dinsdag 8 maart 2016

VEGAN VIBES: Zoete aardappelschotel om met stokjes op te smullen!! #vergeetdepindapastaniet


Mijn inspiratie komt van overal! Een smaakcombinatie die ik tegenkom op de receptenpagina van een roddelblaadje of gewoon iemand die vertelt over zijn lunch, ik onthoud het allemaal.
Een receptje exact namaken is moeilijk voor mij. Ik geef er graag mij eigen twist aan of 'handsoffmyfoodenize' het voor jullie foodies.

Een eetlepeltje extra van dit, een schepje minder van dat of gewoon een heel andere aan smaak er aan geven. Ik geniet er van en ik word er helemaal happy van. Mijn eigen ding doen en een bordje helemaal naar mijn eigen smaak op tafel toveren, i love it!

Maar vandaag deel ik een receptje waar ik helemaal niets aan veranderd heb. Niets, noppes, nada! Het was ook totaal niet nodig want het was overheerlijk! Ok, toch bijna niets. Ik kon het niet laten en heb hier en daar een andere hoeveelheden gebruikt en wat groene bladgroenten toegevoegd.
You can never eat enough greens!

Deze over the top Aziatische zoete aardappelschotel komt van de groene meisjes. Eén van DE veganblogs die ik nu toch al enkele jaren volg. Tnx girls voor dit heerlijke receptje!

Wat heb je nodig?

  • 3 zoete aardappels 
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 gesmolten eetlepel kokosolie
  • 1 blok tofu
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 avocado
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 handje geraspte kokos
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels verse koriander
  • 3 handjes groene bladgroenten bv. veldsla, spinazie,...

Voor de saus:
  • 3 eetlepels pindapasta
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  •  mini stukje gember
  • sap van 1 limoen
  • 1 theelepel sambal
  • 4 eetlepels water

How to?
  • Verwarm je oven voor op 220 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Snij de aardappels in dikke frietjesvorm.
  • Meng met de kokosolie en currypoeder.
  • Plaats de frietjes op de bakplaat en bak voor 30min. in de oven.
  • Snij de paprika, avocado en wortels in fijne reepjes.
  • Knijp de tofu goed uit en snij in plakjes.
  • Bestrijk de plakjes met de sojasaus en bak in een grillpan.
  • Als de tofu langs beiden kanten gebruind is snij je ze in kleine blokjes.
  • Ondertussen mix je alle ingrediënten voor de saus in je blender.
  • Leg eerst de groene bladgroenten op je bord. Hierop de frietjes, met daarop de groenten.
  • Werk af met de heerlijke saus, kokos, sesamzaad en koriander.
  • Geniet!!


maandag 7 maart 2016

WRRAAUWWFOOD: Kelpnoodle-salad with #avocado!


Qua experiment kon dit écht tellen. En mijn liefste mammie kan het alleen bevestigen. Zij was proefkonijn van dienst. Letterlijk. Het nieuwe ingrediënt van de dag was niets minder dan... kelpnoodles. Je bestelt ze best online, bijvoorbeeld bij Body&Fit. Het is een heerlijk alternatief voor pasta en rijst en easy to make. Je kiepert ze in een vergiet en giet er even wat koud water over. Klaar! Door er smaakvolle ingrediënten aan toe te voegen heb je in no-time een ideaal lunchgerecht! 

Kelp is een zeewier. Hier zijn we weer met onze zeegroenten! Maar nope, geen groene stengels deze keer! Deze doorschijnende sliertjes zijn healthy-as-hell en zien er een beetje uit als rijstvermicelliZe zijn absoluut RAW en barsten van jodium en mineralen. Must-try-out dus! 


Ingrediënten: 
- 2 avocado's in stukjes
- 1 lente-uitje volledig fijngesneden
- 2 handjes vol veldsla, fijngesneden
- 2 handjes vol koriander, fijngesneden
- 1 zakje kelpnoodles, afgespoeld
- 2el zwarte sesam ter garnering 

Dressing: 
- 3 el olijfolie
- 3 el sesamolie
- 2 el tamari 
- 1el rijstazijn 
- 2tl kokosbloesemsuiker

How to: 
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en klop tot een geheel.
- Meng alle ingrediënten voor de salade.
- Zet stevig door elkaar en strooi de sesamzaadjes er over heen. Klaar! 

Easy lunchreceptje! 




zondag 6 maart 2016

BREAKFAST BEAUTY: Ch... Ch... Chiaseeds! ! Eet jij chiazaad op de juiste manier!? #breakfastlovies


Wat een héérlijk weekendje! Vol RAW-food! Niet zomaar hoor, -was dat maar waar-, maar dat kleine dropje in m'n buik heeft me de afgelopen drie maanden al zoveel vreselijke zaken doen eten -ik durf het niet te vernoemen!-, dat mijn lijf echt toe is aan plant-based-goodies
RAW-till4 leek me best haalbaar. Na een uurtje verlekkerd scrollen door de waanzinnigste Instagram-accounts, had ik het helemaal voor mekaar in m'n hoofd! (Trouwens, dit is echt een aanrader als je even wil ontspannen!)
Banana-nicecream, homemade-almondmilk, veel heerlijke salades en home-made-carrot-wraps zijn er door m'n keuken getuimeld. Van macadamia-ricotta tot hummus van gekiemde kikkererwten. Het was echt zo heerlijk! 


zaterdag 5 maart 2016

VEGAN VIBES: Just another noodle recipe! #addict


Bijschrift toevoegen
Mijn noedelverslaving is ondertussen al wat onder controle. Oh god, waarom zijn ze ook zo lekker om op te slurpen. Maar ik heb met toch weer maar eens laten verleiden tot een heerlijk kommetje noedels met een hoop groentjes bij.

Het was mijn bedoeling om nog een 'tikkeneitje' onder te doen, om een soort homemade afhaalchinees in elkaar te flansen. Maar ik ben de laatste tijd zo vergeetachtig dat geen één receptje eindigt zoals gepland . Dus is het een receptje in de categorie vegan vibes geworden, niet erg toch.

Wat heb je nodig?

  • 1/2 pakje soba noedels
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels
  • 1/2 courgette
  • 1 eetlepel verse basilicum
  • 1 eetlepel verse koriander
  • 1 lente-uitje
  • 1 pakje tempeh
  • 2 eetlepels ongezouten pinda's
voor het sausje

  • 2 theelepels sambal
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels soyasaus
  • 2 eetlepels lijnzaad olie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel water
  • 1/2 theelepel veganox
  • Sap van 1/4de limoen


How to?

  • Kook de soba noedels zoals aangegeven op de verpakking.
  • Haal de courgette, wortels en paprika door je spiralizer of snij in fijne reepjes met je dunschilder.
  • Snij de tempeh in kleine blokjes en bak in je wokpan.
  • Wok je groentjes hierbij tot ze beetgaar zijn.
  • Mix alle ingrediënten voor de saus tot een mooi geheel en voeg bij de groenten.
  • Voeg hierbij de noedels en roer alles door elkaar.
  • Werk af met het gesneden lente-uitje, basilicum, koriander en pinda's


woensdag 2 maart 2016

VEGETARIAN VIBES: Groener dan groen #stamppot #broccoli #savooikool en salty #halloumi :)


Hm! Soms heb ik zo ontzettend veel zin in een oerordinaire stamppot zoals ik die vroeger regelmatig maakte. Als kind was ik verzot op wortelstamppot, nadien werden savooikolen mijn favoriete groene vulsel en op het einde konden pastinaak en knolselder me echt helemaal vrolijk maken.

Dit gerechtje past perfect in die lijn! Maar nope, géén aardappelen voor deze foodie!

We gaan voor door-en-door groen! Met als basis broccoli en savooi kan dat helemaal niet mis gaan. Broccoli is dé bron voor calcium! Het zit vol foliumzuur -héllo baby- en vitamines. Savooikool is een echte winter-super-food. Het bevat weinig calorieën en is door betacaroteen een boost voor je huid -die nu écht wel toe is aan een straal zon!-.

Om het helemaal healthy-over-the-top te maken strooi ik er nog wat fijngehakte verse spinazieblaadjes door. Door deze greenies niet te koken houden ze hun hoge voedingswaarde! Ook hier zitten hoge dosissen foliumzuur, vitamines en mineralen te wachten om opgepeuzeld te worden!

Het snelbouwpakketje in m'n buik snakte naar bepaalde voedingsstoffen en ik gun mezelf dus af en toe een eitje of een stukje kaas. Niet zomaar wat. De kaas in dit receptje is halloumi. Dat is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk, zonder dierlijk stremsel.
Goed, alle healthy-stuff op een rijtje gezet. Let's start to cook.

Ingrediënten voor 4: 
- 2 broccoli, roosjes klein gesneden, steeltje in blokjes
- 1 grote groene savooikool, in fijne reepjes
- 200g halloumi
- 200g spinazieblaadjes, gewassen en fijngesneden
- 2 el sesamolie
- 4 el arachideolie
- 4 el tamari-saus
- een handje vol bieslook en peterselie, fijngehakt 
- een handje hazelnoot, geroosterd en fijngehakt

Nodig: 
- Foodprocessor 

How to: 
- Doe de savooikool (in reepjes) in een grote pot kokend water. Voeg de broccolistengel (in stukjes) toe en laat koken.
- Voeg de broccoliroosjes na vijf minuutjes toe en kook de boel tot alles gaar is. Dit duurt zo'n tien minuutjes.
- Zorg dat de spinazie fijngesneden is.
- Doe alle groene groenten in de foodprocessor, samen met de olie, zout, peper, tamarisaus en de kruiden.
- Pureer tot een geheel dat wat lijkt op puree. Ik hou van een bite dus ik laat er nog wat stukjes in. 
- Grill op een hoog vuur de halloumi. 
- Rooster de hazelnoten en hak ze fijn. 
- Bestrooi de puree met selderiezout, gehakte hazelnoten en stukjes gegrilde halloumi. Super lekker! 


dinsdag 1 maart 2016

SKINNY SINNER: HET frambozen-kokosdessertje voor als je NU zin hebt!


Ik had zin in een late-night snack! Maar in wat nu juist? goede vraag. Het moest snel klaar zijn, lekker zoet, en niet te vergeten: super healthy zijn.
Bananenbrood ging te lang duren, ik had geen bananen ingevroren voor bananenijs en een mug cake vond ik te warm.

Dan maar even kijken welke inspiratie de koelkast en vriezer ons bieden. Een beetje kokos en framboosjes, dat klinkt al goed! Maak het lekker zoet met wat maple syrup en geef een extra smaakje met wat vanille. Mmmm good stuff....net cheesecake.

Dit frambozen-kokosdessertje is nog lekkerder als je het even in de koelkast zet, maar daar had ik natuurlijk geen geduld voor. Aanvallen!!!

OMG ik besef net: dit kan zelfs een ontbijtje zijn.

Wat heb je nodig?
  • 250gr bevroren frambozen
  • 3/4 cup kokosrasp
  • 2 grote eetlepels kokosolie
  • beetje vanille naar smaak toe te voegen.
  • scheutje water eventueel voor het mixen.

How to?

  • Mix de kokosrasp tot een fijn meel in je blender.
  • Voeg er de andere ingrediënten bij.
  • Mix tot een mooi geheel.
  • Serveer met cacaonibs of ander lekkers.


maandag 29 februari 2016

Adv. LIFESTYLE: Kiemen! Saai? Nee! #boeiendsteworkshopsofar #zinnenprikkelend

Het was weer zover! Ik mocht een zondagvoormiddag-bij-Andrée doorbrengen. Dat is -letterlijk- tussen het groen. Buiten wiegden de Keerbergse bomen, binnen spatte de frisse groene blaadjes van de zonnige vensterbank. Overal om me heen leken jonge kiemen en plantjes te wachten, tot ze deel mochten gaan uitmaken van lekkere RAW-foodgerechten



Het fijne aan Andree, is dat ze altijd tot het waanzinnige is voorbereid. Prachtig afgedrukte receptfiches, kiemen in alle stadia, kommetjes, lepeltjes,... Jep, ze weet wat ze doet. 
Ik niet, toch niet als het om kiemen gaat. Ik krijg telkens een hoop kiemen bij elkaar, maar vind het belachelijk ingewikkeld om ze te verwerken. 
Zo komt het dat ze elke keer schimmelen en ik ze gefrustreerd op m'n composthoop kieper. 
Vanaf nu niet meer! Zet de zaadjes maar al klaar! 





Trouwens, ik deel graag met jullie enkele tips en tricks die me super handig leken. En met dat eerste lentezonnetje door het raam vandaag, ben ik klaar voor m'n eerste echte doordachte kiemproject! Denk even goed na waarom je dit wil. Stel je de voldoening voor van het eten van je eigen zelf-gekiemde plantjes! Vergéét een mega-moestuin! Just go with the flow en zie hoe leven opduikt op je eigen aanrecht! -En nope, we hebben het hier niet over vreemde schimmelende parasietjes!-. 





Eerst en vooral! Keep it easy! Daar ging het al mis bij mij... Blijkbaar heb je makkelijke en moeilijke zaden. Met deze makkie-starters moet het mij én jullie lukken:

- Alfalfa
- Radijs
- Zonnebloempitten (ongepelde uiteraard)
- Mosterdzaad
- Kikkererwten
- Quinoa
 


Make sure your seeds are bio & fresh! ;) (Dus niet diegene die je daar nog terug vond van een jaar of vijf geleden... It's a no-go. Je wil kiemen die knallen! ) 



Voorzie ook het juiste materiaal. Dat is ook zo iets waar ik blunder. Ik begin altijd relatief ondoordacht. 

Dit heb je nodig:
- Gaas (Kan je kopen in de doe-het-zelf op rollen)
- Weckbokalen met elastiek
- Afdruiprekjes (die van Ikea zijn super)
- Plateaus (van 2cm diep)
- Potgrond die voedzaam is 


Je kan natuurlijk ook echt kiemmateriaal bestellen online. Maar misschien wil je eerst even testen of dit echt is wat je wil doen? Low-budget en creatief-troef! 



Even een kort stukje van het lekkers wat we te eten kregen... Njammie! I love kiemen. Dit is echt levend-voedsel. En daar krijg je instant-energie van! 


Ooit al gehoord van Rejuvelac? Dit was écht nieuw voor mij. Ik vermoedde een Russisch-vreemd-brouwsel, zeker toen ik het troebel goedje in de grote bokaal zag verschijnen. Wat was dit!?
Wel... het was de aller-heerlijkste en gezondste punch die je je kan voorstellen! Fermentatie is het geheime woord. Gemaakt van gekiemde tarwe en op smaak gebracht met vijg, rozijntjes, gember, honing en munt. Oh héérlijk! Receptjes vind je op 1001 manieren online! En het is best een werkje-van-lange-adem, maar het is het ab-so-luut waard! Deze test ik sowieso zelf uit.






Klassieker der klassieker. Tarwegras in een shotglas. Mij krijg je er niet warm voor. Tot ik deze variant probeerde. Met een vrolijke scheut appelsap -hello slowjuicer- erbij werd het een heerlijk sapje waar je spontaan van begint te glimlachen. Yes, op deze manier wil ik ook wel starten met m'n dag. Of ik de moed vind om zelf ook écht tarwegras te kweken, is wat anders. 
Voor een ienie-mienie sapje heb je al snel een plateautje kiemen nodig... Slik. 


Jullie kennen ons al een beetje. Hummus is grote liefde. Alle spreads eigenlijk. Oké, ook pindakaas. Maar goed, die doet er nu even niet toe. 
Deze hummus is net dat tikkeltje beter dan alle anderen die je at, want hij leeft. De kikkererwten zijn niet uren gekookt, maar gekiemd en nadien kort gestoomd. Met handige sticks werd dqt kommetje in no-time tot de bodem leeggevreten. Misschien passeerde het wel erg vaak ons hoekje... ;) 






Deze handige bootjes werden gevuld met linzenpaté. Wist je trouwens dat kiemen op verschillende manieren moet? Je hebt drie grote groepen kiem-zaden

- Linzen, peulvruchten en graan (Die moet je na het ontkiemen nog even verhitten met kokend water of een stomer)
- Slijmerige zaden zoals lijnzaad en chiazaad (Je kent ze wel van onze ontbijt-posts of ei-vervangers bij vegan cake).
- Groentenzaadjes van broccoli, radijs,... 


Elk zaad heeft zo zijn eigen voorkeursbehandeling. Sommigen houden van donkere omgevingen, sommigen houden van grond. Thank God, there is Google

Als afsluiter kregen we een salade van sprouted quinoa, pastinaak, érrrg veel smaakmakers en als extraatje een smaakbom van gekiemde groentenzaden. Een gouden tip is trouwens, om elke smaak in je gerecht te verwerken. Ga voor de bitterheid van sla, het zoet van bijvoorbeeld een handvol rozijntjes, het zout van olijfjes of gedroogde tomaten en het zuur van een frisse citroen. Met als afsluiter nog wat extra spicy radijs-kiemen,  krijg je een harmonie van lekkers! 


Volgende keer leert Andrée me meer over ontbijtalternatieven. Ik ben er. Op de eerste rij. Zonder twijfel! Lekker Vitaal?! Yes, zo voelde ik me hélemaal nadien!