vrijdag 21 november 2014

SUPERFOODPESTO #boerenkool #pistache nootjes #klaar in een knip!

 
Eet je nog steeds kant-en-klare pesto uit een potje? STOP daar nu direct mee! Die potjes zitten vol brol en smaken eigenlijk helemaal niet naar de echte pesto.

De eerste keer dat ik zelfgemaakte pesto proefde heb ik de potjes direct afgezworen. Wat een smakenexplosie in je mond zeg, tegenover die kleffe kant-en-klare versies.

Ga je dan nu met het excuus komen van geen tijd? STOP daar ook maar mee! Zelf pesto maken duurt bijna even lang als een potje openen. Gewoon alle ingrediënt bij elkaar, mixen en klaar is kees.

Je gaat je beginnen afvragen wat ze in die potjes steken want de smaken zijn echt niet te vergelijken. Probeer het en je bent verkocht.

Het receptje dat ik deze keer heb gemaakt is niet de originele pesto met basilicum en pijnboompitten. Ik heb er boerenkool in gekieperd. De super groente die zo in is dat je snel moet zijn om je zakje te bemachtigen in de supermarkt.

Ik serveer pesto meestal met pasta en wat groentjes zoals courgette en spinazie. Maar je kan het ook bij je slaatjes eten, tomaat en mozzarella of gewoon als saus vervanger tussen broodjes.

Wat heb je nodig?

  • 30gr pistachenootjes
  • 40gr boerenkool (enkel het zachte bladgroen, niet de harde nerven)
  • 1 teentje look
  • 10gr Parmezaanse kaas
  • 125ml olijfolie  of een andere olie naar keuze (liefst koudgeperst)
  • Afwerken met een paar druppeltjes citroensap, peper en zout.

How to?

  • Kieper al je ingrediënten in de foodprocessor of hakmolentje van je staafmixer.
  • Mixen maar en geniet en je home-made superfood pesto.


woensdag 19 november 2014

SUPERFOODSOUP: #Paksoi #Spinazie soup


Dit is echt zo'n voltreffertje. Je denkt -tijdens het koken- dat het helemaal misloopt (het was een echte waterige boel), maar nadien zit je echt je kommetje leeg te slurpen. Heerlijk. 
Je wéét gewoon dat je een super-skinny gerechtje opeet, dus je éét je slank en gezond. Van pure fun zou je zo een kommetje meer eten. Maar hey, dat kan gewoon! 

Een beetje een vergeten -alhoewel-, maar toch zeker een niet al te bekende, groente in dit gerecht is paksoi. Het wordt wel eens verward met Chinese kool, maar dat is niet helemaal juist. Paksoi is een van de meest gezonde groente ter wereld -oh werkelijk?- , en bevat een giga-vitamine C gehalte. Ook de vitamines A lijken er wel af te spatten, zo bevat paksoi meer vitamine A dan boerenkool. Hé, welkom in superfoodland
Net als veel andere kolen is paksoi ontgiftend. Dit is dus een must-have op je weekmenu!

Ingrediënten: 
- 2 kalkoenfilets (ik reken 400g voor 4 personen)
- 150g rijstnoedels of soba-noedels
- 1 paksoi, in grote reepjes (zowel het wit als het groene gedeelte)
- 400g verse spinazie, gewassen en in grove repen gesneden
- 2 lenteuitjes in ringen
- 2 biologische groenten-bouillonblokjes
- een rode peper (ontpit en in zeer fijne stukjes gehakt) 


How to: 
- Kook de noedels klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet weg.
- Bestrijk de kalkoenfilets met olijfolie, peper en zout.
- Verwarm een grillpan en grill de kalkoenfilet in een minuut of 9 gaat. Dit hangt -uiteraard- af van de dikte van de filets.
- Breng 1 - 1,5 liter water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
- Doe, wanneer het water kookt, de paksoi in het water. Kook 4 minuten.
- Voeg op het laatste de spinazie toe.
- Roer door elkaar.
- Verdeel in een mooie kom de soep, leg hier - in het midden - de noedels, de kalkoen in reepjes, de lenteuitjes en de rode peper. 


Tip! Zin in sop-materiaal? Rijstwafels werken prima als een soort 'kroepoek' en maken je gerecht écht niet ongezonder! 


VEGAN VIBES: Rijstwafel-loempia met ketjaprijst! #nomnomnom


Dit recept is een experiment dat wonderwel heerlijk lukte. Ik weet de exacte afgewogen hoeveelheden niet meer, maar het viel zo mee dat ik het wel MOEST posten op onze blog.
Ik at, toen ik onlangs in Disneyland Parijs was, een vegetarische burger, die ZO lekker was, dat ik besloot om een nog-gezondere-versie thuis na te maken. Het heeft echt wel enkele dagen geduurd vooraleer ik durfde te beginnen aan 'het experiment', maar het loonde, en ik ben nu helemaal voor het rijstwafel-papier. Ik denk dat ik ze in pakken van 100 ga bestellen! 

Laat je niet afschrikken door de veel-vet-bevattende-ingrediënten. De loempia's worden als het ware gefrituurd in kokosolie, maar dat is best oké! Kokosolie bevat zoveel goede natuurlijke ingrediënten en is ook een super basis om te bakken en te braden. Je kan er echt alle kanten mee uit... Smeer het een keer op je huid of haar, ja zelfs daar maak je je lijf helemaal happy mee! 

Tip! Kokosolie kan tamelijk duur uitvallen, zeker wanneer je het in kleine hoeveelheden koopt. In bepaalde winkels, o.a. de 'Bio Planet', verkoopt m'n kokosolie in erg grote voordeelverpakkingen. Handig! Niets houdt je nog tegen om jezelf een heerlijke kokosmassage te geven! Maar eerst, een lekkere loempia! 

Ingrediënten: 
- 400g Spinazie
- Nootmuskaat
- Peper en zout
- 2 Rode uien
- 3 Eetlepels soyasaus
- 3 Eetlepels honing
- 1 Avocado
- 8 Vellen 'rijstwafel-papier'
- Witte champignons, in schijfjes
- 400g tofoe
- Bruine rijst (afhankelijk van de hoeveelheid rijst die je eet)
- 3 Eetlepels ketjap-saus
- Een plantje koriander
- Peper, zout
- Kurkumapoeder
- Paprikapoeder 
- Kokosolie 

How to: 
- Was de spinazie en laat hem slinken in een pan, kruid stevig (!) af met peper, zout en nootmuskaat.
- Snij de rode ui in ringen en karameliseer hem in honing en balsamicoazijn. 
- Snij de avocado in schijfjes.
- Bak de champignons gaar, kruid met wat peper en zout.
- Snij de tofu in 'loempia-grootte' en kruid stevig af met paprikapoeder en kurkuma.
- Kook de bruine rijst volgens de verpakking klaar. 
- Week de vellen rijstpapier in koud water, dep ze droog met een keukenhanddoek.
- Vul ze vervolgens met spinazie, een schijfje tofoe, champignons en avocado. Plooi de binnenkanten naar het midden en rol ze op tot mooie ronde loempia's. Vul ze niet teveel, dan krijg je ze niet meer dicht! 
- Laat kokosolie smelten in de pan, zorg dat je loempia's half in de kokosolie kunnen 'frituren'.
- Frituur de loempia's in porties, laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Giet ketjapsaus over de gekookte rijst. Bestrooi met gehakte koriander. 
- Serveer de rijst en de loempia's samen, smakelijk! 


VEGGIE VIBES: Quinoasalade met feta, tuinbonen enmaïskolven! #Peru #Wereldkeuken #Colorsoftheworld


Weinig koks kunnen me helemaal blij maken. Vaak vind ik recepten te moeilijk, te omslachtig en gewoon mission-impossible. Vaak zijn ze nadien zelfs helemaal niet zo lekker of mooi als op de foto en vind ik het zonde van de dure ingrediënten, de chaotische keuken en de verloren tijd. Maar... deze meneer verdient mijn grootste respect. Ik aanschouw hem 's nachts stiekem op een kookkanaal, ben jaloers op z'n kennis van smaken en texturen. Hou ervan hoe z'n keuken leeft. Hoewel hij waanzinnige explosies op een bord tovert -smaak, kleur, wat-je-maar-wil- zijn ze meestal best healthy en clean. Ik heb het over de man die ik in m'n keuken wil. Jamie Oliver

Dit lekkere recept -het is van hem!- is prima te plaatsen in veggie-land, maar ook heerlijk met een stukje geroosterde vis

Ik had eigenlijk nog nooit met verse maïskolven gekookt en kon op veel aandacht van m'n kids rekenen. Na enig zoekwerk vond ik wel wat fijne weetjes over deze gele korrels. Ze bevatten namelijk erg veel vezels. Vezels zijn goed voor onze spijsvertering en daarvan worden we natuurlijk gewoon helemaal blij. Als dat niet helpt, check even het vrolijke gele kleurtje op het bord. Yep, vrolijkheid gegarandeerd met deze Peruaanse schotel! Buen Apetito! 

Ingrediënten: 
- 3 maïskolven
- olijfolie
- 1 rode ui
- 1 grote bos koriander (stelen fijngehakt en blaadjes apart)
- 2tl gemalen komijn
- 2-3 verse rode chilipepers, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 200g tuinbonen (uit de vriezer!)
- 220g quinoa
- Geraspte schil en sap van 3 limoenen
- 200g feta
- (optioneel) hete chilisaus 


How to:
- Gebruik een groot mes om de maïs van de kolven te snijden. Doe ze met 125ml water in een blender en maal tot een fijne puree.
- Gier een scheut olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de ui en de korianderstelen 10 minuten op een hoog vuur.
- Voeg de komijn, de chilipeper en de knoflook toe. Laat 1 - 2 minuten meebakken.
- Voeg de maïs toe en bak nog 15 minuten mee.
- De maïs moet niet kleuren.
- Kruid stevig af met peper en zout.
- Schep het mengsel in een kom en laat het lauw worden.
- Kook nu de quinoa.
- Meng de quinoa met een eetlepel olijfolie, het limoensap en de limoenrasp. Voeg de tuinbonen toe. Schep goed om.
- Hak de korianderblaadjes.
- Meng alles nu door elkaar.
- Doe het hele stuk feta in de pan en bak hem een beetje bruin aan beide kanten.
- Bedruppel met wat olijfolie en chilisaus.
- Breek de feta in stukken en strooi over de salade. Ook het nat uit de pan (de 'gesmolten' feta) mag over de maïsschotel.
- Bestrooi met nog wat achtergebleven korianderblaadjes.


Geniet van een werelds gerecht! 

dinsdag 18 november 2014

Fiesta Mexicana sausjes, om onbeperkt van te genieten!

 
Gisteren heb ik jullie doen watertanden bij de fantastische gepofte zoete aardappel Mexican-style.
Zoals beloofd volgen nu ook de zalige sausjes die er bij horen.

Welke sausjes krijg je meestal bij Mexicaans? Zure room! Ik geef toe, een heerlijkheid, maar oh zo fout. Het woord verklaard zichzelf, het is room.
Guacamole, een minder fout sausje. Maar toch ondertussen al zo cliché.

Hier zijn voor jullie 2 vernieuwende Mexicaanse sausjes. De ene is lekker fris met avocado en de andere is wat zoeter met...chocolade!

Je kan ze serveren bij Mexicaans, zoals de gepofte zoete aardappel met Mexicaans slaatje, of als dipsausje.

Fris avocadosausje

Wat heb je nodig?

  • 1/2 avocado
  • 1 eetlepel ongezoete yoghurt naar keuze (natuur, Griekse, soya,..)
  • 1 teentje look
  • 1/4  limoen of citroen
  • paar blaadje koriander
  • peper

How to?

  • Doe al je ingrediënten in je foodprocessor en knijp de limoen erover uit.
  • Goed mixen en je sausje is al klaar

Red blanket saus

Wat heb je nodig?
  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 blik tomaten blokjes of gepelde tomaten
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 kleine dadels
  • 1 theelepel notenpasta
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 1/4 limoen of citroen
  • snuifje zout
  • kokosolie

How to?

  • Snij je ui en look fijn.
  • Fruit deze even kort in wat kokosolie, met de komijn, tijm, chilivlokken en zout.
  • Voeg de tomatenblokjes toen en laat even koken.
  • Doe de tomatensaus in de foodprocessor, voeg de andere ingrediënten toe en knijp de limoen erover uit.
  • Mix goed en geniet Mexican-style!

maandag 17 november 2014

VEGGIE VIBES: Gepofte zoete aardappel fiesta mexicana-style, zet je sombrero maar al op!



Mexicaans, één van onze favoriete keukens. Er zijn tijden geweest dat wij elke week naar ons favo Mexicaans restaurant gingen voor een heerlijke burrito. Helaas, was dit een vetrijke hap met kaas, vlees, zure room en veel sausjes.
Ook sloeg ik dan nog enkele margaritas (cocktail, niet de pizza) achterover. Waarna ik klaar was om mijn sombrero op te zetten en een siëstaatje te doen. Nu dat we een gezondere lifstyle hebben is dit gelukkig geen wekelijkse kost meer.

Met dit receptje geef je een healthy en skinny fiesta mexicana!


De zoete aardappel hebben we al op verschillende manieren klaar gemaakt. Deze wijze is super gemakkelijk maar vraagt wel wat tijd. Je kan de zoete aardappel poffen in de oven of s' zomers op de BBQ.
Gebruik je liever een gewone aardappel? Die moeten wel wat langer in de oven.

Ik heb er 2 heerlijke sausje bij gemaakt die licht en heerlijk zijn, om onbeperkt van de genieten. Die deel ik morgen met jullie en kan je ook als dipsausje gebruiken.

Wat heb je nodig?
2 pers.

  • 2 zoete aardappelen
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 tot 1 pikant pepertje
  • 0.5 rode ui
  • 1 teentje look
  • Kidney bonen (uit blik of zelf gekookt)
  • Mais
  • 1/2 tomaat
  • Paar blaadjes koriander
  • Olie
  • Snuifje zout
  • Optioneel: wat kaas naar keuze om af te werken.

How to?
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Smeer je aardappelen in met een dun laagje olie en een snuifje zout.
  • Leg ze op een bladje zilverpapier en maak er een pakketje van. Zie dat het niet te strak is, maar het moet wel overal toe zijn.
  • Leg in de oven voor 45-60 minuten, hangt af van de grote van je aardappel. Ik heb het na 45 minuten even op 220 graden gezet, en toen ging het héél snel hoor.
  • Prik er af en toe in, om te zien of hij al gaar is.

  • Snij je pepertje, look en ui fijn.
  • Snij de paprika en tomaat in blokjes.
  • Als je mais en bonen uit blik gebruikt, spoel ze dan af en laat ze uitleggen.
  • Kook je je bonen zelf? Vergeet ze dan niet 's morgens te week te leggen.
  • Bak je uit, look, pepertje en paprika kort.
  • Voeg nadien de tomaat, mais en bonen toe.
  • Werk af met wat versnipperde koriander blaadjes en je Mexicaans slaatje is klaar.
  • Als je aardappel gaar is snij je deze doormidden en leg je er het slaatje tussen.
  • Werk eventueel af met wat kaas en zet een paar minuutjes terug in de oven om te smelten.
  • Serveer er de sausjes bij die je morgen meekrijgt en haal die sombrero al maar boven!

Ik heb er nog wat extra van het slaatje bij gegeten en wat jonge spinazie blaadjes.




zondag 16 november 2014

SUNDAYSMOOTHIE: For coffeelovers only :))


Ja, ik ben er me helemaal van bewust. Ik heb een ongezonde ver-sla-ving. Koffie. Een kopje koffie per dag zal je hele lijf niet ondersteboven halen, maar toch. Er is nog steeds een welles-nietes-spelletje aan de gang in verband met de gezondheidseffecten.
En daarbij, ik hou het nooit bij een kopje per dag. Ik sta in het onderwijs, hallo! Koffie is onlosmakend verbonden met een leraarslokaal. Net hét plekje waar ik zo'n 10 keer per dag binnen wandel. 
Tijd om de koffie een gezonde boost te geven dus. Zit je nu in je zetel ook even naar TV te kijken en denk je dat je tijdens het volgende reclameblok een kopje koffie kan gebruiken? Prima, maar pimp hem even volgens dit recept. Het is echt een lekker alternatief én je krijgt healthy stuff in je lijf. 
Koffie blijft koffie maar hé, in deze smoothie zitten tenminste noten, cacao en fruit!

Ingrediënten: 
- 120ml biologische koffie
- 100ml ongezoete amandelmelk
- 1el rauwe cacao
- 1el notenpasta (gezonde pindakaas is prima)
- 1 banaan
- 1tl agavesiroop, optioneel 

How to: 
- Mix simpel alle ingrediënten door elkaar!