maandag 11 januari 2016

KITCHENTALES: My Essential Kitchen Tools!


We hebben het vaak over koken, maar niets is zo belangrijk als de juiste keukentools! Na mijn grootschalige opruimactie vorige maand -5 dozen vol keukenspullen gingen richting de kringloopwinkel-, vertel ik je graag wat ik nog wél in m'n laden heb liggen én niet kan wegdenken uit m'n paradijsje-in-mijn-huis. Check m'n lijstje! 

SLOWJUICER

Groene sappen juicen zonder dikke papjes te maken! Dat kan ik alleen met m'n slowjuicer. Ik zou mijn Omega Sana niet meer willen wegdenken uit m'n keuken. Van Pindakaas tot Bananenijs. Van Boerenkoolsap tot Gembersmoothie. I'm so in love. <3

vERGIET

Een groot, voor quinoa en kikkererwtjes. Een kleintje voor losse thee. Ik kan niet zonder vergieten in de keuken. Investeer in enkele exemplaren mét pootjes (handig!) die je in of op elkaar stapelt. 

RASP

Raspen heb je in soorten en maten. Ik heb een multi-rasp en ben er happy mee. Zoek ook zeker een stevige mandoline. Heb je budget? Investeer dan zeker in een stevig, groot exemplaar! 

Messen

Messen heb je in evenveel soorten als mensen. Ik ben echt fan van een Demi Chef en vind dat elke hobbykok dit gevaarte minstens dubbel in huis moet hebben. Groenten in julienne snijden zonder dit handig ding is onmogelijk. Investeer in een degelijke demi-chef en slijp hem elke keer je hem gebruikt. Messen hoeven niet meer dan 50 euro te kosten om degelijk te zijn. Spotgoedkoop is ook niet goed, keep that in mind. 

Groot (houten) snijblad

Je snijplank moet giga-groot zijn. Daarmee bedoel ik, als je kan, heel je keukenblad. Ook zwaar. Het mag niet schuiven of glijden als je werkt. Zorg voor een handige tool waarmee je snel restjes bij elkaar veegt.
Een snijplank moet makkelijk schoon te houden zijn. Hout is in een plant-based-keuken i-de-aal! 

Veel houten lepels

Hebben. In alle vormen en maten. En zet ze in een mooi glas naast je kookplaat. You'll love it! 

RUBBEre spatels

Net als je houten lepels kan je niet echt teveel rubberen spatels hebben. Handig voor potten 'leeg te likken', moeilijke plekjes van je blender op te snorren,... 

EEN KLOPPER

Koop een handige, metalen (!) klopper in groot formaat. Zet er nog een kleintje naast. Je weet maar nooit. 

Nylon zakjes/ KAASDOEK

Notenmelk maken, vegan cheese creëren... Dat kan alleen met een stelletje goede kaasdoeken. Koop per vierkante meter in de stoffenwinkel en verknip in keukendoekformaat! 

BLENDER 

Zonder twijfel ga ik voor een high-speed-blender zoals die van Vitamix. Beetje prijzig, maar je weet écht waarom je het in huis haalt. Topgerief! 

Pureerstaaf

Heb je nodig. Voor heerlijke zoete-aardappel-puree-tjes! 

Keukenhanddoeken

Ik gebruik er vier tot vijf per dag. Warmte-beschermers, afdrogen, ... Bij mij gaan ze er sneller door dan appels uit de fruitschaal! 



SOEPLEPEL

Heb je nodig. Sowieso. 

CUPS

Zoek inoxen cups en maatschepjes. Ze zijn zo handig! Gedaan met maateenheden omrekenen. In no-time zit je helemaal in je bakreceptje verscholen! 

POTTEN EN PANNEN

Investeer in... héél veel potten uit gietijzer! Ze zijn duur - I know- maar ze zijn voor je hele leven. Je hebt minstens een steelpannetje, twee koekenpannen, een kleine koekenpan (roosteren van zaden), een wok, drie medium potten, een grote pot en een 'giant' soeppot nodig. Misschien kan minder ook, maar ik zou niet weten welke ik dan zou wegdoen! 

SLAKOMMEN

Ga op zoek naar slakommen in alle formaten en kleuren. Je kan er niet genoeg hebben. Ik heb er minstens 8 en die gebruik ik allemaal! Afhankelijk van 't kleurtje van m'n gerecht, kies ik een mooie kom uit! 

SMOOTHIEJARS

Dressing schudden, smoothies drinken,... Ik heb er voorlopig echt té weinig. Je hebt ze nooit te veel! 

KEUKENSCHALEN

Schalen zijn echt een must-have. Opnieuw geldt... Hoe eigenzinniger hoe beter! Kies je mooiste motieven uit, je mooiste kleuren en varieer in groottes! 

BLIKOPENER / KURKENTREKKER

Ja... wat kan ik zeggen? Een foodie moet minstens een flesje kunnen ontkurken! 

IJSBLOKVORMPJES

Groentenporties, ijsblokjes, vrolijke chocoladepralines... Je kan ze echt in alle maten en vormen gebruiken! 

GLAZEN FLESSEN / WECKPOTTEN

Bij Ikea heb je ze echt voor géén geld. Ze zijn handig, mooi, en netjes op een rek. Ik heb er minstens 50. Yes, dat was lang scannen aan die kassa!

STOOMMANDJE 

Mijn love-of-my-kitchen is mijn op en top Aziatisch stoommandje! Niets elektrisch toestelletje, niets plastic. Puur bamboe-tweeverdiep-torentje dat in m'n wok verdwijnt en dan... stomen maar! 

EEN GASVUUR

Last but not least... Mijn Falcon-fornuis! Van mijn leven niet doe ik dit prachtig beest weg. Mijn kookverslaving kan extremen aannemen en dan kook ik wel eens op 5 pitten tegelijk. Met daar nog twee ovens en een grill bij ben ik helemaal happieee!
Koken op gas is een verademing voor mij. Met je vuur perfect onder je controle, de echtheid van de vlammetjes... Yes. Mijn troon is zonder twijfel mijn fornuis! 




zondag 10 januari 2016

VEGAN VIBES: Green #Naan with peaspread! #Foodexperimentvoorhandigehandjes


Teleurstelling voor de foto! En ik kreeg'm er niet beter op! Ach, zo lang de smaak maar goed zit, zeker? En dat was zo! Heerlijk was-ie! En groen... dat ook. Maar onder het motto "Eat-your-greens" kan-die helemaal in het healthy rijtje. Njammie! 

Deze makkelijke-Naan-Calzones zijn super lekker als lunch, maar ook een prima late-sunday-night idee! Gevuld met gerookte tempeh, erwtenspread, edelgistvlokken en spinazie zijn ze een vitamine-bommetje dat barst van lekkere smaken. Een must try-out, maar enkel als je tijd genoeg hebt. Hij heeft wat nodig... 

Naanbrood is altijd fluffy en zacht. In India waren ze mijn favoriete side-dish bij een spicy maaltijd! Het geheim van Naanbrood, is een plakkerig deeg .Een te droog deeg valt nooit goed uit...
Variatie toevoegen? Vul met scramble-tofu, kikkererwten of tomatensaus. Alles kan! 

Mijn idee kwam uit Avalon. Een top-boek! Maar, ik denk, dat ik dat al honderd keer heb gezegd. Yes, ik ben overtuigd! 

Ingrediënten: 
Voor het deeg:
  • 2 cups speltbloem
  • 2tl gedroogde gist
  • 1/4tl zout
  • 1el olijfolie
  • water

Vulling:
  • 2 cups erwtjes (vriezer)
  • 10 blaadjes munt
  • 2el edelgistvlokken
  • Spinazie (400g)
  • 3 kleine courgettes
  • 1 gele paprika
  • 1 rolletje gerookte tempeh
  • 2 teentjes look
  • 180ml olijfolie
  • zout en peper
  • water

How to:


Deeg:
  • Meng de ingrediënten voor het deeg tot een elastisch geheel en laat 1 uur rijzen. Kneed opnieuw en verdeel in twee delen. Roll het deeg uit.

Vulling:
  • Blancheer de erwtjes drie minuten in kokend water. Spoel ze onmiddellijk onder ijskoud water.
  • Doe de erwtjes samen met de olijfolie, de munt, de edelgistvlokken en de look in de blender en mix.
  • Verwarm de oven op 225°C.
  • Snij de paprika in reepjes. De spinazie in fijne stukjes en de courgette in schijfjes.
  • Bak de tempeh kort aan in een koekenpan.
  • Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestuif met bloem. Rol het deeg uit op het bakpapier.
  • Smeer de erwtencrème op de pizza, werk af met de rest van de groenten en tempeh, en vouw de pizza dicht. Schuif in de oven. Na 15 minuten is de pizza klaar!

zaterdag 9 januari 2016

SKINNY SINNER: Piece of Carrot Cake! #andapieveofpineappletoooo!



Hiep Hiep Hoera voor Roos! Mijn dochter werd gisteren zes jaar en gaf een feestje. Ze had een taart nodig, sowieso. Om een massa kaarsen op te prikken. 
Verjaardagsfeestjes binnen mijn gezin zijn altijd het moment om helemaal in-to bakmodus te gaan. Als alles volgens plan verloopt, bevind ik me al enkele dagen voor zo'n feestje met m'n neus diep verscholen in kookboeken. Deze keer niet. Helaas. Ik ben doodmoe. 

woensdag 6 januari 2016

BIRTHDAYMADNESS: Magical vanilla-cupcakes with sweet-cashewcream-frosting! #birthdaymadness


Het is m'n dochters verjaardag! Zes wordt ze! En net op die avond, de avond waarop ze met kriebels in haar buikje gaat slapen, valt haar tand uit! De vijfde al. Zenuwachtig sloop ze de trap op en stopte ze hem onder haar hoofdkussen. Hopelijk vergeet de tandenfee haar niet, nu ze ook jarig is! 
Morgen deelt ze cakejes uit. "Die mama zelf gebakken heeft!", vertelde ze me. Ik moest even zuchten, de afgelopen 48u en de komende 72u zijn zowat de meest gevulde uit de afgelopen maanden. Maar.. hé, zij is de verjaardagsprinses

Aan de slag dus. Vanillecupcakes in no-time. 24 Om precies te zijn. Het recept is trouwens maar voor 12. Of ze helemaal super-healthy zijn? Ze barsten van de kokosbloesemsuiker, haha. Maar lekker, yes. En als je dan toch de keuze hebt tussen een machinaal-gemaakte-cupcake en eentje als deze... Mijn god, kies dan dit heerlijk stukje gebak! 

De frosting (bovenop) zijn gemaakt van 200g geweekte, gemixte cashewnoten (geen water toevoegen) en stijf geworden kokosmelk (in de ijskast). Vervolgens zijn ze gekleurd met natuurlijke kleurstoffen zoals framboos, spirulina en kurkuma. Just amazing. Ik weet nu al dat ze zal glimlachen, m'n meisje, op haar zesde, superdeluxe, verjaardag. Met vijf tanden uit. Een glimlach vol gaten! 

Ingrediënten: 
  • 250ml havermelk
  • 1tl citroensap
  • 200g speltmeel
  • 14g wijnsteenbakpoeder
  • ¾ tl baking soda
  • een flinke snuif zout
  • 80ml kokosolie
  • 150g kokosbloesemsuiker
  • 1 vanilleboontje (merg)


How to: 
  • Meng het speltmeel met het wijnsteenbakpoeder.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Bekleed een muffinvorm met 12 muffinvormpjes.
  • Meng de melk met het citroensap en zet apart. Dit kabbelt misschien maar dat kan geen kwaad. Straks activeert dit citroensap de bakingsoda.
  • Meng het speltmeel nu met de bakingsoda en het zout.
  • Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie met de suiker en het vanille-merg.
  • Doe het meelmengsel geleidelijk aan bij het olie-mengsel en af en toe een scheutje melk.
  • Roer kort tot een egaal mengsel, hier en daar zal er nog een klontertje kokosbloesemsuiker zijn, dat is oké.
  • Verdeel over de cupcakevormpjes.
  • Bak nu 18 minuten in de oven.
  • Klaar!

dinsdag 5 januari 2016

VEGGIE VIBES: Wafeltjes met een lekker knolletje! Zoek de groentjes....


Ik ben een reclamefolder-addict! Elke keer als de postbode langskomt met de nieuwe reclamefolders ben ik euforisch. Mijn collega's weten het ook al: NIET weggooien, Charlotte leest ze graag!
Elke week lees ik dan de foldertjes van alle multimediaketens, kledingwinkels en vooral de supermarkten. Waar kan ik een goede deal doen en wat zijn de nieuwe producten.

Nu denk je zeker dat ik iemand ben zoals op 'extreme couponing' en overal de beste koopjes doet, niet dus! Ik lees die foldertjes met de beste intenties maar eigenlijk doe ik er vaak niets mee, nul, noppes...

Maar mijn wafelijzer heb ik zo wel gescoord. Ik moest en zou een hartjeswafelijzer hebben!
Wat heb ik er al met gedaan? Alle wafelreceptjes die je op de blog vindt zijn er met gemaakt en voor de rest staat het maar in de kast.
Mijn voornemen voor 2016 de keukenapparaten die vanachter in de kast staan nieuw leven in blazen!

Wat heb je nodig?

  • 2 kleine pastinaken
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel boekweitmeel
  • 1 lente uitje
  • Peper en zout
  • 1 teentje knoflook

How to?

  • Rasp de pastinaak en snij de knoflook fijn.
  • Bak deze even op in de pan.
  • Snij het lente uitje fijn.
  • Kluts de eieren en doe hierbij de pastinaak, boekweitmeel en het uitje.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Doe het deeg in je wafelijzer en bak bruin.
  • Smakelijk!




maandag 4 januari 2016

BEAUTIFUL BREAKFAST! Açai-ijs met téveel rode vruchten #ijskoud #zolekker


You love it or you hate it. Banana-nice-cream. Mijn dochter, the ice-queen, haalt haar neus vriendelijk op voor een kommetje ijskoud-ontbijt. Ikzelf ben er helemaal weg van. Breng de zomer maar in huis, op een gure winterochtend in België!  Als ik weet dat het bananenvak -ja, ik heb een bananenvak in m'n vriezer- vol rijpe schijfjes zit, kan ik beter slapen. 
Zeker deze met 'açai'. Njammie! Deep Purple. Net zoals ie-hoort te zijn. En helemaal binnen m'n vetverbrandingsplaatje. Yes, dit paarse poeder werkt! Het bevat superveel aminozuren en herstelt spieren sneller dan ooit. Ook groeien je spieren méér en sneller! Hoera!  De antioxidanten in açai, geven een natuurlijke detox en de vezels maken je spijsvertering blij. Kortom, dit poedertje moet je écht even testen. 
Het bevordert - en nu komt het! - de verbranding van buikvet. Wég met die love-handles en verlaagt cholesterol. Ik lijk een beetje op een verkoper, nu ik de boel zo nalees. 

Helaas, er is een keerzijde aan dit dingetje. Het is super-duur. Zuivere açai betaal je. Is je açai toch een beetje goedkoop? Check of-ie zuiver is! Hij hoort duur te zijn. Anders doet hij z'n werk gewoon niet goed. 

Smakelijk lieverds, 
Zet die bananen maar in de diepvriezer voor morgenochtend! 


Ingrediënten: 

  • 150g bevroren frambozen
  • 1 bevroren banaan
  • 2el açaipoeder
  • 125ml havermelk
  • 1el pindakaas
  • 1 verse banaan in schijfjes
  • 1el hennepzaad
  • 1el lijnzaad
  • 1el ahornsiroop

How to:
  • Doe het bevroren frambozen samen met het açaipoeder, de pindakaas en de havermelk in de blender.
  • Pureer tot een glad geheel.
  • Schep in een kom en garneer met de verse banaan, de zaden en de ahornsiroop.
  • Pak uit met een kiwi on top!
  • Smakelijk!


zondag 3 januari 2016

SKINNY SINNER: Vegan donuts uit eigen keuken! Njam Njam, natuurlijk komt de pot pindakaas er ook bij...


Happy 2016 Foodies!!! Wat zijn jullie goede voornemens?
Bij mij blijft dit eigenlijk altijd hetzelfde: Jullie voorzien van meer lekkere en healthy receptjes. Het liefst dan nog klassieke caloriebommen in een handsoffmyfoodjasje. Zijn er nog receptjes die jullie graag zouden zien? Laat het ons gerust weten!

Voor het hele handsoffmyfoodverhaal heb ik eens kennis gemaakt met home made donuts van Lieselotte. De verjaardagsfeestjes van haar en haar kiddy's waren een echte vreetfestijn, met desserten tafels vol lekkers. Maar die donuts vergeet ik nooit!

Het waren eigenlijke family-size donuts, je kon er letterlijk met 4 van smullen. Totaal niet suikervrij en waarschijnlijk vol slechte vetten. Maar zolang ze lekker waren trokken we ons er toen nog niets van aan. En lekker waren ze hoor! Kan me alleen niet inbeelden dat ik die nu nog binnen krijg zonder mega suikerrillingen en me gewoon echte slecht te voelen.

Op zoek naar een alternatief dus! Qua structuur zijn deze smeuïger en minder luchtig dan the real deal. Maar voor zo ver ik weet is een smeuïg gebakje alleen een pluspunt ;)

Wat heb je nodig?

  • 1,5 kopje havermeel
  • 1/4 kopje kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • klein scheutje appelazijn
  • snufje zout
  • 3/4 kopje speltmelk, of een andere zoete plantaardige melk
  • 1 grooooote eetlepel pindakaas
  • klein beetje vanille poeder of extract
  • eventueel een snufje nootmuskaat

Chocolade laagje:
  • 1 eetlepel gesmolten chocolade
  • 1 eetlepel rijstsiroop
  • 1 eetlepel cacao poeder

How to?

  • Verwarm je oven voor op 175 graden
  • Meng alle droge ingrediënten.
  • Meng alle natte ingrediënten.
  • Doe alles bij elkaar in je blender en mix even door.
  • Doe ze in een muffinbakvorm of neem een cupcakevorm en steek een rolletje bakpapier in het midden zodat je dezelfde vorm krijgt.
  • Bak voor ongeveer 15 minuutjes en laat afkoelen
  • Meng alles voor de chocoladetopping, dit gaat het best met een vork.
  • Dop je donuts in de chocolade en zet ze even in de ijskast.