maandag 5 januari 2015

START 2015 MET #SNACKS: Froyo blueberries !!!


Het is weer snack-tijd, want volgens de reclame (van een heel ongezond en vies poedersoepje) is een dag niet gepauzeerd, een dag niet geleefd!

Bevroren blauwe besjes in een krokant jasje van Griekse yoghurt. Het klinkt als een haute cuisine gerechtje. Maar nee, het is een heerlijk eenvoudig tussendoortje waar je zonder schuldgevoel kan van snoepen.

Dit receptje vraagt om Griekse yoghurt, die bevat veel meer eiwitten dan normale yoghurt. Hierdoor heb je langer een vol gevoel en ga je minder snel naar ongezonde troep grabbelen. Koop de echte Griekse yoghurt en je krijgt er ook nog eens wat probiotica boven op.

Koop alsjeblieft geen yoghurt waar smaakjes aan toegevoegd zijn! Natuurlijk krijgen wij ook kippenvel van toegevoegde suikers, dus zeker checken. Een goede Griekse yoghurt heeft ook een vet percentage en een dik, romige structuur.

Nu zie ik al de eters-van-Griekse-yoghurt-van-danone verbaasd kijken, een dik, romige structuur? Ja inderdaad dik en niet lopend als drinkyoghurt!

Ben je vegan? Ga voor de meest romige plantaardige yoghurt die je vind. Ik heb het zelf niet geprobeerd met plantaardige yoghurt, dus laat zeker weten met welke het lukt.

Wat heb je nodig?

  • Griekse yoghurt
  • Blauwe bessen (mag bevroren maar hoeft niet)
  • optioneel: honing als je de yoghurt te zuur vind.

How to?

  • Doe een flinke schep yoghurt in een kommetje
  • Voeg eventueel een scheutje honing toe.
  • Voeg hierbij je blauwe bessen en roer alles door elkaar.
  • Leg een bakpapiertje op een bord, plankje, ovenschotel.... (zolang het maar in je vriezer past).
  • Leg de blauwe bessen, met yoghurtlaagje één voor één op het bakpapier.
  • Zet in de vriezer voor 2uurtjes, bewaar ze daar ook.
  • Heb je meer geduld dan ik? Dan kan je je besjes één voor één op een satéprikker prikken en door de yoghurt halen. zo krijg je een mooier laagje en blijft je yoghurt mooi wit.

zondag 4 januari 2015

SKINNY SINNER: Warme #chocolade met smeuïg #fruit tnx to mevr. Naessens!


Ik ben geen kookboekenmensje, ik lees ze wel, maar koop ze niet. In de bib snuister ik regelmatig wel eens door de kookafdeling. Maar ik vind het leuker om op het wereldwijde web uren te zitten zoeken naar lekkere receptjes.
Lieselotte is wel een echt kookboekenmensje, op haar keukenkasten staan een paar prachtige exemplaren te blinken.

Het was ook daar dat ik dit fantastische receptje tegen kwam, in een boek van Pascale Naessens.
Ik heb al veel gehoord over mevrouw Naessens, maar had nog nooit echt receptjes van haar bekeken.
Toen ik dus in Lieselotte haar keuken het  receptje zag voor dit warme chocolade dessertje liep het water me in mijn mond.

Dit is gewoon één van de lekkerste dessertjes ooit, echt waar! De zalig warm en smeuïge chocolademousse raakt eerst je tong en dan volgt de lichtjes zurige toets van het fruit, TO DIE FOR!

Nog een leuke bijkomstigheid:Je hebt er geen 101 ingrediënten voor nodig en het is zo snel klaar. Ik heb alleen de hoeveelheid suiker wat aangepast want ik ben geen zoetebek.

Tnx, mevrouw Naessens!

Wat heb je nodig?
4 personen

  • 300 gr pure chocolade 86%
  • 600 gr bessenmengeling uit de diepvries
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 4 eieren
  • optioneel: verse besjes om te serveren

How to?
  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Ontdooi de bessen en laat ze goed uitlekken.
  • Smelt de chocolade.
  • Scheid de eierdooiers en eiwitten.
  • Meng de suiker met je eierdooiers en voeg de bessen toe.
  • Klop het eiwit stevig op en meng voorzichtig met de gesmolten chocolade.
  • Neem een ovenschaal (of cakevorm zoals ik) en giet hierin je bessen-eimengsel.
  • Hierover schep je chocolademousse.
  • Bak in de oven voor 10-15 minuutjes
  • Geniet!




zaterdag 3 januari 2015

HAPPY 2015 FOODIES: VEGAN VIBES: SNACKS: #Cheese - #Spinachcupcakes


Nomnomnomnom... verrukkeelliijk zijn ze! Deze hartige veganistische kaas-spinaziemuffins zijn enig in hun soort. Ze zijn goddelijk lekker en in no-time zelfs klaar voor de échte kaaseters onder ons.

Hierover valt er vandaag trouwens wat te vertellen! Jaja, Handsoffmyfoodie-Lieselotte heeft al een tijdje een plannetje beraamd. Nu is het tijd voor de 'grote mededeling'. Goede voornemens, weet je wel.
Toen ik een half jaar geleden startte met 'the good food', rolde ik heel snel in een vreemde wereld waar ik het bestaan niet van kon vermoeden. Superfoods, cleanfood, veganfood,... Het hele healthy-gedoe waar ik nu nog steeds maar het topje van de ijsberg van ontdekt heb, opende zijn wereld. Ik verdiepte me in boeken zoals de Voedselzandloper en Skinny Bitch. Over de laatste trouwens niets dan lof. Een recensie krijgen jullie -uiteraard!- nog, van Charlotte. Tijdens het lezen van dit laatste boek begon er een klein dingetje te knagen, ergens diep in m'n buik. Ik wilde niet langer mee draaien in een wereld waar eten voornamelijk diende als commercieel waar, maar waar eten vooral dient om je lijf gezond en fit mee te houden. Als ik moest geloven wat hier werd verteld -oh ja, ik heb dit gedubbelcheckt!-, was veganisme de enige uitweg. Veganistisch eten is geen lachertje. Als je me het een jaar geleden had gezegd, ik had je uitgelachen. Dat was zo niets voor mij, de friet-met-stoofvlees-verslaafde Lieselotte die niets liever deed dan 's avonds een pot Ben&Jerry achterover kieperen tijdens een goede film. Met browniesmaak alsjeblief? -Oh Cindy, we kijken nu al uit naar je clean-variant van deze heerlijkheid!-.
Neen, veganisme ... Daar heb je 10 stapjes voor nodig. En, ja, ik ben er klaar voor. Vanaf morgen is het zover. Na zes maanden ben ik klaar voor de uitdaging! 


Veganisme wordt steeds populairder. Het is niet onlogisch. Veganisme is gezond! De reden waarom ik er uiteindelijk voor gekozen heb? Gezondheidsoverwegingen -uiteraard-, en zoals hierboven, eerlijkheid over eten.
De overstap vereist -dat moet ik toegeven- heel wat planning, maar het is niet langer een sprong in het onbekende voor mij. Ondertussen ben ik al helemaal thuis in de wereld van cashewnotenroom en macadamiaricotta. Ja, ik kan het wel allemaal ergens een plekje geven! ;)

Ik sta klaar voor de reacties, begin er schoorvoetend over tijdens de familiefeesten. Volgend jaar tijdens het Kerstdiner zal je rekening met me moeten houden. Volgend jaar ben ik een jaar lang veganist. 
Mijn recepten zullen dus -vanaf vandaag- volledig vegan zijn. Laat je niet afschrikken. Ik geef je graag tips om ze om te buigen naar vegetarische pareltjes. Ook Charlotte en Cindy zijn nog lang niet weg te slaan bij eieren en kaas en zullen jullie de heerlijkste non-veganstuff voorschotelen. Maar bij deze zijn jullie gewaarschuwd. Eentje van de drie is al overstag! 

Interesse of vragen? Stuur me een mailtje!  En dan nu? Vegan-muffins! Hiep Hiep Hoera! 2015 is van start gegaan!!! 

Ingrediënten:
- 150g jonge bladspinazie
- 200g speltmeel
- 1tl wijsteenbakpoeder
- 3el edelgistvlokken
- 1tl mosterdpoeder
- 1tl chilipoeder
- 1/2tl zout
- 175ml amandelmelk, ongezoet
- 25ml plantaardige olie
- 1 lijnzaadei (1eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels kokend water kloppen)
- 75g zuivelvrije kaas (vervang dit door parmezaanschilfers als je non-vegan wil!)

How to: 

- Verwarm de oven op 190° en bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes.
- Doe de spinazie in een pan, voeg water toe en zet de pan op een middelhoog vuur. Laat de spinazie een minuutje slinken.
- Laat de spinazie uitlekken, doe in een schone handdoek en knijp al het water er uit.
- Hak de spinazie fijn.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met twee eetlepels edelgistvlokken, een theelepel wijsteenbakpoeder, het mosterdpoeder, het chilipoeder, de peper en het zout.
- Meng in een andere kom het lijnzaadei, de melk en de olie.
- Meng het natte met het droge mengsel en spatel door de kaas en de spinazie.
- Schep alles in de vormpjes. Bestrooi met de rest van de edelgistvlokken en bak 20 tot 25 minuten in de oven. De muffins moeten goudbruin worden.


Smakelijk! (Warm zijn ze het lekkerst!) 

HAPPY 2015 FOODIES: #Snacks: Noriwraps met zalm en garnalen #notimelunch


Een beetje te laat vanavond. Of is het al bijna ochtend? In de drukte van de feesten ontbreekt het zéker niet aan 'the good food', maar soms wel aan de 'klik, ik zet het online-tijd'. Teveel 'good-food-tijd' dus. Vanavond was ik te gast op een Hawaiian-Chicken-Dinner' en at ik voor een van de laatste keren kip. Waarom? Daarover vertel ik jullie morgen alvast wat meer. In ieder geval, liep het een beetje uit, en zit ik nu, bijna 's ochtends te schrijven over m'n lunch.

Vandaag mijn healthy-noon-snack. Het was waanzinnig. Feestelijk -wat wil je op een van je laatste vakantiedagen anders?- én snel klaar.
Deze heb ik uit het Puur-Eten boek... Inderdaad. 


Ingrediënten: 
- 2 norivellen
- 6 plakjes gerookte zalm
- 1 rijpe (maar niet té) avocado
- 1/2 citroen
- 100g gepelde garnalen
- 1 tomaat
- 1 komkommer
- sla 


How to: 
- Snij de avocado in twee. Lepel het vruchtvlees er uit en prak het met citroensap, peper en zout. Zorg dat er nog wat structuur in het geheel zit, je hebt géén papje nodig.
- Verwijder de zaadjes van de tomaat en snij in hele kleine stukjes.
- Meng de avocado met de stukjes tomaat en de gepelde grijze garnalen.
- Snij de komkommer in de lengte in vier, ongeveer zo lang al je norivel. Verwijder eventueel de zaadlijsten (dat doe ik niet, ik vind het lekker!).
- Neem een norivel en beleg met zalm, enkele eetlepels van het avocadomengsel en een stuk komkommer. Zorg dat het zo ligt, dat je je nori-wrap straks handig kan dichtrollen (als een sushi).
- Doe dit ook nog een keer met de tweede wrap.
- Gebruik een vlijmscherp mes en snij de noriwraps in twee gelijke delen.
- Leg de wraps op een blaadje salade en hoppaa... daar heb je een healthy-lunch-snack! 


donderdag 1 januari 2015

HAPPY 2015 FOODIES! Tijd voor goede voornemens #snacks!



Happy new year aan alle onze lezers en bedankt voor jullie reacties, foto's en alle andere steun :)!

Het nieuwe jaar begint voor vele met goede voornemens. Wil je beginnen met gezonder te koken en leven? Begin dan bij het snacken. Wij zijn een grote voorstander van snacks, wat zeg ik, wij vreten soms de hele dag door!

Diegene die gezegd heeft dat je niet mag snacken is niet goed bezig. Je lichaam heeft voeding nodig om de 2.5 tot 3 uur. Zo blijft onze verbranding in werking.

Grijp nu niet direct naar die candybar. Nee, wij bedoelen healthy snacks!

Vanaf vandaag delen wij de hele week gezonde snacks met jullie. Eenvoudige snacks die op 1,2,3 klaar zijn  en waarvoor je geen keukenheld hoeft te zijn.

Het eerst receptje van het jaar is dus echt easy peasy, maar daarom niet minder lekker: De pindakaas-appelsandwich.




Wat heb je nodig?

  • 1 appel
  • 1 eetlepel notenpasta
  • noten, zaden, pitten, cacao nibs, ...

How to?

  • Snij je appel in schijfjes.
  • Bestrijk de schijfjes met notenpasta.
  • Strooi hierover wat noten, zaden of pitten. (eventueel fijn gehakt)
  • Leg de schijfjes op elkaar en je hebt een appelsandwich!
 Natuurlijk kan je ook gewoon je appel in partjes snijden en dippen in een beetje pindakaas :)!

dinsdag 30 december 2014

Hands of our food³: #guestblogger Cindy every #tuesday 'till #february #therealchef

In mijn jongere jaren experimenteerde ik graag met cupcakes, taarten en chocoladetruffels in mijn keuken. Veel suikers, kleurstoffen, chocolade en tandpijntjes. Oh zo ongezond, maar oh zo lekker. Ik zal dit maar meteen bekennen: ik was, en ben nog steeds, een echte zoetebek!  

Het gaat echter nog veel verder dan dat. Ik eet graag lekker en ik eet graag veel. Zo stapte ik al meermaals op een vliegtuig naar La Bella Italia louter en alleen omdat ik zo’n zin had in een lekkere pizza of pasta, en moest het niet zo’n lange vlucht zijn zou ik net hetzelfde doen voor zo’n heerlijke Thaise curry of Pad Thai.

Toch kon deze foodie-addict tot enkele jaren geleden voor geen meter koken. Een koksopleiding aan het PIVA bracht daar verandering in. De keuken is mijn natuurlijke habitat geworden waarin ik een healthy levensstijl nastreef.

Ben ik vegetariër? Neen! Daarvoor hou ik te veel van gegrilde zalm, een tartaar van tonijn met truffelolie en een sappig stukje kip. De vegetarische keuken is echter zo heerlijk dat mijn maaltijden steeds meer veggie-licious zijn.

Clean eating is dé ideale levensstijl voor deze zoetebek / foodie-addict.. Als trouwe volger van deze blog twijfelde ik dus ook geen seconde wanneer het “Hands of my food”-team tijdelijk extra versterking zocht. Dit maakt dat ik hier de komende weken elke dinsdag mijn clean receptjes zal plaatsen. Volgende week deel ik met jullie het recept van mijn heerlijke smeuïge clean en skinny brownies! Tot dan!

maandag 29 december 2014

VEGAN VIBES: #Superfood boerenkool met quinoa enveenbessen? #Feelgood #Comfyfood


Genoeg van de Kerstdiners? Even gewoon met een kommetje hapklaar voedsel een kerstfilm kijken op de bank? Met deze super-easy boerenkoolsalade laat je je lijf even bekomen van een overdose feestvoedsel en maak je jezelf helemaal blij. Vergeet vooral je warme wintersokken en cosy pyjama niet eerst even aan te doen! 

Boerenkool -zoals Charlotte het vaak zegt- is superfood met een grote S. Het bevat super veel calcium, foliumzuur, ... Dit is, zonder enige twijfel, een van de meest gezonde producten op onze wereldbol.
Ideaal om een beetje te detox-en lijkt me zo! 

Gooi er nog een aantal veenbessen tegenaan en je ontgiftingspotje is helemaal compleet!

Geen quinoa in huis? Vervang door bruine rijst, blé, bulgur of volkoren couscous. Misschien zelfs met een healthy pasta prima te combineren! 


Ingrediënten: 
Salade: 
- 250g quinoa
- 80g gedroogde veenbessen (of ander rood fruit, kersen kan ook!)
- 2el olijfolie
- 250g zeer fijn gesneden boerenkool (koop, als je weinig zin hebt in veel gekook, een voorverpakt zakje!)
- bosje platte peterselie

Dressing: 
- 4el citroenrasp
- 2tl dijonmosterd
- 3el extra olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- zeezout 


How to: 
- Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet hem af en spoel onder koud water.
- Week de veenbessen in kokend water, zo'n 15 minuutjes. 

- Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Verhit de olijfolie in een grote pan of wok. 

- Roerbak de boerenkool zo'n 5 minuutjes.
- Doe de quinoa en de veenbessen erbij.
- Meng de fijngesneden peterselie er onder.
- Meng er de dressing door.
- Breng op smaak met peper en zout. 



Geniet!