vrijdag 26 september 2014

Dinner: CHICKEN TIKA!


De Indische keuken en ik zijn vrienden geworden. Dat zijn we echter niet altijd geweest. Tijdens een maand India enkele jaren geleden vermagerde ik spectaculair, ik was namelijk in zeer overtuigde eet-staking gegaan. De té gekruide schotels maakten mijn smaakpapillen met de grond gelijk en ik kon alleen maar denken dat ik het liefst een bakje friet met mayonaise wou.
Domme domme ik. Ondertussen, 8 jaar later, ben ik grootse fan van alle lekkere linzenschotels en kijk ik reikhalzend uit naar de avonden waarop deze dingen op mijn tafel verschijnen. 


Laat je niet afschrikkend door de slechte foto én de lange lijst ingrediënten. Het is het waard! 

Gezonde troeven van dit gerecht? Het is een smaakbom die alleen al door zijn kleuren je ogen uitsteekt. Door een grote hoeveelheid groenten (spinazie, komkommer, wortels, tomaat), noten, en het magische ingrediënt kurkuma is het gewoon een super gezonde avondmaaltijd voor grote hongers! 

Ingrediënten: 

Kip: 

  • 400g kipfilet
  • 2el Patak's Tikkipasta (in de grotere supermarkten)
  • 6-7 grote kastanjechampions
Salade: 
  • 4 lente-uitjes 
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 tl mosterdzaad 
  • 1/2 tl komijnzaad 
  • olijfolie 
  • 1 pakje Puy-linzen of 1 blik van 400g linzen 
  • 1 rijpe tomaat 
  • rodewijnazijn 
  • 1 grote bos koriander 
  • 2 citroenen 
  • 2el magere yoghurt 
  • 1 volle eetlepel cashewnoten 
  • 1 volle eetlepel Mangochutney (in de grotere supermarkten, kan je lang bewaren!) 
  • 1tl kurkuma 
  • 2 naanbroden 
  • 200g bladspinazie 
  • 1/2 komkommer 
  • 1 wortel 
  • 30g feta 

 How to: 


  • Snijd de kipfilets in dunne plakken. 
  • Smeer de kipfilets in met de Tikkapasta en kruid met peper en zout. 
  • Leg ze met gehalveerde kastanjechampions in de grillpan. Schroei alles klaar. 
  • Maak de lente uitjes  schoon en snijd in fijne ringetjes. 
  • Snij de rode peper in de lengte door. 
  • Doe de mosterdzaadjes en de komijnzaadjes in een koekenpan met 2el olijfolie. 
  • Doe er nu ook de lente uitjes en de Spaanse peper bij. 
  • Kieper de linzen erbij en prak er de tomaat (in stukjes) door. 
  • Een snuf peper en zout en een scheut rodewijnazijn naar smaak. 
  • Schep alles goed om. 
  • Draai het vuur na enkele minuten uit. 
  • Pureer de koriander, het sap van 1 citroen, de yoghurt, de cashewnoten, de mangochutney en de kurkuma in de blender en pureer tot een glad geheel. 
  • Schep de kip en de champions uit de grillpan en grill er kort de naanbroden in. 
  • Verdeel de schoongemaakte spinazie in een grote schaal. 
  • Verdeel de linzen er over. 
  • Snij met een dunschiller lange slierten van de komkommer en de wortel. Schik ze op de linzen. 
  • Schik de kastanjechampions op de linzen en snijd de kip en het naanbrood in reepjes. Leg ze ook bovenop de salade. 
  • Snij de Spaanse peper in ringetjes en stooi hem over je schotel. 
  • Verkruimel de feta over het geheel. 
  • KLAAR! 

donderdag 25 september 2014

Quinoa met pompoen, kikkererwten en rucola!

Klop klop!! Wie is daar? De herfst, ik kom je donkere dagen, kale bomen en natte voeten geven!
Hier is het dan, het moment dat we zo ver mogelijk zouden willen uitstellen: DE HERFST. De blaadjes beginnen te vallen, de dagen korten en het aanbod exotisch fruit in de winkels is veel magerder.
Maar natuurlijk brengt de herfst ook veel lekkers met zich mee, zoals.... de pompoen!

Je ziet ze nu al overal, in voortuintjes, met een bordje "te koop" of "€2 in de brievenbus steken". Wat een vertrouwen in de goedheid van de mensheid zeg. Ik vrees dat niet iedereen hun centje achter laat hoor.

Maar ik wel, ik heb besloten deze herfst volop de pompoen te ontdekken!



Wat heb je nodig?
1 grote portie of 2 kleintjes

  • 1/2 flespompoen, in stukjes gesneden en geschild.
  • Klein blikje kikkererwten of kook ze zelf.
  • Rucola sla
  • 80 gr quinoa ongekookt.
  • olijfolie (vervang gerust door geurloze kokosolie)
  • 1,5 theelepel currypoeder
  • 1,5 theelepel gram masala of een andere kruidenmengeling uit het midden oosten.
  • Halve citroen
  • Halve sinaasappel

How to?

  • Verwarm je oven om 200 graden.
  • Meng de pompoenblokjes, kikkererwten, kruiden en 2 eetlepels olijfolie, in een ovenschaal.
  • Zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten.
  • Kook ondertussen je quinoa tot het water weg is en de quinoa gekiemd is.. Gebruik altijd dubbel zoveel water, dus bv. 1 kopje quinoa, 2 kopjes water.
  • Als alles gaar is meng je de quinoa met de pompoen en kikkererwten en voeg de rucola toe.
  • Knijp de citroen en sinaasappel erover uit en kruid af met peper.
  • Je kan dit zowel warm als koud eten, smakelijk!


woensdag 24 september 2014

SKINNY SINNERS fluffy pannenkoeken



 Wie houdt er nu niet van een lekker warm ontbijt met pannenkoeken op zondag? Helaas heb je voor gewone pannenkoeken meel en suiker nodig. Meestal besmeren we ze dan nog eens met siroop of een laag suiker.
Van een suikerbommetje gesproken!

Vanaf nu kan jij guilt free genieten van pannenkoeken of hoef je je niet schuldig te voelen als je kinderen pannenkoeken willen op woensdagmiddag.

Dit receptje is super eenvoudig en je hebt maar 2 ingrediënten nodig, banaan en ei.
Ja, dat is alles, super simpel dus! Wil je graag fluffy pancakes, zoals de Amerikaanse versie? Voeg er dan gewoon een beetje bakpoeder of bicarbonaat bij.

Maak de pannenkoekjes niet te groot, liefst 2 of 3 kleintjes in je pan dan 1 hele. Omdat er geen meel in de pancakes zit breken ze snel bij het omdraaien als ze te groot zijn. Ze zijn nog even lekker dan natuurlijk, maar zien eruit als een vliegtuigramp.

Met dit recept heb ik ongeveer 7 kleine pannenkoekjes gemaakt.

Ik heb de mijne versierd met een paar schijfjes banaan, honing, chia zaadjes en kokosbloesemsuiker. Ze zijn ook super lekker met notenpasta of gewoon vers fruit. experimenteer er maar op los!

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • bakstof: kokosolie is de gezondste optie
  • optioneel: half theelepeltje bicarbonaat/bakpoeder
  • optioneel: snuifje kaneel of vanille extract

How to?

  • Prak je de banaan.
  • Meng hier het ei bij.
  • Als je iets van de optionele ingrediënten wil toevoegen doe je dat hier.
  • Bak ze in kleine pannenkoekjes in je koekenpan.


Tijd voor een boekreview! "Rauw" van Delphine de Montalier



Eerlijk gezegd, toen we bijna van start gingen met onze "Raw-uitdaging", was ik behoorlijk stressy. Ik had géén idee waar ik aan begon, laat staan wat ik ging eten de hele week. Absoluut toevallig botste ik enkele dagen voor de officiële start op dit boek, gewoon in de boekhandel in mijn dorp. Hoewel ik even twijfelde over de prijs (ik ben niet zo'n dure-kookboeken-shopper), voelde het een beetje aan als een griezelig toeval hem hier te vinden (ja, hij riep me bijna!) en moest ik hem dus wel kopen. Ik zag mezelf echt geen ganse week sla eten, en de foto's in het boek waren erg veelbelovend. Vooral die van de chocoladetaart trouwens, hoewel ik deze tot nu toe nog niet heb kunnen testen... (Dat komt nog!). 

Eens thuis boog ik me over de praktische informatie aan het begin van het boek. Boeiend! Er was heel wat 'nieuw' voor mij en eindelijk begreep ik wat meer van de hele raw-food-hype. Oef, het leek me al een beetje meer haalbaar dan enkele uren geleden.

De recepten waren redelijk toegankelijk. Enkele ingrediënten zijn moeilijk te vinden, maar aangezien ik in onze hoofdstad werk is het niet zo moeilijk om een toko op te sporen en een potje 'witte miso' of 'Bonito-vlokken' te scoren. Maar toch, in mijn plaatselijke supermarkt hier, randje kempen, keek men vreemd op toen ik ernaar vroeg. 


Ook mooi meegenomen! Het boek bestaat niet alleen uit rauwe-groenten-recepten, maar ook uit rauwe vlees- en visgerechten én niet-zo'n-rauwe-gerechten waar je als niet-raw-foodie ook handig mee aan de slag kan. (Voor een sashimi-liefhebber als ik komt er dus nog een vervolg aan deze raw-week!). 


Ook voor dipsauzen, smoothies en koude soepen (oh, deze zomer op onze feestjes!) vind je een gigantisch assortiment lekkers. Vooral de blauwe smoothie sprak echt tot mijn verbeelding... (en nadien tot mijn smaakpapillen... jammie!)

Mijn besluit? Ja, hij mag blijven! En hij heeft een plekje tussen de vaak-gebruikte-kookboeken in de keuken gekregen! 

dinsdag 23 september 2014

No-crap-pizza! #allyoucaneat #noglutes #nocolhydrate

Geen gluten op je bord? Geen koolhydraten? Geen vet? Toch echt genieten van een heerlijke pizza? Dan moet je deze proberen! Ook als je wél gluten en koolhydraten eet trouwens. Het is zo'n recept waar je van kan blijven eten, vreten bijna, tot je  het gevoel hebt dat je ontploft. Waarom? Omdat hij op een ei en een handje vol kaas 100% uit groenten bestaat. Ja, ook de bodem is 100% groenten! Benieuwd waarvan hij gemaakt is? Bloemkool!
Ideaal voor de dieet-lezers onder ons! 


Het kost je even tijd. Reken op 1u30 als je een handige kok bent. Maar... hij is elke minuut zo waard! 


Ingrediënten: 

- 1 grote bloemkool (hoe groter, hoe meer pizza!)
- 1 ei
- 1 hele grote eetlepel oregano (of pizzakruiden)
- peper, zout
- olijfolie (om de randjes te bestrijken)
- allerlei groenten die je lekker vindt op een pizza (paprika, courgette, champignon,..)
- Gepureerde tomaten (ik mixte met een staafmixer een blik tomatenblokjes door met zout, peper en verse basilicum)
- 1 handje geraspte kaas

How to: 

- Verwarm de oven voor op 180°.
- Verkruimel de bloemkoolroosjes in de keukenmachine. Je moet een soort couscous-structuur krijgen.
- Stort de kruimels uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat en check of er nog grote stukken tussen zitten.
- Zet in de oven, 25 minuten. Roer er regelmatig door. Zorg dat de bloemkool niet zwart wordt.
- Snij de groentjes voor je pizza. 

- Haal de kruimels uit de oven en stort ze op een schone keukenhanddoek. Laat eventjes afkoelen.
- Maak een 'knapzak' van de keukenhanddoek en knijp zoveel mogelijk vocht uit de bloemkoolcouscous. Hoe minder vocht, hoe steviger je bodem.
- De de bloemkoolpulp in een kom met 1 ei, de gedroogde kruiden, en eventueel een handje vol geraspte kaas (optioneel). Kruid af met peper en zout.
- Meng alles mooi door elkaar tot je een soort plakkerige bal krijgt. Stort dit uit op schoon bakpapier.
- Dek de bal bloemkoolcouscous af met een ander stuk bakpapier en rol met je deegrol (over het bakpapier) uit tot een pizzabodem. 
- Bak opnieuw 25 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en beleg je pizza met je tomatensaus en groenten. Bestrijk de randjes met olijfolie.
- Bak opnieuw 20 minuten.
- Smakelijk! 

zondag 21 september 2014

WWWRAUWFOOD: Pittige curry-carrotsalade!

De WWWRAUWFOOD challenge is voorbij en ik heb al genoten van een dagje te koken. Verrassend genoeg heb ik gisteren pas als avondmaal voor de eerst keer warm gegeten. Misschien schuilt er dan toch een stiekeme rawfoodie in mij?


Ik had jullie nog beloofd het receptje de delen van de heerlijk pittige curry-carrotsalade. Zoals ik al eerder zei, eet ik bijna nooit volledige rauwe maaltijden. Ik eet er graag kaas, quinoa, pasta, een eitje of andere dingen bij. Maar deze raw salade vond ik, als mega curry-fan, echt super!

De tweede keer dat ik hem gemaakt heb, is er een beetje freestyling aan te pas gekomen. Toen heb ik er nog appel en witloof bij gedaan en de cashewnoten vervangen door zonnebloempitten. Dus feel free om te experimenten en laat jullie succesreceptjes, voor deze salade, zeker weten aan ons!

Wat heb je nodig?
Voor 1 grote portie

- 1/4 verse ananas
- 1 geraspte wortel
- 1,5 eetlepel rozijnen
- Handje sluimererwten
- 1 eetlepel curry. Ik heb er voor mezelf meer ingedaan, dus kruid gerust bij naar je eigen smaak.
- Handje cashewnoten (het liefst geweekt)
- 50 ml plantaardige melk

How to?

- Snij de ananas en sluimerwerten in stukjes.
- Meng dit met de wortel en rozijnen.
- Doe je noten, curry en plantaardige melk in je hakmolentje en mix.
- Giet de dressing over de salade.

zaterdag 20 september 2014

SATURDAY SMOOTHIE: Carrot-Ginger

Af en toe zet ik me neer aan tafel, stal wat kommetjes voor me uit en snij ik fruit in piepkleine-net-groot-genoeg-voor-de-blender stukjes. Ik gooi ze allemaal in het onderste vriesvak in 'hand'-porties. 
Vandaag was het dé dag van de mango. Hij mocht zichzelf bewijzen als extra smaakje in deze super heerlijke carrot - ginger - smoothie. Persoonlijk een van mijn favo's na een heerlijke run


Tip! Is dit je ontbijt? Kieper er 40g havermout in om er een verzadigende healty maaltijd van te maken! 

Ingrediënten: 
  • 2 wortels 
  • een handvol diepgevroren mango
  • 2-3cm gember 
  • wat water om de boel vloeibaarder te maken 
  • 2 sinaasappels
How to: 
  • Pers de sinaasappels 
  • Giet in de blender. 
  • Blend de wortels samen met de mango (in aparte stukjes gaat het handiger), de gember en de sinaasappel. 
  • Voeg water toe naar eigen behoefte. 
  • Ontbijtje? Kieper er wat havermout bij. Jammie!