zondag 8 mei 2016

BBQ BESTIES: Een héérlijk tofu-aubergine cadeautje!


Bbq-time again. Terwijl ik me afvraag of hoe bruin je kan worden in de schaduw -daar staat nu eenmaal ons kei gezellig tuinterras inclusief ligbed-voor-iets-of-wat-ronder-wordende-puffende-zwangere-dames-, stookt Mr. Foodie een vuurtje. Vandaag gegrilde maïs, groene asperges én ... een heerlijk warm pakketje op de bbq. De vulling is werkelijk het einde, vooral het sausje op de bodem mag je niet laten wegdruipen -dat is écht verspilling van goed eten-. 


Terwijl onze twee tafelbbq-tjes lekker opwarmen, worden zoete aardappels doorprikt en in aluminiumfolie gewikkeld. De laatste groentenrestjes gaan op een satéprikker en onze dochter komt nieuwsgierig kijken waar de lekkere geur vandaan komt. Ik besef plots dat ik -op 's nachts na-, al bijna 3 dagen buiten leef. Zalig.
Eindelijk heb ik tijd gevonden om aan de nieuwe website van HandsOffMyFood te knutselen, krijgt de invulling van m'n kookboek kleur, en schrijf ik mijn eigen echte recepten uit. En dat, tussen het groen van de bomen en zoemende bijtjes. Plots gilt mijn zoon de boel bij elkaar en schreeuwt dat-ie een spin gezien heeft. Ohja... Floris en de insecten. Juist. 


Mijn andere lekkere man, Mr. Foodie, bekommert zich de laatste dagen steeds vaker over zijn moestuinbakken. Drie hebben we er. En ze zijn schitterend om te zien. Prachtige salades, kleine radijs- en wortelplantjes. Yes. Onze tuin heeft een eigen voorraadje aangelegd. Hoewel we nog véél werk hebben, kunnen we deze zomer sowieso potjes confituur inslaan van onze gigantische snoephaag. Ik kijk stiekem hoe hij, met veel zorg en een klein schopje, zijn nieuwste plantjes een nieuwe thuis geeft in een doordacht gekozen vakje.




Jullie snappen 't wel. Het was een zomers, fijn en vooral relaxed weekend hier. Ik hoop dat jullie er even veel van genoten als wij! 
Liefs. 


Ingrediënten: 
- 150g grof gehakte cashewnoten
- 6el rozijnen
- 1/2 aubergine
- 4 grote kastanjepaddenstoelen
- 100g verse tofu, in kleine blokjes
- 1/2 citroen
- 4el tamari
- vers gemalen peper 

How to: 
- Vouw vier bootjes van aluminiumfolie. Zorg dat ze goed 'waterdicht zijn'.
- Vul ieder bootje met 1/4 van de cashewnoten, 1,5 el rozijnen, 1/8 van de aubergine, 1 in blokjes gesneden kastanjechampignon, 25g in blokjes gesneden tofu, een scheutje citroensap en een eetlepel tamari.
- Kruid af met peper.
- Vouw het bootje dicht.
- Zet op een bbq-gril -liefst eentje die je langs boven afsluit, zodat de hitte circuleert- voor 20 minuutjes. Controleer. 

Smakelijk!


zaterdag 7 mei 2016

BBQ BESTIES: Stuffed Mushrooms! #delicious #vegan and soooo summerproof!



Summerproof bbq-eten! Eindelijk! Hebben we niet allemaal, massaal, afgeteld naar die prachtige moment? Het is zomer! Ik zou het van de daken kunnen schreeuwen. De enige plek waar ik nog wil rondhangen is op m'n ligzetels -rusten, weetje, zwanger- in m'n achtertuin. Héérlijk. Ik ben zo'n waanzinnig zomermens. 
Helemaal fantastisch is dat je in de weer kan zijn met een grill. Als het kan, kook ik even buiten... Enjoy the smell, neighbors!  
Terwijl de spiesjes garen op de bbq, geniet ik van een zomers slaatje vol sinaasappel, Griekse olijven, rozijntjes en rucolasalade. De wereld is een prachtige plek -soms toch-.

Een voordeel van mijn zwangerschap is mijn niet-allergisch zijn aan berk en gras. Wauw. Dat is zo nieuw voor mij! Voor het eerst snuif ik écht de geur van lente op. Niet meer met bloeddoorlopen ogen de maand mei doorspartelen. Fantastisch. Helaas voor mijn zomerkleurtje is het wat minder nieuws... Al werkt mijn bruin-uit-een-potje prima in deze dagen! Ja hoor, ik heb toch een gezond gloedje op mijn benen! 

Goed, de komende dagen krijgen jullie nog heel wat bbq-lekkers voorgeschoteld vermoed ik zo, maar vandaag gaan we dus voor kruidige spiesjes. Stuffed up-paddenstoelen. En ze zijn lekker, écht lekker! 

Voor 2 spiesjes: 

Ingrediënten: 
- 1 bakje kastanje-champignons
- 1/2 blok tofu
- 1/2 ui, fijngesnipperd 
- 1el heel fijn gehakte verse rozemarijn
- 1el heel fijn gehakte tijm
- 1el heel fijn gehakte peterselie
- 1el heel fijn gehakte oregano 
- 1t look, geperst
- peper en zout 
- chilivlokken
- 3el olijfolie 

How to: 
- Blend de uitgelekte tofu tot een smeuïge crème (textuur smeerkaas).
- Meng hier alle ingrediënten onder.
- Vul de champignons met het mengsel en draai de laatste paddenstoel op 'n hoofd, zodat alles netjes verpakt zit.
- Leg de spiesjes op de grill en draai ze na 10 minuutjes om.
- Laat de tofu zacht kleuren. 

Super-lekker! Geniet lieverds! 

xoxo 

woensdag 4 mei 2016

VEGAN VIBES: Lentil Bolognese! #yummie #tomatensausvoorgenieters



Zoals jullie weten gebruik ik -bijna altijd- wholefood-stuff in mijn gerechten. Onlangs bedacht ik me dat passata niet zo 'wholefood' was, en het toch tot een van mijn meest gebruikte ingrediënten hoort. Het is immers veel dikker dan versneden tomaten, en veel rijker van smaak -zout, I know-. Tijd om wat opzoekwerk te verrichten. 
Passata hoeft niet ongezond te zijn. Vaak is het zelfs gezonder dan de reputatie doet vermoeden. 
Een kleine kantbedenking... De verpakking van passata is vaak... blik! De binnenbekleding van dat blik is bekleed met 'Bisfenol-A'. Nooit van gehoord? Ik tot vandaag ook niet... Tot wat google-werk me bracht tot de 'BPA-afkorting'. Aha! Ze hadden mijn aandacht...   BPA veroorzaakt heel wat gezondheidsproblemen. Het is om die reden ook, dat bijvoorbeeld melkflesjes voor baby's steeds vaker officieel 'BPA-vrij' worden gemaakt. Wegblijven van de tomaten-in-blik dus. Maar je hebt uiteraard massa's glazen bokaaltjes! Nothing to worry about!

Of toch? Yes! Er is tomatenpassata en tomatenpassata. Soms vind je op de ingrediëntenlijst een belachelijke opsomming van onuitspreekbare woorden. Stay away lieverds! Je hebt ook echt heel toegankelijke winkels met heel erg eerlijke passata. Check altijd de ingrediëntenlijst en blijf weg van E-nummers, onuitspreekbare ingrediënten en toevoegingen,... Passata dat is.. tomaten en tomaten en... tomaten.


Ingrediënten: 

- 200g tofu, verkruimeld
- 1 aubergine, in kleine blokjes
- 1 cup bruine linzen (ongekookt)
- 3 wortels, in kleine blokjes
- 1 teentje look (geperst)
- 1 ui, fijngesneden
- 800g passata
- 1 laurierblad
- 1/2 cup vegetarische bouillon
- 2 el olijfolie
- 1 el verse, gehakte, rozemarijn
- 1 handvol basilicumblaadjes
- 3 courgettes, in spirelli
- zout en peper 



How to: 

- Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de verkruimelde tofu en de fijngesneden aubergine toe. Roerbak zo'n 10 minuten, tot alles goudbruin is.
- Voeg een laurierblaadje toe.
- Doe de wortelblokjes, de linzen, de ui en de look bij de aubergine en roerbak 5 minuten. 

- Voeg de vegetarische bouillon toe.
- Voeg de passata, een cup water en de rozemarijn toe. Breng tot net boven het kookpunt.
- Laat 30 minuten koken. Voeg eventueel meer bouillon toe, als nodig blijkt.
- Voeg zout, peper toe naar smaak.
- Maak van je courgettes spirelli-slierten met een spiraalsnijder.
- Serveer met versgehakte basilicum. 


Super lekker én vol van smaak! I love it! Thx to Mr. Foodie! 

dinsdag 3 mei 2016

WWRAAUWWWFOOD: Raw-Rhubarb-cake to die for! #metroosjes #lekkerromantisch




RAW-foodcakes zijn écht zo heerlijk. En het blijft een koud kunstje om ze te maken. Het enige wat je nodig hebt? Noten, dadels en een lekker idee om je cashewnotencheese te pimpen. Zo easy zag je het nog nooit. Oké, een hoge-snelheids-blender is ook wel fijn in aanschaf. Je krijgt je cashewcheesecake alleen maar romig, als je een héél hoog aantal toeren hebt. Niet met een keukenrobot, helaas.

Deze cheesecake kwam er eigenlijk een beetje per ongeluk. Ik heb namelijk absoluut géén reden om er eentje te maken. Alleen... mijn ijskast ging stuk. En zo ook mijn diepvriezer. Ik moest dus rabarber ontdooien in gigantische hoeveelheden. Oeps. 
Dus fris-zure rabarber-topping op zoete cheesecake! En omdat ik de kleur van de rhubarb-marmelade vréselijk vond, pimpte ik de boel met roosjes en gehakte pistachenoten. 
Ohja... toevallig had ik nog wat cacaoboter met carobe gevonden -ook in de superdode vriezer-, dus moest die er ook maar even aan geloven. Ondertussen is dit het resultaat... En ja hoor..het is yummie!





Ingrediënten korst (bodem):
- 2k amandelen
- 2k walnoten
- 2k dadels (check alle dadels of ze effectief ontpit zijn!)
- 2tl zout


Cheesecakelayer (witte laag)
- 5k cashewnoten (geweekt, overnight)
- 1k citroensap (begin met een halve kop en kijk hoe je het vindt)
- 1/2k maplesyrup
- 1k kokosolie
- 1/2tl zout


Rabarbertopping:
- 5 kopjes fijngesneden rabarber
- 1 bakje aardbeien (optioneel, heb ik niet gedaan... maar is leuk voor de kleur!)
- 4 citroenen (sap)
- 8el maplesyrup

How to:
- Week de cashewnoten minstens 1 nacht.
- Combineer alle ingrediënten voor de rabarber-marmelade. Roer goed, blijf altijd in de buurt. Duw de stukjes tot moes. Als de rabarber fijngekookt is zet je hem even in de koelkast. Hij moet snel afkoelen.
- Maak de korst van de cake: combineer in een high-speedblender alle ingrediënten behalve de dadels en verpulver. Voeg dan dadel per dadel toe tot je een plakkerig deeg hebt. Het kan zijn dat de blender hier op blokkeert, zet hem zo snel mogelijk uit.
- Stort de bodem uit in een met bakpapier bekleedde springvorm. Druk stevig aan.
- Maak nu de cheesecake. Meng hiervoor de ingrediënten tot je een perfect homogeen mengsel hebt. Blend lang genoeg. Voeg citroen toe naar smaak.
- Zet de cake nu in de diepvriezer. -Ondertussen was de mijne helemaal gefixt!-
- Vlak voor het serveren doe je de rabarberconfituur over de cake. 

Afwerking: gedroogde roosjes, gehakte gepelde pistachenoten en cacaoboter (5el) met carobe (3el).


Hoera! We hebben een nieuwe workshop gepland! Op 19 juni doen we een over-the-top-breakfast-ontbijtje. 


WAKEY WAKEY PRINCESS komt-er-aan!
Ook verlekkerd op onze ontbijtjes? 

Op 19 juni organiseert HandsOffMyFood een workshop barstensvol breakfast-liefde.


Je krijgt niet alleen heerlijk veel te eten, maar leert hoe je dit lekkers in een handomdraai thuis maakt. Met recepten voor doordeweeks tot zondagbrunchdag.
Alles is vrij van zuivel en 100% plantaardig. Heb je een glutenintollerantie? Dan horen we dat graag...
Op de menu? 
-plantbased amandelmelk in 5 minuten
-overnight oats 
-chiaporridge 
-smoothies
-havermoutbrood
-confituur
-granola

Alles is vrij van ongezonde suikers... dus genieten mag!
Je krijgt na afloop een zakje granola mee naar huis, samen met een afgedrukt boekje vol tips en recepten.
Onze workshop gaat door vanaf 6 deelnemers, met een maximum van 20. 
Hij gaat door te Putte (Lier).

Inschrijven doe je op 0499291551 of hieronder. 
Je inschrijving is officieel na betaling van 39 euro op ons rekeningnummer. 
Annuleren kan tot 1 week voor de workshop, zonder extra kosten.

maandag 2 mei 2016

TAKE-AWAY-LUNCH: Zucchini-carrot salade met amandelroom & citroen #bijnasurimi



Ik hou van spreads op mijn toastjes. Het liefst van al zijn ze er in verschillende smaken. Dan breek ik mijn toastje in zoveel mogelijk stukken, en beleg ik de boel in zoveel mogelijk kleurtjes. Genieten van regenboog op een bord!
Deze salade kan je beter niet maken voor je vertrekt, want dan wordt de boel zuur. Rasp alles en kieper pas bij elkaar vlak voor je het wil opeten.

Even over het geheime deeltje. De kombu! Kombu is een zeewier met een umami-smaakje. Typisch Japans.  Het is een super ingrediënt in salades. Gebruik het wel met mate, want, het zit bomvol mineralen, véél meer dan ons lichaam gewend is. Als je houdt van vissalades, heb je dit best gewoon dicht bij je in de keuken. Slechts een klein beetje is genoeg om je notenspread te veranderen in bijna-tonijn-salade qua smaak. Vandaag gaan we voor de dit-lijkt-op-surimi-in-een-potje. Oké, geef het niet aan een krabsalade-addict, want dan komt-ie bedrogen uit. Maar als healthy versie kan het er écht mee door!

Ik at dit het eerst bij Lekker Vitaal, en was meteen overtuigd. Dit komt vanaf nu vaker op m'n toastje!

Ingrediënten:
  • 1 komkommer (in stukken van 2,5cm)
  • 1 courgette
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij, super fijn gehakt
  • ¼ rode paprika, zeer fijn gehakt
  • ¼ ui, zeer fijn gesneden
  • ½ tl kombupoeder


Mayonaise:
  • 1 potje witte amandelmasta (100%) (niet volledig, hangt af hoe smeuïg je de boel wil)
  • sap van 1/2 citroen
  • een snuif
  • 1 teentje look, geperst

Afwerking: 
  • Kiemen (optioneel)


How to:
  • Snij de komkommer in plakken van 3 - 4 cm. Je hoeft hem niet te schillen. Dit worden je toastjes.
  • Hol alle komkommers uit met een lepeltje. Zo krijg je kleine ‘bootjes’. Zet even aan de kant.
  • Met de spirellisnijder snij je de courgette en de worteltjes in fijne lange slierten.
  • Hak de slierten kort en fijn (zo’n 2cm). Je kan dit ook doen met je keukenrobot.
  • Hak de bleekselderij, de paprika en de ui héél fijn. Wees streng voor jezelf! ;)
  • Meng alle groentjes in een grote mengkom. Hier kan je stoppen en de boel meenemen naar waar-je-ook-luncht
  • Giet een potje amandelpasta over het geheel.
  • Meng goed.
  • Werk af met het citroensap, het zout (naar smaak), het kombupoeder en een teentje geperste look.
  • Schep op elke komkommer een eetlepel groentensalade.
  • Werk af met kiemen.


Smakeliiiijk! 











zaterdag 30 april 2016

VEGAN VIBES: Creamy Spinazie-risotto #paddenstoelenliefde van de bovenste plank!



I love risotto. Zo heerlijk romig. Maar best veel werk. Deze risotto neemt maar half zoveel tijd in beslag als de echte, én mislukken is echt héél moeilijk. In plaats van rijst -die tot 45 minuten moet koken-, neem je quinoa. Supergraan met veel proteïne klaar in amper 15 minuten. Samen met easy paddenstoelen-saus die je maakt als de quinoa kookt, wordt je recept heerlijk smeuïg. En roeren hoef je dus niet de hele tijd te doen!


Ingrediënten:
- 3cups quinoa, ongekookt
- 6cups water
- paddenstoelenbouillon
- 1el kokosolie
- 2 rode uien, heel fijn gehakt
- 1/2 hand vol verse rozemarijn (+ garnering)
- 1/2 hand vol verse tijm (+ garnering)
- 3 teentjes look
- 1kg champignons
- 4 el tamari
- een handvol gedroogde paddenstoelen
- 2 cups kokend water
- peper en zout
- 400g verse, gewassen spinazie
- peper, zout, chilivlokken



How to:
- Kook de quinoa gaar in de paddenstoelenbouillon en de 6cups water.
- Laat op een laag vuurtje 15 minuten koken.
- Week ondertussen de gedroogde paddenstoelen in de 1,5cups kokend water.
-  Laat de kokosolie smelten in een koekenpan en voeg de zeer fijn gesneden ui toe.
- Voeg na vijf minuten ook de look toe en blijf roeren.
- Voeg fijngesneden tijm en rozemarijn toe. (Naar smaak)
- Voeg de paddenstoelen toe, in kwartjes gesneden. Bak goudbruin.
- Hak de spinazie in fijne reepjes.
- Doe nu de helft van de groenten in de blender, samen met de 1,5 kopje weekwater, gedroogde paddenstoelen en de tamari. Blend tot een geheel.
- Kruid de saus met peper, chilivlokken en zout. Paddenstoelen mogen wel wat pit hebben!
- Meng de saus met de paddenstoelen en de quinoa.  Voeg de fijngesneden spinazie toe aan de hete saus / quinoa en meng goed. De spinazie zal een beetje slinken.
- Serveer in kommetjes. Werk af met fijngehakte tijmblaadjes en rozemarijn.



donderdag 28 april 2016

SSUUPPER SOUP: Groene soep met pit! #voorkeiveelvitamineboosters



Je hebt RAW en RAW. Ik ben niet zo'n 'prik-de-termometer-in-alle-voedsel'-mens om te checken of alles effectief onder de 42°C is gebleven, maar ben me er wel van bewust dat, hoe lauwer de soep gemaakt wordt, hoe meer vitamines bewaard blijven.
Dus... Een gezond groen soepje vandaag! En dat is ook wel nodig! Wat een weertje! Iedereen in huis loopt er een beetje duf bij, met een verstopte neus -of net niet- en veel mist in 't hoofd. April was kouder dan december. En dat is er aan te merken. Vréselijk vind ik het. Al was het nog koud, als er nu dat ietsie-pietsie beetje zon was geweest, hadden we tenminste nog wat vitamines D kunnen opladen!
Dus, breng je vitamines in je eten! Deze soep is echt een bommetje energie. Ze is wel geblend met water dat net niet kookte (zo'n 80°), maar dat koelde, door de kilte van de groenten, onmiddellijk af. Optimale benutting van al het gezonde dus!

Even op een rijtje wat dit voor je lijf betekent:
Selderij: goed voor je bloeddruk, vol kalium en vitamines! Avocado: super veel vezels, ontstekingsremmend, gezonde vetten, lief voor je huid & haar
Rucola: Vitamine K. Dat is dan weer goed voor je botten. En oh, fijn weetje, het is goed voor je libido! Courgette: Een ware bom aan mineralen en vezels. Onverslaanbaar als gezonde groente! Appel: Antioxidanten in overvloed! Die vermorzelen de vrije radicalen die kanker veroorzaken.

Ben je overtuigd? Kieper de boel even samen in de blender en na 5 minuten heb je een héérlijk soepje!


Ingrediënten:

-  ½ courgette, gewassen, met schil, in kleine blokjes
- 2 handjes vol rucola / jonge snijbiet (of meer), gewassen
- wat rucolablaadjes ter garnering  
- 3el sap van een citroen
- ½ witte selder (zo’n 4-5 stengels), of als je van pittig houdt, groene selder
- 1 appel, met schil, in blokjes
- 1 avocado
- peper en zout naar smaak
- 1el vegan groentenbouillon
- zwart sesamzaad / mosterdzaad


How to:

- Vul de waterkoker met water, laat het niet koken, maar laat het warm worden.
- Vul de blender (bijna) half met de courgette.
- Hierop komen de rucolablaadjes.
- Snij de selder in kleine stukjes. De blender kan blokkeren op de vezels.
- Leg de selder op de rucolablaadjes.
- Voeg bij het geheel het citroensap, groentenbouillon, appel, peper en zout.
- Vul de blender met water. Hoeveel water hangt van je voorkeur af. Hoe dik wil je je soep? Je kan water bijschenken indien nodig.
- Laat de soep lang genoeg blenden. Wees niet te snel tevreden.
- Voeg nu ½ avocado toe aan de soep. Laat opnieuw blenden voor extra romigheid.
- De overige avocado snij je in kleine hapklare blokjes.
- Giet de soep in kleine soepkommetjes. Leg in elk kommetje enkele stukjes avocado en werk af met zwart sesamzaad, mosterdzaad en een blaadje rucola.