zaterdag 7 februari 2015

VEGAN VIBES: #salade met #Spruitjes #Rozijnen en Appel!!

Spruitjes, we zijn er niet allemaal zo fan van.  Ze hebben het vooroordeel van niet lekker te zijn en niemand zou ze lusten. Maar spruitjes kunnen heerlijk zijn en zijn super gezond. Zo bevatten ze meer vitamines C dan onze oranje vriend, de sinaasappel!

Ook hier was het mij nog nooit gelukt om ze echt lekker te krijgen, tot nu. Deze salade met spruitjes is heel wat anders dan de bittere doorgekookte groene bolletjes uit grootmoeders tijd. Nee, dit zijn hypermoderne bijna 'raw' spruitjes. De appel en pitjes zorgen voor een goede crunch.

Serveer ze onmiddellijk om de bittere smaak te vermijden!

Wat heb je nodig?

  • 175gr spruitjes
  • 0.5 zoete appel
  • handjevol rozijnen
  • 1 teentje look
  • 0.5 eetlepel honing of dergelijke
  • sap van 0.5 citroen
  • 1.5 eetlepel pijnboompitjes (of de meer budgetvriendelijke oplossing, zonnebloempitten)
  • snufje zout

How to?

  • Schil en snij je appel in blokjes.
  • Doe je appel, rozijnen en citroensap te samen en zet even opzij.
  • Snij de spruitje in dunne plakjes.
  • Snij je look fijn en fruit deze in een pan met een beetje olie.
  • Giet je appel en rozijnen af en laat ze even uitlekken.
  • Voeg ze nadien toe aan de pan te samen met de honing.
  • Roer een minuutje goed door en doe dit alles in een kommetje.
  • Bak nu je spruitjes in de pan, blijf goed roeren.
  • Ongeveer voor 2 minuten zodat ze hun mooie groene kleur behouden.
  • Voeg het appelmengsel toe en roer nog even goed door.
  • Serveer met een snufje zout en je pitjes. Ik heb er nog een paar blaadjes spinazie bij gedaan.

donderdag 5 februari 2015

VEGAN VIBES: De lekkerste quinoasalade ooit: #greenqueensalade, omdat je met niets minder tevreden hoeft te zijn!


Oke, ik geef toe... Deze lekkernij heb ik niet op mijn tafel getoverd! Het was niemand minder dan mijn hubby die aan de slag ging met een easy grabbel ingrediënten, om uiteindelijk te eindigen met een superlekkere mix aan kleuren en textuur. 
Nice job Mister Onsia!

Om te beginnen, heb je aspergetips nodig. Don't shoot me, 't is niet helemaal het seizoen, maar oh.. zo lekker! Ga voor vers en laat de conserven staan!
Door de quinoa boost je het eiwit-gehalte in je lichaam, de pistachenoten zorgen voor een boost aan antioxidanten en mineralen en de rucola levert de nodige portie Vitamine A. Hopla, na dit lekkere bordje vol, kan je er weer tegen!


Ingredienten:
- 300g gemengde quinoa
- 100g aspergetips (groen)
- 2el koolzaadolie
- 360g tofureepjes, pittig gekruid met paprikapoeder, een beetje chillipoeder en kurkuma, peper en zout
- 350g zeer fijne erwtjes (diepvries)
- 70g rucola (schoongemaakt)
- 70g snijbiet (schoongemaakt)
- 3el olijfolie
- 1el citroen
- bouillonblokje (groenten)
- 1 bakje munt

- een handvol pompoenpitten

How to:
- Kook de quinoa met het bouillonblokje in een ruime ketel water.
- Snij ondertussen de aspergetips in drie stukjes.
- Verhit de koolzaadolie in een wok en bak de aspergetips en de tofureepjes 4 minuten op een hoog vuur.
- Schep regelmatig om en voeg de erwtjes toe. Bak 3 minuten.

- Doe de rucola en de snijbiet in een grote schaal. 
- Maak de dressing van olijfolie en het citroensap. Kruid af met peper en zout.
- Meng de dressing door de salade.
- Hak de munt fijn.
- Roer de quinoa wat los, meng door het groentenmengsel.
- Doe het groenten-tofumengsel op de sla. Bestrooi met munt.

- Rooster de pompoenpitten in een droge pan.
- Bestrooi het gerecht met de pompoenpitten en serveer onmiddellijk! 

Smakelijk!!!

woensdag 4 februari 2015

VEGGIE SNACKS: "Hummus" zonder tahini, #sesamfree #ididitmyway!


Enkele dagen geleden kregen wij een mailtje met de vraag of wij lekkere hummus receptjes hebben. Deze lekkere kikkererwtensaus  is super veelzijdig en hoort zeker thuis in een gezonde veggie lifestyle.

Mijn grootste probleem met originele hummus is de tahin. Dit is al niet in de eerste de beste supermarkt te vinden. Als ik het dan vind glijden mijn ogen naar het prijskaartje en gaat de tahin braaf terug in het rek. Ik vind dit gewoon belachelijk duur voor een klein potje sesampasta!

Je zou tahin zelf kunnen maken. Maar volgens mij is mijn klein hakmolentje van de staafmixer hier niet sterk genoeg voor.

Deze hummus is dus niet hetzelfde als het originele receptje maar zeker ook super lekker hoor. Voor de kruiding kan je experimenteren met wat je lekker vind. Ik gebruik er niet graag look in omdat ik het vaak gebruik om te snacken. Mijn medemens is mij hiervoor dan ook dankbaar geloof ik.

Hummus kan je op een cracker smeren, als dipsaus voor rauwe groentjes, mayonaise vervangen,......


Wat heb je nodig?

  • 140gr gekookte kikkererwten. (kan uit blik, maar liefst zelf gekookt)
  • 40gr Griekse yoghurt
  • Een paar druppels citroensap
  • Kruiden die ik gebruikt heb: paprikapoeder, peper, zout en een beetje harissapasta.

How to?

  • Voeg al je ingrediënten toe aan je blender.
  • Mix alles tot een glad geheel.
  • Bewaar de hummus in de koelkast.

dinsdag 3 februari 2015

Chocoladedip-tegen-de-griep! #Chocoladefondue


Ieder heeft zo zijn eigen redenen om clean te eten. Mijn drijfveer? De sterke weerstand! Ja, de dagelijkse portie vitamientjes, antioxidanten en natuurlijke suikers zorgen ervoor dat je minder vatbaar bent voor allerlei ziektes. Toch werd ook ik dit weekend geveld door een beginnend griepje. Hét moment om mezelf nog beter te verzorgen, en hoe kan je dat beter doen dan met een chocoladedip-tegen-de-griep? Ik kroop mijn zetel in, mét mijn dekentje, een leuke film en een heerlijke chocoladefondue binnen handbereik. Amper twee dagen later huppel ik weer zo zo gezond als een visje rond.

Deze chocoladefondue is een echte vitamineboost dankzij het vele fruit en de combinatie van enkele heerlijke antixodanten: honing, kaneel en cacao. Voel je je dus een beetje ziekjes worden, of heb je gewoon zin in een lekker dessertje? Maak dan zeker dit eenvoudig recept!

Wat heb je nodig (per persoon)?
- Véél seizoensfruit: ik gebruikte 1 banaan, 1 mandarijn en 1 peer.
- 3 el rauwe cacaopoeder
- 1 el pindakaas
- 2 el kokosolie
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 3 el amandelmelk
- 1 el honing

How to?
- Snij het fruit in gelijke stukjes
- Voeg de overige ingrediënten samen en smelt au bain marie
- Smullen maar!!

zondag 1 februari 2015

POWER BREAKFAST: #Quinoa met hüttekäse en fruit! #eengoedestart


Hier een echt power-ontbijt receptje voor jullie, voor een kickstart! Het is super snel klaar en je hebt er geen 101 dingen voor nodig.

Hüttekase is eigenlijk gewoon een fancy woord voor cottage cheese, wat op zijn beurt ook fancy klinkt. Dit is een soort frisse parelachtige kwark. Deze jonge ongerijpte kaas is arm aan vetten en koolhydraten, maar wel bomvol eiwitten. Combineer dit met (ook een eiwitbommetje!) quinoa en fruit en je dag is goed begonnen.

Met het fruit kan je eindeloos combineren, dus doe eens gek! Op de foto zie je banaan en granaatappel. Maar ook aardbeien zijn er heerlijk bij, weet ik uit ervaring.

Wat heb je nodig?

  • 50gr quinoa.
  • 100gr hüttekäse/cottage cheese.
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel honing
  • fruit
  • optioneel: kaneel

How to?

  • Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Je kan dit ook de dag op voorhand doen.
  • Laat dit even afkoelen.
  • Meng de quinoa met de cottage cheese met de quinoa, honing en lijnzaad.
  • Serveer met fruit en eventueel kaneel.

zaterdag 31 januari 2015

FOOD EXPERIMENT: Vegan bananen #pudding met silken #tofu!!


Mijn favoriet suikerrijk dessert, dat ik soms echt mis? Vanillepudding, en mijn grootmoeder is daar de schuldige van!
Telkens als ik het zou vragen staan er heerlijke kleine potjes gele pudding op mij te wachten. Dit dan nog eens in fantastische retro potjes met bijhorend rekje om ze in te zetten. Die ik trouwens -laten we hopen dat dit nog heel lang duurt -al geclaimd heb als erfstuk.

Maar dan nu het schokkend feit van deze heerlijkheid.... 15 klontjes suiker in een halve liter pudding!!! Dit gaat er over hoor ik je luidop denken. Dus ging ik opzoek naar een alternatief.

Al snel kwam ik uit bij zijden tofu. In natuurwinkels en bio planet vind je zeker zijden of silken tofu. Ik heb de mijne trouwens gewoon bij Delhaize gekocht.

De recepten die ik tegenkwam waren bijna allemaal met banaan, waarschijnlijk voor het romig te maken en de smaak. Dus heb ik mij hier braafjes aan gehouden en eens niet gek gedaan. Het resultaat was verrassend lekker!

Deze pudding is wel wat meer lopend dan de suikerrijke pudding van de grootmoeder. Maar zeker niet minder lekker. Binnenkort probeer ik zeker eens een vanille versie.

Ik voegde ook nog een finishing touch toe.... krokante vanille koekjes. Want pudding en koekjes kunnen nu eenmaal niet zonder elkaar.

Wat heb je nodig?

1 pakje zijden/silken tofu (het mijne was 425gr)
2 bananen
1 theelepel vanillie extract
1 eetlepel honing, agave of andere
Krokante vanille koekjes
Optioneel: kaneel

How to?

Doe je tofu, bananen, vanille en zoetstof in de blender.
Mix maar even, tot je een egaal geheel bekomt.
Werk af met de koekjes en wat kaneel.
Laat even koelen in de koelkast.

donderdag 29 januari 2015

VEGAN VIBES: Cottage #Pie, koken op z'n Brits -Hi, put the kettle on babe!-


Mja... dit is een gerechtje naar m'n hart. Hartig, vullend, healthy and clean. Ja, deze rijke stoofpot is -werkelijk waar- een topding waar je iedereen, inclusief je kids, helemaal happy mee maakt. Het heeft zo z'n tijd nodig, maar met deze gigantische schaal lekkers pak je dan ook echt uit! 
Zeg nu zelf, paddenstoelen, linzen, smaakvolle pastinaak-zoete aardappelpuree... Wie heeft er ooit gezegd dat Britse Cottage Pie vraagt om vlees? My dear! 

Ingrediënten: 
- 1kg zoete aardappel, in gelijke (kleine) stukken
- 400g pastinaak, in kleine stukken (zo groot als de aardappelen)
- zeezout
- olijfolie
- peper
- 40 g gedroogde paddenstoelen (ik gebruike een bosmengeling)
- 600ml kokend water
- 750ml groentenbouillon
- 130g groene linzen
- 130g blonde linzen
- 2 laurierblaadjes
- 1 ui
- 2 grote of 4 kleine wortels
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gedroogde tijm
- 500g verse paddenstoelenmix (kies diegene die je lekker vindt!)
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 100g diepvrieserwten


How to: 
- Kook de aardappelen en de pastinaak 20 minuten. Pureer ze en breng op smaak met peper en zout.
- Schenk het kokend water over de gedroogde paddenstoelen. Zet even aan de kant.
- Doe de linzen samen met de laurierblaadjes in de groentebouillon en breng aan de kook. Laat koken tot de linzen klaar zijn, giet af en verwijder de laurierblaadjes.
- Verhit in een pan een eetlepel olijfolie en bak de ui, de wortels en de knoflook samen met de tijm. Dit voor ongeveer 15 minuten, tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn.
- Verwarm de oven op 180°.
- Als de ui bijna klaar is, giet dan de gedroogde paddenstoelen af. Zeef ze en hou het water apart.
- Hak de geweekte én verse paddenstoelen in stukjes. Doe ze bij het uienmengsel.
- Doe de tomatenpuree en het weekvocht bij de groenten. Voeg ook de linzen toe.
- De linzen en paddenstoelen moeten in de saus drijven. Voeg dus extra vocht toe indien nodig.
- Breng goed op smaak, linzen en paddenstoelen vragen véél kruiden.
- Doe het linzenmengsel in een vuurvaste schotel en dek af met een laagje puree.
- Bak 40 minuten in een oven op 180°. 

- Laat 5 minuten in een ovenschaal staan en serveer. 

Geniet! 't Is echt een lekkere hap!