zaterdag 29 augustus 2015

VEGAN VIBES: Bloemkool curry met zoete aardappel, heerlijk!


 
Lieselotte is in tegenstelling tot mezelf, een echte kookboeken-liefhebster. Het gaat zelfs zo ver dat haar jaarkalender er eentje is met een nieuw recept voor elke maand. Zo ben ik op de inspiratie gevallen voor dit yummy yummy receptje, van haar Jamie Oliver kalender.

Ik heb de aardappel vervangen door zoete aardappel en de kruiden wat aangepast naar gelang mijn eigen voorraad. Ja, zelfs tussen mijn schatkist vol kruidenpotjes –lees: onoverzichtelijk, uitpuilende kast!- stond nog niet alles wat ik nodig had. Maar, al zeg ik het zelf, ik heb hier mijn creativiteit uitgespeeld en het was een succes!

Natuurlijk mag onze topper, de bloemkool, hier niet ontbreken. Fantastisch want er liggen overal heerlijk grote exemplaren van in de winkel.

Wat heb je nodig?
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, in kleine stukjes gehakt
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 kleine zoete aardappels, in blokjes gesneden
  • 1 kleine rode,pikante peper
  • ½ bloemkool (is het een grote kool? Neem dan iets minder ;)), in roosjes gesneden
  • 4 eetlepels tomatenblokje, liefst vers maar kan ook blik.
  • Kokosolie
  • Glas water

How to?
  • Bak je uien en knoflook in wat kokosolie tot ze zacht zijn.
  • Voeg hierbij al je kruiden, tomatenblokjes en nog een eetlepel olie.
  • Verhit het mengsel voor enkele minuutjes.
  • Voeg de aardappelen  en de chilipeper toe.
  • Bedek het met water en laat 10 minuutjes door koken op een laag vuurtje.
  • Voeg je bloemkool toe en kook tot alles gaar is.
  • Serveer met een fris groen slaatje, smakelijk!

donderdag 27 augustus 2015

SKINNY SINNER: Goji-bessen-sorbetje #hapklaarop #superfoodijsjeszijnaltijdbeter

Oh, wat zou ik hier veel kunnen over vertellen. Dat je ermee uitpakt, want hé, echt niet iedereen weet wat een goji-bes is. Dat het heerlijk is, want het is koud, plakkerig en zoet. Dat je ermee alle kijklustigen hun blik lokt, en vasthoudt, tot ze weten wat het is. En dat je trots kan zijn want 'dit lekker heb jij gemaakt', en al die kritische mensen hadden ongelijk.
Maar nee, 

Ik ga dat niet doen. Ik ben doodmoe. 

dinsdag 25 augustus 2015

HOW TO KEEP IT CLEAN: Dit, en niks anders heb je nodig. #keepitclean #goforlean #youonlyliveonce





"Je leeft maar een keer", zeggen mensen vaak tegen mij. Wanneer ik die heerlijke wafel vriendelijk de deur wijs, of wanneer ik het koekje naast m'n koffie laat voor wat het is. Op m'n beste vriendin's huwelijk knikte ik vriendelijk naar de stoofvleessaus en de ijsboer laat ik passeren.
Ja, ik leef maar een keertje. En dat wil ik dus goed doen ook. Vandaag ben ik een jaar 'clean'. Ik verloor 16kg en kwam er opnieuw 6 bij. Of ik dat erg vind? Ja. Maar het is maar beter zo. Ik heb eindelijk, naar een jaar schommelen mijn ideale gezond gewicht gevonden. Minder streng dan in het begin, maar nog steeds met verregaande principes. 

Of ik op dieet ben? Neen, zo weiger ik het te zien. In het afgelopen jaar heb ik me niet een keer op dieet gevoeld. Niet omdat ik de suiker skip, maar omdat ik gewoon niet wil dat suiker mijn lichaam 'binnentreedt'. Niet voor mijn gewicht, maar wel om wat het met m'n hele lijf uitzet. 

Vandaag geen receptje. Vandaag een 'wat-gooi-je-in-de-vuilnisbak-bericht' (alles wat niet in het lijstje staat).  Je hebt tientallen diëten, waarbij je punten of calorieën telt. Dat is niet aan mij besteed. Ik startte telkens echt erg gemotiveerd, maar vond de voldoening niet in de kleine porties, de beperkingen, de eindeloze lijstjes en gewogen kommetjes. Ik eet op het gevoel. Ik kieper 'kopjes' en 'eetlepels' samen, ik roer wat en proef. Ik kruid bij en ben tevreden.
Samen met HandsOffMyFood ging er een wereld open van groenten, kruiden, specerijen en onbekende ingrediënten. Nog elke keer denk ik in de winkel 'Hé, dat ken ik niet? Wat is dat?'
Samen met de biowinkels -die als paddenstoelen uit de grond rijzen-, ontdekte ik amarant, farro, hennepmelk en chiazaad. Je hebt géén excuus meer om deze producten 'niet' te vinden. Ze zijn overal. Vooral op Google! 


zondag 23 augustus 2015

OH MY OATS: ontbijttaart met dadels en verse vijgen #goodmorning!

 
Havermout in een kommetje, in een potje, als koek, in een brood...Er zijn mega veel recepten om je dag te starten met onze, oh zo geliefde, havermout. Maar wat als je inspiratie wat opgeraakt en je nog maar eens iets anders wil? Dan maken we er een taart van, lekker feestelijk!

Ik had nog wat verse vijgen van de bio boer liggen - denk zo vers dat ze uit elkaar vallen als je ze aanraakt- en heb deze er boven op gelegd. Super lekker! Maar heb je geen vijgen in huis? No worries, laat ze weg of vervang ze door bv. een banaantje.

Deze ontbijttaart is lekker zoet met een krokante crumble er boven op. Ideaal om je dag te starten of mee te nemen als tussendoortje.

Wat heb je nodig?

  • 190gr havermout
  • 180ml plantaardige melk
  • 1 ei
  • handjevol dadels
  • 2 verse vijgen
  • 3 eetlepels noten, ik heb hazelnoten gebruikt
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • scheutje vanille extract
  • 1/2 theelepel bakpoeder

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm (20cm) met bakpapier.
  • Hak de dadels in kleine stukjes.
  • Meng deze met de havermout, melk, ei, kokosolie, vanille en bakpoeder, tot een mooi geheel.
  • Giet dit in je springvorm.
  • Snij de vijgen in schijfjes en leg ze op het deeg in de springvorm.
  • Hak de noten fijn en strooi ze het deeg en de vijgen.
  • Druk ze wat aan en zet je taart in de oven.
  • Ik ben vergeten te timen hoelang ze er heeft ingestaan, sorry! Denk toch zeker 30minuten, check af en toe met een prikkertje of ze gaar en laat ze afkoelen.





zaterdag 22 augustus 2015

OH MY OATS: Tropical overnight oats met mango, omdat het zonnetje schijnt!

 
Onze mailbox ontploft gewoon met vragen en inschrijvingen voor de workshops. Zo spannend, een nieuw hoofdstuk voor Handsoffmyfood!
Maar hier komt ook veel administratie en geregel bij kijken, nu niet onze sterkste kant. Hier kruipt dan ook super veel tijd in. Wie heeft er eerst ingeschreven? Welke workshop is volzet? Welke data kunnen we nog eentje doen? Niet alleen de mailbox, maar ook onze hoofden ontploffen een beetje....van enthousiasme en spanning!

Het enigste minpuntje hieraan? Wij gaan er zo in op en hebben elkaar de voorbije dagen al meer met elkaar gesproken dan we met onze mister foodies hebben gedaan. Zo blijft er bijna geen tijd meer over voor nieuwe receptjes.

 Dus vandaag iets easy peasy, maar super yummy, Tropical havermout met mango en kokos. Op 1,2,3 gemaakt en dan ook weer op 1,2,3 op omdat het zo lekker is.

Wat heb je nodig?

  • 50 gr havervlokken/havermout
  • 200ml plantaardige melk, met een kokossmaakje kan maar hoeft niet.
  • 1 eetlepel chia zaad (optioneel)
  • 2-3 eetlepels geraspte kokos
  • 1 eetlepel lijnzaad (optioneel)
  • Halve mango

How to?

  • Meng alles behalve de mango goed door elkaar.
  • Laat een nachtje slapen in de koelkast.
  • Snij de mango 's morgens in stukjes en mix door je havermout.
  • Goedermorgen!

donderdag 20 augustus 2015

VEGAN VIBES: Peterselie. Een ode aan de groene krullenbol #ennietomjebordmeetedecoreren #superfoodtentop


Quinoa, quinoa, quinoa. Dit supergezonde bolletje bevat zoveel power, dat we hem echt op zeer frequente basis moeten aan beurt laten komen. Dat verdient-ie, verdorie! Zo klein als-ie is!
Nu wil het lot ook dat mijn kruidentuintje barst van de peterselie. Ik blijf maar plantjes houden, en ze worden behoorlijke bosjes-voor-kruipbeestjes. 

In elk geval. Ik moest wat doen met dat powerkruid. Een opwaardering. Een spotlight op zijn groene krulletjesbos. Ik heb het over dat plantje, dat je telkens op restaurant zielig en alleen op je overige maaltijd ziet liggen. Ik vroeg me vroeger af hoe dat dan moest. Stop je een heel peterselie-blad in je mond? Is het omdat het oog ook wat wil? -Een blad peterselie... ?-

woensdag 19 augustus 2015

WWWRAAAUWW SKINNY SINNER: Kokosbommetje #zogrootalseenpraline #geenexcuusomhetnietineenkeerlekkeroptepeuzelen



Tijd voor een feestje! Het kan je niet ontgaan zijn, HandsOffMyFood is een beetje gegroeid. En dus vieren we feest! Want we zijn trots. Op onszelf, maar het meeste nog op jullie! Wauw, wat kunnen jullie een stukje healthy staan doen in jullie keuken! Dankzij al jullie lieve reacties, fijne comments en leuke try-outfoto's werden we steeds een beetje zelfzekerder. Ondertussen geloven we dat we onze passie voor eten ook in 'real life' kunnen overbrengen en zijn we klaar om jullie ECHT te ontmoeten!!! Super spannend dus!