dinsdag 21 oktober 2014

Oh my Oats: Banana-caramel-smoothie-bowl with rainbowtopping!

Ja, een echt maandagochtend- 5u30- experiment. Altijd spannend! Oké, het was een beetje koud... Maar lekker? Oh ja! Heerlijk! De foto mag misschien niet zo duidelijk zijn -de lichtinval is nogal minimaal op de momenten waarop ik ontbijt-, maar dat geeft je geen enkel excuus om hem niet te maken, integendeel, nu moet je hem wel maken. Al was het maar om te glimlachen naar de rode goji-bessen en groene pompoenpitten op de top!
Hij is súper gezond en geeft je echt een beetje een snoep-van-een-bananen-caramel-ijs-gevoel. Ja, zo eentje waar grote stukken noot in zitten. Misschien kan een gehakt stukje chocolade (+ 76%) hierin ook wel absoluut géén kwaad! 

Ingrediënten: 
- 2 bevroren bananen
- 1 verse, rijpe banaan
- 10 ontpitte dadels (let op dat ze géén glucoselaagje hebben!)
- 2 eetlepels havermout
- 1 vanillestokje
- 1 kop amandelmelk, ongezoet
- allerlei kleuren toppings: amandelschaafsel, kokosnoot, pruimpjes, chia-zaad, walnoten,... Wat je maar wil! 


How to: 
- Zorg voor een stevige blender. Blend de bananen (bevroren en verse) met de dadels, de havermout, de amandelmelk en het vanillestokje.
- Werk af met allerlei toppings.
- Zorg voor een warm kopje thee... Goodmorning sunshine! 


maandag 20 oktober 2014

OH MY OATS: Baked-Oats... om gewoon uit te lepelen, op een zondag ochtend. In een slobberpyjama.


Dit is echt eentje die je MOET proberen als je een Handsoffmyfood-kok bent. Het past volledig in het hele plaatje. Healthy, ontbijt, oats en... het is gewoon het meest verrukkelijke, gelukkig-makende ontbijtgerechtje dat ik ooit at. Warm, smeüig, creamy, -niet papperig, ik hou daar niet zo van-, een toets banaan en vooral... héél erg gezellig
Ideaal voor en best-friends-talk. Met een tasje thee, veel babbelstuff en spelende kinderen op de achtergrond. Ja, dit lekker ding komt nog vaker uit m'n oven. Daar ben ik helemaal van overtuigd! 

Ingrediënten (voor twee grote eters): 
- 150 g havermout
- 300 ml amandelmelk, ongezoet
- verse blauwe bessen (uit de vriezer kan ook), hoeveelheid naar smaak. Ik gebruik twee kleine doosjes.
- 2 rijpe bananen
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels honing
- een vleugje kaneel naar smaak 

How to: 
- Verwarm je oven voor op 200°
- Meng de havermout en de melk in een grote kom.
- Voeg de kaneel, bakpoeder en honing toe. Goed roeren.
- Pureer met de staafmixer 1 banaan en meng die onder de havermout.
- Meng voorzichtig de blauwe besjes (hou er nog enkele over om bovenop te leggen).
- Giet in een ovenvaste schotel en werk af met schijfjes banaan en blauwe bessen.
- Bak 15 tot 17 minuten in de oven.
- Laat even afkoelen, lauw is het echt góddelijk! 


OH MY OATS: fruitkoekjes snel, superlekker en verslavend!



De moeilijkste momenten om gezond te eten zijn toch wel de tussendoortjes.
Als je niet thuis bent zou je altijd een voorraadje snacks moeten meenemen. Anders kan je momenten hebben waarop de honger toe slaat en je de hele snoepautomaat wil plunderen. Want kinderbueno's zien er nu eenmaal nog beter uit als je uitgehongerd ben.

Noten, gedroogd fruit en vers fruit zijn ideale tussendoortjes, maar soms wil je gewoon ook eens een koekje. Deze koekjes zijn gemaakt met enkel natuurlijke suikers en supersnel klaar!

Ze lijken wat op de gevulde 'Granny' koeken, waarvan we allemaal denken dat ze gezond zijn tot we het doosje lezen. Bewerkte suikers, vetten, bewaarmiddelen, verdikkingsmiddelen,..... niet wat dat we dachten dus!

Maar deze heerlijk gevulde fruitkoekjes zijn een veel beter alternatief en ze zijn om van te smullen. Je kan variëren met de vulling. Het fruit dat ik gebruikt heb, zorgt voor een iets zuurder toetsje tegenover de zoete koek. Probeer ze zeker ook eens met vijgen, dan krijg je een lekkere crunch!

Voor onze pompoen uitdaging heb ik ze ook geprobeerd met pompoenpuree, rozijnen, vijg en kaneel, mmmmm.

Wat heb je nodig?

  • 150gr havermout
  • 120gr Walnoten
  • 3 eetlepels honing
  • Scheutje water
  • Handje vol gedroogde vruchten, ik heb abrikoos, rozijnen en goji bessen gebruikt

How to?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op je bakplaat.
  • Doe de helft van de havermout en de helft van de walnoten in je hakmolentje of foodprocessor en mix. Je mag nog kleine stukjes noot hebben hoor.
  • Giet hierbij je de helft honing en het scheutje water.
  • Meng tot je een deeg bekomt. Voeg gerust nog honing bij als het niet plakkerig genoeg is. Of havermout en walnoten als het te lopend deeg is. Is het te vast? Gebruik dan nog een beetje water; niet te veel!
  • Nu begint het plakkerige deel, zie dat je handen goed vochtig zijn!
  • Maak ovaalvormige schijfjes deeg op je bakplaat, ongeveer 1cm dik en 3-4cm lang.
  • Mix nu je gedroogde vruchten in het hakmolentje of foodprocessor, als je geen mooi geheel krijgt kan je een beetje water of honing nog toevoegen.
  • Leg dit fruitdeeg op je havermoutdeeg laat een opening aan de kanten.
  • Maak nog een keer dezelfde hoeveelheid havermoutdeeg.
  • Sluit hiermee je koekjes goed af.
  • Bak in de over voor ongeveer 25 minuten, ze moeten een bruin randje beginnen te krijgen aan de onderkant. De koekjes zijn waarschijnlijk nog zacht als je ze uit de oven haalt, maar dat mag hoor. 






zondag 19 oktober 2014

SUNDAY SMOOTHIE: Vijg met een vleugje vanille, alsof je een taartje aan het drinken bent!



Vijgen gebruik ik meestal gedroogd want vers vind ik ze zo fragiel
Nu zag een mooie promo op verse vijgen in de supermarkt. Toeval bestaat niet zeggen ze, maar ik was net dit lekkere smoothie receptje tegen gekomen. Dus vlogen ze snel (maar voorzichtig!) in mijn mandje.

Zoals elke smoothie is hij het lekkerst als je banaan bevroren is. Ben je dit vergeten of wil je hem nu maken? Voeg dan gewoon een paar ijsblokjes toe.

Deze smoothie drink je het best direct op. Ik had een 2de glas in de ijskast gezet en dit was na enkele uren al van kleur veranderd. Nog steeds even lekker hoor, maar vond het toch vreemd dat hij niet meer mooi roze was.

Ik heb de mijne versierd met hennepzaadjes, maar gebruik gerust waar je zin in hebt of helemaal niets.

Wat heb je nodig?

  • 3 tot 4 verse vijgen
  • 1 bevroren banaan (in plakjes)
  • 250 ml plantaardige melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: 1 eetlepel lijnzaad, ijsblokjes

How to?

  • Was je vijgen en verwijder te steeltjes.
  • Snij ze in 4 en doe ze in je blender.
  • Voeg de andere ingrediënten toe en mixen maar!

vrijdag 17 oktober 2014

Easy-pompensoep waar je iedereen mee im-po-neert! #vegan #soup #crispyseeds


Toegegeven, het is gewoon enorm fijn om aan een grote tafel plaats te nemen, schichtig even in het rond te kijken en vervolgens te zien hoe iedereen glimlachend jouw kooksel naar binnen kiepert. En dan... goedkeurend naar je glimlacht. Of zelfs durft zeggen: "Hmmm... dat is écht lekker.
Wel, misschien moet je, als je net zo'n complimentenvisser bent als ik, deze soep een keertje uittesten. Je hebt er echt niet zoveel tijd voor nodig en het resultaat is werkelijk waanzinnig lekker. Ook een beetje 'bite' in de soep, daar hou ik wel van. 

Voor alle Hands-off-my-food-lezers die de pompoen nog niet beu zijn... Hier komt er nog eentje! 

Ingrediënten: 
- Een halve butternut in blokjes
- 2 Zoete appels in blokjes (geschild)
- Een rode peper (niet té groot) in stukjes
- 3 Takjes rozemarijn
- 1 el Korianderzaad, gevijzeld
- 2 Rode paprika's 
- Een grote hand zaadjes en pitjes waar je blij van wordt
- Peper, zout en olijfolie
- 1 Ui, in de helft
- 4 Teentjes knoflook
- 800ml Groentenbouillon
- Snuifje Cayennepeper

How to: 
- Verwarm de oven op 200°. 
- Leg de butternutblokjes, de blokjes appel, de rode peper, de korianderzaadjes, de paprika's, de knoflook en de gehalveerde ui op je bakplaat.
- Bestrooi met peper, zout, olijfolie en vers gehakte rozemarijn. Wees royaal, soep mag pittig zijn! Een snuif cayennepeper is niet mis hier...
- Zet 45min in de oven, tot alles goud bruin kleurt. 
- Na 45 minuten kieper je 90% van de groenten in de blender en maak je een smeuïge puree.
- De overige 10% hak je fijn met een mes, zorg dat je nog 'knabbel'-stukjes hebt. 
- Doe de puree en de stukjes groenten in een grote pan, voeg hier de hete groentenbouillon aan toe en laat eten doorkoken tot je blij bent met de dikte.
- Rooster ondertussen in een andere kleine pan de zadenmix in een scheut olijfolie. 
- Schenk de soep in, werk af met de zaadjes. 

Héérlijk!  

donderdag 16 oktober 2014

Crackers vol zaden en pitten, heerlijk bij soep of als snack!



Je raad nooit wat ik vanmiddag gegeten heb! Oh ja, pompoensoep, wederom pompoen.
Maar nu dat het al wat kouder is merk ik toch dat een soepje alleen te licht is voor 's middags.

Daarom heb ik deze heerlijke crackers gebakken. Ze bevatten alleen zaden en pitten en zijn dus super gezond!

Ze zijn heerlijk bij een soepje of probeer ze eens met onze vegan champignonspread.

Als je niet al de ingrediënten in huis hebt, geen probleem. Experimenteer gerust met andere zaden en pitten of voeg kruiden toe om ze een speciaal smaakje te geven.
Zorg er wel voor dat het gebroken lijnzaad je hoofdingrediënt blijft, dit houdt je cracker bij elkaar.

Wat heb je nodig?
12 crackers

60gr gebroken lijnzaad
50gr zonnebloempitten
40gr hennepzaad
20gr sesamzaadjes
200ml water
Kokosolie of een andere olie

Eventueel kruiden naar smaak toevoegen.

How to?

Verwarm je oven voor op 175 graden.
Meng al je ingrediënten behalve de kokosolie.
Laat staan voor ongeveer 15 min, het mengsel moet goed ingedikt zijn.
Leg een bakpapiertje op je bakplaat en smeer dit in met olie.
Smeer je zadenmengsel dun uit over het bakpapier.
Bak ongeveer 30-40 minuten in de oven.
Als de crackers hard zijn snij je ze voorzichtig in stukken en draai je ze om.
Laat de achterkant nog ongeveer 20-25 minuten bakken, tot ze lekker krokant zijn overal.

Tip: zet wel even de afzuiging of dampkap aan, ze geven veel geur af bij het bakken.

woensdag 15 oktober 2014

CELEBRATING FALL: pompoenlasagne met ricotta!


Mijn poging tot spaghetti slierten van pompoen te maken was grandioos mislukt (verkeerde pompoen gekocht, oeps!). Daar zat ik dan met een hele pompoen en geen zin om er soep van de maken.

Ricotta is een kaas met een laag vetgehalte tegenover andere kazen, dus geniet gerust een keertje van deze lasagne.
Hij is veel gezonder dan de gemiddelde lasagne bolognaise en met natuurlijke ingrediënten.

Ik leg maar 1 laagje pasta, maar maak er gerust meer hoor. Vind je geen spelt of volkoren lasagneblaadjes? Maak dan gewoon een ovenschotel met volkoren penne, spaghetti, ...

Het best is dat je lasagneblaadjes gebruikt die je moet voorkoken. Hierdoor hoeft je lasagne niet lang in de oven te staan en blijft de ricotta lekker smeuïg.  Als je dit toch niet doet, hoef je je pompoen niet voor te garen en kan hij gewoon bij de paprika's in de pan.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram pompoen
  • 1 rood pepertje
  • Halve rode paprika
  • 250 gram ricotta
  • 1 laagje speltlasagne blaadjes, of een andere gezond pasta. Voor mijn ovenschotel heb ik er 3 nodig, voor 1 laagje.
  • 400 gram tomatenblokjes
  • Handje zonnebloempitten
  • Handje basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Snij je pompoen in kleine stukjes en leg deze, met een scheutje olijfolie, in de oven.
  • Snij je paprika en pepertje en bak deze voor ongeveer 5 minuten.
  • Kook de lasagne blaadjes
  • Voeg de tomatenblokjes en paprikapoeder toe en breng aan de kook.
  • Voeg hierbij 1/3 van de ricotta.
  • Als je pompoenblokjes gaar zijn mogen ze hierbij.
  • Leg in je ovenschaal een 2/3 van de saus en dek af met lasagneblaadjes.
  • Schep hierop de rest van de saus.
  • Verdeel hierover de rest van de ricotta en werk af met zonnebloempitjes en Parmezaanse kaas.
  • Zet in de oven voor ongeveer 15 min.
  • Als je je lasagneblaadjes niet voorkookt moeten de lasagne in de oven tot deze en de pompoen gaar zijn, ongeveer 35 min.
  • Serveer met enkele basilicumblaadjes, smakelijk!