donderdag 26 februari 2015

VEGAN VIBES: Tikka masala met #kikkererwten, beter dan the real deal!!


Het is geen geheim: wij zijn wereldkeukenlovers. Mexicaans, Aziatisch, Midden-oosten, Italiaans,.... we love them all! Pikante pepertjes, verse koriander en andere heerlijk geurende ingrediënten zijn een vaste waarde geworden in onze keukens.

Het enige wat mij soms tegenhoud om recepten te maken, is de ellenlange lijst met vreemde ingrediënten. Ingrediënten waarvoor je het ganse land kan voor af lopen, per kilo moet kopen en maar een mespunt van nodig hebt.

Tikka masala was zo een gerecht dat ik al lang zelf wou maken (veggie offcourse!) Maar steeds kwam ik recepten tegen met een ingrediëntenlijst dat zijn eigen plekje in de bibliotheek zou kunnen krijgen.

Tot vandaag! Vandaag heb ik een vegan Tikka masala met kikkererwten gemaakt. Ik heb er geen gekke dingen voor in huis moeten halen, alles stond zelfs al in mijn keukenkastjes.

Wij hebben het gegeten met een granen mix die ik in de AH gekocht heb en wat verse snijbiet.

Wat heb je nodig?

  • 300gr gekookte kikkererwten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 flinke scheut kokosmelk
  • 1 pikant pepertje
  • 1 rode ui
  • 2 teentje knoflook
  • een beetje Gember (liefst vers, maar poeder lukt ook)
  • Een hele hoop Gram Masala (een Indische kruidenmix die je in de gewone supermarkt vind)
  • 1 eetlepel verse koriander blaadjes

How to?

  • Snij de ui en knoflook fijn.
  • Fruit deze in een beetje olie in een kookpot.
  • Als je ui zacht is voeg je het pepertje, de gember en een eetlepel Gram Masala toe.
  • Roer alles goed en laat staan voor enkele minuutjes
  • Voeg de kikkererwten en tomatenblokjes toe.
  • Laat pruttelen voor 10min.
  • Voeg de kokosmelk toe.
  • Proef even of je nog gram masala wil toevoegen. (Ik heb er nog een hele hoop bij gedaan ;))
  • Strooi de koriander er over en geniet van de geur en smaak!

woensdag 25 februari 2015

VEGGIE VIBES: erwtenpannenkoekjes met munt #greenpancakes #fortheloveofpancakes!


Denk jij bij pannenkoeken ook aan fruit, ijs of chocolade? Maar met pannenkoeken er zijn zoveel meer mogelijkheden. Ik eet ze als ontbijt, lunch en diner en ja zelfs de restjes worden gebruikt om te snacken. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij dat ik niet denk aan pannenkoeken.

Dat zit er al in van toen ik klein was. Ik weet nog goed dat ik vroeger met mij vader ergens pannenkoeken ging eten waar ze allerlei verschillende soorten op het menu hadden staan. Zowel de klassieke zoete als de varianten met spek, kaas of groenten. Mijn eetgewoontes zijn nu wat veranderd. Maar dat wil net zeggen dat ik niet meer weet hoe heerlijk ze allemaal waren.

Deze pannenkoeken met erwten en munt zijn heerlijk als lunch met een salade en wat Griekse yoghurt. Of serveer ze bij je avondmaal. Op de foto heb ik ze als lunch gemaakt met wat gebakken groentjes.

Munt is een superkruid voor je gezondheid. Het bevordert je spijsvertering en kan hulp bieden bij misselijkheid en hoofdpijn. Plus, dit kruid ruikt gewoon heerlijk, ik ben fan!

Tip: Check zeker ook onze recepten voor de super easy banaan-ei pannenkoeken en boekweitpannenkoeken.

Wat heb je nodig?

  • 250gr doperwtjes
  • 2 eetlepels verse munt
  • 30gr boekweitmeel
  • scheutje kokosolie/olijfolie
  • 1 ei
  • peper

How to?

  • Kook je erwtjes gaar. Als je uit blik of voorgekookte gebruikt hoeft dit natuurlijk niet.
  • Pureer je erwtjes, munt en het ei tot een mooi geheel. Dit kan met de blender of staafmixer.
  • Voeg het meel en de olie toe.
  • Geef nog een goede draai aan je pepermolen.
  • Bak je pannenkoekjes tot ze licht gebruind zijn.




VEGAN VIBES: That's a wrap! #glutenvrij #vegan en écht snelsnel-klaar!


Ik hou echt van snel eten. Deze wraps zijn dé ideale weekendlunch. Snel klaar, super lekker en healthy as hell. Ook kidsproof -wat bij mijn kritische proevers belangrijk is- en uit het vuistje te eten.
Ze zijn ook helemaal tarwe- en glutenvrij, wat ze nog eens hip en sexy maakt bij allerlei diëten. Jep, deze lieverds wil je hélemaal in je keuken op een zaterdagmiddag. Met een frisse salade als side-dish kan je alleen maar glimlachen om zoveel fijns op je bord! 

Ingrediënten: 

Wraps (6 wraps): 
- 200g boekweitmeel
- 400ml water
- 2 tenen geperste knoflook
- een flinke hand zeer fijn gehakte kruiden (peterselie, tijm, rozemarijn)
- zout 

Vulling van guacamole en champignons (1 wrap) : 
- 2el olijfolie
- 200g verse champignons
- 1 teentje knoflook
- 2el citroensap
- een handvol peterselie
- 1 rijpe avocado


How to: 

- Voeg alle ingrediënten voor de wraps samen.
- Bak ze in een pan als pannenkoeken. Het is even zoeken maar de juiste handeling maar eens je 't door hebt is het een makkie!
- Verhit in een diepe pan de olijfolie en bak de champignons goudbruin. Voeg de geperste knoflook toe.
- Voeg 1el citroensap toe en de peterselie.
- Zet het vuur laag en hou warm.
- Halveer de avocado. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak goed en voeg de rest van het citroensap toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de wraps open, bestrijk met het avocadomengsel, beleg met de champignons.
- Vouw de wrap dicht en druk voorzichtig plat.
- Verhit olie in een grillpan en bak de wrap nog even krokant aan beide kanten. 
- Serveer de wrap goudbruin of met een grillpatroon. 

Serveer warm. Smakelijk! 


Tiramisu #ZonderRauweEieren #Lactosevrij


"Gezond genieten van eten kan ook!".... Dit is hét motto dat ik al jaren in mijn keuken toepas, en naar mijn gevoel is het ook net dat waar deze blog om draait. Als gastblogger werd mijn manier van eten plots wel erg openbaar, en oh wat heb ik dat geweten.

Wie had ooit durven denken dat er zo'n taboe heerst op gezond eten? "Want chiazaad, havermout, tarwegras en seizoensgroenten... Dat is enkel voor zweverige geitenwollensokkenmeisjes, toch?" Wanneer een down-to-earth rationeel wezentje zoals ikzelf bijgevolg plots op een blog gezonde receptjes postte, verkeerde mijn omgeving al snel in een algemene staat van argwaan en verbazing. Laat me dus meteen dit cliché even uit de weg helpen: clean eten is helemaal stoer, down-to-earth trendy, sexy, op-en-top-creatief maar vooral intelligent.

Mijn lijf zit nl. zo bomvol met vitamientjes dat ik fysiek en mentaal sterker dan ooit tevoren ben. Ik experimenteer volop in mijn keuken en kom zo tot verrassende ontdekkingen. En nog het beste van al? Wanneer ik een keertje zin hebt in een pizza of een pak friet kom ik geen grammetje bij.  Zweverig? Ik denk het niet!

Wanneer ik vertelde dat ik een bijna-clean versie ging maken van tiramisu, kreeg ik spontaan de vraag: "Maar moet nu echt alles gezond zijn?". Mijn God, nee! Niets kan tippen aan de overheerlijke tiramisu van mijn eigen moeder! Al is die helemaal niet gezond, het is echt wel oh zo lekker! Ik wist dus reeds bij voorbaat dat een bijna-clean (Bijna, want in tiramisu hoort amaretto, toch?) exemplaar hier moeilijk aan zou kunnen tippen. Maar oh, het komt toch wel aardig in de buurt!

Dit receptje is op aanvraag van een vriendin die liever geen rauwe eieren in haar recepten ziet. Bovendien is een vriend van me gek op tiramisu, maar kan hij mascarpone niet echt verorberen gezien zijn lactose-intolerantie. Vandaag ging ik hem verrassen met onderstaand receptje. Het werd meteen  geproefd én goedgekeurd! Haal dus snel deze ingrediënten in huis en begin er zelf aan!


Wat heb je nodig?
Voor de koekjes:
- 3 eieren
- 1 el agave
- 1/2 cup boekweitmeel
- 1/4 cup speltmeel
- 1 tl vanille-extract

Voor de tiramisu
- 300 gr silken tofu
- 4 el amaretto (of amandelmelk)
- 1/4 cup geweekte cashewnoten
- 1 el kokosolie
- 1 kopje koffie
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1 el kokosbloesemsuiker
- raw cacaopoeder

How to?
- Begin eerst de koekjes te maken. Je mixt alle ingrediënten goed doorheen. Doe het deeg in een spuitzak en spuit de lange vingers op een bakplaat. Zet de koekjes een kleine 10 minuten in de oven op 180°. Laat afkoelen
- Week vervolgens de koekjes enkele minuten in een mengsel van koffie en 2 el amaretto.
- Blend de silken tofu met 2 el amaretto, 1 el kokosolie, 2 el koffie, 2 el ahornsiroop, 1 tl vanille-extract en 1 el kokosbloesemsuiker. Voeg vervolgens ook de geweekte cashewnoten toe en laat draaien in de blender tot je een romig geheel hebt.
- Stapel afwisselend in laagjes de koekjes en de tofu. Herhaal dit 3 keer.
- Zet in ijskast en laat zeker 3u opstijven.
- Werk vlak voor het serveren af met cacaopoeder

dinsdag 24 februari 2015

VEGAN VIBES: Toppie Tempeh met rijstnoodles! #Omdatskinnyechtlekkeris #Hoeravoormarinades


Tempeh was een vreemd beestje voor mij. Na een maandje vegan besloot ik dat het tijd werd om deze lekkernij uit te testen. Gemarineerd alsjeblief. 
Wist je trouwens dat tempeh ook echt healthy food is? Het bestaat al meer dan 2000 jaar en is gemaakt van samengeperste sojabonen. Met een hoge dosis proteïne is het trouwens een van de gezondste vleesvervangers op de markt en prima voor diabetespatiënten (geen suikerpieken voor jou lieverd!).
Deze Indonesische specialiteit bevat ook véél vezels, wat je darmen extra happy maakt.
Kortom, niet meer twijfelen in de winkel. Dit lekkers moet je testen. Here we go! 


Ingrediënten: 
- 60ml sojasaus
- 2el azijn
- 2cm gember (geraspt)
- 1 teen knoflook (geperst)
- 2tl agavesiroop
- 225g tempeh, in plakjes
- 200g rijstnoedels
- een scheutje sesamolie
- 175g peultjes
- zeezout
- 2el olijfolie
- een handvol koriander


Voor de dressing: 
- 2el tahin
- 100ml plantaardige olie
- 1 teentje knoflook
- 1tl uiengraduaat
- 1el sesamolie
- 2el sojasaus
- 65ml rijstazijn
- 2el agavesiroop
- 1tl hele chilisaus
- 2el gehakte koriander
- 90ml kokend water


How to: 
- Roer de sojasaus, azijn, gember en de knoflook samen met de siroop en 1el water door elkaar.
- Leg de plakjes tempeh in een plat bord en giet de marinade erover.
- Laat 30 minuten marineren. 

- Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet ze af en en schep de sesamolie ervoor.
- Blancheer de peultjes. Giet af en dompel in koud water.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een blender en pureer tot een glad geheel.
- Verhit in een koekenpan de olie en roerbak de tempeh tot hij goudbruin is.
- Doe de noedels en de peultjes erbij. Verwarm mee.
- Schep op een serveerschaal en overgiet met de dressing.
- Bestrooi met koriander en serveer direct. 


Smakelijk! 



SKINNY SINNER: Dadel-chocoladeballetjes #Omdateenpralinneernietaankantypen #Realgirlseatchocolate


Liefste karamel, ik heb een liefde-haatverhouding met jou. Al ben je een van de lekkerste, smeuïgste zoetigheden op onze aardbol... Je bent gemaakt van witte suiker. En, zoals deze fantastische suikertest me daarnet bevestigde, die past echt niet in mijn keuken. 
Maar hé, ik ben een vrouw. Ik hou van chocolade. Liefst de donkerste in z'n soort. Vanaf 86% cacao ben ik geïnteresseerd in dat kleine blokje zwart. Vooral, ja, vooooral als er een healthy karamelvulling in zit. Oh, dat maakt me helemaal vrolijk. 

Deze bolletjes zijn een toevalstreffer. Een ontdekking. En meestal zijn net die ontdekkingen een streling voor je tong. Ook voor die van m'n kinderen trouwens, die er nadat ik binnenkwam na m'n werk, maar m'n jas nog aanhad, voor om m'n benen hingen. "Mag ik een balletje?", euh... Ja, maar wacht nog tot na de soep en de pasta alsjeblief.  

Budgettair is dit niet de meest fantastische samenstelling. Als je wil scoren ga je voor echte Medjoul-dadels en lekkere pure chocolade. Goedkoop? Niet echt. Lekker? God ja. Gimme some! 

Wat heb je nodig?  (Voor 9 balletjes)
- 200g medjouldadels, ontpit en geweekt in kokend water voor 30 minuten
- 1 eetlepel pindakaas, ook hier ga je voor kwaliteit (homemade dus!)
- 1 eetlepel kokosolie
- snufje zout
- 250g pure chocolade (maak hem zo puur als je zelf wil, ik ging voor 100% cacao)



How to: 
- Doe de geweekte dadels in je blender en blend ze tot ze een zachte massa vormen.
- Schraap, als dat  nodig is, de dadels af en toe naar beneden.
- Doe de pindakaas erbij wanneer de dadels zijn veranderd in een pasta.
- Voeg de kokosolie toe en zout om de smaak beter te laten uitkomen.
- Als de pasta te 'creamy' is zet je hem best even in de diepvriezer.
- Rol kleine balletjes (hapklare porties) en zet ze 30 minuten in de diepvriezer. 

- Doe de chocolade in stukjes en smelt au bain marie.
- Haal de balletjes uit de diepvriezer en rol er balletjes van.
- Dompel de balletjes een voor een in de chocolade, leg ze op een bakplaat en zet ze opnieuw in de diepvriezer. De chocolade moet helemaal hard worden om knapperig te zijn, reken toch op een 20 minuutjes. 

- Haal de karamelbolletjes pas uit de vriezer als je ze wil opeten. Ze zijn onmiddellijk smeuïg en 'ready to eat'. 

Je kan ze 2 weken in de vriezer bewaren! 

Smakelijk!!  

maandag 23 februari 2015

VEGAN VIBES: En kaas dan? #lactosevrijealternatieven #hoeravoordecashew



'Eet je dan nooit kaas?', waarschijnlijk een van de meest voorkomende vragen als ik vertel dat ik veganistisch door het leven ga. Jawel dus, of toch een soort van. Dit is een verrukkelijk kaassausvervangend recept waar je zonder enig schuldgevoel van kan genieten. 
Kieper er gestoofde spinazie en kerstomaatjes bij en roer door sobanoedels voor een guilty-free pastareceptje. Lekker!
Experimenteer zelf met edelgistvlokken (in de betere natuurwinkel), knoflookpoeder en chilivlokken. 


Kaassaus: 

Ingredienten: 
- 200ml groentenbouillon
- 1,5tl witte misopasta (in nood te vervangen door soja-saus)
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl uienpoeder
- 120ml cashewroom 

- peper en zout 
- 2el edelgistvlokken of 60g zuivelvrije kaas (in de biowinkel)

How to: 
- Meng in een kleine pan 200ml groentenbouillon en 1,5tl witte misopasta.
- Klop op een middelhoog vuur tot een egaal mengsel. 

- Zet het vuur nog wat lager en voeg de knoflook en het uienpoeder toe.
- Voeg de cashewroom toe en zet het vuur bijna uit. 
- Blijf vijf minuten roeren tot je een egale saus krijgt. 
- Haal van het vuur en voeg de edelgistvlokken of de zuivelvrije kaas toe. 


Pasta met artisjokroom: 

Ingredienten:
- 200g roomkaas (zie hierboven)
- 200ml groentenbouillon
- 300g artisjokharten uit blik, gehakt
- 2el citroensap
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- 500g sobanoodles
- 500g verse spinazie
- 16 kerstomaatjes
- 2el gehakte platte peterselie


How to: 
- Klop in een kleine pan de room en de bouillon tot een egaal geheel. 
- Doe de artisjokken en de knoflook erbij en laat al roerend tien minuutjes pruttelen op een laag vuur.
- Kook de sobanoodles klaar volgens de verpakking. 
- Doe in de blender en pureer tot een gladde saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Stoof de spinazie en kruid af naar smaak.
- Snij de kerstomaatjes in kwartjes.
- Doe de saus weer in de pan en doe er het citroensap bij. 

- Meng de groenten met de noodles en de saus.
- Werk af met de gehakte peterselie. Nommmmnommmmnomm!