vrijdag 6 maart 2015

VEGAN VIBES: Mexican #Chili met kidneybonen, real comfort food!!


Bij chili con carne wordt het vlees vaak vervangen door seitan. Dat is zeker een lekkere variant, maar ik maakt het liever zonder een vleesvervanger. Gewoon een hoop groentjes en het lekkerste van al: de kidneybonen.

Rode kidneybonen bevatten bijna evenveel antioxidanten als bosbessen en zitten vol vezels. Het zijn langzame koolhydraten waardoor ze je langdurig energie leveren. Niet vergeten: ze zijn superlekker!

Natuurlijk gaat onze voorkeur uit naar bonen die je eerst weekt en zelf kookt. Als je toch echt liever een blik koopt, kijk dan goed dat er niet teveel chemische troep en suiker is aan toegevoegd.

Eigenlijk heb ik al allerlei groenten in mijn chili gekieperd. Zelfs de pastinaak die dringend aan verorberen toe was is er al in gegaan. Dit receptje is dus een basisrecept, gooi er gerust in wat je nog wil. Wortels zijn er trouwens ook heerlijk bij.

Ben je meer in een American mood? Bak dan wat aardappelpartjes in de oven en roer een eetlepel edelgistvlokken door je chili. Hello, chili cheese fries!

Wat heb je nodig?
3 a 4 personen

  • 1 Rode paprika
  • halve gele paprika
  • 1grote rode ui of 2 kleintjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 pikant pepertje
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250gr kidneybonen
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • Enkele druppels limoensap
  • Eetlepel verse korianderblaadjes
  • Eventueel nog wat gedroogde chili als je het graag spicy hebt.

How to?

  • Snij de ui, pikant pepertje en de knoflook fijn, fruit in een kookpot met een beetje olie.
  • Snij de paprika in blokjes en voeg deze bij de ui. 
  • Roer enkele minuutjes door.
  • Voeg je tomatenblokjes en bonen erbij.
  • Laat 10 minuutjes doorkoken.
  • Voeg je cacaopoeder en limoensap toe.
  • Werk af met de verse koriander.



donderdag 5 maart 2015

VEGAN VIBES: Spring rolls met #mango en #avocado!


Spring rolls of lenterolletjes zijn eigenlijk een mooier woord voor een soort loempia. Je gebruikt rijstpapier en je rolletjes worden niet gefrituurd.

Spring rolls zijn een echte hype geweest onder foodies. Ondertussen zijn ze dan ook een vaste waarde op de menu van velen. Ik heb eigenlijk veel te lang gewacht met deze rolletjes uit te proberen. Zeker nu ik ze geproefd heb, mmmm dit had ik vroeger moeten doen.

Je kan ze eten als snack, aperitiefhapje, lunch, voorgerecht of maak er gewoon je diner van. Vul ze met rauwe of gewokte groenten naar keuze en serveer met een lekker dipsausje.

Voor dit receptje heb ik mango, avocado en snijbiet gecombineerd. Yummy yummy en super healthy!
Ik heb mijn rijstpapier gewoon in de lokale supermarkt gevonden, bij de Aziatische producten.

Wat heb je nodig?
Lunch voor 2 personen 

  • 2 vellen rijstpapier
  • Halve mango
  • Halve avocado
  • 2 handjes snijbiet of andere groene bladgroente.
  • een paar blaadjes verse koriander
  • een paar druppels limoensap
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

How to?

  • Neem een grote kom met heet water.
  • Leg hierin 1 vel rijstpapier.
  • Snij je mango en avocado in schijfjes.
  • Als je rijstpapier zacht geworden is, neem het er uit en dep even af.
  • Leg je mango, avocado en snijbiet op een rij in het midden van je rijstpapier.
  • Laat ongeveer 2cm vrij aan de 2 uiteinden.
  • Besprenkel met het limoensap, de sesamzaadjes en koriander.
  • Plooi de flapjes aan de 2 uiteinden naar binnen en rol dicht.
  • Herhaal alles voor het 2de rolletje.
  • Snij in het midden door en smul direct op.

Tip: Ik heb er een dipsausje van sojasaus, sesamolie, limoen en pindakaas bij gegeten!
Check zeker ook Lieselotte haar heerlijke "gefrituurde" healthy loempia.

maandag 2 maart 2015

SKINNY SINNER: Een overheerlijke (#vegan!) bananentaart #taartindeoven!!

Ik heb jullie enkele dagen geleden al laten watertanden bij de foto van deze heerlijkheid. Hij is ondertussen nog eens uitgetest door één van onze trouwste fans en ja hoor, volledig goedgekeurd!

Op mijn vorige werk stond er elk weekend een heel taartenbuffet klaar tijdens de lunch. Als iedereen rondom je heerlijk zit te smikkelen aan een stukje taart, is het moeilijk om er zelf aan te weerstaan. Ik zeg dan ook zeker niet dat ik die zoetigheden elke keer genegeerd heb!
Cheatmeal time!!

Heb ik er geniet van gehad? Nee, ik voelde mij slecht door die overdosis suiker en werd er niet bepaald goed geluimd van.

Dus vanaf nu, back on track met slaatjes en soepjes tijdens de lunch. Dat wil niet zeggen dat ik geen taart meer eet! Deze vegan bananentaart is 100x beter dan die van de bakker en bevat enkel natuurlijke suikers. Als je geen bananen fan bent kan je ze gerust versieren met ander fruit naar keuze.

Voor dit recept heb je kokosmelk van goede kwaliteit nodig. Als er teveel water aan toegevoegd is zal je kokosmelk niet hard worden in de koelkast!

Wat heb je nodig?

  • 200gr amandelen
  • 2 eetlepels speltmeel 
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels maple syrup/honing/....
  • 70gr havermout
  • snufje zout
  • 2 blikken kokosmelk (een nachtje op voorhand in de koelkast zetten)
  • 2 bananen
  • vleugje vanille extract

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180graden.
  • Mix je amandelen fijn.
  • Smelt de kokosolie en meng dit met je amandelen, honing, havermout en zout.
  • Ik heb dit gedaan met mijn handen tot ik een crumble-achtig deeg had.
  • Druk dit deeg goed aan in een taart- of springvorm (20 tot 26cm). Zet een randje omhoog als je een springvorm gebruik.
  • Bak in de oven voor 15-20 minuutjes en laat afkoelen.
  • Haal het hard geworden deel uit de blikken kokosmelk. Het water heb je niet nodig.
  • Klop dit op zoals slagroom, met een vleugje vanille extract.
  • Je moet wel even kloppen voor je het echt fluffy fluffy krijgt.
  • Doe de kokosslagroom in je gebakken taartbodem en beleg met schijfjes banaan.
  • Werk eventueel af met geraspte chocolade, nootjes,....





zondag 1 maart 2015

SKINNY SINNER: Thuis gepofte #popcorn #movietime #soeasy!


Mr Grey heeft mij na jaren thuis films kijken nog eens naar de bioscoop gekregen. Het was een ochtendvoorstelling dus veel gesnack zal er wel niet zijn, dacht ik! Ik zag kinderen met zakken snoep en chips lopen. De ouders deden er dan nog eens een schepje boven op met een paar flesjes cola, onvoorstelbaar.

Je leest en hoort vaak dat popcorn de meest verantwoorde snack is die je daar kan eten. Vergeet het maar! Ja, er was popcorn, maar allemaal om ter suikerachtig en vettigst.

Ik wil jullie nu niet aanmoedigen om zelf gemaakte spullen mee naar binnen te smokkelen. Dus heb ik een receptje voor homemade popcorn om dan ook @home op te smullen ;)

Zelf popcorn maken is super simpel en klaar in een vingerknip. Zonder al die suiker en chemische smaakjes die ze er aangeven in de bioscoop is het inderdaad nog geen slechte snackkeuze.

Gepofte mais is rijk aan vezels en polyfenolen. Moeilijke woorden maken geen indruk jou? En als ik nu eens zeg dat die poly-dingen je lichaam beschermen en je huid mooier maken?!

Dus maak je popcorn klaar op een healthy way en je hebt een healthy snack. Voor de smaken zijn er 101 mogelijkheden, die ik zeker nog ga uitproberen voor jullie.
Vandaag deel ik de classics met jullie zoet of zout!

Wat heb je nodig?
Voor 2-3personen

  • 100gr maiskorrels 
  • 1 eetlepel kokosolie (als je een hele goede koekenpan zou hebben, zou dit niet nodig zijn, maar ikheb het niet geriskeerd)
  • 1 eetlepel honing/maple syrup/.... of een paar draaitjes van de zoutmolen (keltisch/hymalaya, zee-,...)
  • Een grote pan met een deksel

How to?

  • Doe de eetlepel olie in je pan en laat goed warm worden met het deksel erop.
  • Kieper de maiskorrels erin en plaatst het deksel er snel weer op.
  • Als je de mais hoort poffen mag je het vuur lager draaien.
  • Schud regelmatig met je pan, maar laat het deksel erop of ze ontsnappen!
  • Als alle popcorn gepoft is kies je of je zout of zoet wil en haal je je zoutmolen of honing boven.
  • It's movie time! 



donderdag 26 februari 2015

VEGAN VIBES: Tikka masala met #kikkererwten, beter dan the real deal!!


Het is geen geheim: wij zijn wereldkeukenlovers. Mexicaans, Aziatisch, Midden-oosten, Italiaans,.... we love them all! Pikante pepertjes, verse koriander en andere heerlijk geurende ingrediënten zijn een vaste waarde geworden in onze keukens.

Het enige wat mij soms tegenhoud om recepten te maken, is de ellenlange lijst met vreemde ingrediënten. Ingrediënten waarvoor je het ganse land kan voor af lopen, per kilo moet kopen en maar een mespunt van nodig hebt.

Tikka masala was zo een gerecht dat ik al lang zelf wou maken (veggie offcourse!) Maar steeds kwam ik recepten tegen met een ingrediëntenlijst dat zijn eigen plekje in de bibliotheek zou kunnen krijgen.

Tot vandaag! Vandaag heb ik een vegan Tikka masala met kikkererwten gemaakt. Ik heb er geen gekke dingen voor in huis moeten halen, alles stond zelfs al in mijn keukenkastjes.

Wij hebben het gegeten met een granen mix die ik in de AH gekocht heb en wat verse snijbiet.

Wat heb je nodig?

  • 300gr gekookte kikkererwten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 flinke scheut kokosmelk
  • 1 pikant pepertje
  • 1 rode ui
  • 2 teentje knoflook
  • een beetje Gember (liefst vers, maar poeder lukt ook)
  • Een hele hoop Gram Masala (een Indische kruidenmix die je in de gewone supermarkt vind)
  • 1 eetlepel verse koriander blaadjes

How to?

  • Snij de ui en knoflook fijn.
  • Fruit deze in een beetje olie in een kookpot.
  • Als je ui zacht is voeg je het pepertje, de gember en een eetlepel Gram Masala toe.
  • Roer alles goed en laat staan voor enkele minuutjes
  • Voeg de kikkererwten en tomatenblokjes toe.
  • Laat pruttelen voor 10min.
  • Voeg de kokosmelk toe.
  • Proef even of je nog gram masala wil toevoegen. (Ik heb er nog een hele hoop bij gedaan ;))
  • Strooi de koriander er over en geniet van de geur en smaak!

woensdag 25 februari 2015

VEGGIE VIBES: erwtenpannenkoekjes met munt #greenpancakes #fortheloveofpancakes!


Denk jij bij pannenkoeken ook aan fruit, ijs of chocolade? Maar met pannenkoeken er zijn zoveel meer mogelijkheden. Ik eet ze als ontbijt, lunch en diner en ja zelfs de restjes worden gebruikt om te snacken. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij dat ik niet denk aan pannenkoeken.

Dat zit er al in van toen ik klein was. Ik weet nog goed dat ik vroeger met mij vader ergens pannenkoeken ging eten waar ze allerlei verschillende soorten op het menu hadden staan. Zowel de klassieke zoete als de varianten met spek, kaas of groenten. Mijn eetgewoontes zijn nu wat veranderd. Maar dat wil net zeggen dat ik niet meer weet hoe heerlijk ze allemaal waren.

Deze pannenkoeken met erwten en munt zijn heerlijk als lunch met een salade en wat Griekse yoghurt. Of serveer ze bij je avondmaal. Op de foto heb ik ze als lunch gemaakt met wat gebakken groentjes.

Munt is een superkruid voor je gezondheid. Het bevordert je spijsvertering en kan hulp bieden bij misselijkheid en hoofdpijn. Plus, dit kruid ruikt gewoon heerlijk, ik ben fan!

Tip: Check zeker ook onze recepten voor de super easy banaan-ei pannenkoeken en boekweitpannenkoeken.

Wat heb je nodig?

  • 250gr doperwtjes
  • 2 eetlepels verse munt
  • 30gr boekweitmeel
  • scheutje kokosolie/olijfolie
  • 1 ei
  • peper

How to?

  • Kook je erwtjes gaar. Als je uit blik of voorgekookte gebruikt hoeft dit natuurlijk niet.
  • Pureer je erwtjes, munt en het ei tot een mooi geheel. Dit kan met de blender of staafmixer.
  • Voeg het meel en de olie toe.
  • Geef nog een goede draai aan je pepermolen.
  • Bak je pannenkoekjes tot ze licht gebruind zijn.




VEGAN VIBES: That's a wrap! #glutenvrij #vegan en écht snelsnel-klaar!


Ik hou echt van snel eten. Deze wraps zijn dé ideale weekendlunch. Snel klaar, super lekker en healthy as hell. Ook kidsproof -wat bij mijn kritische proevers belangrijk is- en uit het vuistje te eten.
Ze zijn ook helemaal tarwe- en glutenvrij, wat ze nog eens hip en sexy maakt bij allerlei diëten. Jep, deze lieverds wil je hélemaal in je keuken op een zaterdagmiddag. Met een frisse salade als side-dish kan je alleen maar glimlachen om zoveel fijns op je bord! 

Ingrediënten: 

Wraps (6 wraps): 
- 200g boekweitmeel
- 400ml water
- 2 tenen geperste knoflook
- een flinke hand zeer fijn gehakte kruiden (peterselie, tijm, rozemarijn)
- zout 

Vulling van guacamole en champignons (1 wrap) : 
- 2el olijfolie
- 200g verse champignons
- 1 teentje knoflook
- 2el citroensap
- een handvol peterselie
- 1 rijpe avocado


How to: 

- Voeg alle ingrediënten voor de wraps samen.
- Bak ze in een pan als pannenkoeken. Het is even zoeken maar de juiste handeling maar eens je 't door hebt is het een makkie!
- Verhit in een diepe pan de olijfolie en bak de champignons goudbruin. Voeg de geperste knoflook toe.
- Voeg 1el citroensap toe en de peterselie.
- Zet het vuur laag en hou warm.
- Halveer de avocado. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak goed en voeg de rest van het citroensap toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de wraps open, bestrijk met het avocadomengsel, beleg met de champignons.
- Vouw de wrap dicht en druk voorzichtig plat.
- Verhit olie in een grillpan en bak de wrap nog even krokant aan beide kanten. 
- Serveer de wrap goudbruin of met een grillpatroon. 

Serveer warm. Smakelijk!