maandag 3 november 2014

SKINNY SINNERS: Smeuïge brownies met verborgen bietjes!

 
Ik heb het al eerder gezegd, rode bietjes zijn zoooo gezond!! Omdat niet iedereen warm loopt van de geur van bietjes heb ik ze dit keer verborgen in een overheerlijk smeuïge brownie.

De BFF haalt ook haar neus op voor de boerderijgeur van bietjes telkens ik met een nieuw receptje af kom. Dit keer ben ik slimmer geweest en heb er niets over gezegd.
Bij deze dus, sorry bestie om je iets te geven wat je denkt niet te lusten! Maar je hebt ze toch maar goedgekeurd  ;)

Deze brownies zijn ook een leuk idee om je kids wat meer groenten te doen eten. Pssst, ze gaan het nooit weten hoor.

Heb je nog wat bietjes over? Maak dan 's morgens of voor het sporten onze heerlijke Beet it! smoothie.

Tip: Als je liever de rode biet wat rustiger introduceert gebruik dan wat meer courgette i.p.v. bietjes.




Wat heb je nodig?
  • 300gr gekookte rode biet (opgepast het sap maak roze vlekken!)
  • 100 gram courgette
  • 50gr cacaopoeder
  • 60gr kokosbloesemsuiker (vervang eventueel door 2 eetlepels honing)
  • 1tl bicarbonaat of bakpoeder
  • zeezout
  • 3el kokosmelk
  • 2el kokosolie
  • 2eieren
  • 1 el vanille extract
  • 60 gr speltmeel
  • 2 eetlepels kokosrasp
How to?
  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Rasp de biet en courgette fijn.
  • Knijp deze geraspte groenten goed uit. (Ik had dit niet gedaan en had te natte brownies!)
  • Meng al je droge ingrediënten en zet apart.
  • Kluts je eieren en meng met de  kokosmelk en vanille extract.
  • Smelt de kokosolie en roer die voorzichtig in het eimengsel.
  • Voeg hierbij de geraspte groenten en de droge ingrediënten.
  • Meng alles goed tot een egaal deeg.
  • Proef eventueel nog even of je meer suiker of cacao wil toevoegen.
  • Bedek een ovenschaal of brownie-bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg over het bakpapier, ongeveer 2 cm dik.
  • Bak in de oven voor ongeveer 55 minuten. Check tussendoor even met een prikkertje.

zondag 2 november 2014

WRRAAUWWFOOD SKINNY SINNER: Net-niet-diegene-die-het-haalde-voor-de-Libelle-Lekker-Maar-Toch...Yummie #chocoladeshock #RAW #Vegan #ONLYFORCHOCOLATELOVERS


Misschien wisten sommigen onder jullie het wel, maar als ik niet achter mijn kookpotten sta, sta ik achter een lessenaar. Ik ben juf. Juf Lieselotte. De bak-juf. En die had een weekje vakantie. Dat merkte je wel aan de blog. Gelukkig was Charlotte er steeds om last-minute de heerlijkste raw-tips op jullie los te laten. Hoewel ik een weekje raw-till-4 heerlijk vond -oh ja, je lijf kikkert er helemaal van op-, vond ik vaak niet de tijd om alle receptjes in een blog te gieten. Bij deze wil ik alvast beginnen bij het aller- aller- lekkerste receptje dat ik deze week verorberde. Niets minder dan gewoon fantastische raw-chocolade-taart. Be sure, het was niet voor doetjes, nooit met raw-chocolade eigenlijk. Maar deze was nog anders... Alsof je hele lijf zich vult met een mengeling van een tikkeltje -ver op de achtergrond maar toch aanwezig- framboos, knapperige noot en dan... ontploffing in je hoofd... chocolade. Neen, niet gewoon chocolade, ik bedoel... cho-co-laaaaaaa-de. Hij haalde het nét niet in onze preselectie naar de foodblog-inzending. Hoewel hij héérlijk was, voor echte zwarte-chocolade-fans. Ja, van die die-hards die in de supermarkt grijpen naar dat pakje waar 86% cacao op staat. Die fans. Smakelijk!

En oh ja, wanneer je de taart in stukjes verdeelt, begin dan met een mini-sneetje. Geniet, en zet de rest opnieuw in de diepvriezer. Dat is nu net wat raw-taarten ongelofelijk handig maakt, ze zijn verschrikkelijk makkelijk houdbaar! 


Ingrediënten bodem: 
  • 200g walnoten 
  • 400g ontpitte dadels
  • 125g rauwe cacao
  • 1tl vanille-extract
  • snufje zout 
  • 1el kokosolie

Ingrediënten vulling: 
  • 225 g kokosboter (Mix 225g kokosrasp in de blender gedurende 15 minuten, tot het een romig geheel wordt. Opgelet: Laat je blender af en toe even 'afkoelen'.)
  • 250g rauwe cacao
  • 6 el kokosolie 
  • 2 bakjes frambozen 
  • 200ml ahornsiroop 
  • 1tl vanille-extract 
  • 1tl zeezout 
  • 1el kokosrasp 
  • handje vol gemengde noten 
Ingrediënten topping: 
  • Goji-bessen 
  • Geschaafde amandelen
  • Kokosrasp
  • Wat je maar wil! 
How to: 
  • Doe de dadels, de walnoten en de kokosolie in je blender, beetje bij beetje. Voeg de rauwe cacao, het vanille-extract en het zeezout toe en mix alles goed door elkaar. 
  • Schep het uit de blender en kneed het twee minuten. Leg het notendeeg op de bodem van de taartvorm en druk het plat. 
  • Mix vervolgens de ingrediënten van de vulling in de blender en maak een romig en dik geheel. 
  • Schep het mengsel op de bodem uit en verspreid alles goed met een spatel. 
  • Versier je taart met goji-bessen, kokosrasp, ... 
  • Zet in de ijskast of diepvriezer. Wanneer je ze wil opeten zet je ze even uit zodat ze wat zachter kan worden. 
  • Kidsproof! Yes it is!


zaterdag 1 november 2014

SATURDAY SMOOTHIE: kale goes coconuts!

 
Wat een zalig weertje zeg! Wie had er ooit gedacht dat ik in november nog ,in het zonnetje, mijn smoothie zou zitten opdrinken.
Fantastisch toch!

Iedereen gaat hopelijk van de (laatste?) nazomer-dag genieten, dus zal ik het kort houden.
Wil je meer over boerenkool weten kijken dan even naar ons receptje voor boerenkool chips!

Tip: Ik heb deze groene smoothie voor de 2de keer gemaakt met 10 kleine aardbeitjes in, ook super lekker.

Wat heb je nodig?

  • handjevol spinazie
  • handjevol boerenkool (enkel het bladgroen)
  • 1 banaan
  • 1tl kokosolie
  • 300 ml plantaardige melk

Optioneel: 1 eetlepel kokosrasp

How to?

  • Alles in de blender en mixen maar!

vrijdag 31 oktober 2014

VEGAN VIBES: Oranje paprika gevuld met blé! Olé!

Voor de twijfelaars, een groene of rode, -ja zelfs een gele- paprika is eveneens heerlijk, maar ik -persoonlijk- hou het meest van de oranje exemplaren. Herfst enzo. En pompoen? Ja, die heb ik nu wel even gehad! 
Vegan? Check! Healthy? Oh, ja, CHECK! Maak als side-dish een salade van spinazie (de overschotjes) en avocado. Snij er enkele kerstomaatjes bij en je hebt een heerlijk bordje gezondheid voor je neus! Smakelijk! 

Ingrediënten: 
- 4 oranje paprika's
- 150g blé
- een rode ui
- 20 kerstomaatjes
- 400g spinazie
- een plantje bladpeterselie
- cashewnoten, geroosterd, ongezout (doe het even lekker zelf)
- 1tl kaneel
- 1tl komijn
- olijfolie
- peper en zout


How to: 
- Verwarm je oven voor op 200°.
- Snij de hoedjes van de paprika's en verwijder de zaadlijsten.
- Vet de ovenschaal in met olijfolie en wrijf de paprika's en de hoedjes ook lichtjes in.
- Zet de paprika's in de ovenschaal, de hoedjes ernaast. Dek alles af met aluminiumfolie en bak alvast 15 minuten in de oven.
- Kook de blé volgens de verpakking klaar.
- Doe de rode uit, de tomaten en de kaneel in een pan en bak met de kaneel, het komijnpoeder, peper en het zout enkele minuutjes door.
- Voeg de spinazie en peterselie toe en bak tot de spinazie geslonken is. Dit zal een minuutje of 3 zijn.
- Voeg de cashewnoten en blé toe. Warm alles samen even op.
- Haal de paprika's uit de oven en vul met het mengsel. Doe de folie er weer over en bak nog 20 minuten.
- Haal de folie er af en bak nog een keer tien minuten. 


Smakelijk!!! 

donderdag 30 oktober 2014

WWRAUW tot aan het vieruurtje: Charlotte's diary #2!

Het zijn drukke dagen voor ons beide, dus zijn de dagboeken er even niet van gekomen. Maar dat maak ik vandaag wel goed!

Raw till 4 gaat me veel beter af dan volledig raw! Wat ik wel merk is dat de verleiding om te cheaten groter is (oh foei foei). Je denkt sneller, oh als het binnen een uurtje wel mag, waarom nu dan niet?
Dat stukje chocolade of het restje pasta staat in de koelkast en roept jou naam. Ik blijf er echt de hele dag aan denken dan.

Bij volledig raw had ik die dingen gewoon niet in huis gehaald. Cold turkey alleen rauw voedsel en al de rest was veilig weg gestopt.

Raw till 4 vraagt om pure wilskracht!!

Wat heb ik vandaag gegeten?




Chocolade overnight oats, wat een geweldig start van de dag!






 Een groene smoothie met boerenkool en kokos. Het was een enorm grote beker, dus was mijn lunch te samen met een appel.

Ik denk dat er nog iemand honger had daar ;)

http://handsoffmyfood.blogspot.be/2014/10/wwrauwfood-frambozen-streusel-lekker.htmlFrambozen streusel, een machtig en heerlijk dessertje. Of in mijn geval vieruurtje.















Als avondeten is het gevulde courgette met rode linzen curry en rucola.










Voor straks wacht er nog een bordje wortels met hummus op mij. mmmm!







WWRAUWFOOD: Frambozen streusel, lekker fris en volledig raw!


Ik moet toegeven in het rawfood repertoire kom je heerlijk dessertjes tegen! één voor één super origineel, (yes yes) verantwoord en ze moeten niet onderdoen voor gewone dessertjes.
Zoals de raw cheesecake of carrotcake die ik vorige keer gemaakt had, zo zalig!! De rawfood dessertjes waren echt mijn redding tijdens de vorige challenge.

Nu heb ik voor jullie weer zo een raw toppertje, frambozen streusel, recht uit de diepvries.

Alleen al het woord , streusel, vind ik fantastisch! Het klinkt gezellig en het is gewoon leuk om uit te spreken. Maar deze streusel is ook nog een lekker ook.

Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Je hebt veel hetzelfde nodig voor de laagjes en het is echt snel gemaakt.

Wat heb je nodig?

1ste laagje
  • 120gr amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel honing
  • 45gr kokosrasp
  • 7 dadels,van die kleintjes. Als je medjool dadels gebruik neem er dan een beetje minder.

2de laagje
  • 110gr frambozen (vers of uit de diepvries, kies maar)
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kokosolie

3de laagje
  • 75gr walnoten
  • 20 gr kokosrasp
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1/2 theelepel citroen zest (de schil geraspt)
  • 1 theelepel citroensap
  • snuifje zout

How to?

  • Bekleed een bakvorm of plastic potje met bakpapier. (Ik had een oude doos van roomijs gebruikt, dan zijn je laagjes wel dik).
  • Mix alle ingrediënten voor de 1ste laag in je foodprocessor of hakmolentje van je staafmixer.
  • Als je een mooi deeg hebt, verdeel je dit over de bakvorm en druk goed aan.
  • Zet in de vriezer.
  • Mix alle ingrediënten voor het 2de laagje en doe dit boven op het eerst laagje.
  • Zet in de vriezer.
  • Mix alle ingrediënten voor de 3de laag.
  • Dit wrijf je zachtje tussen je vingers terwijl je het verdeelt over de andere lagen. Hierdoor krijg je een kruimelig uitzicht.
  • Druk zachtje aan en besprenkel met een eetlepel kokosrasp.
  • Zet in de vriezer voor min. 2 uur.
  • Het gemakkelijkste is dat je ze na 2 uur in repen of blokjes snijd. Anders gaat het te hard zijn.
  • Laat ongeveer 10-15 min. ontdooien voor je het verslindt.




dinsdag 28 oktober 2014

SKINNY SINNER: Chocolate-pizza, plakkerige pindakaas, healthy banaan en... crunchy bloemkool






Enkele minuten voor dé deadline schreef Lieselotte ons in voor de "Libelle lekker food-bloggers-contest". We zijn ambitieus, dat wél, maar of we ook origineel genoeg  waren, dat viel nog te ontdekken! Na onze creatief-met-pompoen-opdracht zaten we een beetje in spanning af te wachten... En toen gebeurde het! De verlossende mail! We zitten aan de tweede opdracht en gaan nu nog even snel een vreugdedansje doen. Rond het keukeneiland, uiteraard! 

Libelle lekker is niet alleen een leuk magazine voor keukenleken, ook echte foodies komen aan hun trekken. Nieuwsgierig? Check even hun website,  met héél veel lekkere receptjes! Handig: Zoek aan de hand van je koelkast-inhoud naar wat je die avond op tafel kan toveren! 


Van wie kregen wij dit fijne nieuws? Wim Ballieu, de Balls & Glory-man!  Zijn recepten passen nu niet direct in ons kraam... -mogen wij brainstormen over een vegan-version?-, 
maar toegeven,  hij is één van de nieuwe keukengoden -yummie!- en maakt heerlijke baksels. En nét daar zijn wij -Charlotte en Lieselotte-,  ooit samen begonnen.
Tussen de bakstuff. Ja, het heeft wat nostalgisch! We hadden het nog over hem..."Als we hem ooit ontmoeten, moeten we een selfie maken voor op de blog!". Of mogen we het dan een Wimfie noemen? 

Opdracht 2? Een dessertje! Bring-it-on. Als er 1 ding is waar we als healthy-foodies weg van zijn, is het van dessertjes waar je van mag blijven smikkelen. Plakkerig, chocolade, pindakaas, noten, ... Let's get it on! 

Deze keer geen vergeten, maar verborgen groenten. Want geloof het of niet, deze heerlijke, verrukkelijke en fantastische dessert-pizza is gemaakt van bloemkool! Neem gerust een stukje extra en laat de kinderen los op deze lekkernij! Onze kritische jury van 3 kleuters heeft hun Disney film even gelaten voor wat het was, en de pizza verslonden. Verrassing alom toen wij vertelden dat er bloemkool inzat -waar dan?-,  maar toch vroegen ze nog een stukje... of twee.






Missie geslaagd dus!

Wat heb je nodig?


  • Halve bloemkool (ongeveer 180gr als het fijngemalen is)
  • 60gr Amandelmeel of je maalt amandelen fijn.
  • 2 Eetlepels kokosolie
  • 3 Eetlepels honing
  • 2,5 Eetlepels cacaopoeder, natuurlijk rauw of suikervrij!
  • 1 Theelepel vanille extract
  • 1 Ei, liefst uit eigen tuin of bio.
  • 2 Eetlepels pindakaas voor het deeg + nog enkele lepels voor de topping.
  • 1/2 Theelepel kaneel
  • Snuifje zout
  • 1 Banaan
  • Gebruik voor de decoratie wat je in huis hebt en laat je smaakpapillen fantaseren. Wij hebben een mengeling gemaakt van gehakte noten, goji bessen, cacao-nibs en kokosrasp.
How to?


  • Verwarm je oven voor op 200°.
  • Mix de bloemkool in de foodprocessor tot je een couscous-achtige structuur hebt (net zoals bij de bloemkool couscous)
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier en verspreid hierop je bloemkool.
  • Bak in de oven op 200 graden voor 10-15 minuten. Het is de bedoeling dat de bloemkool wat droger wordt.
  • Schep regelmatig om en pas op dat de bloemkool niet zwart wordt.
  • Laat de bloemkool afkoelen (laat je oven opstaan).
  • Ondertussen verwarm je de kokosolie en honing in een klein steelpannetje.
  • Als dit vloeibaar is meng je het met 2 eetlepels pindakaas, het vanille extract, kaneel, zout en het cacaopoeder.
  • Zet 1 eetlepel van dit mengsel opzij voor de decoratie.
  • Laat de rest even afkoelen en voeg dan het ei toe.
  • Voeg alles samen met de bloemkool en het amandelmeel.
  • Meng tot je een egaal deeg bekomt.
  • Proef al even van dit heerlijk deeg, want dit kunnen we gewoon niet laten ;)
  • Verspreid je deeg op het bakpapier en maak er een mooie ronde van, max. 1 cm dik. (Ook weer niet te dun, anders gaat je bodem uit elkaar vallen.)
  • Bak voor ongeveer 15-20 minuutjes in de oven.
  • Controleer met een prikkertje of je bodem goed gebakken is, voor je hem eruit haalt.
  • Laat afkoelen.


  • Als de bodem afgekoeld is, mag je hem besmeren met pindapasta. Wij, dé grote notenpasta-fans hebben natuurlijk een dikke laag gelegd! ;) (Vergeet de ingrediënten van je notenpasta niet even te checken! Kwaliteitsvolle notenpasta is healthy-as-hell! Ga voor zo'n hoog mogelijk percentage noten!)
  • Decoreer met schijfjes banaan en de andere lekkernijen die je uitgekozen hebt.
  • Neem je kokosolie-chocolademengsel erbij.Doe dit een in stevig plastic zakje, type diepvries en knip er een klein puntje af (je hebt nu een spuitzak). Marmer je pizza met de chocolade. 
  • Geniet er van, voor hij volledig verslonden is! 



Tip: Hoeft het helemaal niet zo gezond voor jou? Maak dan gewoon een bodem van chocoladecake.