zaterdag 15 november 2014

SKINNY SINNER: Sweet pancakes for my birthdayboy #Healthy #Fruits #Buckwheat #Glutenvrij


"Pannenkoekeeeeen" gilde hij, toen ik hem vroeg wat hij op z'n derde verjaardag als lunch wilde verorberen. Nu, ik ben echt een hele -je-mag-taart-vreten-als-je-jarig-bent-mens, maar om nu tijdens de lunch al met suiker naar m'n kleuterzoon te gooien, daar had ik het toch een ietsie-pietsie beetje moeilijk mee. 
Térecht, denk ik zo. 
Maar goed, pannenkoeken wou-hij? Pannenkoeken zal hij krijgen! En wat voor pannenkoeken! Ze zijn #glutenvrij (Yeah! Boekweit!) en geven een verzadigend gevoel. Waar normaal m'n vijfjarige dochter makkelijk zes suikerexemplaren naar binnen propt, krijgt ze er nu netjes twee op. Bijna maak ik een vreugdedansje rond de tafel... Gezond zondigen? Oh ja, het kan, en ze hoeven het niet eens te merken! 

Op m'n vraag: "Wat ga je op je pannenkoeken eten?" krijg ik een evident antwoord... "Choco!", gilt de oudste. Ik kijk een beetje paniekerig in de ijskast en ja hoor, daar staan m'n gewelde cashews te wachten tot ik ze in de blender kieper. 
Pannenkoeken mét homemade-choco? Yes! Suikervrij? Yes! Kidsproof? Oh wees maar zeker YES! Laten we 'n feestje vieren! Je wordt tenslotte maar 1 keer drie! 

Ingrediënten voor 12 pannenkoeken (héél veel voor twee volwassenen en twee kids!): 
- 160g boekweitmeel 
- 240g havermout
- 8 eieren 
- 800ml ongezoete rijstmelk 
- 4el kokosrasp
- 40g lijnzaad (stukgemaakt met de vijzel) 
- snufje zout 
- kokosolie 
- kokosrasp ter garnering
- ahornsiroop
- gojibessen
- banaan
- bosbessen 

Ingrediënten voor raw-choco-spread: 
- 6 eetlepels cashewpuree (Heb je geen zin om ze te weken? Koop het kant-en-klaar in de bioshop)
- 2 eetlepels RAW-cacaopoeder
- 2 eetlepels agavesiroop
- 2 eetlepels hazelnootpoeder (blend hazelnoten tot fijn poeder) 

How to PANCAKES:
- Doe het boekweitmeel, de havermout, de eieren, de rijstmelk, de kokosrasp, het gebroken lijnzaad en het snufje zout in de blender. Mix tot een glad geheel.
- Doe kokosolie in de pan (voor elke pannenkoek een klein beetje) en schenk er vervolgens een scheut deeg in.
- Stapel de pannenkoeken op een stapel, giet er ahornsiroop over, bestrooi met banaan, gojibessen, bosbessen en kokosrasp. 
- Versier met vlaggetjes! Feest! 

How to CHOCO-SPREAD!: 
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine.
- Bewaar -tot 5 dagen- in een luchtdichte pot in de koelkast. 



vrijdag 14 november 2014

HOTSPOT: Den Theepot #Brussel #Keepitvegan #Macrobiotisch #Veganshop



Sommige plekjes verdienen een vermelding. Sommige plekjes zijn zo bescheiden en verscholen maar zo fantastisch goed gelukt, dat ze eigenlijk een eigen plaatsnaambordje mogen hebben. Dit is zo'n plekje. Dit is een plekje waar elke healthy-foodie moet binnen komen wanneer-ie Brussel bezoekt. Midden in het hartje van onze hoofdstad, vlakbij de Vismarkt en Place Sainte Catherine, in de Karthuizerstraat, ligt 'Den Theepot'. Hoewel z'n naam het niet zou verraden, is dit een op en top veganistische keet -misschien zelfs een van de enigen in Brussel, zover ik wéét toch, waar je gewoon heerlijk kan lunchen
Lunchen, inderdaad, want dit plekje is geopend van 12u tot 14u. Reserveren is niet nodig, er is meestal wel een tafeltje beschikbaar. 

De prijzen zijn gemiddeld, afhankelijk van je honger, maar een dagschotel (zoals je op de foto ziet) heb je voor 13 euro. Proef van een kleurenpalet (Hoera, hier houden we van!) met een boekweitburger (die kan je trouwens kopen, meenemen en thuis invriezen), broccolipuree, worteltjes -die heerlijk smaakten maar geen idee hoe ze gemaakt werden-, witte bonen, zeewier, bruine rijst, Chinese kool, geroosterde courgette, pastinaak en salade. Misschien lag er nog wel wat op m'n bord, het was gewoon een giga-explosie van smaak en textuur. Handjes in de lucht! Dit was heerlijk eten! 

Onze kids zijn echte soup-lovers, dus kozen ze voor een pompoenmaïssoepje, waar ik instant jaloers op werd. Toch maar even stiekem proeven of het niet te warm was. Verrrukkkkelijk! 

Na drie jaar werken in Brussel is het me gelukt! Ik heb dé eet-tent met een fijn vegan-aanbod gevonden! Hier zien ze me sowieso regelmatig terug.
Om te komen lunchen, maar ook om inkopen te doen! Onder de resto heb je immers een héél erg fijne bioshop, waar je de gerst, gierst, haver en boekweit zelf afweegt en in een bruine winkelzak propt. De verschillende soorten plantaardige melk, notenpasta's en meel dragen echt bij tot hebberigheid. En oh ja, aan de kassa weersta je niet de raw-food-chocoladerepen. No way. 

Den Theepot? Yep, mijn lunchplek op woensdag! 


SKINNY SINNER: mmmm-muffins met Griekse yoghurt, omdat het feest is!


Laat ik eerst beginnen met een feestelijke mededeling.... dit is ons 100ste blogbericht!!! Wat, nu al? Ja, nu al, tijd vliegt! Omdat er geen feest is zonder een goed baksel deel ik dit heerlijk muffin receptje met jullie.

Ik heb wel even schrik gehad dat ik vanavond niets met jullie ging kunnen delen. Alles wat ik deze week heb gemaakt, was gewoon grandioos mislukt. Niet een beetje mislukt maar echt -dit gaat direct de vuilbak in-mislukt!
Jullie denken misschien dat wij perfecte keukenprinsessen zijn maar niets is minder waar. Aan alle berichten die wij delen met jullie gaan er heel wat mislukkingen, gevloek, geroep en teleurstellingen voor.

Na een week vol mislukkingen (en een volle vuilbak!) was ik bijna klaar om de handdoek in de ring te gooien. Of kan ik hier beter "De keukenschort in de ring gooien",  zeggen?

Maar toen, kwamen deze wondertjes uit mijn oven! Het zijn echt mmmmm-muffins.
Ik heb 2 soorten gemaakt, één lading met cacao-nibs en één met bosbessen. Experimenteer met wat jij wil.



Wat heb je nodig?

  • 240gr Griekse yoghurt
  • 180gr havermout vermalen tot meel
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel bicarbonaat of bakpoeder
  • Cacao-nibs of bosbessen

How to?

  • Verwarm je oven op 200 graden.
  • Prak de bananen en kluts de eieren.
  • Meng al je ingrediënten (behalve de bosbessen) goed onder elkaar, gebruik desnoods een foodprocessor.
  • Als je bosbessen gebruikt roer deze er nu dan voorzichtig door.
  • Vul je muffinvormpjes voor 3/4de met het deeg. Gebruik het best siliconen vormpjes, anders blijft het plakken.
  • Bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten.
  • Geef een feestje en smul ze op.





donderdag 13 november 2014

VEGGIE VIBES: Aubergines rolletjes, die je meenemen naar het zonnige Italië!

 
Ik beken, ik ben zo één van die losers zwicht voor reclamestunts. Als er iets mooi gepresenteerd staat met een klein prijsje erbij, ligt het in mijn winkelkarretje.
Heb ik het nodig? Weet ik niet hoor, maar dit kan je toch niet laten liggen!

Zo was ik vorige week thuis gekomen met aubergines. Een groente dat hier nooit in huis geweest is. Dan begin je te denken, dit had ik eigenlijk niet nodig. Maar ze liggen nu in mijn koelkast en zullen gebruikt worden.

Zo kwam ik uit bij dit receptje, dat ik naar mijn eigen hand heb gezet. Ik ga niet bescheiden zijn, het is super lekker! De heerlijke geur die je huis omtovert in een Italiaanse pizzeria krijg je er gratis bij.

Het receptje vraagt om een tomatensaus. Maak gerust jou eigen saus of volg het recept voor een snelle tomatensaus.

TIP: De vegans kunnen een cashewricotta gebruiken. Kijk voor het receptje hier.

Wat heb je nodig?
voor 2 pers.

  • 1 Aubergine
  • 100gr Spinazie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 bakje ricotta
  • 1/2 ui
  • 1 teentje look
  • Italiaanse kruiden
  • kokosolie of olijfolie
  • optioneel: Parmezaanse kaas voor de afwerking

How to?

  • Verwarm je oven op 200 graden.
  • Snij de aubergine in dunne plakjes met een mandoline, ik had er 4/pers. (ze moeten goed op te rollen zijn)
  • Heb je geen mandoline? Ik heb dit met de hand gedaan, is wel precisiewerk.
  • Gril de plakjes in een grillpan, met heel weinig olie.
  • Dep de plakjes aubergine af met een keukenpapiertje en laat ze nog even staan.
  • Wok je spinazie tot hij geslonken is en meng deze in een kom met de ricotta.
  • Nu gaan we de tomatensaus maken.
  • Snij de ui en look fijn en fruit ze in olie.
  • Als je nog wat aubergine over hebt smijt je deze erbij.
  • Voeg hierbij je tomatenblokjes, laat even doorkoken en kruid af naar smaak.
  • Is je tomatensaus te zuur? voeg dan wat paprikapoeder toe.
  • Mix de saus tot een glad geheel met je staafmixer.
  • Giet 3/4 van de saus in je ovenschotel.
  • Neem een plakje aubergine en leg op het uiteinde een lepeltje van de ricotta-vulling.
  • Rol het rolletje op en leg in de ovenschotel. Herhaal voor de andere plakjes.
  • Als al je rolletjes klaar zijn, giet je over het midden de rest van de saus.
  • Bestrooi eventueel met wat Parmezaanse kaas.
  • Bak voor ongeveer 20 min.






woensdag 12 november 2014

Kickin' Breakfast: #Soaked #Cashews, #overnightoats and #berries #KICKSTART


Creamy ontbijt nodig? Dit is vast en zeker eentje die bovenaan je lijstje komt te staan! Het vraag net iets meer voorbereiding dan overnight oats, maar vult je des te meer, tot aan je tien-uurtje. 
Voor de sporters onder ons: Dit potje vol energie zorgt voor een knallende aftrap van de dag.
Bang dat noten je dik maken? Néé! 
Cashewnoten zijn... gezond! Ze bevatten vitaminen, mineralen, ijzer, magnesium, enz... En, net als andere noten, ook een heleboel -gezonde- vetten. De oleïne die in een cashewnoot zit, vind je ook terug in olijfolie. Deze olie verkleint de kans op hart- en vaatziekten drastisch. Grabbel dus gerust een handje cashewnuts uit een potje als tussendoortje! 

Combineer met stukjes appel, banaan, bessen of andere stukken fruit waar je blij van wordt! 

Ingrediënten: 

  • 65g havervlokken 
  • 50g cashewnoten 
  • 40g dadels 
  • 3el kokosrasp
  • fruit naar keuze 
How to: 
  • Laat de havervlokken en cashewnoten de avond ervoor in water weken. 
  • Giet het water af en doe alles in de blender. 
  • Voeg de dadels en de kokosrasp toe en mix tot een smeuïg geheel. 
  • Versier je ontbijtje met je stukjes fruit. Ik was een beetje lui en kieperde de ontdooide bessen er op als topping. Maar god, wat lekker! 


maandag 10 november 2014

SKINNY SINNERS: Carrot cake bites, een één-hap-taart-bolletje!



Wij maken de dadel-choco bolletjes héél veel. Zo een lekker bolletje (of 2) als voormiddag snackje, is echt iets waar ik naar uit kijk.

Als echte carrot-cake fans moesten wij natuurlijk deze bolletjes ook proberen.
Net als de dadel-choco bolletjes zijn ze weer een groot succes!

Ooit al gedacht, als ik nu eens maar één hapje van de taart neem? Hou jezelf nu niet voor de gek hé!
Als er een stuk taart voor je staat en je hebt al geproefd van de heerlijkheid......dan....ja dan is het te laat en verslind je alles!

Wel met deze bolletjes kan je gewoon één hapje carrot-cake nemen en gedaan. Ok, neem gerust nog een tweede.

Wat heb je  nodig?

  • 5-7cm wortel
  • 8 dadels (de kleintjes)
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1theelepel kokosrasp
  • 1 scheutje vanille extract
  • 1 eetlepel honing
  • 1 klein handje walnoten
  • Eventueel bij kruiden met nootmuskaat, gember, kaneel,...

How to?

  • Doe je wortel en noten samen in de foodprocessor of hakmolentje.
  • Mix tot je nog kleine stukjes hebt.
  • Voeg hierbij alle andere ingredienten (behalve de kokosrasp) en mix.
  • Rol van dit deeg kleine bolletjes en haal ze nog een keertje door de kokosrasp.
  • Leg ze in de vriezer voor min. 2 uur.


zondag 9 november 2014

VEGGIE VIBES: Goulash met sesamzaadjes


Weer een klassieker in een veggie jas! Dit is nog een bewijs dat je gerust alledaags kan eten zonder vlees. De hubbie en kids zullen er dol op zijn.

Ik maak het altijd zonder vleesvervanger. Maar je kan er gerust wat quorn of andere bij bakken.
Voor deze goulash gebruik ik 2 eetlepels ketchup. De meeste ketchup uit de supermarkt bevat suiker!
Ga opzoek naar een suikervrije variant, als dat belangrijk is voor jou. Of maak deze gewoon zelf! uhmmm....misschien nog een idee voor een volgende post.

Maak een grote pot en vries in, in kleinere porties. Zo heb je snel een maaltijd op tafel staan op drukke dagen.

Ik eet de goulash altijd met zilvervliesrijst, maar eigenlijk gaat dit met alles samen.

Wat heb je nodig?

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 200gr champignons
  • 3 tomaten
  • 1 ui of 1.5 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 350 ml groentenbouilion
  • 4 eetlepels sesamzaad
  • 1 blikje tomatenpuree (ongeveer 2.5 eetlepels)
  • 2 eetlepels ketchup ( gebruik suikervrije als je dat wil)
  • paprikapoeder
  • oregano
  • komijn
  • peper en zout

How to?
  • Snij de paprika en in dunne reepjes en de champignons en tomaat in grotere stukken.
  • Snipper de ui en look fijn.
  • Fruit je ui en look met wat olijfolie in een kookpot.
  • Voeg hierbij je paprika's en champignons.
  • Als dit verkleint is in hoeveelheid voeg je er de tomaten en sesamzaadjes bij.
  • Doe hierbij ook de groentebouillon , tomatenpuree en ketchup.
  • Kruid af naar smaak.
  • Laat dit goed doorkoken voor ongeveer 15min.