dinsdag 10 maart 2015

SKINNY SINNER: Bosbescupcakes #glutenvrij #vegan en helemaal lekkuurrrr als ontbijtje!


"Eet jij géén brood?", ik geloof dat dat een van de meest gestelde vragen is die ik krijg, sinds ik drastisch mijn voedingsgewoonte omgooide. Neen dus, ik eet géén brood. Of occasioneel. Op restaurant, en dan vreet ik het hele broodmandje leeg voor de pasta op de tafel komt.
Maar meestal blijf ik er echt netjes vanaf. Waarom? Ik vind het gewoon saai voedsel. Geef mij maar chiapudding, havermoutpapjes, bananenbrood en ... cupcakes! Want, hoera! Ze bestaan! Deze boekweitcupcakes geven je een vol gevoel, jagen je bloedsuikerspiegel niet de hoogte in en zijn gewoon super lekker om 's ochtends op te peuzelen bij een tasje thee. 
Geef me nu 1 goede reden om een boterhammetje te smeren? 

Ingrediënten
- 1el gebroken lijnzaad
- 3el amandelmelk
- 75g sojayoghurt
- 25ml kokosolie
- 50g gepureerde zoete appel
- 30g agavesiroop
- 1tl vanille extract
- 1/2tl kaneel
- 100g boekweitmeel
- 1tl wijsteenbakpoeder
- 1/2tl bakingsoda
- 50g bosbessen
- snufje zout
- garnering met cacaonibs, zonnebloempitten, lijnzaad,... 

How to: 
- Meng het gebroken lijnzaad met de amandelmelk en zet even opzij.
- Verwarm je oven voor op 180°.
- Neem een kom en voeg de sojayoghurt, olie, appelmoes, agavesiroop en vanille-extract bij elkaar.
- Meng goed, tot een mooi geheel.
- Voeg de bosbessen toe en roer ze voorzichtig onder het geheel.
- Verdeel het beslag over de cupcake-vormpjes. Garneer de cakejes met wat je lekker vindt!
- Bak de muffins 25 minuten in de oven... Controleer met een prikkertje! 



maandag 9 maart 2015

SMOOTHIE MONDAYS: Chocolade-framboos met een vleugje energie #maca!!


Wat was het een heerlijk weertje dit weekend! Het was het type weer waarvan ik terug zin krijg in smoothies met allerlei exotische vruchten. Helaas was mijn koelkast hier nog niet op voorzien en een appel of peer was echt te winters nu.

Dus ben ik opzoek gegaan naar een receptje met wat ik wel in huis had. Bij deze zoektocht door mijn keukenkasten kwam ik ergens helemaal achteraan een potje maca-poeder tegen. Er lag best wel een laagje stof op dit, naar achter verdrongen superfoodje.

Macapoeder wordt gemaakt uit de wortel van een plant uit Zuid-Amerika. Deze zoete superfood geeft je energie en bevordert je uithoudingsvermogen. Volgens sommigen zou het ook je libido verhogen, ohlala!

Ooit heb ik dit eens gekocht, vol overtuiging van zijn gezondheidsvoordelen. Dat ben ik nog steeds hoor, maar helaas ben ik minder fan van de smaak. In een warme havermoutpap bevalt me dit best, maar daar zijn we nu momenteel totally not into.

In deze smoothie vind ik het echt een hit! Zeker ook het proberen waard voor de niet-fans van maca.

Wat heb je nodig?

1 banaan
4 kleine dadels
handvol frambozen (ik heb diepgevroren gebruikt)
1 eetlepel macapoeder
2 eetlepels cacaopoeder
250 ml plantaardige melk
optioneel: ijsblokjes

How to?

Mix alles te samen voor een heerlijk smoothie!


zondag 8 maart 2015

OH MY OATS!: Baklava-oats... njummie! #omdathettochaleffegeledenwas #ontbijtzonderhavermoutisalshandsoffmyfoodmetsuiker


Ik wéét het. Er zijn al duizenden gerechten waar havermout het hoofdingrediënt is maar dit is toch wel echt weer eentje om van te smikkelen... Sérieus! 
In een handomdraai heb je het voor elkaar en tover je een baklava-havermoutpotje op je ontbijttafel. Moeite? Niets! Beetje roeren in een potje en een pan en 't is gefixt!
Een van de geheime smaken? Kardemom! De typische smaak, gemengd met een snuif kaneel zorgen voor een mysterieus effectje in je doordeweekse pap. Met gekarameliseerde pistachenoten ben je helemaal klaar! 


Ik mikte er nog enkele schijfjes banaan bij en hup... Oh My Oats! 

Ingrediënten: 
- Een beetje kardemompoeder (naar smaak)
- Een snuifje kaneel (naar smaak)
- 40g havermout (vermijd de instant-havermout en neem grovere korrels)
- 200ml rijstmelk
- 2el pistachenoten
- 3el agavesiroop 


How to: 
- Kook de havermout in de rijstmelk. Roer continu tot je een volle romige pap krijgt.
- Haal van het vuur en meng er de kardemom en de kaneel onder. Proef. Kardemom smaakt pittig door, ik hou er wel van! ;)
- Verwarm de agavesiroop in een pannetje en mik er de pistachenoten bij. Laat enkele minuten karameliseren. 

- Werk je potje ochtendgloren af met schijfjes banaan. 

Smakelijk! 

zaterdag 7 maart 2015

VEGAN VIBES: Sobanoedels met gegrilde aubergines & mango #imponeermateriaal


Imponeermateriaal, dit bordje noedels. En gewaagd. En oh ja, een beetje lente toch! Het is super zonnig (hello gele mango), fris en skinny. Gooi er een boel koriander en basilicum over en de zomer zit gewoon in je mond.
De dressing is pittig, maar zeker niet overheersend. Zelfs voor de meest kritische eters onder ons eentje waar je goed mee weg komt. 


Ingrediënten: 
- 125ml rijstazijn
- 40g kokosbloesemsuiker
- 1/2tl zout
- 2 tenen look, geperst
- 1/2 verse rode chilipeper, fijngehakt
- 1 theelepel sesamolie
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- 225ml zonnebloemolie
- 2 aubergines in kleine blokjes
- 250g sobanoedels
- 1 grote rijpe mango in blokjes
- 40g basilicum in reepjes
- 40g koriander in reepjes
- 1 rode ui, in filterdunne ringen 


How to: 
- Maak eerst de dressing en verwarm hiervoor de rijstazijn. Los de suiker en het zout op in de warme azijn. Neem van het vuur en voeg de chilipeper, de knoflook en de sesamolie toe. Laat het geheel afkoelen en doe er de limoenrasp en het sap doorheen. 
- Verhit de zonnebloemolie in een grillpan en bak de aubergine in porties goudbruin. Schep ze, als ze klaar zijn in een vergiet, laat uitlekken en bestrooi royaal met zout.
- Kook de noedels beetgaar. Schud er nadien zoveel mogelijk water af en dep ze droog met een schone theedoek.
- Vermeng de noedels in een kom met de dressing, de mango, de aubergine, 3/4 van de kruiden en de ui. Zet even in de koelkast.
- Bestrooi vlak voor het serveren met de overige kruiden.

Smakelijk! 

vrijdag 6 maart 2015

VEGAN VIBES: Mexican #Chili met kidneybonen, real comfort food!!


Bij chili con carne wordt het vlees vaak vervangen door seitan. Dat is zeker een lekkere variant, maar ik maakt het liever zonder een vleesvervanger. Gewoon een hoop groentjes en het lekkerste van al: de kidneybonen.

Rode kidneybonen bevatten bijna evenveel antioxidanten als bosbessen en zitten vol vezels. Het zijn langzame koolhydraten waardoor ze je langdurig energie leveren. Niet vergeten: ze zijn superlekker!

Natuurlijk gaat onze voorkeur uit naar bonen die je eerst weekt en zelf kookt. Als je toch echt liever een blik koopt, kijk dan goed dat er niet teveel chemische troep en suiker is aan toegevoegd.

Eigenlijk heb ik al allerlei groenten in mijn chili gekieperd. Zelfs de pastinaak die dringend aan verorberen toe was is er al in gegaan. Dit receptje is dus een basisrecept, gooi er gerust in wat je nog wil. Wortels zijn er trouwens ook heerlijk bij.

Ben je meer in een American mood? Bak dan wat aardappelpartjes in de oven en roer een eetlepel edelgistvlokken door je chili. Hello, chili cheese fries!

Wat heb je nodig?
3 a 4 personen

  • 1 Rode paprika
  • halve gele paprika
  • 1grote rode ui of 2 kleintjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 pikant pepertje
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250gr kidneybonen
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • Enkele druppels limoensap
  • Eetlepel verse korianderblaadjes
  • Eventueel nog wat gedroogde chili als je het graag spicy hebt.

How to?

  • Snij de ui, pikant pepertje en de knoflook fijn, fruit in een kookpot met een beetje olie.
  • Snij de paprika in blokjes en voeg deze bij de ui. 
  • Roer enkele minuutjes door.
  • Voeg je tomatenblokjes en bonen erbij.
  • Laat 10 minuutjes doorkoken.
  • Voeg je cacaopoeder en limoensap toe.
  • Werk af met de verse koriander.



donderdag 5 maart 2015

VEGAN VIBES: Spring rolls met #mango en #avocado!


Spring rolls of lenterolletjes zijn eigenlijk een mooier woord voor een soort loempia. Je gebruikt rijstpapier en je rolletjes worden niet gefrituurd.

Spring rolls zijn een echte hype geweest onder foodies. Ondertussen zijn ze dan ook een vaste waarde op de menu van velen. Ik heb eigenlijk veel te lang gewacht met deze rolletjes uit te proberen. Zeker nu ik ze geproefd heb, mmmm dit had ik vroeger moeten doen.

Je kan ze eten als snack, aperitiefhapje, lunch, voorgerecht of maak er gewoon je diner van. Vul ze met rauwe of gewokte groenten naar keuze en serveer met een lekker dipsausje.

Voor dit receptje heb ik mango, avocado en snijbiet gecombineerd. Yummy yummy en super healthy!
Ik heb mijn rijstpapier gewoon in de lokale supermarkt gevonden, bij de Aziatische producten.

Wat heb je nodig?
Lunch voor 2 personen 

  • 2 vellen rijstpapier
  • Halve mango
  • Halve avocado
  • 2 handjes snijbiet of andere groene bladgroente.
  • een paar blaadjes verse koriander
  • een paar druppels limoensap
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

How to?

  • Neem een grote kom met heet water.
  • Leg hierin 1 vel rijstpapier.
  • Snij je mango en avocado in schijfjes.
  • Als je rijstpapier zacht geworden is, neem het er uit en dep even af.
  • Leg je mango, avocado en snijbiet op een rij in het midden van je rijstpapier.
  • Laat ongeveer 2cm vrij aan de 2 uiteinden.
  • Besprenkel met het limoensap, de sesamzaadjes en koriander.
  • Plooi de flapjes aan de 2 uiteinden naar binnen en rol dicht.
  • Herhaal alles voor het 2de rolletje.
  • Snij in het midden door en smul direct op.

Tip: Ik heb er een dipsausje van sojasaus, sesamolie, limoen en pindakaas bij gegeten!
Check zeker ook Lieselotte haar heerlijke "gefrituurde" healthy loempia.

maandag 2 maart 2015

SKINNY SINNER: Een overheerlijke (#vegan!) bananentaart #taartindeoven!!

Ik heb jullie enkele dagen geleden al laten watertanden bij de foto van deze heerlijkheid. Hij is ondertussen nog eens uitgetest door één van onze trouwste fans en ja hoor, volledig goedgekeurd!

Op mijn vorige werk stond er elk weekend een heel taartenbuffet klaar tijdens de lunch. Als iedereen rondom je heerlijk zit te smikkelen aan een stukje taart, is het moeilijk om er zelf aan te weerstaan. Ik zeg dan ook zeker niet dat ik die zoetigheden elke keer genegeerd heb!
Cheatmeal time!!

Heb ik er geniet van gehad? Nee, ik voelde mij slecht door die overdosis suiker en werd er niet bepaald goed geluimd van.

Dus vanaf nu, back on track met slaatjes en soepjes tijdens de lunch. Dat wil niet zeggen dat ik geen taart meer eet! Deze vegan bananentaart is 100x beter dan die van de bakker en bevat enkel natuurlijke suikers. Als je geen bananen fan bent kan je ze gerust versieren met ander fruit naar keuze.

Voor dit recept heb je kokosmelk van goede kwaliteit nodig. Als er teveel water aan toegevoegd is zal je kokosmelk niet hard worden in de koelkast!

Wat heb je nodig?

  • 200gr amandelen
  • 2 eetlepels speltmeel 
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels maple syrup/honing/....
  • 70gr havermout
  • snufje zout
  • 2 blikken kokosmelk (een nachtje op voorhand in de koelkast zetten)
  • 2 bananen
  • vleugje vanille extract

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180graden.
  • Mix je amandelen fijn.
  • Smelt de kokosolie en meng dit met je amandelen, honing, havermout en zout.
  • Ik heb dit gedaan met mijn handen tot ik een crumble-achtig deeg had.
  • Druk dit deeg goed aan in een taart- of springvorm (20 tot 26cm). Zet een randje omhoog als je een springvorm gebruik.
  • Bak in de oven voor 15-20 minuutjes en laat afkoelen.
  • Haal het hard geworden deel uit de blikken kokosmelk. Het water heb je niet nodig.
  • Klop dit op zoals slagroom, met een vleugje vanille extract.
  • Je moet wel even kloppen voor je het echt fluffy fluffy krijgt.
  • Doe de kokosslagroom in je gebakken taartbodem en beleg met schijfjes banaan.
  • Werk eventueel af met geraspte chocolade, nootjes,....