg te hard.
  • Leg hierop nu je 2de deeghelft en maak met je vingers de randjes toe.
  • Leg bovenop nog enkele amandelen ter versiering en smeer in met een beetje amandelmelk.
  • Bak in de oven voor 25-30 minuutjes.
  • Heb je je speculaas graag zachter, ga dan niet boven de 25 min.

woensdag 3 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Home-made #vegan kruidnoten! Sinterklaas, ga hier a.u.b. mijn deurtje niet met voorbij!


Hier zijn we weer met nieuw lekkers! Vandaag in onze oven: kruidnoten.

Kruidnoten, pepernoten, je hoort de 2 constant door elkaar. Maar zijn ze hetzelfde of niet?
Na wat google-werk kwam ik erachter dat het niet zo is. Het lekkers dat ik gemaakt heb zijn dus wel degelijk kruidnoten.

Voor kruidnoten gebruik je een kruidenmengeling die er deze week doorvliegt in onze keukens: speculaas- of koekkruiden. In pepernoten gebruikt men meestal honing en anijs, zoals bij taai-taai.

Zo, weer even wat bijgeleerd over wat er in je schoentjes terecht komt ;)

Met dit receptje heb ik ongeveer 20 grote kruidnoten gemaakt. Je kan de bolletjes gerust wat kleiner maken, zo heb je er meer. Dat zal nodig zijn, want ze zijn onweerstaanbaar!

TIP: Laat nog een paar kruidnootjes over. Lieselotte heeft nog een heerlijk ontbijt voor jullie waar ze bij van pas komen.

Wat heb je nodig?

  • 40gr amandelmeel
  • 60gr boekweitmeel
  • 30gr kokosbloesemsuiker
  • koekkruiden naar smaak, maar gebruik toch zeker 2 eetlepels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1.5 eetlepel plantaardige melk
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • snuifje zout

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediënten goed onder elkaar.
  • Voeg hierbij de gesmolten kokosolie en kneed tot een deegbal.
  • Rol kleine balletjes van je deeg en leg ze op het bakpapier.
  • Bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten, ze verbranden snel langs de onderkant!
  • De mijne hebben 20min ingestaan, maar waren ook wel  grote.
  • Het is normaal dat de kruidnoten nog zacht zijn als ze uit de oven komen.