vrijdag 27 maart 2015

VEGAN VIBES: Gevulde #courgette met rode linzen #curry!


Dit is een heerlijk receptje met één van mijn favoriete ingrediënten ....Linzen!!!
Mijn koelkast kan ook niet zonder een paar courgetten in de groentelade.

Hiervoor heb je rode linzen nodig. Die zijn ietsjes moeilijker te vinden dan de groene of blonde variant. Maar meestal verkopen ze ze wel in de eerste de beste natuurvoedingswinkel en de bio planet.

Wat is nu juist het verschil, hoor ik je denken. Rode linzen zijn veel kleiner en worden eigenlijk een soort papje, dat je gerecht doet indikken. Blonde en bruine linzen worden in dezelfde bolletjes vorm opgegeten zoals ze er ongekookt uit zien. Tenzij je ze natuurlijk ver boven hun kooktijd laat koken.

Wat heb je nodig?
  • 1 courgette
  • 100gr rode linzen
  • 1 rode ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 blik tomatenpuree (niet de kleine platte, maar 1 formaatje groter)
  • Veel currypoeder en gemberpoeder
  • Ongeveer 500ml warm water
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Optioneel: Als je van pikant houdt, gooi dan een pikant pepertje bij je ui.

How to?

  • Snij je ui en knoflook fijn.
  • Fruit deze in een kookpot met de kokosolie.
  • Voeg hierbij al een beetje van de kruiden en roer nog even goed door.
  • Voeg hierbij je linzen, de tomatenpuree en 2/3 van het water.
  • Breng aan de kook en laat pruttelen zonder deksel.
  • Als je merkt dat je curry te dik wordt maar de linzen nog hard zijn, voeg je er nog wat water bij.
  • Laat pruttelen voor ongeveer 20min.
  • Proef tussendoor en kruid bij met het curry- en gemberpoeder, naar smaak.
  • Snij ondertussen je courgette in de helft en haal 1/2 van het vruchtvlees (zeg je dat ook bij een groente??) er uit met een lepel.
  • Wrijf de helften in met wat olie en leg ze in een ovenschotel.
  • Bak in de oven op 180 graden tot ze zachter beginnen te worden.
  • Schep de linzen curry in de courgettes en zet ze nog heel even in de oven.
  • Smakelijk!


donderdag 26 maart 2015

VEGAN VIBES: Super neppe #scrambledeggs met asperges (onder het motto: ik negeer de regen, #lente op je bord)



Soms hebben groenten niet meer nodig dan gewoon groen zijn. En bij groene groenten denk ik aan de lente. Of is het eerder omgekeerd? Denk ik bij de lente aan groene groenten? Géén idee welke gedachten er eerst kwamen, maar ik had, na deze fantastisch druilerige dag -oh hemel... maartse buien?- echt zin in een portie lente op m'n bord.
Genoeg ellende, zoiets moet ik gedacht hebben.
Nu, ik had ook niet zo héél veel kookzin. -Ja, zelfs, een foodie als ik heeft het soms even gehad met elle-lange-lijsten- vol ingrediënten. Keep it simple. Less is more

Dit gerechtje stond in no time op de tafel en voor de verandering sputterde zelfs mijn driejarige koppigaard niet tegen om zijn bordje vakkundig leeg te lepelen. Integendeel. 
Hij speelde elk kruimeltje naar binnen tegen een tempo dat mama en papa niet eens konden volgen. Mooi. Een kids-proof-vegan-recept. Want, ik moet toegeven, als vegan mama is het hier wel eens discussie tijdens het eten. Ja, je MOET je groentjes opeten. Ja, ook je ui, paprika en courgette. En dat gaat gepaard met véél gezucht, gesputter en gekreun. 

Asperges zijn healthy as hell. Waarom? Ze spatten uit elkaar van de Vitamine B. Ook zitten ze bomvol mineralen. In vergelijking met andere groenten zijn ze ook nog eens een bron aan vitamine-E. Ze bevatten erg veel antioxidanten en zorgen voor een zuiver lijf. Toppie, na deze wintermaanden kan ieder van ons wel een ontgiftinkje hier en daar gebruiken denk ik zo. Bij deze, geniet van dit fijn receptje. 

Tip! De tofu is ook waanzinnig lekker op een geroosterd stukje speltbrood. Decoreer met schijfje avocado en spinazieblaadjes en je hebt een volwaardig broodje met nep scrambled-eggs.  

Dit heb je nodig: 
- 500g lekkere, verse, kleine groene asperges
- 250g tofu
- peper en zeezout
- 1 ui
- 3 lenteuitjes
- 2el currypoeder
- 1el paprikapoeder
- 100g boekweit
- groentenbouillon (1 blokje)
- koriander (ter garnering) 


How to:
- Leg de tofu in een schone vaatdoek en leg er iets zwaar op (een boek), zodat het vocht uit de tofu wordt gedrukt.
- Snipper de ui en de lenteui in kleine stukjes. 
- Kook intussen de boekweit gaar in groentenbouillon. 
- Maak de asperges schoon (snij hun 'kontjes' er af) en spoel ze onder koud water. 
- Grill ze in een grilpan tot ze een mooi grillpatroon krijgen, ongeveer 4-5 minuutjes per kant.
- Bak intussen de lenteui en de ui in een wokpan.
- Verkruimel de tofu en doe hem bij het ui-mengsel. 

- Kruid stevig met curry, paprikapoeder, peper en zout. Proef zelf of je het oké vindt. Ik hou wel van pittig... 
- Schik de asperges op een groot bord, leg er de gekookte boekweit en de tofu bij.
- Garneer de tofu met fijngehakte korianderblaadjes.

Smakelijk! :)

woensdag 25 maart 2015

FOOD EXPERIMENT: Op zoek naar het lekkerste healthy #wafelrecept!

 
Ik heb een missie! Ik wil het lekkerste wafelreceptje vinden. Maar geen Brusselse of suikerwafel offcourse. Het liefst eentje dat suikervrij, clean, zonder gist en als het kan ook vegan voor onze veganlezers (en Lieselotte ;-))

Ja ik vraag veel, ik weet het. Maar dat moet nu toch wel lukken zeker?

Dus zet je maar schrap voor een overdosis aan wafelrecepten! Tenminste, als ik het proper maken van het wafelijzer niet beu word. Tip voor kerstmis: een wafelijzer met uitneembare platen.

Enkele minuten geleden heb ik mijn eerste poging al laten aanbranden. Oeps, bakken en op Facebook snuffelen gaan niet samen! De tweede keer was ik er ook maar net op tijd bij.

Deze wafeltjes hebben een plakkerige structuur die doet denken aan een suikerwafel en zijn ook lekker zoet. Het zijn wafeltjes om direct, warm op te eten. Over het bewaren heb ik nog geen tips, want ze zijn al allemaal op.

Ik stel voor dat we de receptjes allemaal samen proberen en dan onze favoriet kiezen! It's waffle time....

Heb jij al een succesreceptje dat wij gewoon moeten uitproberen? Stuur het gerust door!

Wat heb je nodig?
Voor 1-2pers.

  • 1 banaan
  • 70gr speltmeel
  • 1 eetlepel honing/agave/ maple syrup
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie + extra voor het wafelijzer in te vetten.
  • Snuifje kaneel

How to?

  • Prak je banaan.
  • Meng hieronder de andere ingrediënten tot een mooi deeg.
  • Vet je wafelijzer in en wacht tot het op temperatuur is.
  • Verdeel je deeg over het wafelijzer en bakken maar!
  • Open je wafelijzer niet te snel, dan gaan je wafel uit elkaar vallen.



dinsdag 24 maart 2015

OH MY OATS: #Havermoutparfait met #chocoladetintje en vrolijk fruit!


Oh! Dit is echt een weekendontbijtje waarop iedereen jaloers is. Mijn mama nodigde me afgelopen weekend uit voor een kom-wentelteefjes-eten-ochtend. Terwijl m'n kids zich volpropten met 'boterhammen-in-een-ei-gebakken' grabbelde ik mijn potje ochtendgloren uit m'n tas. Zorgvuldig voorbereid de avond voordien. Soms moet je gewoon ook mee zondigen, zonder je er schuldig over te voelen. Want hé, lekkere dingen zorgen voor vrolijkheid. En een zondagochtend? Daar hoort een stralende glimlach bij, met duf opstaand haar en kleine oogjes, maar toch, een stralende tandpastasmile. Gewoon, omdat je houdt van overnight-oats, bananenijs en een ton blauwe- en gojibessen. 

Wat je nodig hebt: 
- 1 banaan (snij ze in dunne plakjes en vries ze een nachtje van tevoren in)
- 50g havermout
- 1/2 el rauw cacaopoeder
- 1el gojibessen
- 125ml havermelk / amandelmelk / ...
- 1/2el agavesiroop
- 3 of 4 grote aardbeien of ander rood fruit
- 3 of 4 el blauwe bessen

How to: 
- De avond ervoor zorg je voor een ingevroren banaan (in plakjes).
- Doe je havermout de avond voordien in een kom, samen met de cacaopoeder, de gojibessen, de agavesiroop en de melk.
- De dag zelf pureer je de bevroren banaan tot ijs, met een stevige blender.
- Was de aardbeien en snij in stukjes.
- Schep een laagje overnigth-oats in een glazen potje.
- Vervolg met een laagje bananenijs en vul aan met een laagje fruit.
- Herhaal de vorige stappen.
- Eindig met een laagje fruit en bestrooi met kokosrasp, home-made granola of geroosterde noten. 


Waar zit die tandpasta-smile? 

maandag 23 maart 2015

VEGAN VIBES: Green Lasagne #groenerdangroen #wantdelenteisintland


Lasagne, er zijn maar weinig mensen die er hun neus afkeurend voor ophalen. Drie noodzakelijke ingrediënten? Gehakt, bechamelsaus en tomatensaus. Jammerlijk genoeg staan gehakt en bechamelsaus niet echt op mijn must-have ingrediëntenlijst. Tijd voor een veganised-edition van dit Italiaans lekker beest

Dit recept is voor een grote portie. Geen probleem want je stopt het zo even in de diepvriezer als je echt met waanzinnig veel left-over zit. Neem voor deze lasagne je tijd. Het is een prima kook-in-duo gerecht. Terwijl mijn man in de potten roerde, sneed ik de groentjes. Of, vervang voor een iets snellere versie de tomatensaus met kant-en-klaar. Al zou ik dat niet aanraden. Deze rode saus wil je vanaf nu op elke pasta! 

De bechamelsaus is niets minder dan een edelgistvlokkensaus die je laat geloven dat het om kaas gaat! Je vindt edelgistvlokken in elke natuurvoedingswinkel. Ze smaken een beetje naar parmezaan en zijn ideaal om je lasagne of pizza om te fleuren. Ze zijn ook echt super gezond! Edelgistvlokken bevatten vitamines B en foliumzuur. Ze geven je sterke nagels en glanzend haar. Toppie! Hey summerbabe! 

Ingrediënten: 

Lasagne:
- Olijfolie
- 125g groene lasagnebladen

- 200g verse spinazie
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- sap van 1/2 citroen
- zeezout en peper
- 1el gistvlokken

Seitangehakt:
- 250g seitangehakt
- olijfolie
- flinke scheut sojasaus 


Tomatensaus: 
- 1 rode paprika
- 600g tomaten
- olijfolie
- 4 lente-uitjes, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2el paprikapoeder
- 6 zongedroogde tomaten, liefst gedroogd, zonder olie, in reepjes
- scheutje rode wijn
- 1el tomatenpuree
- 2tl oregano
- zeezout en versgemalen peper

Kaassaus: 
- 2 uien
- olijfolie
- 400ml haverroom
- 2tl mosterd
- 2el boekweitmeel 

- 8el edelgistvlokken
- zeezout en versgemalen peper


How to: 

  • Bak het seitangehakt krokant in een kleine pan. Blus het af met een scheutje sojasaus. Zet het vuur hoog en laat even karamelliseren. Draai het vuur dicht. 
  • Halveer de paprika en rooster hem in een oven van 200° zwart. Haal de schil er af. 
  • Snijd de tomaten onderaan kruislings door en leg ze in een pot met kokend water. Haal ze er na 1 minuut uit en overgiet ze met ijskoud water. Je kan ze makkelijk pellen nu. 
  • Snij zowel de paprika als de tomaten in stukjes. 
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de ui, knoflook en het paprikapoeder toe. 
  • Voeg wat later de tomaat, paprika en zongedroogde tomaatjes toe. Een scheutje rode wijn naar smaak mag niet ontbreken! 
  • Breng om smaak met oregano en tomatenpuree. 
  • Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje een kwartiertje pruttelen. 
  • Pureer het geheel met een staafmixer of blender tot een gladde saus. 
  • Breng om smaak met peper en zout. 
  • Pel en snipper een ui en hak de knoflook voor het groentenmengsel. 
  • Snij de courgette en de aubergine in blokjes. Was de spinazie. Verhit een andere pan (een wok is handig) met een scheut olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook. Voeg de courgette en aubergine toe. 
  • Voeg de spinazie toe en blus met citroensap. 
  • Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit. 
  • Voor de kaassaus snipper je nog twee uien. 
  • Verhit olijfolie in een steelpannetje en fruit de ui. 
  • Voeg de haverroom en de mosterd toe. Mix het geheel goed. 
  • Blijf continu roeren. 
  • Voeg er twee eetlepels boekweitmeel aan toe en blijf doorroeren. 
  • Nu de edelgistvlokken nog... de saus gaat indikken! 
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak nu de lasagne:
    - Een klein laagje tomatensaus
    - Een laagje lasagnevellen
    - Een laagje groenten
    - Een laagje witte saus
    - Een laagje tomatensaus
    Ga zo door tot alles op is. Eindig met een laagje tomatensaus. 
  • Bestrooi het geheel nog met edelgistvlokken. 
  • Zet de schotel 30 minuten in een oven van 180°. 
Smakelijk! 


zondag 22 maart 2015

FOOD EXPERIMENT: #Kokosmeel, hate it or love it??

Ik kwam regelmatig receptjes tegen waarvoor je kokosmeel nodig had. Maar ik vond het meel echt belachelijk duur. Sorry, maar €9 voor een klein zakje is er echt over vind ik.

Spijtig wel want kokosmeel is glutenvrij en bevat essentiële eiwitten. Het is ook bijzonder vezelrijk en geeft je lang een verzadigd gevoel.

Euforie alom dus toen ik een hele mooie promotie zag op het kokosmeel. Het ging direct in mijn winkelmandje en ik begon al te fantaseren over al het lekkers dat ik er met kon maken.

Poging 1: Kokoskoekjes met cacao nibs, Mislukt!!
De koekjes kwamen heerlijk geurend uit de oven en ik besloot er direct eentje te proberen. Alle geluk dat de fles water binnen handbereik stond. Ze waren zo droog dat ik ze niet door geslikt kreeg zonder erbij te drinken.
Misschien ook een beetje mijn schuld? Ik pas meestal de hoeveelheid kokosolie en eieren aan naar mijn smaak. Volgens mij wordt creativiteit  niet zo goed onthaald door kokosmeel.

Maar ik gaf de hoop niet op....

Poging 2: Kokos-citroencake met bosbessen.
 

Dit heb ik nu 2 dagen geleden gemaakt en ik ben er nog steeds niet uit wat ik er van vind. Bij de ene hap denk ik "dit receptje moet ik delen" en bij de andere hap "dit zal ik maar niet delen". De cake lijkt wat op een gebakken cheesecake, vooral door het zurig tintje van de citroen. Ik ben een grote cheesecake lover dus op dat vlak zit het al goed.
Maar de structuur lijk ik echt niet gewoon te kunnen worden. Het is nog net iets anders dan geraspte kokos. Het meel is fijner en geeft een heel speciale structuur aan je cake.

We zullen het nog één keertje proberen voor het kokosmeel voorgoed naar achter in de keukenkasten te bannen.

Deze week volgt poging 3: Een ontbijtje met kokosmeel! Ik hou jullie zeker op de hoogte...

Wat zijn jullie ervaringen met kokosmeel?
Hebben jullie al succesreceptjes met kokosmeel gemaakt? Deel ze gerust!

zaterdag 21 maart 2015

SATURDAY SMOOTHIE: #mango #avocado en je gelooft het of niet #witloof!!!

 
Dit klinkt vreemd, i know! Maar deze smoothie is echt heerlijk en je smaakt het witloof echt niet. Ik ben natuurlijk wel een grote witloof fan. Dus misschien moeten de niet-witloof-lovers hem even uitproberen en laten weten of het gesmaakt heeft.

Ik ben vooral fan van een stronkje witloof (of is het witlof??) in mijn smoothie om dat het probiotisch is en dus goed voor je spijsvertering.

Witloof helpt ook je lever te ontgiften. Dus als je een keertje te fel hebt door gefeest, kan deze smoothie je er boven op helpen.

Wat heb je nodig?

  • 1/2 mango (vers of bevroren)
  • 1/4 avocado
  • 1 stronk witloof
  • 300 ml kokoswater (puur of met een ananassmaakje is er ook zalig bij!)
  • optioneel: een banaan, als je het zoeter wil en ijsblokjes.

How to?

  • Mixen en drinken die handel!